Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Цените на рам меморија отидоа...тралала

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Мене воопшто не ми е јасно како е можно на залихи по стари цени да качуваат секојдневно нови цени? Сите знаеме дека тоа е јавна тајна и дека се чуваат голема количина на залихи по стара цена набавени. Тоа за мене е скалперизам.
Фактички ддр5ка рам меморија од 32гб достигнала цена до 22.000 денароси. А уште малце и ќе ми вреде колку една 3090 24гб...
Има ли некоја алтернатива тоа 3090ките да ги користам како рам мемори наместо како графички?

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.750
Значи ќе мора да се избориме за слободата (т.е. децентрализираните компјутери). Никој нема доброволно да ни го даде тоа назад. Од Chromebooks, Google Cloud (и сл.), SAAS... и сега AI се гледа ниетот да се вратиме на меинфреим. Ќе биде тешко, ама ако само цената на РАМ мемориите е пречка, можеби треба да најдеме пооптимизирани домашни употреби ...

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Н.з.с, Су ја третира AI експанзијата како структурна технолошка трансформација, а не времена инвестициски балон што ќе издиши."
Братучедата на Џенсен шо е на чело на една од двете компании кои произведуваат лопати, тврди дека gold rush-от ќе трае вечно...
Ок.

Памтам во 2021 коа викаше дека тимот на радеон се труди максимално да ги снабди своите муштерии (гејмерите) со графички, а зад врати продаваше цели продукцииски линии на крипто фарми.

Ич не ме интересира шо зборат овие ликови за дали имало балон или не, секако дека ќе речат дека нема балон.
Полоши се од нашиве политичари со муабетиве.

Каков бенефит има Lisa Su од тоа да направи реална проценка и објективен муабет?
Како ќе ги охрабри акционерите и инвеститорите со сентимент дека AI можеби е балон?
Секако дека AMD ќе инвестираат во AI експанзијата, ризикот е минимален моментално а придобивките се ненормални.

Последна промена:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.779
12.756
Skopje
www.wemaxa.com
Значи ќе мора да се избориме за слободата (т.е. децентрализираните компјутери). Никој нема доброволно да ни го даде тоа назад. Од Chromebooks, Google Cloud (и сл.), SAAS... и сега AI се гледа ниетот да се вратиме на меинфреим. Ќе биде тешко, ама ако само цената на РАМ мемориите е пречка, можеби треба да најдеме пооптимизирани домашни употреби ...

Kои тоа ние, 5-те души активни на форумов? Писмени луѓе се небитни денешно време, сите политики се кројат околу стадото, стадото е доволно угоено и оглупавено да тера по инерција. Да не тераше немаше да плаќа 100,000 ден. за нов телефон (а за тие пари има да земе 2 врвни лаптопа!).

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.132
Мене воопшто не ми е јасно како е можно на залихи по стари цени да качуваат секојдневно нови цени? Сите знаеме дека тоа е јавна тајна и дека се чуваат голема количина на залихи по стара цена набавени. Тоа за мене е скалперизам.
Фактички ддр5ка рам меморија од 32гб достигнала цена до 22.000 денароси. А уште малце и ќе ми вреде колку една 3090 24гб...
Има ли некоја алтернатива тоа 3090ките да ги користам како рам мемори наместо како графички?
Мене ти не си ми јасен, цел бизнис направи со графичките и сега не ти е јасно како закасни со рамовите или?
Мислењето е автоматски споено:

Да не тераше немаше да плаќа 100,000 ден. за нов телефон (а за тие пари има да земе 2 врвни лаптопа!).
Мислам дека точно може да процениме кога корпорациите сфатија дека може да „колат“ со ненормални цени.

3 Ноември 2017 година.

Тогаш е лансирање на iPhone X, првиот мејнстрим телефон од 1000еур и од тогаш само цените се качуваа без качување на перформанси.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Мене ти не си ми јасен, цел бизнис направи со графичките и сега не ти е јасно како закасни со рамовите или?
Не сум закаснил воопшто ни со рамовите ама не се ни замарам мн со нив, веќе 4 конфигурации со 3090ки имам со по 32-64гб рамови за АИ али криво ми е за другиве што закасниле.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Не сум закаснил воопшто ни со рамовите ама не се ни замарам мн со нив, веќе 4 конфигурации со 3090ки имам со по 32-64гб рамови за АИ али криво ми е за другиве што закасниле.
3090? :D
6 години стара карта...Среќна Нова 2021-ва :D

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.750
Kои тоа ние, 5-те души активни на форумов? Писмени луѓе се небитни денешно време, сите политики се кројат околу стадото, стадото е доволно угоено и оглупавено да тера по инерција. Да не тераше немаше да плаќа 100,000 ден. за нов телефон (а за тие пари има да земе 2 врвни лаптопа!).
Па да. Секогаш биле малку тие што се писмените. А со овие цени сигурно ќе се зголеми и производството што ќе ги бутне цените... Живи били

zemakius

hello world
17 октомври 2020
293
295
Мислењето е автоматски споено:

Мислам дека точно може да процениме кога корпорациите сфатија дека може да „колат“ со ненормални цени.

3 Ноември 2017 година.

Тогаш е лансирање на iPhone X, првиот мејнстрим телефон од 1000еур и од тогаш само цените се качуваа без качување на перформанси.
А шо ти да не се збогати? Кажи ми кој освен газдите на графичките, газдата на гугл, газдата на опен еј аи, кој се збогати? Се понашаш ко демек некој друг овде те дупи тебе..

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.779
12.756
Skopje
www.wemaxa.com

"TSMC ќе ги зголеми цените за своите најсовремени производни јазли, вклучувајќи технологијата 2-нанометри, за четири последователни години почнувајќи од 2026 поради јаката побарувачка и ограничената понуда предизвикани од AI-бумот. Производствените капацитети за 2nm и 3nm процесите се целосно резервирани до крајот на 2026, што форсира повисоки цени и клиенти кои треба да ги земат во предвид повисоките трошоци. Првото зголемување ќе стапи на сила од 1-ви јануари 2026. Аналитичарите очекуваат годишни зголемувања околу 3-10 проценти, зависно од договорите. Дури и со повисоки цени, побарувачката останува силна, бидејќи клиентите немаат многу алтернативи надвор од Samsung за напредни јазли. Apple, кој веќе има обезбедено значителен дел од 2nm капацитетот, е споменат како главен купувач, што остава помалку простор за други како Qualcomm и MediaTek."

1767006154541.png

На 2nm јазли се прават: PC процесори, SoC за телефони и таблети, GPU јадра. Ram меморија се прави на повисок процес (10-14nm) ~12nm.

4 години x 3-10%, значи гледаме зголемување на цените од 12%-40%. Ова се цени од фабрика за големи потрошувачи, на мало овие проценти се рефлектираат поинаку (т.е. зголемување е поголемо).

Последна промена:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.779
12.756
Skopje
www.wemaxa.com
Матични плочи со модерни чипсети повлечени од Ананас. Ананас дистрибуираше од EWE, Neptun и Нексио, лагер базата мислам се синхронизира со магацинскиот лагер на овие фирми и мора да има Х минимум парчиња за да фигурираат (или рачно да ги повлечат претходно наведените фирми). Моментално ситуацијата е оваа, по едно парче кое најверојатно и го нема на залиха (ќе ја откажат нарачката после примање):

1767014969181.png

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.391
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Се вадеа на твитер дека некој што нарачал компјутер за 3к долари ќе го испучитуваат и ќе му го продадат по таа цена што ја нарачал. Мали клошарчиња.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Почнаа кинезиве и на наш пазар да купуваат масовно 470ки 4 и 8гб. Моја претпоставка е дека се со гддр5 видео рам меморија најверојатно ќе ги користат мемориските чипови за производство на ddr5 рам мемории... Моментално накупени се над 6000 графички 470ки и побарувачката е се поголема на нив.

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Моја претпоставка е дека се со гддр5 видео рам меморија најверојатно ќе ги користат мемориските чипови за производство на ddr5 рам мемории...

Не е возможо ни теоретски од gDDR5 да искористиш чип за да направиш DDR5 (или DDR4) модул/било што. gDDR5 е оптимизиран DDR3 за големи фрекфенции и високи латенции и фундаментално се разликува од DDR5 по начинот на фунционирање, архитектурата, начинот на поврзување, работните напони, димензии и котакт/пин лејаут.

gDDR5 чиповите од старите/неупотребливи графички картички се користат за производство на нови, пософистицирани уреди (графички каррти/AI акселератори) со помоќни графички чипови. Во ова лудило со побарувачка за секакви мемории компаниите сметаат дека е подобро да произведуваат нешто со половен gDDR5 одошто ништо да не произведуваат. Што би рекле србите „Боље врабац у руци него голуб на грани“.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.779
12.756
Skopje
www.wemaxa.com
@gOJDO во друга тема спомна нови уште повисоки цени за рам, процесори, графички и матични, далеку повеќе е упатен во пазарот и верувам е во право.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
@gOJDO во друга тема спомна нови уште повисоки цени за рам, процесори, графички и матични, далеку повеќе е упатен во пазарот и верувам е во право.
Ја од сите што ги познавам а што требаа да купаат хардвер периодов не купилe досеа. Не ми е јасно у мкд за кого ли креваат овие цени?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.779
12.756
Skopje
www.wemaxa.com
Ја од сите што ги познавам а што требаа да купаат хардвер периодов не купилe досеа. Не ми е јасно у мкд за кого ли креваат овие цени?

Aко цените не се синхронизираат, ќе дојде Косоварот со камион ќе натовари се по стари цени па ќе немаш рам ни за леб...
Хардверот не е домат па да се расипе за два дена, ќе си стои, цените ги диктира пазарот ама ние не сме битен пазар кој може да влијае на цените.
Кај нас и онака последни се кренаа, веќе 2 недели беа кренати во Америка а 1 во Европа кога првпат ја отворив темава, народ имаше време да си обезбеди за домашна употреба, ама чекаа мислеа чудо за три дена е па ќе паднат за Црн Петко.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно