Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дали купувате хардвер на старо?

Дали купувате половен хардвер?

• Да, купувањето на нов хардвер е за богаташи.

Гласови: 3 2,7%
  • Купувам, но само проверен хардвер од луѓе што ги познавам.

Гласови: 66 59,5%
  • Купувам и не проверен хардвер на старо од интернет

Гласови: 19 17,1%
  • Не, кога купувам сакам да биде исклучиво на ново.

Гласови: 23 20,7%

• Вкупно гласале
    111

Trajkou2

hello world
18 март 2014
59
35
Јас сум купувал и од форумот на старо и од канта пазар и се е срека ако се погоди ке биде погодено за секогаш но на овој форум има претежно поштени и фер трговци кој навистина нудат испправни и здрави делови и сум презадоволен Поздрав.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Пола и повеќе од хардверот во сегашнава конфигурација ми е купен на старо. Но се е испитан хардвер, и од луѓе во кои може да се има доверба. И дополнително речиси се имаше или дури се уште има гаранција.

Инаку, никогаш не би купил на старо хард диск освен ако не е багатела и ми треба за некруцијални потреби, и генерално ништо што е поскапо (6.000+ МКД) и е без гаранција. Се што има некоја нормална гаранција од 6+ месеци, зошто да не.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.347
Напојување со преостанати 4+ години (или 2+) ..зошто да не. Звучници, зошто да не.

Ретко менувам хардвер кога ќе ми легне и не патам баш по најнови графички и матични(иако го пецкам psyside за ATI :D) така што при крајот сепак се одлучувам за нов хардвер.
Куќиште зачувано, би купил но кој ќе ми гарантира дека е од непушач или од просторија каде што не се пушело или не се правела манџа па ова да ми испушта пријатни мириси во текот на работата :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не се согласувам со тебе и по ова имаме дијаметрално спротивни ставови, но мислам дека сме праеле муабет за ова на друга тема па не би идел OT.

Луѓето имаат аверзија кон она што тие не го претпочитаат, неретко нивните ставови ги сметаат за не-соодветни, или пак единствените кои се на место. И јас правам некогаш така, но тоа е моментално, после кога ќе размислам и ќе ми текне дека ако го држам тој став испаѓам лицемер, затоа што не се согласувам со нивната одлука, а сум против тоа да се осудува туѓата одлука на потрошените пари.

Треба малце по опширно да се гледа не само како ние практикуваме да трошиме пари. Ова е форум за хардвер, секој со свој терк, секој со свој ќеиф.....мој пријател потроши 100-на евра на албуми и сликички, тоа мене ми се фрлени пари, ама кога ќе му ја видиш реакцијата дека добил некој добар играч кој го немал ти станува јасно, све што не прави среќни, се додека не се работи за огромни суми е во ред. Не постои човек кој не е склон кон некое хоби - или е мераклија на нешто.

Како што реков ова е претежно ентузијастички форум, на кој неретко се продава хардвер по половни цени со најмалце 1 година гаранција останато, или пак некое парче од висок квалитет кое многу ретко може да се расипе, јас би избрал такво пред некое друго со 2 години гаранција но цели 2 класи послабо а ново.
Слично е и моето размислување. На старо само од форумов или од мој пријател.
До сега ништо не сум купил на старо но никогаш не би купил на старо на пр. HDD или вентилатор - ризикот е преголем.

Aко е Noctua нема ризик :D

smole

poweruser
18 април 2007
3.904
4.583
Луѓето имаат аверзија ...

Јас немам аверзија кон луѓето кои имаат став различен од мојот. Тоа е сосема нормално. Разбирам дека секој си има свои хобија за кои драго дава пари,

Не пробувам некого да убедам во нешто во кое јас верувам туку само го искажувам мојот став, за кој верувам дека е исправен.

Јас и ти малку не се разбираме - по мене едно е да имаш хоби како другар ти со сликичките, а друго е да правиш купи-продај. Зашто? Бидејќи другар ти штом дал толку пари на нешто тој тоа нешто ќе го има и ќе го ужива. Јас истото го направив со фото-опремата - тоа што ми треба го купувам и го користам. Да, искачаат нови тела и нови објективи но се додека овие ми вршат работа нема да ги продавам - ќе изгубам пари и на некој ќе треба практично да му ги поклонам а се стакло зачувани.

И јас пред пар години имав 8800 GTS 320mb која ја довлечкав од Солун, ја шитнав на еден член од форумов не се сеќавам кој и купив 8800GT 512. Дали бев у минус или на нула после двете трансакции незнам, но во тој момент решив да прекинам со таа тактика и кога ќе сакам/ми треба нова конфигурација истата да ја склопам од корен бидејќи на крајот поскапо ќе ме фати цело време да правам купи-продај наспроти да купам нова конфигурација, несметајќи ја промената на сокетите и типот на рам-от (од DDR2 во DDR3).

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Уживањето е лимитирано, ако цело време користиш ист хардвер, за мене и многу други ентузијасти, ентузијазмот лежи во тоа да пробуваш разоразни модели и да ги дознаваш добрите и лоши страни на истите производи, но и ова е релативна работа, јас имам производи кои сум ги купил и никогаш не би ги заменил се додека функционираат, пример за тоа ми е мониторот и звучната карта.

Разлика нема во тоа дали правиш купи продај, зарем е подобро да правиш само купи наспорти купи продај? знам на пример луѓе кoи имаат колекција од 20 графички карти, како е тоа економски по исплатливо него ли да купуваш и продаваш? дел од хобито е пробување на разноразни модели од иста категорија на хардвер, едноставно сакам да пробам све, и не ги жалам парите за тоа. Nvidia, и AMD, Gigabyte и Asus, Fenix и BTU, NEC и Dell, све тоа мене ми преставува задоволство, и не гледам никаква негативност поврзано со овој начин на купо-продажба.

Eве уште еден пример, зошто луѓето купуваат по 10 + пара обувки, кога и со 2-3 би било сосема прикладно....истото важи за парфемите, мобилните (менување на разни видови) па дури и коли кај оние економски подобро ситуираните. Значи ова е ентузијастички форум, тука нема само "врши работа" "доволно е" и слично, меракот и ентузијазмот немаат цена, постојат луѓе кои не се водат по ставката ќе биде доволно, секогаш сакаат повеќе, јас сум еден од нив. Се што прави некого среќен е во ред, се додека е легално и не им пречи на другите.

Според ова што го наведе горе, мојот заклучок е дека за тебе ова е неправилно заради економски причини, но како што реков неколку пати, ова е таков форум на кој не секогаш финансиската гледна точка е во преден план, него меракот - и желбата да си играш со најновата технологија и квалитетни парчиња на хардвер.

Neso

hello world
14 јуни 2008
223
247
Skopje
Neso's setup  
Processor & Cooler
Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2697 v3 @ 2.60GHz (2.60 GHz)
Motherboard
MACHINIST X99 LGA 2011-V3
Storage
Samsung 840 EVO
PSU
Cooler Master Silent 650W
RAM
2x16Gb kingston
Video card
Radeon rx 570 4Gb GDDR5
Case
Noname
Mouse
Noname
Keyboard
gembird
Audio
On board
Monitor
LG 42' LCD
OS
win 11
Се согласувам со Psyside комплетно. Малце филозовски...Во принцип ништо не поседуваш, него се дружиш со нешто одредено време, а искуството е она што ти останува. Телата, објективите што ги поседува Smole, ќе го надживеат комплетно и на крај некој друг ќе се дружи со нив;), без разлика дали Smole сака или не.Има една мисла, што посебно ја ценам: Не е битна целта, него патувањето.

Jovan2389

lurker
22 април 2013
719
700
Јас немам аверзија кон луѓето кои имаат став различен од мојот.

