Нормална цена е или крената ?
Во бизнис кулуарите тоа што ти го викаш АИ балон се однесува само на американските фирми поврзани со АИ, не на технологијата. "Пукање" на некоја од овие фирми, масивно паѓање на акции и сл. е можно да се случи, но тоа нема да значи ништо за АИ технологија и роботика затоа што не е само УСА во светот.
Народ не сака да работи, ете ги 4 дневни работни недели сакаат, па 3, па работа од дома, па ладење на Стојко ако може цела недела некаде на плажа, нека работи робот таму. АИ технологија примарно се развива за многу повеќе од генерирање текст, слики и видевца.
Еднаш прашав веќе, ставете се во кожа на бизнис сопственик, дали би задржале на работа 10 работници или би ги замениле со роботи ако истите тие се попродуктивни? Реторичко прашање е во секој случај, се виде уште во рана фаза на индустријализација дека секогаш има тенденција кон подобра оптимизација на работен процес и тука не постои никаков сентимент кон Љубинка, Петко, Трајко дали работеле 10-20 или 30 години во фирмата, ако еден робот може да ги смени ќе ги смени и тоа е тоа.
Пред месец се мислев на 11к и викам батали, моите 2тб ги земав за 6, не ми се дава дупло за дел од брзина што нема многу да ја осетам. Сега викам да си земам оти ко ќе ми затреба за друга конфигурација ќе треба да го платам 30к + 30к за рам...Пред недела ипол го земав за 13к првото. Недела пред тоа беше 12к. За 3 недели е поскапено 2500 денари.
искрен да бидам не ме занимаат нивните мегаломански амбиции. Се надевам дека тие амбиции ќе ги однесат у амбис. На сметка на овие неколку што вложуваат трилиони, имаш илјадници фирми што не се замараат со АИ.
Ова е муабет кој не би требало да се најде овде на овој форум, а би требало да се најде на фемина, кајгана и слично меѓу остатокот ударни теми за кемчрејлс и петџи мајндконтрол....се надевам дека падот на АИ сатанистите дека ќе биде спектакуларен. Што побргу пукне овој балон тоа боље за нас ентузијастите.
Ова е муабет кој не би требало да се најде овде на овој форум, а би требало да се најде на фемина, кајгана и слично меѓу остатокот ударни теми за кемчрејлс и петџи мајндконтрол....
По кој факт, мерлив параметар и аргумент можеш да извлечеш заклучок дека АИ е балон????
Човек....тебе стварно не ти е јасно што се веќе се прави со АИ и колку тоа за брзо ќе го смени целосното општествено уредување на планетава и каков импакт ќе има на човештвото???По тоа што се инвестирани 1.5 трилиони долари а ROI е минус милион проценти. Градење некаква инфраструктура без никаква потреба од тоа моментално. Настрана сумливото инвестирање што го праат овие фирми каде си подаваат стотици милијарди меѓу себе.
Иначе кажи му на аито да ти изгенерира прецизен дијаграм за нешто да видиме што ќе ти извади. Santa in front of a PC не е нешто спектакуларно.
Ова е муабет кој не би требало да се најде овде на овој форум, а би требало да се најде на фемина, кајгана и слично меѓу остатокот ударни теми за кемчрејлс и петџи мајндконтрол....
По кој факт, мерлив параметар и аргумент можеш да извлечеш заклучок дека АИ е балон????
П.С. Наградни прашања за сите оние кои мислат дека АИ е балон и на било каков начин е over-rated:
Погледнете го атачментот 157018
1. Дали знаете колку работни денови/часови му треба на еден дизајнер од 0 да го нацрта ова?
2. Дали знаете колку плаќам/се плаќа за дизајн на ваков фотошоп кавер?
3. Дали знаете колку минути/секунди му треба на АИ да го нацрта ова со 10 пати помалку објаснување одошто тоа го правам кога му давам задача на дизајнерот (ЧОВЕК) ?
4. Дали знаете колку ме чини ова со помош на АИ?
П.П.С. не мора мене да ми одговорите, одговорете си сами на себе и извлечете заклучоци.![]()
Како на времето кога пропадна Nokia целосно, а уште луѓе викаа тука „Абе Нокиа си е Нокиа, каков ајфон“...Човек....тебе стварно не ти е јасно што се веќе се прави со АИ и колку тоа за брзо ќе го смени целосното општествено уредување на планетава и каков импакт ќе има на човештвото???
Човек....тебе стварно не ти е јасно што се веќе се прави со АИ и колку тоа за брзо ќе го смени целосното општествено уредување на планетава и каков импакт ќе има на човештвото???
Не знае ни името на дуќанот да ти го изгенерира ко што треба. Ти реков кажи му нешто покомплексно ќе видиш колку го бива. Не ни разбира инструкции за видео и слики ко што треба ко прво.
Јас иначе не велам дека сум хејтер и не знам што. Го користам и пробувам да ви ги објаснам недостатоците. Едноставно не вреди 1.5 трилиони.
Нормална цена е или крената ?
Заради ова си го сакам форумот.првото 8300 го купив на почеток на ноември. 10300 беше со 2000 ваучер од ананас.
тоа е по стара цена...Kingston кит од 32 GB DDR5 @ 5600 во четвртокот беше 14880 а денес е 21000 (Сетек)
Факинг 6100 денари поскапување
Јас толку ја зедов (14800)тоа е по стара цена...
Дали сликите за Инсомниа профилите ги правите со ВИ?Ова е муабет кој не би требало да се најде овде на овој форум, а би требало да се најде на фемина, кајгана и слично меѓу остатокот ударни теми за кемчрејлс и петџи мајндконтрол....
П.С. Наградни прашања за сите оние кои мислат дека АИ е балон и на било каков начин е over-rated:
Погледнете го атачментот 157018
1. Дали знаете колку работни денови/часови му треба на еден дизајнер од 0 да го нацрта ова?
2. Дали знаете колку плаќам/се плаќа за дизајн на ваков фотошоп кавер?
3. Дали знаете колку минути/секунди му треба на АИ да го нацрта ова со 10 пати помалку објаснување одошто тоа го правам кога му давам задача на дизајнерот (ЧОВЕК) ?
4. Дали знаете колку ме чини ова со помош на АИ?
П.П.С. не мора мене да ми одговорите, одговорете си сами на себе и извлечете заклучоци.![]()
кога пишав, и тоа 21000 беше по стара цена, а сега има е уште постара. на дневно ниво се менуваат цените.Јас толку ја зедов (14800)
Изгледај го поткастот на Џенсен кај Роган. Се ова е објаснето низ разни примери.По тоа што се инвестирани 1.5 трилиони долари а ROI е минус милион проценти. Градење некаква инфраструктура без никаква потреба од тоа моментално. Настрана сумливото инвестирање што го праат овие фирми каде си подаваат стотици милијарди меѓу себе.
Иначе кажи му на аито да ти изгенерира прецизен дијаграм за нешто да видиме што ќе ти извади. Santa in front of a PC не е нешто спектакуларно. Како што гледаш не знае ни Insomnia да напише.
Многу индустрии и нивните вработени што се директно загрозени и нивните работни места моментално се препелкаат по форуми и лево десно онлајн квичат дека ќе пропадне. Последниве 10тина години многу се напикаа во ајти-мајти, а требало а не требало, цела МК се испозапиша по Финки Динки, заради балонот од т.н. стартапи (тиња збор за перални на пари и глуматање лудило). Секој јајо и пајо апликација прави, по тоа плеј-сторите има милјарди т.н. апликации за куротрес, оваа мерела квалитети на воздух, онаа колку растела трева во вторник на полна месечина..., да не редам. Па Ејч-Ари, ПиАри, Куалити Ашуренс, Кастмр Сатисфекшн, јајо-затоплување со топло чајче и ванилици.
Е сега пералните само ќе прешалтаат, се ова ќе избркаат на улица и ќе уклучат ботови да тераат или по ново А.И. (ВИ) Агенти. ВИ агентите не земаат одмор, не бараат покачувања, не треба на т.н. тим билдинг куплерај да ги носиш по спа центри, не им треба фрижидер со брокули-чија семиња и друга трева која ветува живот до 150.
Затоа се плаче, ефектите од ревизионизмот врз "работна" сила во една индустрија што беше балон уназад 10-15 години.
Што работиш? Колку користиш ВИ секојдневно? Колку време губиш на објаснување со ВИ? Има ли агент што може да ја работи твојата работа?Многу индустрии и нивните вработени што се директно загрозени и нивните работни места моментално се препелкаат по форуми и лево десно онлајн квичат дека ќе пропадне. Последниве 10тина години многу се напикаа во ајти-мајти, а требало а не требало, цела МК се испозапиша по Финки Динки, заради балонот од т.н. стартапи (тиња збор за перални на пари и глуматање лудило). Секој јајо и пајо апликација прави, по тоа плеј-сторите има милјарди т.н. апликации за куротрес, оваа мерела квалитети на воздух, онаа колку растела трева во вторник на полна месечина..., да не редам. Па Ејч-Ари, ПиАри, Куалити Ашуренс, Кастмр Сатисфекшн, јајо-затоплување со топло чајче и ванилици.
Е сега пералните само ќе прешалтаат, се ова ќе избркаат на улица и ќе уклучат ботови да тераат или по ново А.И. (ВИ) Агенти. ВИ агентите не земаат одмор, не бараат покачувања, не треба на т.н. тим билдинг куплерај да ги носиш по спа центри, не им треба фрижидер со брокули-чија семиња и друга трева која ветува живот до 150.
Затоа се плаче, ефектите од ревизионизмот врз "работна" сила во една индустрија што беше балон уназад 10-15 години.
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V1 ULTRA 8K Polling Rate 75%, HS, RGB, Keychron Silk POM BROWN switch, OSA PBT, Black, w/knob, V1U-D3
7.380,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) A-RGB BLACK Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00198A
2.010,00 ден
Бесплатна достава
MONITOR 24" PHILIPS 24E2N1100LB/00 IPS, FHD, 1ms, VGA, HDMI, 100hz, Tilt, black
4.960,00 ден
Бесплатна достава
HDD 3,5" 12TB WD PURPLE PRO 7200RPM 512MB 24x7 SATAIII WD122PURP
30.120,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X20 CM - KM01 PINK
1.970,00 ден
Бесплатна достава
PSU 750W SEASONIC CORE BC 750 ATX3.1 w/PCIE 5.1 80+ BRONZE