Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Рецензија LED LCD TV HITACHI 32HXC41 32" (82cm)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Мислам дека ти треба Hitachi Skype cam. Прашај во СЕТ дали ја имаат и по која цена. Да не се истрчаш па после да ти биде криво. Поздрав

alokin

hello world
30 април 2009
188
49
Скопје
alokin's setup  
Processor & Cooler
Intel Core 2 Duo T5870 2GHz
Motherboard
Toshiba Satellite L300
Storage
TOSHIBA 160 GB 5400 RPM SATA-II
PSU
PA3534U-1BRS
RAM
3GB DDR2 667Mhz
Video card
Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family
Case
Toshiba L300-110 Laptop
Mouse
A4Tech Glaser Model: X6-70D
Keyboard
L300-110 Standard PS/2 Keyboard
Audio
Realtek ALC268 @ Intel 82801HBM ICH8M - High Definition Audio Controller
Monitor
LG Philips LP154WX4-TLC8 [15.4" LCD]
OS
Microsoft Windows 8.1 Professional with Media Center 32bit
Одлична рецензија :cool: Секоја чест.

Ако може инфо од каде наоѓате понов софтвер (firmware) за ТВ. Конкретно ме интересира за моделите на Панасоник...

mickeymkd

hello world
7 јануари 2009
418
78
Кога се гаси или пали телевизорот, трепка некое време сино - портокалово диодата од напред пред да се свети само портокалово кога е исклучен односно сино кога е вклучен. Нормално ли е ова? Се наоѓа ли упатство на англиски, некако не ми е најдобро преведено тоа што дојде со телевизорот на македонски? Што подесувања имате под picture settings и other settings?

PilGriM

user
18 октомври 2008
1.513
534
Skopje
Одлична рецензија :cool: Секоја чест.

Ако може инфо од каде наоѓате понов софтвер (firmware) за ТВ. Конкретно ме интересира за моделите на Панасоник...

Тоа самиот телевизор вообичаено си проверува на уклучување дали има нов софтвер

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
@mickeymkd
Тоа со трепкањето е self test мод на телевизорот. Одкако ке се проверат сите модули, телевизорот се вклучува.
Имав упатство на англиски поставено на првиот пост најдоле.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.227
Е сега.. кажете некој програм за windows, да го проработам DNLA, компјутерот го гледам ама требаше нешто да се инсталира за да гледа одреден фолдер.

За DLNA овие две програми се единствени кои знаат да транскодираат исправно и да се адаптираат спрема мрежата и квалитетот + транскодирањето да се изврши заедно со титловите. Апсолутно сите DLNA сервери сум ги пробал но само овие два бесплатни - PS3 Media Server и Universal Media Server и paid Wild Media Server (глупо име а феноменална програма) се добри.

Universal Media Server e логично продолжување на PS3 Media Server односно негов клон. PS3 Media Server нема да се развива понатаму
Ќе треба да имаш Java за обата. Universal Media Server ...покасно ќе кажеш фала :)

Untitled.png

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
За DLNA овие две програми се единствени кои знаат да транскодираат исправно и да се адаптираат спрема мрежата и квалитетот + транскодирањето да се изврши заедно со титловите. Апсолутно сите DLNA сервери сум ги пробал но само овие два бесплатни - PS3 Media Server и Universal Media Server и paid Wild Media Server (глупо име а феноменална програма) се добри.

Universal Media Server e логично продолжување на PS3 Media Server односно негов клон. PS3 Media Server нема да се развива понатаму
Ќе треба да имаш Java за обата. Universal Media Server ...покасно ќе кажеш фала :)

Погледнете го атачментот 17885
Оф топик: KDL-EX500 ти е рендерерот? Што сетинзи имаш, кастом декодер сетинг (softskip, vf expand...). Имаш проблем со аудио/видео синхронизација, или со грешен aspect ratio (посплескана е сликата, поголеми црни траки горе-доле?). Кај мене мислев дека конечно целосно го средив, кога на Хобит 2 на YIFI иако е ист размер/фрејм големина како други филмови (Хобит 1 на пример) е посплескано, црните ленти горе и долу се баачки поголеми...

Извинете за ОТ.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.227
Оф топик: KDL-EX500 ти е рендерерот? Што сетинзи имаш, кастом декодер сетинг (softskip, vf expand...). Имаш проблем со аудио/видео синхронизација, или со грешен aspect ratio (посплескана е сликата, поголеми црни траки горе-доле?). Кај мене мислев дека конечно целосно го средив, кога на Хобит 2 на YIFI иако е ист размер/фрејм големина како други филмови (Хобит 1 на пример) е посплескано, црните ленти горе и долу се баачки поголеми...

Извинете за ОТ.

Да, моментално сервирам на Ex500
Кој сервер го користиш? Ако користиш PS3 Media Server претпоставувам дека имаш проблеми. Ти само лагано премини на Universal Media Server и нема да имаш проблеми затоа што UMS е дефинитивно средена верзија на PS3 Media Server.

Како и да е на UMS немам гибано ништо. Во твојот случај пробај со ставање на вредност во Transcoding Settings > Add borders for overscan compensation
Иначе ваквите проблеми, како твојот, ги решавам со симнување на друга копија.

Далеку поелегантно решение нуди Wild Media Server кој има безобразно многу опции. На пример можеш да подесуваш опции за одредени фајлови во библиотеката -> per file кодна страна на титлови, „црни траки“, звук, interlaced или progresive, дали да транскодира или не и сл.
Wild Media Server за пари и го имаш во продавница за такви ствари а Домашний медиа-сервер (UPnP, DLNA, HTTP) е името за истата програма од истиот автор ама на..руски. Досега немам откриено како да ја префрлам на англиски. Ако ти или некој открие како се префрла частам јагнешко печење со темјаника на разладена на 7 или 14 степени по желба :D

WMS - рај за нердови :D
1270626613-1.jpg

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Го поврзал некој телевизоров на PC? Има input lag?

Ако некој веќе користи телевизор наместо монитор за играње игри ќе го молам за препорака, совет, искуство.

Барам 32-40 инчен ТВ за игри/филмови/сурфање на нет:
-Пожелно е да е 1080р
-Пожелно е да има ips,pls или va панел...ќе биде поставен повисоко на ѕид па можно е аглите на гледање да претставуваат проблем.
-Мора да има минимален input lag.
-Не ми требаат смарт функции, мрежи и слично.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327

Ако некој веќе користи телевизор наместо монитор за играње игри ќе го молам за препорака, совет, искуство.

-Пожелно е да е 1080р
-Пожелно е да има ips,pls или va панел...ќе биде поставен повисоко на ѕид па можно е аглите на гледање да претставуваат проблем.
Јас играм ПЕС на него чат пат али не сум забележал инпут лаг. Инаку врзан ми е преку ХДМИ.

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro

-Пожелно е да е 1080р

Сите телевизори имаат GAME MODE каде што сите додатни функции за средување на сликата се исклучени (true motion, intelligent sensor, dynamic contrast....) за да има што помалку лаг. Инаку, што помалку „чуда“ на телевизорот, толку помал импут лаг.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Ако сакаш без смарт, земи го поефтиниот модел...

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Сите телевизори имаат GAME MODE каде што сите додатни функции за средување на сликата се исклучени (true motion, intelligent sensor, dynamic contrast....) за да има што помалку лаг. Инаку, што помалку „чуда“ на телевизорот, толку помал импут лаг.
На мојов телевизор (LG 42LM660T) Game Mode ништо не смени освен боите/контрастот.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Во принцип и тоа е намената на гејм модот...Незнам од кај ви е муабетот дека со исклучување на дополнителните опции има лаг, а без нив нема :)
Инаку точно дека ги исклучува, пошто ако ти е уклучен интелегентниот сензор, сликата може нонстоп да ти се осветлува, затемнува, итн итн...

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
Во принцип и тоа е намената на гејм модот...Незнам од кај ви е муабетот дека со исклучување на дополнителните опции има лаг, а без нив нема :)
Инаку точно дека ги исклучува, пошто ако ти е уклучен интелегентниот сензор, сликата може нонстоп да ти се осветлува, затемнува, итн итн...
Конкретно кај мене (Panasonic TX-L42ET60) со вклучување само на game mode (без чепкање други ствари), драстично се намалува лагот. Во нормален мод (ТВ) не беше игриво воопшто, и се чудев што е работата дур не прочепкав по опциите.

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
На мојов телевизор (LG 42LM660T) Game Mode ништо не смени освен боите/контрастот.

Кај мене има огромна разлика. Додатно, кога селектираш влез (input) отиди на HDMI полето кое ти е поврзано со РС и стисни на зеленото копче од далинското, ќе ти даде да бираш за која намена е влезот. Одбери GAME, има дополнителна разлика.

Јас кога играм, сите модови ги ставам на GAME и има многу разлика.

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Кај мене има огромна разлика. Додатно, кога селектираш влез (input) отиди на HDMI полето кое ти е поврзано со РС и стисни на зеленото копче од далинското, ќе ти даде да бираш за која намена е влезот. Одбери GAME, има дополнителна разлика.

Јас кога играм, сите модови ги ставам на GAME и има многу разлика.

Претпоставувам дека секој производител (LG, Panasonic, Samsung, Hitachi...) има различни твикови/трикови и подесувања, а се разбира постои и разлика од модел до модел.

Кај мене нема апсолутно никаква разлика во каснењето (уште е присутно до иста мера), освен што боите се поживи и контрастот е посилен, притоа интелегентниот сензор за светлина е исклучен и цело време е фиксно позадинското осветлување.

Каснењево (input lag) е присутно само кога видео сигналот иде преку HDMI, преку VGA немаше воопшто каснење. Новава графичка (r9 290) не сум пробал да ја приклучам на VGA/PC влезот на телевизорот, зашто на неа нема вграден аналоген излез ниту пак имам DVI-D/HDMI => VGA кабел. А и не планирам за зимам, и онака ми треба друг, помал ТВ.

LCD TV

hello world
15 јуни 2014
177
44
HITACHI 39HXC02 39``
Ајде и јас да се приклучам на дискусијава. Кај 32" Hitachi, а и кај овој 39", забележав една работа, и двата се HD Ready - штета?! :cry:, а и временскиот одѕив им e само 100Hz:angry:. Инаку за пофалба им е контрастот од само 3000.000:1- одлично!:)
Инаку цената им е прифатлива,...ах,..ax,.. како ќе си го гледав лежерно фудбалов со ладна бирка,.....:innocent:
поззз.

Изменето од модератор:
6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
HITACHI 39HXC02 39``
Ајде и јас да се приклучам на дискусијава. Кај 32" Hitachi, а и кај овој 39", забележав една работа, и двата се HD Ready - штета?!
:cry:, а и временскиот одѕив им e само 100Hz:angry:. Инаку за пофалба им е контрастот од само 3000.000:1- одлично!:)
Инаку цената им е прифатлива,...ах,..ax,.. како ќе си го гледав лежерно фудбалов со ладна бирка,.....:innocent:
поззз.

100 Hz се одлични за гледање на спорт, го нема blur ефектот, а контрастот секаде е 1000:1 само што они пишуваат миљон бројки ради Dynamic Contrast.

LCD TV

hello world
15 јуни 2014
177
44
100 Hz се одлични за гледање на спорт, го нема blur ефектот, а контрастот секаде е 1000:1 само што они пишуваат миљон бројки ради Dynamic Contrast.
Има ТВ со контраст од 2000:1 , па дури 3000:1.
Инаку наместо фирмите да го напишат вистинскиот контраст, тие пишуваат High Dynamic contast, Mega Dynamic contrast,....и слични работи како водата не би била бистра:eek:
Инаку контрастот е однос на нијанси на бои кои постојат помеѓу белата и црната боја! Што поголем контраст толку подобра-пориродна слика, односно поквалитетен ТВ.
поззз.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно