Испринтај ја invoice нарачката од алиекспрес.kazi mi ako znaes kako da im dadam faktura kolku mu e cenata na telefonot?
Лошо си прочитал
Не коментриајте пред време дека царина е 1% или нема царина за телефони и компјутери, тие ставки се за увоз на правни лица , за приватни лица
кога прават увоз има царина.
Same hereДечки јас купив телефон од интернет и ми наплатија само ДДВ, немаше царина. Еве ви информација од прва рака. Без нервози плис.![]()
DHL?Последна пратка 120 $ не платив ништо, предпоследна пратка 65 еур платив 390 ден трошоци и 1650 ден ддв+царина, царинето на фактура од испраќач прифатена од царина
Пред две-три години ми стигна пратка на која според водичот требаше да се плати 5% ДДВ и 0% царина, а во пошта ми бараа 18% ДДВ и 15% царина. Отидов до царинска управа под железничка да се побунам и момакот што работеше ми рече дека е нивна грешка и да сум дошол нареден ден со некои документи од пошта. Наредниот ден начекав некоја шефица што очигледно си ја знаеше работата и ми издиктира една ставка од водичот, дека за физички лица не важат тие даночни и царински ослободувања и ми кажа дека следуваат фиксни 18% ДДВ и 15% царина на се што има вредност над 45€.Ова воопшто не е точно, не го лажи човекот!
За правни лица не знам, ама за физички можам да потрвдам дека царинскиот водич важи.
Мислам дека цаката е у шпедирањето. Таа 18% и 15% е некаква универзална стапка. А ако сакаш 5% и 0% тогаш мораш со шпедиција и тоа кошта 50€ у старт... Нели имавме стручњаци овде за царинските работи и тоа баш од Пошта?Пред две-три години ми стигна пратка на која според водичот требаше да се плати 5% ДДВ и 0% царина, а во пошта ми бараа 18% ДДВ и 15% царина. Отидов до царинска управа под железничка да се побунам и момакот што работеше ми рече дека е нивна грешка и да сум дошол нареден ден со некои документи од пошта. Наредниот ден начекав некоја шефица што очигледно си ја знаеше работата и ми издиктира една ставка од водичот, дека за физички лица не важат тие даночни и царински ослободувања и ми кажа дека следуваат фиксни 18% ДДВ и 15% царина на се што има вредност над 45€.
Не сум загледал на пратките, ама нели сите овие ствари што ги нарачуваме од eBay, AliExpress и слични продавници ги добиваме од физички лица?„ Плаќањето на царинските давачки и ДДВ се врши на еден од следните обрасци:
-Поштенско царинска декларација: ако вредноста на стоката во пратката е помала од 800 ЕУР во денарска противвредност. Кога испраќачот е физичко лице се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката. Кога испраќачот е правно лице, односно се работи за пратка порачана преку интернет, при пресметката на царинските давачки се применуваат стапките согласно Законот за царинска тарифа. Царинската декларација ја пополнува царинскиот службеник, а давачките се плаќаат при приемот на пратката “
Очигледно сум во право, а и случајот со господинот pinky беше разликата што тој ја доби пратката од физичко лице, што значи во тој случај се применува фиксна царина стапка од 15% и ДДВ од 18% или 5%, цитирано погоре.