Ако купиш лаптоп и го чуваш со години, декади нели си го купил скапо па не го давам ефтино ке го скршам :) , то ти доџе исто како сега дома да најдеш видео плејер,и еден куп касети шо не ни можеш да ги изгледаш, кеф - тогаш , сега - минат рок, ова го кажувам во врска со твојата споредба со сликичките и албумот - што не ти е на место , за да собериш еден албум треба не само пари не само време туку и замарање, али тогаш замарањето е кеф,а албумот вечен без рок, за разлика да купиш некоја технологија која брзо ке напредне и не ја менуваш се додека не цркне, значи муабетот кој како го сфаќа без лоша намера е пишан, и целиот муабет ми е поарно секоја година да давам по 100 евра за надградба(еве за пц коа збореме) тоа значи за 5 години јас имам компјутер шо ми прави кеф шо ги исполнува моите барања и пак ако решам да го продадам пак ке биде цената висока и приближно како актуелните, е сеа ако купиш еден пц за 600 еур(како повеќето) и првата година солиден втората веќе почнува лимитацијата и за 5 години пак ке фрлиш 600еур значи двојно повеќе пари а двојно помалку задоволство - шо ја побива твојата економска гледна точка ...(нели секој со своите потреби али го цитирам psyside "ова е таков форум на кој не секогаш финансиската гледна точка е во преден план, него меракот"Уживањето е лимитирано, ако цело време користиш ист хардвер, за мене и многу други ентузијасти")

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.347
И, да не се преправаме ама купување на хардвер надвор од овој форум е ужасен ризик. Не верувам да може да се најдат толку поволни и супер понуди како на it.com.mk

Купување на старо од некој полуписмен на pazar3 во најмала рака е ризик. Овдека има членови со репутација и стаж кои не би си нарушиле идни зделки и членство заради мал профит. Имавме случај каде се огласува монитор и се повлекува од продажба затоа што огласувачот приметува дефект. Ова на pazar3 нема да го дочекаме уште 100 години.
Надвор од овој форум не би купил па да ме сечеш.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да да, го делам ставот со Флегма, јас и многу други ентузијасти на формуов се водиме по многу строги критериуми кога се работи за чување на хардвер, и користење на истиот во одлични услови. Далеку пониска температура од опасната, чистење од прашина секој месец, соодветен распоред и управување со уредите итн. Меракот за хардвер не ти дава да злоупотребуваш.....:D

xhktw

x
2 август 2009
1.466
1.945
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Многу е различно кога разгледуваш продукт на старо на нашиов форум и кога гледаш продукт на реклама5/пазар3. Има мноогу членови овдека што им верувам на секој збор што ќе го напишат за продуктот кој го продаваат, затоа и никогаш не сум имал грижа на совест од кога ќе сум купел нешто. Така ми е затоа што тргнувам прво од себе си, знам дека секогаш при било каков однос на форумов настапувам со сите карти отворени на маса, досега ми се вратило исто.

Едноставно многу поразлично ги доживувам работите кога ќе прочитам од форумов дека некој продава топ сочувана и пазена карта со 1/2 години гаранција, него ли од некаде на друго место кога ќе прочитам дека "kartata e super cuvana, nikogas ne idela poveke od 120C i mislam deka ima uste 2 meseci garancija od bugarija".

Jovan2389

lurker
22 април 2013
719
700
Многу е различно кога разгледуваш продукт на старо на нашиов форум и кога гледаш продукт на реклама5/пазар3. Има мноогу членови овдека што им верувам на секој збор што ќе го напишат за продуктот кој го продаваат, затоа и никогаш не сум имал грижа на совест од кога ќе сум купел нешто. Така ми е затоа што тргнувам прво од себе си, знам дека секогаш при било каков однос на форумов настапувам со сите карти отворени на маса, досега ми се вратило исто.

Едноставно многу поразлично ги доживувам работите кога ќе прочитам од форумов дека некој продава топ сочувана и пазена карта со 1/2 години гаранција, него ли од некаде на друго место кога ќе прочитам дека "kartata e super cuvana, nikogas ne idela poveke od 120C i mislam deka ima uste 2 meseci garancija od bugarija".

Најак момент - на пазар3 или реклама5 - буквално КАКО нов (само уше да е) мислам дека е стар неколку години една или две , ама СКОРО не користен, :) или ТОП ПОВОЛНО,најефтин, гаранција - или почнува со МИСЛАМ дека има , или ТРЕБА да ја најдам.

smole

poweruser
18 април 2007
3.904
4.583
Ако купиш лаптоп и го чуваш со години, декади нели си го купил скапо па не го давам ефтино ке го скршам :)

Еве мојов лаптоп е 5 години и го чувам. Зашто побогу би го продал? Не, ќе го работам до кога ќе мислам дека ми врши работа, после ќе купам нов, овој ќе седи како бекап. Така ќе имам 2 лаптопа, за разлика од тебе што секоја година ќе менува дел за дел и на крај ќе има само еден компјутер (или лаптоп ако теоретски земеме дека можеш да му ги менуваш сите делови).

, то ти доџе исто како сега дома да најдеш видео плејер,и еден куп касети шо не ни можеш да ги изгледаш, кеф - тогаш , сега - минат рок,

Зашто да неможам да ги гледам? Несмеам? На касети имам супер спомени.

ова го кажувам во врска со твојата споредба со сликичките и албумот - што не ти е на место , за да собериш еден албум треба не само пари не само време туку и замарање, али тогаш замарањето е кеф,а албумот вечен без рок, за разлика да купиш некоја технологија која брзо ке напредне и не ја менуваш се додека не цркне, значи муабетот кој како го сфаќа без лоша намера е пишан

Нема врска, јас за албумот и фото опремата сосема друго сакав да кажам, но за жал ти тоа не си го сфатил, т.е. си го сфатил на различен начин и кога судиш врз основа на погрешна точка се подразбира дека и заклучоците ќе ти бидат погрешни.

и целиот муабет ми е поарно секоја година да давам по 100 евра за надградба(еве за пц коа збореме) тоа значи за 5 години јас имам компјутер шо ми прави кеф шо ги исполнува моите барања и пак ако решам да го продадам пак ке биде цената висока и приближно како актуелните, е сеа ако купиш еден пц за 600 еур(како повеќето) и првата година солиден втората веќе почнува лимитацијата и за 5 години пак ке фрлиш 600еур значи двојно повеќе пари а двојно помалку задоволство - шо ја побива твојата економска гледна точка ...(нели секој со своите потреби али го цитирам psyside "ова е таков форум на кој не секогаш финансиската гледна точка е во преден план, него меракот"Уживањето е лимитирано, ако цело време користиш ист хардвер, за мене и многу други ентузијасти")

Не ја побива мојата економска гледна точка туку ти си грешка. Ако јас и ти дадеме 500 евра за компјутерот на почеток значи исто сме дале (на почетокот на периодот).

Ти секоја година, 5 години по ред даваш по 100 евра што значи дека тоа се 500 и нешто евра после периодот од 5те години, со вклучена инфлација. И имаш само 1 компјутер.

Јас на крај на периодот го имам стариот компјутер кој сум го купил во исто време кога си го купил и ти твојот, и + со 500те евра купувам уште еден компјутер.

Кој е сега во ќар? Ти со 1 компјутер или јас со 2?

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro

Ти ја разбирам логиката, но малку е потешко применлива кај компјутерите, кои по 5 години се многу ограничени за било која посериозна работа. Не зборам за Word/FB/YT. Дури и Excel (додуше многу комплексен кој правеше едно 20+ пивоти со Array формули и еден куп SUMIFS бла бла) беше агонија да го работам лани на C2D E8300 на 3.6 GHz. Времето на иницијална калкулација беше околу еден час. Ако случајно заборавев да искорегирам некои грешки кои секогаш беа присутни во изворниот фајл, отиде цела вечер на калкулација. Сосема друга приказна е со 3570K/3770K.

Ситуацијата од твојот пример би се одиграла вака.
1. На секои 5 години купување нов компјутер
- потрошени 1.000 евра (2х500)
- 2 компјутери во вредност од 600 евра (1х500 и 1х100)
- лимитирање и неуживање - со најблаги зборови - во сите благодети што ги нуди понов хардвер во последните 2-3 години од користењето на првиот компјутер. Може и премногу непотребно и непродуктивно изгубено време при работа (Excel, рендер, видео обработка...)

2. Трошење по 100 евра секоја година за надградба
- потрошени 1.000 евра (1х500 + 5х100)
- 1 компјутер во вредност од 500 евра
- секогаш ќе може да имаш state of the art хардвер, попродуктивно искористено време, поголемо или вистинско уживање во игри итн.

На крај при првата варијанта материјално ќе имаш 2 компјутери, да, но едниот баш ќе ти биде за бекап и сурфни мурфни и толку, а во меѓувреме ќе изгубиш доста време и потенцијално уживање затоа што ќе работиш со “застарен“ хардвер.

Ова е моето размислување.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Премногу се фаќате за финансии, па добро бе, кога ќе искочите некогаш да се испукате, штедите на пари, или завршувате во кафана со лезетски јадења, некое добро винце, и разноразни закуски? значи мерак си е мерак, сте се фатиле пари и само пари.....демек ако потрошите некои 200 - 300 евра плус на година, светот ќе пропадне.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
:eek:h:

"Кажи а, тие од фабрика незнаат, вие ќе правите"

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.113
14.236
Премногу се фаќате за финансии, па добро бе, кога ќе искочите некогаш да се испукате, штедите на пари, или завршувате во кафана со лезетски јадења, некое добро винце, и разноразни закуски? значи мерак си е мерак, сте се фатиле пари и само пари.....демек ако потрошите некои 200 - 300 евра плус на година, светот ќе пропадне.

Мислам дека разликите а оттука и дебатата се разви заради тоа што не секој очигледно е баш до толку „болен“ по компјутери како мене на пример.

На многу луѓе ќарот им пружа исто толку задоволство како што на тебе или мене ни пружа јака графичка. И тоа е сосема во ред - дури и јас би рекол подомаќински.

Можеби и мене и тебе ни е убаво со нова графичка ама можеби на едниот му е уште подобро да си има малку повеќе пари за деловни инвестиции или воопшто заштеда а на другиот сепак му е најважна новата графилка картичка независно од цената.

И колку и да се разубедуваме нема да успееме зашто ако погорното е точно ние сепак имаме различна филозофија на живеење и различни мераци.

Кој е сега во ќар? Ти со 1 компјутер или јас со 2?

Ха, ха. Како што реков, задоволството со ќарот е пред задоволството од нов хардвер. Значи само потврда дека не сме сите исти. Затоа и светот е убав.

И колку и да се обидуваш на не разубедиш нема да успееш зашто е посилно од нас исто како и кај тебе.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Се разбира, ама ова не е форум штедење.мк, или економија.мк, него It.com.mk, така да ставовите дека треба да се штеди на хардвер, (пари) а со тоа да се ускрати ќеифот овде не важат, барем според мене не смеаат да бидат приоритет, или пак некој да се чуди како корисницте на форумов менуваат хардвер или го препордаваат истиот често. Се разбира дека мене ми е јасно дека има негативности во тоа, но како што реков, ако можев да се воздржувам така лесно немаше да имам безмалце 14.000 поста на форумов нели :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.113
14.236
Се разбира, ама ова не е форум штедење.мк, или економија.мк, него It.com.mk, така да ставовите дека треба да се штеди на хардвер, (пари) а со тоа да се ускрати ќеифот овде не важат, барем според мене не смеаат да бидат приоритет, или пак некој да се чуди како корисницте на форумов менуваат хардвер или го препордаваат истиот често. Се разбира дека мене ми е јасно дека има негативности во тоа, но како што реков, ако можев да се воздржувам така лесно немаше да имам безмалце 14.000 поста на форумов нели :)

Да. Се согласувам потполно.

Сепак ако не размислуваме различно тогаш ќе нема ни форум зашто ќе нема дебати. :D Освен со исклучок на троловите се разбира.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.954
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Дебати има секогаш, и ќе има тоа е и добрата страна на форумите. Поготово кога се збори за ентузијастички хардвер :p

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Меракот (ќеифот) нема цена ,што се парите во животот ако не си го направиш ќеифот , па парите се една алатка како да стигнеш до тоа што те прави задоволен.(во случајов хардверов) ,а може да биде било што.:D

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Едисвено само од форумов имам купувано.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Да надополнам, на старо само Hard Disk не би земал никад пошто знаете колку се осетливи, иначе све друго кога купувам без гајле купувам особено Процесор

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно