Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Гокица, значи од она што го прочитав, проблемот е во договорот кој нашата царина го има со UPS?

Ако истиот производ беше пратен преку USPS претпоставувам дека ќе платеше само царина и данок или едното од двете.

Во иднина ти препорачувам да се договараш за кастом фактура - наведена цена на пратката, ако е 100 да ја пишат 30 и слично.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.125
14.266
Гокица, значи од она што го прочитав, проблемот е во договорот кој нашата царина го има со UPS?

Ако истиот производ беше пратен преку USPS претпоставувам дека ќе платеше само царина и данок или едното од двете.

Во иднина ти препорачувам да се договараш за кастом фактура - наведена цена на пратката, ако е 100 да ја пишат 30 и слично.

Да сигурно. Се јавив кај нас во пошта (царинско одделение) и ми кажаа дека ако оди преку нив се е поинаку.

Не би се секирал за корекција на цената. Ќе си платам толку колку што реално треба за царина/данок.

Ама шпедитерски услуги за пратки за физички лица се безвезе глупости.

Работата е што UPS се регистрирани и како шпедитери. 1200 денари лежарина (што е добро за државата) плус 2300 денари за шпедитерските услуги (што е добро за UPS) ја прават целата фрка.

Како што реков сигурно дека UPS ги дава на царинење сите пратки колку што е можно повеќе со цел да заработи а и државата на ова не се буни се разбира.

Бегајте како од оган од овие експресниве курири за порачки од странство.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Денес бев до царинското одделение испод железничка до самата пошта за да прашам како оди процедурата за царинење на мобилни телефони од алиекспрес.Кога стигнува телефонот се проверува дали е фалсификат на некоја позната марка.Ако е само кинеска копија без никакво лого или некое безвезе име како што знаат да стават кинезите без проблем поминува за царинење.Се повикува лицето што го купило телефонот да донесе извод од банка во кој ке го има денот кога е извршена трансакцијата и копија од страната на алиекспрес во делот каде што е доказот која сума е купен телефонот и тракинг кодот како доказ дека тој е производот и после на таа сума се пресметува 18% данок.Значи на телефон од 200 долари платен од алиекспрес давачките се 36 долари во денарска противредност.Не биле точни оние гласини дека од ракав ја одредувале цената на купените телефони доколку уредно си постои доказ за сумата на пратката како што е во случајот со алиекспрес.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Се повикува лицето што го купило телефонот да донесе извод од банка во кој ке го има денот кога е извршена трансакцијата и копија од страната на алиекспрес во делот каде што е доказот која сума е купен телефонот и тракинг кодот како доказ дека тој е производот и после на таа сума се пресметува 18% данок.
А што ако телефонот, или предметот е поклон, и на него нема наведено цена, освем онаа за транспорт?

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
А што ако телефонот, или предметот е поклон, и на него нема наведено цена, освем онаа за транспорт?
Е за тоа не прашав али не верувам дека ќе те остават тукутака без да платиш нешто.Абе треба неколку души да се собереме и групно да им отидеме за да извлечеме што повеќе информации.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Нема логика да наплаќаат за нешто кое не се платило (во теорија) поготово ако е поклон, ама кој ги знае...

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro

Ќе побараат самите колку вреди, не се до толку неписмени ако се запнат. Ќе прочепкаат на aliexpress или другиве сајтови и ќе најдат некоја средна вредност, па таа ќе им биде основа.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
ОК, Парт 2 - Царина Пошта 2

Им одам денеска лично, и им тропнувам на тоа прозорчето, ми отвара една ружна фаца, здраво дечко кажи што треба..

Јас: Имам пратка за царинење, еве ви го писмото и копија од плаќањето од АлиЕкспресс..
Цариник: ОК, почекај да ги разгледаме..

Чекам 10-15 минути и чекам повратен одговор дали е се ОК, пошо ги зема листовите е се изгуби типот. Нема никој.

После 20 минути , еден отвара на прозорчето (не е истиот цариник) и ми вели кажи дечко..
Јас: Оставив документи за мојата пратка, па чекам да ми кажете дали е се ОК
Цариник: Дечко ти спецјално за праткава доаѓаше во СК?
Јас: Да, пошо пратив мејл пред 4 дена, никој не одговара на мејлот, од кај да знам дали ми е прифатена фактурата, може ке ми ја вратите пратката во Кина а јас да си мислам дека се е ОК.
Цариник: Епа дечко ние не можеме на цела македонија да испраќаме мејлови..

Јас: Епа ОК, отсега откак оке ви пратам мејл, ке ви звонам на телефон за да прашам дали е ОК со документацијата. ОК?
Цариник: ОК, ке си ја подгинеш пратката во твојата пошта. (не ми ни кажа за колку дена, што како јбг)

Патешествија, патешествија момци :D

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Што се подразбира под ф-ра/сметкопотврда? Оној повратен имејл што го праќа пример ПејПал/Амазон, се смета за валиден документ? Или мора да биде баш фактура?

Си одговори самиот на ова прашање.Било каков доказ за тоа колку си платил.Сум поминал јас и со print screen од нарачката и уплатата.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.249
5.580
Скопје
Си одговори самиот на ова прашање.Било каков доказ за тоа колку си платил.Сум поминал јас и со print screen од нарачката и уплатата.

Во ред е тоа, така и мислев. Прашањето беше да не откачуваат нешто со оглед на репутацијата на царинењето и оданочувањето кај нас.

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Е тоа можи да зависи од самото расоложение на цариникот(дали му дала жена му, дали е наспан..... итн).Само кај нас можат да прават како што сакаат има случаеви каде што не се плаќа царина онака можиш да поминиш со поштарина од 22денари.Мене лично ми имаат дуксерка украдено(му се има бендисано на некој) џабе си имав јас тракинг број, едноставно се изгуби трагата кога пристигна пратката во оваа чудесна земја.

Wateva!

hello world
7 март 2014
270
324
Мене во понеделникот ми стигна телефон од Али. Не ме оданочија. Стварно немам идеја кој им е критериумов, една отвараат, три не? И тоа на пакетот пишува communication tool. Познавам 5 мина што порачале телефони од Али само двајца од нив платија данок.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
bas me interesira dali mene ke mi stegnat danok ili ke mi progledaat niz prsti :)

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.959
4.169
Мене во понеделникот ми стигна телефон од Али. Не ме оданочија. Стварно немам идеја кој им е критериумов, една отвараат, три не? И тоа на пакетот пишува communication tool. Познавам 5 мина што порачале телефони од Али само двајца од нив платија данок.
Зависи за кого гласале ;) Секое зошто си има затоа. Особено при вакви работи се проверува дали си од нивните.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
poveke bi rekol, na onie trojcana carinikot stanal na desna noga :D nemaat sansi za site da znaat koj za kogo glasa .

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Немат време од царина да глумат ДИК, барем не за 50$ лол :)

Hans Dieter

read-only
16 мај 2014
2
0
Здраво на сите,
ме интересира што е финтата со царинење книги, особено ако се испратени бесплатно. Како стипендист на една организација досега 3 пати сум добивал пакети со бесплатни книги во рамките на програм за стручна литература и никогаш не сум платил ништо освен поштенската уплатница од нецели 200 денари. А сега, четвртиот пат, ми доаѓа известување дека треба да се спроведе царинска постапка. И да - пратката редовно пристига со DHL, што нели би морало да се царини и во претходните случаи? Хелп? :)

Благодарам однапред.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
Не, не грешка си. Си немал потреба да плаќаш бидејки претходните пратки ти стигнале со регуларна пошта. Кај DHL се што заврши се царини, без разлика што добиваш.

Hans Dieter

read-only
16 мај 2014
2
0
Можно е. Прашувам бидејќи во принцип на пакетот стално стои нешто од DHL, а каква врска има тоа со регуларната пошта - навистина не знам. Сепак, она што повеќе ме интересира е каков е односот на царината кон книгите.. колку што знам се ослободени..

Enforcer_

lurker
26 декември 2012
948
1.068
Дечки,дали поминуваат и подлежат на царина војнички ножеви,бајонети итн. ? Имам мерак да закачам некој на ѕид,да го порачам од ebay ама не знам дали е легално?:eek:ffended:

Jokerski

lurker
28 октомври 2010
820
738
Во твојот ум чедо
Jokerski's setup  
OS
Windows 11 Pro 64bit
Дечки,дали поминуваат и подлежат на царина војнички ножеви,бајонети итн. ? Имам мерак да закачам некој на ѕид,да го порачам од ebay ама не знам дали е легално?:eek:ffended:

Изјави, дозволи и тн ти се потребни, оди до најблиската шпедиција и консултирај се...

Каква врска има ова со ИТ ?

Че го сечеш а? Последен пат кога проверував за фраерски ножеви и катани, испадна дека се рачунаат како ладно оружје и ги запленуваат од царина, а може и да ти пратат по некој џандар да те воспита со палката. А баш сакам да си го нарачам Tensa Zangetsu за на ѕид.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно