Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Хард дискови - тестови и искуства

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
16iwow7.jpg

вака е ок,или приблжно 3 год активна работа.

Последна промена:

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Ако е Hex, нема во Dec да е уште поголем? Башка хекса а да се трефнат само бројки :confused:
обично s.m.a.r.t. податоците се во HEX, тука е веројатно децимално, само не се саати, туку минути.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Gembird UPS-30-2P USB 3.0 PCI-e контролер (Renesas/NEC).
Тестиран со Seagate Expansion 1TB usb 3.0 драјв
seagate.jpg

- Тестот е правен со отворен проект во Premier Pro, фајловите се лоцирани на дискот.

Последна промена:

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
fxuki.png

LoL ништо не разбирам :D
Инаку пред тоа имав сегет баракуда тоа ми рикна па потоа ставив WD Blue и пак тоа ми рикна и еве сега хитачиво веќе 4 години го имам чудо е што досега не рикна како предходните и не ми е јасно изгледа, виша сила ќе да е :D

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Предмалце ми "замрзна компјутерот", т.е. само можев да мрдам само стрелката, а другото ништо не реагираше. Лупнав рестарт, не ми покажуваше ни еден хард диск во биосот, по што ги прештекав од SATA3 на SATA2 слотовите. Моментално работи се like a charm.

Инсталирав HD Tune и во Health табот не ми дава никаков ерор. Правам бекап на сите битни фајлови, па ќе им лупнам и еден Benchmark.
Untitled-1.png
Значи ми прегореа слотовите, како тоа е можно воопшто?

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.147
1.547
Скопје
Да не отварам нова тема. Дали 2 unstable сектори се проблем? Се работи за надворешен WD 2TB.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Да не отварам нова тема. Дали 2 unstable сектори се проблем? Се работи за надворешен WD 2TB.
Од каде ги виде тие 2 “unstable“ сектори, каде се наоѓаат тие сектори на дискот, дали дискот е екстерен или не, дали дискот ти кочи, замрзнува виндовс....?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Дај сκρиншот да видиме дали ќе има нови во иднина.
Иначе за сега не се пρоблем ама тρеба да се следи.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.147
1.547
Скопје
Дај сκρиншот да видиме дали ќе има нови во иднина.
Иначе за сега не се пρоблем ама тρеба да се следи.
Од каде ги виде тие 2 “unstable“ сектори, каде се наоѓаат тие сектори на дискот, дали дискот е екстерен или не, дали дискот ти кочи, замрзнува виндовс....?

http://prntscr.com/5p49mm
Се работи за екстерен. Windows-от ми е на SSD, се друго ми е на хард дисков и све пуштам од него и до сега 3-4 пати се има сам изгасено и упалено одма во сред игра (Far Cry 4). Сите други тестови даваат добри резултати на HD Tune. Поделен е на две партиции.
Може ли некако да се исчистат овие сектори? Пробав со error checking-oт од Windows, не успеав.
Премногу работи имам на хард дисков колкав е ризикот?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Причина, што диск има внатре во кутијата? Малку ми е чудно burst да е помал од макс.
Преку контролер е, адаптер, Pci-e to USB 3.0, затоа има чудно читање во тој сегмент.
Инаку дискот е Seagate 1TB, надворешен USB 3.0 ..slim-че
STBX1000101-2.jpg

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Дечки имам диск како на сликава лево, конекторите не се исти како кај "нормалните" сата дискови :) На матичната на лаптопот имаше пипци како кај ата. Вака како што е не пасува на други лаптопи, ќе може некако да се тргне таа вишок пластика кај конекторите?

sata-ide-laptop-hard-drive.jpg

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Дечки имам диск како на сликава лево, конекторите не се исти како кај "нормалните" сата дискови :) На матичната на лаптопот имаше пипци како кај ата. Вака како што е не пасува на други лаптопи, ќе може некако да се тргне таа вишок пластика кај конекторите?

sata-ide-laptop-hard-drive.jpg
На која вишок пластика милиш? Сите дискови се нормални. Закачи слики од твојот диск и лаптоп, да се види што е тоа пипци?

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Тоа што е го викаш вишок пластика е адаптер и се вади многу лесно со рака. Повлечи го и стави го на другиот диск и готово.

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Пробував али беше заглавено изгледа па мислев дека е таков дискот, сега кога ми пиша пробав појако и излезе :D Фала.

Enigma

user
1 септември 2012
1.133
567
Enigma's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 1600AF 3.2GHz
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250GB / WD Caviar Blue 2TB/500GB
PSU
MS 600W
RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Би сакал да знам дали е се во ред и дали брзините се океј за диск од ваков калибар, бидејќи кога ќе стиснам на windows explorer и без разлика која партиција ја кликнам, му треба прилично долго време да се отвори. Не знам дали е до Windows 8.1, бидејќи како што се сеќавам, немав сличен проблем на 7.

Untitled2.png

Untitled1.png

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Би сакал да знам дали е се во ред и дали брзините се океј за диск од ваков калибар, бидејќи кога ќе стиснам на windows explorer и без разлика која партиција ја кликнам, му треба прилично долго време да се отвори. Не знам дали е до Windows 8.1, бидејќи како што се сеќавам, немав сличен проблем на

Имаш 3 паρтиции?
За споρого отваρање види κаκо е наместено во Power Options за HDD
Највеρојатно е во пρашање неκој codec pack или чуваш слиκи и филмови во root

Enigma

user
1 септември 2012
1.133
567
Enigma's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
PSU
MS 600W
RAM
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Имаш 3 паρтиции?
За споρого отваρање види κаκо е наместено во Power Options за HDD
Највеρојатно е во пρашање неκој codec pack или чуваш слиκи и филмови во root
Само 2 партиции имам, а во power options е наместено никогаш да не се гаси хард дискот. А за codec pack и филмови и слики во root, појма немам, кажи како да проверам. Благодарам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Да се има слики (и останати фајлови) во root од партиција значи дека имаш фајлови кои не се во фолдери кога си во таа партиција.

Кога има слики и видеа на Windows му треба време за да генерира thumbnail слики од тие фајлови. Ако имаш програми во root односно .exe тогаш антивирусот им пристапува и треба време.

Почни со ред:
Исчисти кеш, организирај ги фајловите, пушти еден CCleaner, дефрагментирај го драјвот, ако имаш готови торенти тогаш премести ги на друга партиција затоа што торентите подифлт се фрагментирани на илјадници фрагменти

Enigma

user
1 септември 2012
1.133
567
Enigma's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
PSU
MS 600W
RAM
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Да се има слики (и останати фајлови) во root од партиција значи дека имаш фајлови кои не се во фолдери кога си во таа партиција.

Кога има слики и видеа на Windows му треба време за да генерира thumbnail слики од тие фајлови. Ако имаш програми во root односно .exe тогаш антивирусот им пристапува и треба време.

Почни со ред:
Исчисти кеш, организирај ги фајловите, пушти еден CCleaner, дефрагментирај го драјвот, ако имаш готови торенти тогаш премести ги на друга партиција затоа што торентите подифлт се фрагментирани на илјадници фрагменти
Избришав се што не ми е потребно, CCleaner го користам на неколку дена, самиот се дефрагментира, но за секој случај и јас го дефрагментирам еднаш неделно и стварно работи океј после дефрагментација, ама наредниот ден е иста приказна. Сите торенти ги симнувам во D, и никакви фајлови во рут, сите се во фолдери.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Прво и основно и маст хев кога користиш CCleaner:
Веднаш отштиклирај ги опциите:
  • Old Prefetch data
  • Menu order cache
  • Window size and location cache
Уствари отштиклирај се во полето Advanced, користи го Windowsот нормално неколку дена и се ќе биде во ред. За ова да нема призвук на вуду магија ќе се обидам да појаснам малку подолу...

Нема потреба од толку дефрагментација затоа што (генерално) системските фајлови на Windows и оние кои ги користиш (browser, програми..) физички не го менуваат местото. Фрагментацијата настанува најмногу во корисничките фолдери (My Documents) во кои ионака не чуваш ништо и најмногу фрагментација има во кеш фолдерите на прелистувачите кои ги бришиш често.

Ccleaner може да направи штета на перформансите ако се бришат „старите“ Prefetch фајлови. Она што всушност се случува во позадина е тоа што Windows ги следи навиките на корисникот и кога ништо не се работи си врши дефрагментација но на паметен начин. Најчесто користените фајлови ги става на почетокот на дискот каде што вчитвањето е најбрзо.
Со бришење на тој кеш тој ќе се обидува да ги рекреира тие фајлови односно ќе учи од почеток.
Оди во C:\Windows\Prefetch и отвори го Layout.ini (со нотепад) и ќе ги видиш сите програми кои се на твојот систем по редослед на вчитување.

Затоа најбитно е да му се каже на Windows-от, со помош на сервисите superfetch и prefetch, да ги дефрагментира системските односно boot фајлови.

Рестартирај го системот, почекај едно 5 минути и пиши го ова во notepad:
Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks
defrag -b %SystemDrive%

Зачувај го како, шо знам.. maintance.bat и активирај го. Не работи ништо едно 15 минути (дури ни глушец не мрдај, заборави на компјутерот) и рестартирај

После рестарт, повторно не мој да работиш ништо едно 5-7 минути и во command prompt пиши го ова:

defrag C: /b /u /v (ова е команда за boot time defragmentation)

Flegma велит:
Ако ги следиш упатствата до Desktop ќе boot-аш за едно 30~35 секунди.

ASUSx55c

hello world
16 јули 2013
80
20
ASUSx55c's setup  
Processor & Cooler
Intel i3 2328M
Storage
465GB Western Digital WDC WD5000LPVX-22V0TT0
RAM
8GB 1333Mhz
Video card
Intel HD Graphics 3000
Mouse
Asus UT-200
Audio
Via HD audio
OS
Ubuntu 17.10
Дали има нешто полошо од тошиба хард диск. Ми подзастанува кога гледам филм на сред тепачка на дота и други игри, знае да закочи и кога седам на интернет....
HDTune_Benchmark_TOSHIBA_MQ01ABD050.png

ASUSx55c

hello world
16 јули 2013
80
20
ASUSx55c's setup  
Processor & Cooler
Intel i3 2328M
Storage
465GB Western Digital WDC WD5000LPVX-22V0TT0
RAM
8GB 1333Mhz
Video card
Intel HD Graphics 3000
Mouse
Asus UT-200
Audio
Via HD audio
OS
Ubuntu 17.10
Ве за молувам за совет дали може нешто да се направи да се среди проблемот или треба нов да земам?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно