Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Еко Логистик (ELS)

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Не прочитавте погоре? Алиекспрес ги обврзува ЕЛС да не им стојат пратките или ќе ги казнуваат некако за кршење на договорот. Ингениозниот бизнисмен има идеја ЛАЖНО да прикажува дека пратките се движат. Со тоа не заработува казна ама на илјадници праркопримачи им го одзема правото на жалба во Алиекспрес.
Пријава во Агенција за пошти и во Алиекспрес па и закана за приватна тужба...

mrndav

read-only
10 мај 2023
36
20
ЕЛС се катастрофа во последно време, немаат ни кадар па ангажираат дополнителни курири (веројатно хонорарно) а истиве се чувај боже. Лажат постари луѓе дека треба да се плати за достава и сл

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar

Titanium

hello world
1 март 2024
350
193
Ех, читам некои поранешни муабети. Ќе видите кога приватни пошти ќе почнат да доставуваат пратки како ќе се работи.
Кога ги доставуваа преку пошта барем никогаш не сум се мислел дали да нарачам нешто поскапо и дали ќе стигне.
Сега? Сега 100 пати се премислувам дали да кликнам и да нарачам. Дали можеби ќе останам и без пратка и без пари.
Судбина! ;)

comakot

hello world
23 февруари 2017
471
385
Овие ЕЛС ептен се мрднале од умот, ни повик ни порака оп нотификација од Тему пратката "delivered". Отворам тракинг пиши доставено во 4

1738722639632.png

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.696
12.541
Skopje
www.wemaxa.com
Некој спомна хонорарци, да точно е, кај мене човекот што доставува е платен по остварено односно по доставена пратка така да него му одговара квантитет (поголем бр. помали пратки) односно степен на реализација.

Во т.н. хабови т.е. доставни центри т.е. изнајмени 20-30м2 во приземја на некои згради кои никогаш не биле наменети за ова (нема пристапен паркинг за доставни возила ниту за клиентела) односно биле проектирани за малопродажба (мини маркет итн) - владее тотален хаос. Коверти од Али/Тему и сл, се расфрлани на под, кутии растурени од претурање лево десно, нит се знае реон нит ништо, еден селектирал друг претурал трет расфрлал четврт барал да си најде ... лопата за снег не помага да се најде крајот.

Да бидеме реални, поштата на една земја не е заебанција што може да се редуцира до вакви фластер приватни бизнисчиња на Шемсо од Чкратино и слични нему, земи кредитче од ДрнДрн банка, регистрирај фирма, изнајми 10тина локала и терај.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Некој спомна хонорарци, да точно е, кај мене човекот што доставува е платен по остварено односно по доставена пратка така да него му одговара квантитет (поголем бр. помали пратки) односно степен на реализација.

Во т.н. хабови т.е. доставни центри т.е. изнајмени 20-30м2 во приземја на некои згради кои никогаш не биле наменети за ова (нема пристапен паркинг за доставни возила ниту за клиентела) односно биле проектирани за малопродажба (мини маркет итн) - владее тотален хаос. Коверти од Али/Тему и сл, се расфрлани на под, кутии растурени од претурање лево десно, нит се знае реон нит ништо, еден селектирал друг претурал трет расфрлал четврт барал да си најде ... лопата за снег не помага да се најде крајот.

Да бидеме реални, поштата на една земја не е заебанција што може да се редуцира до вакви фластер приватни бизнисчиња на Шемсо од Чкратино и слични нему, земи кредитче од ДрнДрн банка, регистрирај фирма, изнајми 10тина локала и терај.
баш напротив, со добар бизнис план и труд се прави пошта делеку подобра од дувлото на партиски ботови, конкретно кај елс фали само план и познавање од областа бидеќи гледаме пари имаат, нови возила забави реклами....

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.222
2.656
кај мене 4 нарачки дојдоа релативно брзо, 5тава некако ја килават, гледам им стои у магацин во визбегово едно 5 дена веќе.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Овие ЕЛС ептен се мрднале од умот, ни повик ни порака оп нотификација од Тему пратката "delivered". Отворам тракинг пиши доставено во 4

Погледнете го атачментот 146477

И кај мене е истото за една пратка, иако сеуште не е кај мене.
Ми се јави курирот во недела сабајле, реков дека ќе си ја земам од база неделава.
Ја означиле како доставена.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Не прочитавте погоре? Алиекспрес ги обврзува ЕЛС да не им стојат пратките или ќе ги казнуваат некако за кршење на договорот. Ингениозниот бизнисмен има идеја ЛАЖНО да прикажува дека пратките се движат. Со тоа не заработува казна ама на илјадници праркопримачи им го одзема правото на жалба во Алиекспрес.
Пријава во Агенција за пошти и во Алиекспрес па и закана за приватна тужба...

Си пратев нарачка од Али и испраќачот и али ми праќаат маил дека на 10ти е доставена до локација (т.е кај Елс, тогаш ја примиле). Јасно ми е дека имаат многу нарачки па викам ќе почекам недела. Звонев неколку пати ама не ми крена никој, па негде на 20ти ми крена некоја и ми кажа дека пратката била во обработка. Од 25и до 29ти си ја шлепаат од локација до локација а на 25 пишав меил до Али, испраќачот и овие (Home - ECSC / преку нив ми пишуваше идела пратката) дека пратката не ми доставена од 10ти Јануари и сеуште ја немам.

На 30ти ми се јавија 2 жени за код некој да сум потрдел и барав број од шоферот за да си ја земам. Малце тегнење и со него ама отидов следниот ден кај што имаше достава и на паркинг си ја земав.

Мислам дека баш меиловите умаа удел у доставава :p
Screenshot-20250205-130642-Samsung-Internet.jpg

Pizdra

read-only
2 јули 2024
28
17
ЕЛС се катастрофа во последно време, немаат ни кадар па ангажираат дополнителни курири (веројатно хонорарно) а истиве се чувај боже. Лажат постари луѓе дека треба да се плати за достава и сл
И во помали градови,НИ с ејавуваат..известувајчи не дека има пратка за нас..па прашуваат..дали ќе дојдете да си ја земете или по некој ден ќе ви ја доставиме..или немаат доволно луѓе или штедат на бензин?

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
И во помали градови,НИ с ејавуваат..известувајчи не дека има пратка за нас..па прашуваат..дали ќе дојдете да си ја земете или по некој ден ќе ви ја доставиме..или немаат доволно луѓе или штедат на бензин?
и двете

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Денес бев до кај нив да си ја земам нарачката да не ми кружи низ Скопје и магично се појави и пратката што ми ја изгубија во ноември. Гледам поплека се подоправаат и иако споро сепак стигаат пратките

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Си пратев нарачка од Али и испраќачот и али ми праќаат маил дека на 10ти е доставена до локација (т.е кај Елс, тогаш ја примиле). Јасно ми е дека имаат многу нарачки па викам ќе почекам недела. Звонев неколку пати ама не ми крена никој, па негде на 20ти ми крена некоја и ми кажа дека пратката била во обработка. Од 25и до 29ти си ја шлепаат од локација до локација а на 25 пишав меил до Али, испраќачот и овие (Home - ECSC / преку нив ми пишуваше идела пратката) дека пратката не ми доставена од 10ти Јануари и сеуште ја немам.

На 30ти ми се јавија 2 жени за код некој да сум потрдел и барав број од шоферот за да си ја земам. Малце тегнење и со него ама отидов следниот ден кај што имаше достава и на паркинг си ја земав.

Мислам дека баш меиловите умаа удел у доставава :p
Погледнете го атачментот 146494
Како добри тракинг бројче од есл за пратка од али експрес ? Пратката има тракинг од испраќачот да, ја следам преку parcels ама ова што го пушти ти е тракинг број на Елс !!!

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Нарачав од али на 18.01
Во петокот на 31.01 веќе беше во Скопје, а на 03.02 Понеделник ми беше испорачана.
Откако ЕЛС исчорачува толку брзо ќе започнам пак да нарачувам од алиекспрес, бев прекинал баш заради испораката.

Е сега не ми ги носат до дома, ама немам проблем и да идам до седиштето на ЕЛС да си подигнам пратка.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Како добри тракинг бројче од есл за пратка од али експрес ? Пратката има тракинг од испраќачот да, ја следам преку parcels ама ова што го пушти ти е тракинг број на Елс !!!

Немаат сите? Порака ми стигна од нив, и има линк да си пратиш до кај ти е.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Немаат сите? Порака ми стигна од нив, и има линк да си пратиш до кај ти е.
Tракинг бројот им почнува со ELSxxxxxxxxxxMK, додека пак пратките на али имаат ECSCxxxxMKxxxxxxx, сите други приватни пошти известуваат со порака преку вибер дека е примена нарачка на мое име и дека деновиве ќе ме контактираат. ELS иде со елемент на изненадување, се јавува 1 минута пред да ја достави пратката, во момент кога пример нема кој дома да ја прими нарачката.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Tракинг бројот им почнува со ELSxxxxxxxxxxMK, додека пак пратките на али имаат ECSCxxxxMKxxxxxxx, сите други приватни пошти известуваат со порака преку вибер дека е примена нарачка на мое име и дека деновиве ќе ме контактираат. ELS иде со елемент на изненадување, се јавува 1 минута пред да ја достави пратката, во момент кога пример нема кој дома да ја прими нарачката.
Јас не стигнав до моментот да чекам за достава, им звонев на нив и барав број од шоферот за да си ја земам... пошто доста време им стоеше кај нив.

Иначе, не сфаќам искрено што ме прашуваш околу тракингот.
На Али вака ми стоеше а смс добив од Елс со линк за да пратам статус до кај е.

Screenshot_1.jpg

comakot

hello world
23 февруари 2017
471
385
И кај мене е истото за една пратка, иако сеуште не е кај мене.
Ми се јави курирот во недела сабајле, реков дека ќе си ја земам од база неделава.
Ја означиле како доставена.
Му ѕвонав на телефон, ко за чудо ми кренаја пратката во мој случај била предаена на курир и на грешка ја маркирале како доставена... Па накај 4 и нешто ми се јави курирот ми доенесе
Мислењето е автоматски споено:

Уба транслација од страна на нинџата
1738806776015.png

Последна промена:

Titanium

hello world
1 март 2024
350
193
Денес бев до кај нив да си ја земам нарачката да не ми кружи низ Скопје и магично се појави и пратката што ми ја изгубија во ноември. Гледам поплека се подоправаат и иако споро сепак стигаат пратките
Се појави и на тракинг?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно