Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Еве официјално покана - дојдете до Велес. Поблизу е од Игор, а ќе дојде и Игор. Мојот сетап не е линеарен како неговиот ама слушлив е. :D

Не мора да носите ништо, јас ќе порачам пити тамам за сезонава.

Инаку, сериозно... викендиве пред крајот на годината се некако кнап...

...но доколку има интерес, I am up for денска дружба некоја сабота во јануари.

Еве го јануари. Со ризик да прекршам форумски etiquete, двапати се цитирам себеси.

Има ли интерес?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Еве го јануари. Со ризик да прекршам форумски etiquete, двапати се цитирам себеси.

Има ли интерес?

Има ли пастрмајлии? :D

P.S. Ако биде за недела дена од сега, ке може да се пробаат и овие. Нормално, од хигиенски причини, само јас ке ги пробам, а сите други ке може само да ги видите.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Гледав дека има членови тука ко @gokica кои ептен се разбираат од аудио па да прашам за помош и локално мислење околу расчистување на дилема во избор на слушалки.

Набавив Behringer UMC 204 HD, и се остало за мојот сетап и ми остана уште да најдам солидни но буџет слушалки за да можам да едитирам видеа а звукот да го слушам колку може порепрезентативно на реалноста (за после у postprocessing да не претерам со едитирање у грешка правец). Исто така би сакал да се удобни.

Идеално би сакал да поминам со 2000 или помалку, но можам да направам flex на буџетот ако ептен ептен се подобри слушалките од другото во помалиот буџет.

Според тоа шо гледав на маса ми се следниве избори:

AKG K92 - 3200мкд @ artistmk
(делуваат ко супер избор, но неам проверено колку се подобри на звук и комфорт ако уопште од другиве во листата, и плус се златни)

Samson SR850 - 1200мкд @ aliexpress
(ептен евтини и според тоа шо читав иако имаат малку поизразен бас и високи тонови, тоа може со EQ да се среди. овој V патерн треба да е сличен и кај другите слушалки у листава)

Superlux HD668B - 2200мкд @aliexpress
(според тоа шо читав слични на самсонот само малку подобар квалитет на изработка, удобност, и троа занемарливи разлики у звук)

Superlux HD330 / HD660 - 2800мкд @ aliexpress
(првите се отворен а вторите затворен тип, директна копија на Beyer Dynbamic 770/990 и ептен ми се свиѓаат на изглед. но според тоа шо читав се постар модел со помали драјвери од новиве 668/661 серии и новиве давале малку подобар квалитет на звук. но искрено на изглед и според тоа шо читав на комфорт овие би требало да се ептен добри, а не знам колку разлика у звук би можело да има - сигурно се одлични и у тој поглед макар постар модел)

Superlux HD-681/ HD-681 EVO - 2800мкд @ aliexpress
(новите верзии од суперлукс и као имале 50мм драјвери и други подобрувања, но во основа од тоа шо читам по ревјуа и кориснички мислења и овие ко и сите други на листава од суперлукс имаат V патерн на звук така шо пак не се тотално балансирани и флет, и реално не знам дали вреди да плаќам повеќе наместо едноставно да ги земам Самсонот и да добијам скоро исто а за многу помалку пари)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Гледав дека има членови тука ко @gokica кои ептен се разбираат од аудио па да прашам за помош и локално мислење околу расчистување на дилема во избор на слушалки.

Набавив Behringer UMC 204 HD, и се остало за мојот сетап и ми остана уште да најдам солидни но буџет слушалки за да можам да едитирам видеа а звукот да го слушам колку може порепрезентативно на реалноста (за после у postprocessing да не претерам со едитирање у грешка правец). Исто така би сакал да се удобни.

Идеално би сакал да поминам со 2000 или помалку, но можам да направам flex на буџетот ако ептен ептен се подобри слушалките од другото во помалиот буџет.

(делуваат ко супер избор, но неам проверено колку се подобри на звук и комфорт ако уопште од другиве во листата, и плус се златни)

(ептен евтини и според тоа шо читав иако имаат малку поизразен бас и високи тонови, тоа може со EQ да се среди. овој V патерн треба да е сличен и кај другите слушалки у листава)

(според тоа шо читав слични на самсонот само малку подобар квалитет на изработка, удобност, и троа занемарливи разлики у звук)

(првите се отворен а вторите затворен тип, директна копија на Beyer Dynbamic 770/990 и ептен ми се свиѓаат на изглед. но според тоа шо читав се постар модел со помали драјвери од новиве 668/661 серии и новиве давале малку подобар квалитет на звук. но искрено на изглед и според тоа шо читав на комфорт овие би требало да се ептен добри, а не знам колку разлика у звук би можело да има - сигурно се одлични и у тој поглед макар постар модел)

(новите верзии од суперлукс и као имале 50мм драјвери и други подобрувања, но во основа од тоа шо читам по ревјуа и кориснички мислења и овие ко и сите други на листава од суперлукс имаат V патерн на звук така шо пак не се тотално балансирани и флет, и реално не знам дали вреди да плаќам повеќе наместо едноставно да ги земам Самсонот и да добијам скоро исто а за многу помалку пари)

нешто вака можеби Audio-Technica ATH-M20x, Professional monitor headphones за локална опција (јес да ти е дупло од планиран буџет) ..

за уднобност инаќе AKG со таков систем мене ми се врв, не се замараш да штимаш на која висина, и најмал притисок на врв на глава (што мене ми занчи = кељав, другиве знаат да остаат трага) :D

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
нешто вака можеби Audio-Technica ATH-M20x, Professional monitor headphones за локална опција (јес да ти е дупло од планиран буџет) ..

за уднобност инаќе AKG со таков систем мене ми се врв, не се замараш да штимаш на која висина, и најмал притисок на врв на глава (што мене ми занчи = кељав, другиве знаат да остаат трага) :D

Па од 3200 за АКГ до 4000 не е премногу разлика, а иначе го поддржувам предлогов и гласам за АТ! Можеби сум расист* ама самсон и суперлукс... не! Поготово кога се толку блиску со цената.

*расист од причина што не сум ги пробал ни допрел, ама имам предрасуди.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Па да дупло се од зацртаниот буџет, иако еве и во артист се излистани за 3900:

Audio Technica ATH M20X

треба да ѕирнам рецензии за овие тогаш, ама пак ќе биде прашањето дали се толку подобри од AKG слушалките пак? и колку се подобри од Superlux и останативе буџет варијанти.

Да не ме сфатите погрешно прашувам пошо стварно не знам, прв пат се соочувам со темава и сфаќам дека е битно!

Плус ако се иде така за уште 1000ка ги има M30X, итн итн итн. За малку повеќе стално се добива некој модел со поголема цифра - но колку тоа ми менува ако мене ми е битно да можам да едитирам звук во видео подобро отколку на компјутерски звучници или earbuds. Сите овие фактори посебно пошо не можеш да ги земеш сиве слушалки и да ги споредиш сам, а и сам не се разбирам толку - ме преплавуваат и не знам шо е правилно.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Па да дупло се од зацртаниот буџет, иако еве и во артист се излистани за 3900:

Audio Technica ATH M20X

треба да ѕирнам рецензии за овие тогаш, ама пак ќе биде прашањето дали се толку подобри од AKG слушалките пак? и колку се подобри од Superlux и останативе буџет варијанти.

Да не ме сфатите погрешно прашувам пошо стварно не знам, прв пат се соочувам со темава и сфаќам дека е битно!

Плус ако се иде така за уште 1000ка ги има M30X, итн итн итн. За малку повеќе стално се добива некој модел со поголема цифра - но колку тоа ми менува ако мене ми е битно да можам да едитирам звук во видео подобро отколку на компјутерски звучници или earbuds. Сите овие фактори посебно пошо не можеш да ги земеш сиве слушалки и да ги споредиш сам, а и сам не се разбирам толку - ме преплавуваат и не знам шо е правилно.

за тоа што побара, тоа е целта да земеш нешто што не е (тешко) обоено (нагласен бас, нагласено х ..) и што поблиску до референца .. што може и подобро ти звучи кога слушаш музика. Исто ко за фотографија што калибрираш монитор, за у печатница да не искочи црвеното розево. Аудио техника тоа им е brad&butter и таргер маркет. Овие им се најбуџет нивното генерала.

За Суперлух имам гледано ревјуа и јас доста .. ама што знам дур не пробам .. зависи колку му "веруваш" на ревјуер-от

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
за тоа што побара, тоа е целта да земеш нешто што не е (тешко) обоено (нагласен бас, нагласено х ..) и што поблиску до референца .. што може и подобро ти звучи кога слушаш музика. Исто ко за фотографија што калибрираш монитор, за у печатница да не искочи црвеното розево. Аудио техника тоа им е brad&butter и таргер маркет. Овие им се најбуџет нивното генерала.

За Суперлух имам гледано ревјуа и јас доста .. ама што знам дур не пробам .. зависи колку му "веруваш" на ревјуер-от

Па така, мислев ако некој тука ги има пробано да даде мислење.

Иначе гледам за аудио техникава у основа доста "safe" опција ќе се.

Е сеа според сајтов шо делува као доста „детален“ и као да си знаат работа:

Audio-Technica ATH-M20x vs Superlux HD 681 EVO Side-by-Side Headphones Comparison

Суперлуксот у рангот на Natural Sound се подобри и ЕВО и 668B. ЕВО моделот дури и болји скор за комфорт имаат (макар ова валјда зависи од тоа колкава глава и уши имаш повеќе од било шо друго, и секако е зафркнато да се земе слушалки без да се пробаат).

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Дали сте налетале на евтин(релативно) lav микрофон, жичан или бежичен. Би сакам да го закачам на gopro или мобилен телефон.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

Не го знам одговорот зашто и не ги следам овие рангови на слушалки одамна. Онака бегло од моето скромно искуство мислам дека сите набројани се тука некаде кога станува збор за детали во звукот. Superlux имаа фини модели со значајна ширина на звукот и јас би се задржал на нив само заради тоа што ценовно се најприфатливи.

Еве дури и Z ги има разгледано малку па можда ќе ти помогне (првиот дел е комфор а од средина на видеото обично е квалитетот на звук):

Кожа/скај го поти увото но најмногу изолира, затворени се подобри за мониторинг ако си во гласна просторија, а во врска со рамен одзив разгледај графици зашто стварно не ги следам.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не го знам одговорот зашто и не ги следам овие рангови на слушалки одамна. Онака бегло од моето скромно искуство мислам дека сите набројани се тука некаде кога станува збор за детали во звукот. Superlux имаа фини модели со значајна ширина на звукот и јас би се задржал на нив само заради тоа што ценовно се најприфатливи.

Еве дури и Z ги има разгледано малку па можда ќе ти помогне (првиот дел е комфор а од средина на видеото обично е квалитетот на звук):

Кожа/скај го поти увото но најмногу изолира, затворени се подобри за мониторинг ако си во гласна просторија, а во врска со рамен одзив разгледај графици зашто стварно не ги следам.

Ти благодарам многу, и тоа е доста од помош. Поентата шо ја сфаќам е дека во овој ценовен ранг ретко шо ќе биде „perfect“ ама тоа е.

Ќе го изгледам видеово и ќе следам breadcrumb трагата од шо вика човеков, штом е добар рецензер. Секако ќе ми помогне у одлуката.

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
За буџеот и прецизноста како што потенцира дека ти е приоритет, мислам дека нема да најдиш подобри од Shure 240A. По тоа што читам на нет се подобри (во тој сегмент) од Audio Technica M20x/M30x. Не ги имам пробано баш овие али ги имам Shure 840, презадоволен мада се поскапички.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
За буџеот и прецизноста како што потенцира дека ти е приоритет, мислам дека нема да најдиш подобри од Shure 240A. По тоа што читам на нет се подобри (во тој сегмент) од Audio Technica M20x/M30x. Не ги имам пробано баш овие али ги имам Shure 840, презадоволен мада се поскапички.

Ќе ги проверам и овие на рецензии. Овие шо ги има локално бар можам да идам да ги пробам за комфорт. Фала ти!

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Ќе ги проверам и овие на рецензии. Овие шо ги има локално бар можам да идам да ги пробам за комфорт. Фала ти!
Можеш да ги пробаш онака на прва како ќе се мада нема да ти е мерило, супер комфортни слушалки на старт знаеле да се доста досадни после 30тина минути и обратно. Секоја тиква е различна, со среќа во тој поглед :hay:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Јас би ги избрал AudioTechnica m20x пред овие Shure 240A затоа што се мониторинг слушалки додека вторите се HiFi. HiFi имаат тенденција да се попријатни за слушање музика додека студиски мониторинг слушалки се прават да имаат порамен frequency response и да дадат подобар приказ како уствари миксот звучи.

Околу Superlux, AudioTechnica сметам дека има далеку подобро реноме... иако од таа линкуваната споредба горе frequency response-от изгледа прилично добро (само ако е копиран од спецификација на произведувачиве не мора да значи дека е точен пошто мислам дека си подлажуваат на хартија).
Superlux HD681 се речиси истите слушалки како Presonus HD7 кои ги имам и ги користев доста и сум прилично задоволен од односот цена/перформанси (мислам дека се дури и underpriced). Не можам да кажам дека истото би важело ако ги купиш во Superlux варијанта пошто Presonus е сепак поим за Superlux.
Исто земи у предвид дека овие се Open back и по малку се слуша и на надвор звукот.
Во артист иначе најчесто немале на лагер тоа што сум барал иако имаат толку многу производи на сајтот.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
за артист најдобро да им пишеш на фејсбук (пред да идеш натака) со што отприлика сакаш, ќе ти пуштат инфо, генерала до сега брзи се на тоа поле, а сајт-от не им е уп ту деЈт, може и цени да има разлика од тоа што пишува.

У мими обично им е уп ту дејт и лагер што има и цени.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Оукееј, проблемот е шо овие 681 EVO не можам да ги најдам денес на Алиекспрес а вчера ги глеав... од тоа шо гледав ќе беа најдобар пик наводно.

Ќе погледнам пак залиха локално шо има у продавнициве, ќе им пишам и на артист па се надевам до крај на неделава ќе го решам и ова прашање.

Се уште отворен и на предлози од заедницава секако.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Случајно налетав на линкот. Ми звучи премногу добро да е вистинито. Но ете провери ако знаеш како:

NEW MDR-7506 Professional Closed-Ear Back Large Dynamic Studio Audio Headphones | eBay

Инаку се продаваат за 100+ евра.

Ти благодарам многу, и тоа е доста од помош. Поентата шо ја сфаќам е дека во овој ценовен ранг ретко шо ќе биде „perfect“ ама тоа е.

Ќе го изгледам видеово и ќе следам breadcrumb трагата од шо вика човеков, штом е добар рецензер. Секако ќе ми помогне у одлуката.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Случајно налетав на линкот. Ми звучи премногу добро да е вистинито. Но ете провери ако знаеш како:

NEW MDR-7506 Professional Closed-Ear Back Large Dynamic Studio Audio Headphones | eBay

Инаку се продаваат за 100+ евра.

Ова е гарант некој scam. Се дешава на ибеј тоа. Стаил слика од слушалки, и сеа ги шитка за ич пари + скап шипинг.

Сите шо се со испод 99% рејтинг се сомнителни на ибеј, и плус само 44 рејтинзи има акаунтов - ја не би допирал вакво сомнително нешто ни оддалеку со 5 метра долг стап.

@сите

Breadcrumb трејлот на тој Z ме доведе до интересно ривју кај шо за испод 50 долари ги одбра еден интересен модел као најдобри.

View: https://www.youtube.com/watch?v=xjbwkUA2WIs

Е сеа не се веќе достапни но има remakes на истите под друго име:

Takstar HI-2050, now ISK HF2010 headphones - Personal View Talks

И ги има на Али испод 35 долари. Да дочитам рецензии на HiFi:

ISK HF-2010 Semi-Open Monitor Headphones

и на други места и мислам дека имаме победник за у овој ценовен ранг. Тоа што Z кој шо е рецензер на кој @gokica му верува е толку импресиониран од слушалкиве е можда најголем thumbs up и пошо гледам дека ги снемува моделиве мислам дека ќе купам пред да ги снема.

View: https://www.youtube.com/watch?v=Pi8xiWLe0WA

View: https://www.youtube.com/watch?v=iatoa4I_ccY

View: https://www.youtube.com/watch?v=7kAG27Y72cw

И еве некои пишани рецензии:

Takstar HI 2050 Headphone [Overview/First look + Video]

A (fairly lengthy) Review of the Takstar hi2050 : headphones

Takstar HI 2050 review | 12 facts and highlights

Takstar HI 2050

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет