Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple Pay во Македонија

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Чекај малку, ти нели Шаоми кунг фу зема, или...?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Дали си ме видел да идам по улици со кошула ама од оние што ракавите и се врзуваат одпозади и да си правам муабет са собом? Секако дека не си ме видел, не сум луд!

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Па не сум те видел, ама се вртеше таков муабет... затоа ја...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
299
Во колкава комфор зона си се Епл влезени, ги заболе дали имаат apple pay за некојаси Македонија. Не е ни до банки ни до ниикој друг, едноставо не им се замара на епл.
Кога можеше едно минијатурно компанивче ко Гармин (во споредба со Епл) да воведе Гармин пеј, може и епл.

Drakesis

hello world
21 мај 2020
61
96
Skopje
За тие што се на СТБ, би требало да имате добиено прашалник за задоволство на мејл. Имам информации дека овој прашалник сериозно се разгледува и оценува бидејќи е задолжителен од ниво на групација. Не е најбрз за пополнување но вреди да се пополни за последното прашање што е од отворен тип и каде може да се наведе дека бараме Apple Pay и дека како корисник кој прима плата може да не изгубат и да не придобие банка која тоа решение ќе го воведе во државава.

xhktw

x
2 август 2009
1.463
1.944
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
За тие што се на СТБ, би требало да имате добиено прашалник за задоволство на мејл. Имам информации дека овој прашалник сериозно се разгледува и оценува бидејќи е задолжителен од ниво на групација. Не е најбрз за пополнување но вреди да се пополни за последното прашање што е од отворен тип и каде може да се наведе дека бараме Apple Pay и дека како корисник кој прима плата може да не изгубат и да не придобие банка која тоа решение ќе го воведе во државава.
Стопанска уште немаат нотификации имплементирано кога вадиш пари или плаќаш со картица, сигурно прашалников ќе го убрза apple pay процесов..

Overbored

read-only
19 февруари 2025
33
40
Пред некое време најдов интервју на Антонио Аргир шо беше или сеуште е еден од Board Directors за NLB Македонија, пребарувајќи за Apple Pay и било какви објави/интервјуа, па така и ми излезе ова.
Прашање поставено до него на интервјуто
1744983442338.png
Ги пребарав Банкарт, Словенечка компанија и на истите им пишав мејл на кој добив одговор.

1744983512256.png
Заклучок :D

Не очекувајте Apple Pay од NLB оти немаат ни интерес за истото, ако го инкорпорираат според претходниве постови ProCredit или Стопанска, може и они ќе го инкорпорираат.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ако ме служи добро помнењето, а ме служи - ова е прилично старо интервју и кажаното е веќе ирелевантно и обсолетно.

Overbored

read-only
19 февруари 2025
33
40
Ако ме служи добро помнењето, а ме служи - ова е прилично старо интервју и кажаното е веќе ирелевантно и обсолетно.
Да од лани од Март е, а мејлот до Банкарт е од пред една недела, одговорот е од Вторникот оваа недела. :D
Иако кажаното може е ирелевантно, сеуште компанијата ги врши истите услуги за NLB.

Drakesis

hello world
21 мај 2020
61
96
Skopje
1745311488835.png

Самото тоа што одговорот на банките се промени од „Ако има нешто ќе ве известиме“ и „Не е до нас, до Епл е“ во „Работиме на имплементација“ и „Да, планирана е интеграција на Епл пеј и работиме на тоа“ е добар знак дека има движење. Е сега кога ќе биде тоа останува да видиме :) Сме изгурале до тука 56 страни форум ќе почекаме уште малце. Верувам до крај на годинава ќе биде

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Пред нова година ќе најават а од новата календарска година ќе се имплементира.

Drakesis

hello world
21 мај 2020
61
96
Skopje
Не знам дали сте ја виделе анализава која е спроведена. Ова е навистина многу мал процент од дигитализација (употреба на мобилно плаќање) на вкупниот број на картички АНАЛИЗА: Google Pay пристигна, Apple Pay недостижен – каде застанавме со дигиталните плаќања?

Многу жално, а воедно и одличен изговор за банките зошто не се замараат со Apple Pay (a можеби и Apple со нас..) Има исто и истражување дека македонскиот пазар е доминиран од Андроид уреди, па сега видете колку мал % ќе донесе Apple Pay

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ужасни сме:

„Сепак, ваквите технологии и понатаму наидуваат на воздржаност кај македонските граѓани. Според податоците од Народната банка, кешот и понатаму е прв избор за плаќање, следен од дебитните картички. Кредитните картички се користат значително помалку, а дигиталните паричници – најмалку. Причините лежат во силно вкоренетите навики, ниска финансиска писменост и ограничена информираност за придобивките од новите технологии.“

„Но, само 131.749 картички биле дигитализирани за плаќање преку мобилен уред – што претставува едвај 6,8% од вкупниот број издадени картички. Иако оваа бројка е речиси двојно поголема од онаа на почетокот на 2024 година (под 70.000), сепак јасно е дека дигитализацијата напредува со ограничено темпо.“

Ама не, на македончето примитивно пак му е крива банката, Apple... стандардно ништо не е до него, сè можно е до другата страна! ****************

:sick:

Изменето од модератор:

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.040
1.010
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
А баш кај нас сите терминали се без контактни.

Google Wallet користам од самиот почеток, до сега само 2 пати не сум успеал да платам поради стар терминал. Многу е по практично со телефон, бидејќи е секогаш со мене.

kirev

senior
31 мај 2010
9.071
7.756
.... И бидејќи банката и државата точно знае колку пари имам, кај сум бил и што трошам. Ако нејќам да знаат ќе си користам кеш

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.795
4.511
Неготино
Абе ептен ми е гајле оти банката и државата знаеле колку имам и каде ги трошам. Да не ќе ми дојдат на врата да ми баат?
Ќе им спржиме мевце, нема проблем, и онака виделе што сум купил.

kirev

senior
31 мај 2010
9.071
7.756
Може да не ти е гајле, ама следењето е нешто што мора да го имаш предвид.

Проблемот е што не знаеш кога ќе имаш проблем. А тогаш е предоцна да го смениш навиките.

Еве еден пример.

И не само за онлајн, ако влезеш и платиш...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно