Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Ги имам сите сервисни упатства за Panasonic и VIVAX клими од 2011 година. Моделите на VIVAX имаат Panasonic компресори што не имплицира на квалитет.
Дома имам Панасоник инвертер два комада - 4 години бонбона. Во Охрид Панасоник кој беше работен само преку лето - цркна, го сервисирав и пак цркна - ставив Беко > Done!
На работа VIVAX 5,5-ки маста им ја извадив 4 години и сеуште се живи.

Кажав јас, не е ракетна физика ама многу е битна монтажата. Особено испуштањето на воздух откако ќе се монтира климатизерот. Мајсторите кои после монтажа велат „терај, супер е - нема потреба“ се налбати.
Ако пред компресор не „оформат“ (со цевката) Oil Trap (цевката е во форма на буквата J или е извиткана во круг) компресорот ојде јабана за брзо време.

Ова го научив после дефектите на Panasonic-от. 1000 евра по вода...

deni-tehno

read-only
15 ноември 2013
5
19
slucajno go otvoriv forumot i gi citam site vasi mislenja okolu klimite ,pa i jas da dodadam nesto.Rabotam so klimatizacija i greenje od 1996god.i moze da kazam deka sum dovolno iskusen vo toa.ke vi kazam nekoi raboti okolu taa rabota.Pred da se kupi klimatizer,treba da se procita malku za negovata efikasnost i cop(koeficient za performansi),toa nikoj ne go gleda,samo gledame da e poevtin,no ne e taka na ovaa nasa skapa struja treba i toa da se gleda.znaci kako sto ima kazano Igor od aircon toshiba e eden od vodeckite klimatizeri za taa rabota, pr.modelot na 9ka na daisekai ima najgolem cop znaci so potroseni 600w el.energija dava 3,2kw razladna na grejna odi do 5,5kw mok. znaci toa e nesto sto kinezite ne mozat da go napravat,GREE pocna so novite modeli na HANSOL klimatizeri ama ne e toa toa.Sum montiral VRV sistemi na midea, tadiran,arcelik,LG, ama kako TOSHIBA NEMA, bilo so racvi bilo so distributivni kutii, raboti kako saat,problem so niv nikakov.od kineskite klimi od invertorite samo GREE so novata g10 tehnologija,mislam deka podobri i nema,VIVAKS se isti so GREE,zosto se proizvedeni so vo fabrikata na GREE.NEO,FAVORIT,TCL,ST,toa se klimi sto se pravat vo pomali fabriki vo Kina kako sto se:CIGO, I TCL,za nasiot pazar so nikakov kvalitet, bez PAM I PWM regulacija i so visoka potrosuvacka energija.Nekam da zboruvam protiv drugite uvoznici na klimi ama ako sakate klimatizer koj ke go koristite i za greenje i za ladenje preku celata godina zemete si TOSHIBA,MITSUBISHI, FUJITSU,DAIKIN, DAIKIN sega go proizveduva GREE za Evropa,ama i Gree hansol i Gree change se odlicni klimi so G10 tehnologija.Panasonik ne e toa sto bese nke, mke, modelite i ostanatite modeli ne se toa sto bea ne mozat da se ramnat CU G 125,123 KE ili so CU E 12 CKP, DKE toa bea strasni klimatizeri,ama pred 10do 15 god,so DKE malku imavme problemi so pruzinkite, ama gi sredivme so malo busenje i uste rabotat. Za toa luge toj sto saka kvalitet malku i ke procita na internet se ima, nikogas ne kupuvajte klima bez konsultacija od iskusen serviser za klimi, prodavacite gledat samo da prodadat,posle serviserite ke si ja cukaat glavata ako ima nesto problem.da dodadam uste nesto ako sakate da se ladite i greete na voda vozduh vi gi preporacuvam slednite od iskustvo: TOSHIBA ESTIA, GARRIER AQUA SNAP,DAIKIN ENTERNA I GREE VERSATI, PREKRASNO RABOTAT.Ako nesto ve maci slobodno obratete se..... pzdrav

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
slucajno go otvoriv forumot i gi citam site vasi mislenja okolu klimite ,pa i jas da dodadam nesto.Rabotam so klimatizacija i greenje od 1996god.i moze da kazam deka sum dovolno iskusen vo toa.ke vi kazam nekoi raboti okolu taa rabota.Pred da se kupi klimatizer,treba da se procita malku za negovata efikasnost i cop(koeficient za performansi),toa nikoj ne go gleda,samo gledame da e poevtin,no ne e taka na ovaa nasa skapa struja treba i toa da se gleda.znaci kako sto ima kazano Igor od aircon toshiba e eden od vodeckite klimatizeri za taa rabota, pr.modelot na 9ka na daisekai ima najgolem cop znaci so potroseni 600w el.energija dava 3,2kw razladna na grejna odi do 5,5kw mok. znaci toa e nesto sto kinezite ne mozat da go napravat,GREE pocna so novite modeli na HANSOL klimatizeri ama ne e toa toa.Sum montiral VRV sistemi na midea, tadiran,arcelik,LG, ama kako TOSHIBA NEMA, bilo so racvi bilo so distributivni kutii, raboti kako saat,problem so niv nikakov.od kineskite klimi od invertorite samo GREE so novata g10 tehnologija,mislam deka podobri i nema,VIVAKS se isti so GREE,zosto se proizvedeni so vo fabrikata na GREE.NEO,FAVORIT,TCL,ST,toa se klimi sto se pravat vo pomali fabriki vo Kina kako sto se:CIGO, I TCL,za nasiot pazar so nikakov kvalitet, bez PAM I PWM regulacija i so visoka potrosuvacka energija.Nekam da zboruvam protiv drugite uvoznici na klimi ama ako sakate klimatizer koj ke go koristite i za greenje i za ladenje preku celata godina zemete si TOSHIBA,MITSUBISHI, FUJITSU,DAIKIN, DAIKIN sega go proizveduva GREE za Evropa,ama i Gree hansol i Gree change se odlicni klimi so G10 tehnologija.Panasonik ne e toa sto bese nke, mke, modelite i ostanatite modeli ne se toa sto bea ne mozat da se ramnat CU G 125,123 KE ili so CU E 12 CKP, DKE toa bea strasni klimatizeri,ama pred 10do 15 god,so DKE malku imavme problemi so pruzinkite, ama gi sredivme so malo busenje i uste rabotat. Za toa luge toj sto saka kvalitet malku i ke procita na internet se ima, nikogas ne kupuvajte klima bez konsultacija od iskusen serviser za klimi, prodavacite gledat samo da prodadat,posle serviserite ke si ja cukaat glavata ako ima nesto problem.da dodadam uste nesto ako sakate da se ladite i greete na voda vozduh vi gi preporacuvam slednite od iskustvo: TOSHIBA ESTIA, GARRIER AQUA SNAP,DAIKIN ENTERNA I GREE VERSATI, PREKRASNO RABOTAT.Ako nesto ve maci slobodno obratete se..... pzdrav
Друже свака част за написов и затоа што ме измачи заради латиницата и немањето запирки :D

Него, DAIKIN кај има во Македонија?

bobi2006

hello world
6 април 2011
95
53
Има во Carrefour,клима Daewoo,со 5 години гаранција,15000 денари и гратис монтажа.
Мислам дека тоа е техномаркет.
Дали знае некој дали се добри?Без она "колку пари толку музика".
Ми треба и за ладење и за догревање на дневна соба од 26 м2,изолиран стан со нови прозори и прилично ладен во лето.Значи нема многу да ја форсирам.

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580
@deni-tehno браво за постот, keep up the good work, истото важи и за @FLEGMA , поштувам луѓе што си ја знаат работата и не штедат зборови кога советуваат или препорачуваат нешто.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
....so potroseni 600w el.energija dava 3,2kw razladna na grejna odi do 5,5kw mok....“
Може некој ова да ми го објасни.... кои мерни единици се користат за разладна и грејна моќ?... вака звучи сулудо.

deni-tehno

read-only
15 ноември 2013
5
19
Zdravo na site slucajno go otvoriv forumot, i gledam vo nego interesni mnenia,vo vrska so klimatizacijata.Vo pravo se nekoi od clenovite na forumot sto sakaat evtini klimatizeri,prvo evtin e, vtoro ke raboti 3 do 5 god. bez problem ako e soodvertno montiran i koga ke se rasipe ke si kupat nov,no jas ne gi gledam taka rabotite,pred sed pred da se kupi klimatizer treba da se vidi e negovata energetska efikasnost i koeficientot na performansi,kako sto kaza Igor od aircon spored mene TOSHIBA e eden od najdobrite klimatizeri za potrosuvacka na struja,ke dadam eden primer modelot na daisekai 5 na toshiba so potroseni 600w el.energija da 3,5kw na ladenje i 5,5kw na greenje, sporedete gi so drugite evtini novopeceni inverteri kako na pr. NEO,TCL,ST itn.razlikata e ogromna kinezite na ste pisat A KLASA a toa nema vrska,samo HAIER, MIDEA I GREE od kineskite fabriki pokazaa golem napredok vo klimatizacijata a posebno GREE so novata G10 tehnologija na rabota na kompresorite duri i do 1hz.kako i VIVAKS klimatizerite koi se proizvod na GREE.Sakam da kazam edno vo svoeto 17godisno iskustvo od strana na centralnata klimatizacija VRV,MULTI SISTEMI I DRUGITE VODA VOZDUH sistemi,TOSHIBA,MITSUBISHI,DAIKIN,se edinstvenite fabriki sto si stojat na pisanite parametri za energtskata efikasnost i potrosuvackata na energija na uredite.GREE se pokazaa dobri no ne se ispitani gi montirame ovie dve tri god.treba da pomine vreme za da stanat kako gore navedenite.moe mislenje e i stojam na toa Japanac sto ke napravi znaete deka ke raboti dolgi godini bez nikakvi problemi.ke se vratam malku nazad,ke kupite eftin inverter, pr.3.5kw neo, ke go namestite vo prostorija od 25m2 i ke gree nema problem ama koga ke presmetate potrosuvackata na struja sprema toshibata izleguva deka za dve god. rabota na NEO,ST, TCL, klima ured,razlikata od smetkata ze struja izleguva kako da ste kupile toshiba ili novite GREE hansol klimatizeri,zato pred da kupite klima ured ne gledajte na cenata ako so nego planirate da se greete cela zima,razlikata vo cena e 30% ama na kraj se isplaka.ako ve maci nesto ili imate problem so nekoj klima ured slobodno prasajte pozdrav....

Britancite na vremeto vovele edna merka koja e prifatena vo cel svet,merkata za energija BTU 1w=3,41btu znaci klimatizer od 12000btu = 3,5kw razladna mok, a COP e drugo evtinite kineski klimi imat COP od 2,8 do 3,4 sto znaci toa ako na klimatizer potrosuvackata na struja mu e nad 1,2 kw a se vodi vo A klasa togas e so nizok COP od 2,8kw,. toshibata daisekai ima visok COP( koeficient na performansi) zosto so 600w potrosena snaga dava 3,5, znaci COP i 5ka.Idrug primer novite klimatizeri na GREE hansil potrosuvackata na struja im e 780w a izleznata snaga im e 5,5kw .

Se razbira deka vo sekoj forum se naoga i po nekoj glupav profesor po makedonski jazik,koj sto gleda kade se stava zapirka ili de tocki ili tocka.Forumite sluzat da sepomaga eden na drug a ne koj ispustil zbor ili nekoj ne stavil zapirka kade sto treba izvinete sto se zamesav so moite nepravilnosti vo pisuvanjeto da bideme zdravi i zivi.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Se razbira deka vo sekoj forum se naoga i po nekoj glupav profesor po makedonski jazik,koj sto gleda kade se stava zapirka ili de tocki ili tocka.Forumite sluzat da sepomaga eden na drug a ne koj ispustil zbor ili nekoj ne stavil zapirka kade sto treba izvinete sto se zamesav so moite nepravilnosti vo pisuvanjeto da bideme zdravi i zivi.
Добро! Фала за помошта ама две работи треба да имаш на памет:

- Правилата на форумов налагаат да пишуваш на кирилица
- Добро е текстот да биде „искршен“ заради прегледност и полесно читање.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Пак јас... COP од 5 ми не многу нејасно.
Ефикасност на уред е едно, перформанси се друго.. тоа разбирам.
Ако уредот троши 750w и има ефикасност најдобра на свет од 98% реално би греел со 735w.
За да има COP од 5 треба да добива енергија од друго место, дел ќе ја изгуби во загуби и остатокот ќе се додаде на тие 730w.
Од каде доаѓаат другите до 5кw?
Вака објаснето испаѓа дека овие клими воопшто не треба да трошат струја и сами да се напајаат. Од 5kw, со 3 ќе се грееш а со остатокот ќе го конвертираш и ќе ја напајаш климата...
Звучи како перпетумобиле.. нели..
Затоа прашувам тие 5кw на излез како се мерени.. да ли е тоа чуство како да се грееш со 5кw или се реални 5кw... или е нешто друго.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Климите не греат. Туку само ја пренесуваат топлината од едно место на друго.

Конкретно во случајот, клима уредот троши 3KW струја, за да пренесе 5KW топлинска енергија од надвор, во внатрешноста.

Принципот на работа на клима уред (топлинска пумпа) е многу различен од грејно тело. Грејно тело ја користи електричната енергија за производство на топлина. Топлинската пумпа (клима уред) ја користи електричната енергија за да пренесува топлина од едно место на друго.

Топлинската пумпа загреала 5KW внатре, но ОЛАДИЛА 5KW надвор. Греачот, само загреал внатре.

dojcino

read-only
30 ноември 2013
4
0
Zdravo imam edno prasajne :
Imam postaveno klima midea so inverter do denes bese se dobro ama denes nadvorsniot del od klimata e celiot zamrznat od kade sto mu vleguva vozduhot od pozadi i stranicno. dali nekoj znae da mi kaze sto moze da bide rabotata ?
odnapred vi blagodaram

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
Zdravo imam edno prasajne :
Imam postaveno klima midea so inverter do denes bese se dobro ama denes nadvorsniot del od klimata e celiot zamrznat od kade sto mu vleguva vozduhot od pozadi i stranicno. dali nekoj znae da mi kaze sto moze da bide rabotata ?
odnapred vi blagodaram

слаб дефрост има пушти ја малку да лади ќе се стопи се од неа

dojcino

read-only
30 ноември 2013
4
0
слаб дефрост има пушти ја малку да лади ќе се стопи се од неа

a dali e mozno da e slabo polneta so freon?
ima edna opcija koja se pusta so dajlinskoto AUTO na nea odma se uklucuva DEFROST funkcijata i odma se odmrznuva. A nekoi denovi koga ja pustam da topli na greejne koga ke dostigni odredena temperatura samata si zapira i samata se uklucuva na DEFROST. procitav vo upatstvoto na klimata i ne mozam nisto da najdam sto da uklucam i kako da uklucam za da se uklucuva samata funkcija DEFROST.
pozdrav

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Таа опција за дифрост треба да се уклучува автоматски...Нема ти што да уклучуваш. Надворешната единица си има и сензор на неа па тој сензор дава команда кога треба да се уклучи дифростот ако е замрзната.
Е сега. Дали имаше проблем или не, освен што единицата ти била замрзната?

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
Овие влажни денови се најтешки за работа на климата полошо е и од -10 да биде,а тоа што запира да грее е нормално има ја постигнато зададената температура.Еве и мојата нео обична се исклучува на секој 10 минути и прави пауза отприлика уште толку ама поставена е во мала соба 22-23м2 без проблем ја држи на 22с. нема влезено во дефрост уште за оваа зима сува е комплет цела надворешната баш сега ја гледав

dojcino

read-only
30 ноември 2013
4
0
Таа опција за дифрост треба да се уклучува автоматски...Нема ти што да уклучуваш. Надворешната единица си има и сензор на неа па тој сензор дава команда кога треба да се уклучи дифростот ако е замрзната.
Е сега. Дали имаше проблем или не, освен што единицата ти била замрзната?

kaj mene ima problem oti klimata isklucuva a temperaturata ne e postignata. Primer :
ja uklucuvam na 28 stepeni a temperaturata vo sobata e 18-20 stepeni i celo vreme e taka pravi klimata ne ja dostignuva temperaturata i gasi celo vreme primer raboti 5-10 min i se isklucuva taka e 10-15 min i pak istoto i ne topli .

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
kaj mene ima problem oti klimata isklucuva a temperaturata ne e postignata. Primer :
ja uklucuvam na 28 stepeni a temperaturata vo sobata e 18-20 stepeni i celo vreme e taka pravi klimata ne ja dostignuva temperaturata i gasi celo vreme primer raboti 5-10 min i se isklucuva taka e 10-15 min i pak istoto i ne topli .

изгледа на тебе ти фали гас во климата па затоа прегрева компресорот и исклучува ако не е достигната темп.Викни си некој добар мајстор да ти ја дополни ќе немаш гајле после ќе грее и нема да се леди надворешната како што рече

dojcino

read-only
30 ноември 2013
4
0
изгледа на тебе ти фали гас во климата па затоа прегрева компресорот и исклучува ако не е достигната темп.Викни си некој добар мајстор да ти ја дополни ќе немаш гајле после ќе грее и нема да се леди надворешната како што рече

dodeka pravime muabet n forumov se slusnav so nekolku majstori za klimi site mi rekoa deka e do vremeto nadvor deka e vlazen vozduhot i za toa pobrzo mrzni nadvoresniot del od klimata. A za toa dali ima ili e slabo polna so freon mi rekoa deka toa najdobro se sekava koga ladi. Mi rekoa majstorite da ja pustam nekolku minuti na ladejne da se rastopi mrazot odnadvor da ja ostavam pola saat do saat vreme da se iscedi vodata od nadvoresniot del pa posle da ja pustam i da vidam kako ke topli. go napraviv toa i sega ja pustiv da topli pa ke vidam dali ke zamrznuva pak i kako ke zamrznuva.
sepak fala mnogu na site sto odvoija malku vreme za mojot problem so klimata
pozzdrav do site

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
dodeka pravime muabet n forumov se slusnav so nekolku majstori za klimi site mi rekoa deka e do vremeto nadvor deka e vlazen vozduhot i za toa pobrzo mrzni nadvoresniot del od klimata. A za toa dali ima ili e slabo polna so freon mi rekoa deka toa najdobro se sekava koga ladi. Mi rekoa majstorite da ja pustam nekolku minuti na ladejne da se rastopi mrazot odnadvor da ja ostavam pola saat do saat vreme da se iscedi vodata od nadvoresniot del pa posle da ja pustam i da vidam kako ke topli. go napraviv toa i sega ja pustiv da topli pa ke vidam dali ke zamrznuva pak i kako ke zamrznuva.
sepak fala mnogu na site sto odvoija malku vreme za mojot problem so klimata
pozzdrav do site
Само не претерувај со поставувањето на температура. Отприлика на 23 или 24 степени намести и види дали почесто влегува во defrost на 24
Ако ставаш премногу температура подолго ќе работи и повеќе ќе акумулира мраз/сињак на надворешната единица. Со помала температура ќе пали/гасни почесто но во паузите ќе има време да се стопи насобраното.
Ако си во можност извади ги гумените тапи од долната страна на наворешната единица за полесно да излегува стопената вода и исто така дренажното црево. Остави ја така и под неа (ако ти смета) стави некаков плех или сад за собирање на одмрзнатата вода.

Ако ги вадиш тапите не употребувај сила ако се замрзнати затоа што можеш да оштетиш нешто.

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
Дефинитивно, треба да се напомене доколку се цитираат големи текстови да се напише некој дел или ... па ќе се знае на што се мисли. :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Имам инвертер LG 5 ипол-ка, го пуштив прееска да грее, работеше едно пола саат и одеднаш почна да бучи и не престана. Јако бучење дур дува, ввввуууу вввууу... Сега го изгасив не го пуштив пак од тогаш. Да не знае некој што може да биде?

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно