Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
ДДВ-то законски се плаќа над 22€. Значи МОЖЕ да те репнат за ДДВ, но не и за царина. Мошне веројатно и све да ти простат, $6 ДДВ и некој денар за царинската постапка. НИКАКО ПРЕКУ ДХЛ... :)

Alex Baratheon

read-only
5 август 2014
1
0
Со Гуглање случајно го најдов форумов, па здраво!

Имам неколку прашања во врска со нашата царина:
Веќе неколку пати имам нарачано книги од Амазон и досега никогаш не сум плаќал царина бидејќи вредноста на пратките била под 45 евра. Прочитав на официјалната страна на царината дека царина се плаќа само за пратки со вредност над 45 евра.

1. Ако треба да примам некоја пратка која вреди над 45 евра, како можам да пресметам колку ќе треба да платам за царина?
  2. Како течи процесот? Пред некој месец порачав Киндл. Пратката беше околу 200$. Кога стигна на граница, мене ми се јавија дечките од In Time, брза пошта кои биле застапници на UPS во Македонија. Ми рекоа дека тие можеле да го завршат процесот на царина и по брза пошта да ми ја донесат пратката до Битола, ама за тоа требаше да платам 3.000+ денари. Фактички, ме интересира дали можам да ги прескокнам овие дополнителни трошоци за брза пошта и сам да ја завршам таа процедура и пратката да ја добијам преку Македонска Пошта? Како би одело тоа?
Фала однапред! :)

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
за пратки над 45 евра треба да имаш царински застапник .т.е шпедиција која ке изготви царинска декларација и ке ги декларира давачките што треба да ги дадеш за да го префрлиш производот во Македонија.

nikola454bb

read-only
6 септември 2014
4
1
zdravo na site a posebno na sp1on, poracav od aliexpres mob telefon na koj cenata mu e 99 evra i mi stigna denes pismo od carina deka treba da im dostavam faktura, smetka ili dokument za vrednost na stokata sto sum ja kupil. od kaj da im najdam faktura ili bilo kakov dokument?? i vo rok od 10 dena ako ne go storam toa ke ja vratat pratkata nazad.... i kako sto procitav vo forumot za telefoni se naplaka samo ddv?? i od mene golemo blagodaram unapred :)

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Лошо си прочитал
До 22е не се паќа ништо.
Од 22-45е се плаќа 18% ддв +300 ден цариска проверка.
Над 45 евра се плаќа царина 5-33% како ке се фати, проверка и на целата сума + поштарина се пресметува ддв 18%
Ако те коштал 100е грубо ке ти наплатат околу 40-50 е комплет.
Не коментриајте пред време дека царина е 1% или нема царина за телефони и компјутери, тие ставки се за увоз на правни лица , за приватни лица
кога прават увоз има царина.
Не мора шпедиција, царината го прави сега тоа за пратки преку пошта до 500 евра. Преку дхл ако оди тогаш мора шпедиција, преку пошта не бидеќи царината има испостава во пошта и таа ги завршува документите и кошта помеѓу 300-1500 ден.
Шпедиција преку дхл е 4800 ден преку други шпедитери 2-4000 ден.

7 март 2014
1.297
751
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
На мејл ти пратиа? Копирај тоа и однеси.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
kazi mi ako znaes kako da im dadam faktura kolku mu e cenata na telefonot?
Испринтај ја invoice нарачката од алиекспрес.
Таму пишува Име Презиме адреса име на производот-телефонот и.т.н и сума/цена на телефонот.
Со овој invoice документ ќе докажеш колку кошта телефонот.
Документов обавезно го имаш на маил пошто го праќаат алиекспрес на маил откако ќе го платиш производот/откако ќе ја направат трансакција.

Xtreem

read-only
27 август 2008
38
12
Битола
Xtreem's setup  
Processor & Cooler
AMD Athlon X2 240 2.8GHz
Motherboard
Asus M4N68T-M LE V2
Storage
500HDD
PSU
Gembird 400W
RAM
Kingston 2x2GB 1333MHz
Video card
AFOX 5750HD GDDR5 1GB
OS
Windows 7 Ultimate 64bit
Лошо си прочитал
Не коментриајте пред време дека царина е 1% или нема царина за телефони и компјутери, тие ставки се за увоз на правни лица , за приватни лица
кога прават увоз има царина.

Ова воопшто не е точно, не го лажи човекот!
За правни лица не знам, ама за физички можам да потрвдам дека царинскиот водич важи.

Мобилните телефони се под царински број 8517 12 00 00,
и се ослободени од царинска давачка. 18% ддв се плаќа само.
Башка и две три стротки за административни трошоци, ова она, глупости.

Повелете водичот да му се најди на народот:
http://www.customs.gov.mk/HTML/Vodic_tarifa11.pdf

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
Дечки јас купив телефон од интернет и ми наплатија само ДДВ, немаше царина. Еве ви информација од прва рака. Без нервози плис. ;)

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Последна пратка 120 $ не платив ништо, предпоследна пратка 65 еур платив 390 ден трошоци и 1650 ден ддв+царина, царинето на фактура од испраќач прифатена од царина

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Ова со царината испаѓа како лотарија да е.Зависи како ќе ти се посреќи.
Одбегнувајте дхл федекс и слични брзи пошти.услугата им е 1500+ трошици за шпедиција царина лежарина и слично.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
kjosmofon зависи како ке им текне на овие од царина така прават. некогаш со производ од 200е ке поминеш без ништо да платиш, некогаш за 30е ке си платиш се. Луда работа :D

p.s: @tomaso бил побрз од мене за 5 секунди со постот. :)

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
не пошта
Да се слагам дека е лотарија, а кога ќе видат електроника или телефон како да е 1985 год качата царина ддв како ќе им текне.
А тоа правилникот за царина добар е на хартија али....

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Ова воопшто не е точно, не го лажи човекот!
За правни лица не знам, ама за физички можам да потрвдам дека царинскиот водич важи.
Пред две-три години ми стигна пратка на која според водичот требаше да се плати 5% ДДВ и 0% царина, а во пошта ми бараа 18% ДДВ и 15% царина. Отидов до царинска управа под железничка да се побунам и момакот што работеше ми рече дека е нивна грешка и да сум дошол нареден ден со некои документи од пошта. Наредниот ден начекав некоја шефица што очигледно си ја знаеше работата и ми издиктира една ставка од водичот, дека за физички лица не важат тие даночни и царински ослободувања и ми кажа дека следуваат фиксни 18% ДДВ и 15% царина на се што има вредност над 45€.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Ова експертот од претходниот пост нека го чита, исто ми се случувало повеќе пати , сега носам фактура или им праќам по маил, бидеќи ако е некој постар не прифаќа маил исто не прифаќаат линк од каде е купено, и како ќе кажат прифаќам и си плаќам. 5-6 пратки земам без царина ако на следната платам и 100% пак сум ќар па гледам побрзо да завршам работа и да не ги гледам, не поднесувам многу буџетари со големи привилилегии и его како шарпланина.

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
Пред две-три години ми стигна пратка на која според водичот требаше да се плати 5% ДДВ и 0% царина, а во пошта ми бараа 18% ДДВ и 15% царина. Отидов до царинска управа под железничка да се побунам и момакот што работеше ми рече дека е нивна грешка и да сум дошол нареден ден со некои документи од пошта. Наредниот ден начекав некоја шефица што очигледно си ја знаеше работата и ми издиктира една ставка од водичот, дека за физички лица не важат тие даночни и царински ослободувања и ми кажа дека следуваат фиксни 18% ДДВ и 15% царина на се што има вредност над 45€.
Мислам дека цаката е у шпедирањето. Таа 18% и 15% е некаква универзална стапка. А ако сакаш 5% и 0% тогаш мораш со шпедиција и тоа кошта 50€ у старт... Нели имавме стручњаци овде за царинските работи и тоа баш од Пошта?

Xtreem

read-only
27 август 2008
38
12
Битола
Xtreem's setup  
Processor & Cooler
AMD Athlon X2 240 2.8GHz
Motherboard
Asus M4N68T-M LE V2
Storage
500HDD
PSU
Gembird 400W
RAM
Kingston 2x2GB 1333MHz
Video card
AFOX 5750HD GDDR5 1GB
OS
Windows 7 Ultimate 64bit
Eве господине kjosmofon, што вика царината во Македонија:

„ Плаќањето на царинските давачки и ДДВ се врши на еден од следните обрасци:
-Поштенско царинска декларација: ако вредноста на стоката во пратката е помала од 800 ЕУР во денарска противвредност. Кога испраќачот е физичко лице се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката. Кога испраќачот е правно лице, односно се работи за пратка порачана преку интернет, при пресметката на царинските давачки се применуваат стапките согласно Законот за царинска тарифа. Царинската декларација ја пополнува царинскиот службеник, а давачките се плаќаат при приемот на пратката “

Очигледно сум во право, а и случајот со господинот pinky беше разликата што тој ја доби пратката од физичко лице, што значи во тој случај се применува фиксна царина стапка од 15% и ДДВ од 18% или 5%, цитирано погоре.

Е сега немам јас 26 пратки, ама се што имам порачано 10-15 пратки се ми е царинето или не царинето по прописи.
Сега некогаш можеби се греши, оти има и тенеќиња што работат на царина, ама секогаш го имаш правото да поднесиш жалба, доколку си навистина во право.
За не работење по закон взатвор се оди, како што одат секоја година по неколку цариници за ова за она.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Јас кажувам од пракса како е, а ти кажуваш како би требало да биде. Но комент повеќе твојот е поголем.
И смени од сител телевизорот некогаш

Xtreem

read-only
27 август 2008
38
12
Битола
Xtreem's setup  
Processor & Cooler
AMD Athlon X2 240 2.8GHz
Motherboard
Asus M4N68T-M LE V2
Storage
500HDD
PSU
Gembird 400W
RAM
Kingston 2x2GB 1333MHz
Video card
AFOX 5750HD GDDR5 1GB
OS
Windows 7 Ultimate 64bit
Не гледам сител, односно воопшто било која Македонска програма, и не сум член во партија.
Изгледа те мразат цариниците, многу порачки правиш, работа им отвораш, те имаат научено.

Фала богу мене ништо досега ми немаат натпишано, оти се во Скопје се царини а кај нас впошта таа тетката, поплаки не прима, робот била, само дава ливчиња да си уплатиш и ти дава стоката.
Кај нас сила има, ама кај вас барем има кај да бараш и правина.

ПС: Youtube на нов телевизор од скоро време, и повеќе ми се бендисува програмата.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
„ Плаќањето на царинските давачки и ДДВ се врши на еден од следните обрасци:
-Поштенско царинска декларација: ако вредноста на стоката во пратката е помала од 800 ЕУР во денарска противвредност. Кога испраќачот е физичко лице се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката. Кога испраќачот е правно лице, односно се работи за пратка порачана преку интернет, при пресметката на царинските давачки се применуваат стапките согласно Законот за царинска тарифа. Царинската декларација ја пополнува царинскиот службеник, а давачките се плаќаат при приемот на пратката “

Очигледно сум во право, а и случајот со господинот pinky беше разликата што тој ја доби пратката од физичко лице, што значи во тој случај се применува фиксна царина стапка од 15% и ДДВ од 18% или 5%, цитирано погоре.
Не сум загледал на пратките, ама нели сите овие ствари што ги нарачуваме од eBay, AliExpress и слични продавници ги добиваме од физички лица?

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно