Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Искуства со нарачки од Amazon?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS

12345*

hello world
14 јануари 2021
164
67

Дали овој производ некако може да се порача за македонија.. Гледам по интернетот има како реклами преку нив може да се нарача и да стаса до македонија.. Дали имате некакво искуство?

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.848
5.013
Писти Охту

Дали овој производ некако може да се порача за македонија.. Гледам по интернетот има како реклами преку нив може да се нарача и да стаса до македонија.. Дали имате некакво искуство?
1729235756997.png

за жал не

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.770
3.482
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Отворив тема тука: CraGo ама немам тестирано уште, сакам во ноември-декември да нарачам нешто што е околу 160евра ама не знам дали се сигурни...
Те охрабрувам да нарачаш и да споделиш и сите да знаеме. Биди пионер во нарачките со КраГо!

claus

hello world
13 април 2020
121
184
Сакам да го нарачам саатов од Германскиот амазон, но не ми дава никаква информација за import fees, а како што гледам кај многумина тука има таква ставка во финалната цена. Ве молам некој да објасни што како иде процесот ако може?

1729859464707.png

petargrip

hello world
3 февруари 2016
54
9
дали сте нарачувале повеќе пратки, дали стигаат истите како еден пакет или повеќе, и дали сте имале некои нарачки со вкупна вредност над 1000 долари од amazon.com и дали во тој случај имало додатни давачки (пример шпедиција)?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
дали сте нарачувале повеќе пратки, дали стигаат истите како еден пакет или повеќе, и дали сте имале некои нарачки со вкупна вредност над 1000 долари од amazon.com и дали во тој случај имало додатни давачки (пример шпедиција)?
Ако пратката надминува 800 евра мораш да идеш со шпедиција. Не можеш да правиш усна декларација.

petargrip

hello world
3 февруари 2016
54
9
Ако пратката надминува 800 евра мораш да идеш со шпедиција. Не можеш да правиш усна декларација.
што е разликата помеѓу усна декларација и се над 800 ЕУР, јас секогаш праќам фактури како и да е? дали се поркиени преку амазон тие давачки? исто така ако имам повеќе предмети што ги нарачувам, доаѓаат како еден пакет, или повеќе?

petargrip

hello world
3 февруари 2016
54
9
Разликата е што над 800 евра, мораш да имаш шпедиција да ти ја брка царинската процедура. :)
од моја страна, што различно правам ако ми доаѓа со УПС/ДХЛ?

Дали ако нарачам повеќе пратки во еден ордер од амазон, сите доаѓаат заедно до МК? (знам дека е рандом во странство)

kosta14

read-only
27 април 2024
10
10
Здраво последно нарачував книга од amazon.de одеше доставата преку DHL Express им платив 1593 (лежарина + застапување) и 5% данок. Сега имам нарачка 3 книги од американскиот претпоставувам дека кај нас ќе оди преку интиме. Иако тука пишува "estimated tax to be collected: 0" ќе треба да има 5% данок. Прашањето ми е дали да очекувам дополнителни трошоци од интиме со оглед на тоа што се авторизирани од УПС и им се платени трошоците од амазон?
1732207838291.png

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Здраво последно нарачував книга од amazon.de одеше доставата преку DHL Express им платив 1593 (лежарина + застапување) и 5% данок. Сега имам нарачка 3 книги од американскиот претпоставувам дека кај нас ќе оди преку интиме. Иако тука пишува "estimated tax to be collected: 0" ќе треба да има 5% данок. Прашањето ми е дали да очекувам дополнителни трошоци од интиме со оглед на тоа што се авторизирани од УПС и им се платени трошоците од амазон?
Погледнете го атачментот 143491
Hm книги не беа ослободени ? Или само царина

Во канцеларија книги ги носес без проблем и тоа повеќе на куп .. исто амазон незнам ..

kosta14

read-only
27 април 2024
10
10

Во канцеларија книги ги носес без проблем и тоа повеќе на куп .. исто амазон незнам ..
Јас сум мислел до сега дека се од царина ослободени само, а данок дека се плаќа. Ама сега го читам ова, го сфаќам како и од царина да не се ослободени над 45 евра Царинска управа
1732222926911.png

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје

Јас сум мислел до сега дека се од царина ослободени само, а данок дека се плаќа. Ама сега го читам ова, го сфаќам како и од царина да не се ослободени над 45 евра Царинска управа
Погледнете го атачментот 143496
лошо е пишано малце и плус ова е по старо ако не сум грешка, по ново прагот е дигнат на 90 еура за царина + данок (ама каде има таква ставка, во случајов за книги ја нема ама прагот е тој нели .. ) или само данок над 22 Еура .. што за книги како што е пишано ете е 5% ..

и сега да заради ова курирскиве ги задржуваат ваљда за цел процес (и нели си ги наплаќаат нивните што се фиксни за шпецидија/лежарина).

ама ете од Амазон со UPS (инТајм?) ни стигаа без проблем во канцеларија често се нарачуваа книги

petargrip

hello world
3 февруари 2016
54
9
Плаќаш повеќе за Дхеларина/Упсеарина/Федексарина.

повторно ќе прашам, поради тоа што не знам дали си ме пропуштил. Дали ако нарачам повеќе пратки во еден ордер од амазон, сите доаѓаат заедно до МК? (знам дека е рандом во странство).

Alex3

hello world
20 декември 2018
225
267
повторно ќе прашам, поради тоа што не знам дали си ме пропуштил. Дали ако нарачам повеќе пратки во еден ордер од амазон, сите доаѓаат заедно до МК? (знам дека е рандом во странство).
тоа дали сите ќе дојдат заедно во еден пакет може само да нагаѓаме, само од амазон може точно да ти одговорат. ако сите продукти се од ист магацин логички е да дојдат заедно во еден пакет, амазон се ефикасни од таа страна. но сепак ние не ги знаеме нивните логистички операции.
доколку можеш да одбереш вид на достава, одбери ја најспората за пакетот да оди во државна пошта, таму ќе си поминеш најефтино ако треба да плаќаш данок/царина бидејќи не плаќаш дополнително шпедиција.
пратките преку DHL/UPS/Fedex одат во Интајм шпедиција, од кога ќе дојде пакетот во земјава услугата и брзината на достава е горе-долу иста како државна пошта само што ќе треба да ги збогатиш за околу 3-40 евра
ако вредноста на пратката е над 800 евра законски мора шпедиција да ги заврши увозните процедури.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777

Не работам за Џеф Безос да знам да ти дадам оговор на ова прашање. :)

ама ете од Амазон со UPS (инТајм?) ни стигаа без проблем во канцеларија често се нарачуваа книги

Абе законски мислам дека нема царина за книги, а има ситено ддв. Ама знам дека царина со години ослобудуваа книги, стрипови, филмови и игри ако ти стигне преку обична пошта. Со курирскиве имам нарачувано само грамофонски плочи. За нив секогаш ме царинеле...

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Не работам за Џеф Безос да знам да ти дадам оговор на ова прашање. :)

Абе законски мислам дека нема царина за книги, а има ситено ддв. Ама знам дека царина со години ослобудуваа книги, стрипови, филмови и игри ако ти стигне преку обична пошта. Со курирскиве имам нарачувано само грамофонски плочи. За нив секогаш ме царинеле...
да ама тоа ете е зезанцијата ради тој 5% данок се над 22 еура курирскиве имаат право да задржат за процес ..

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
да ама тоа ете е зезанцијата ради тој 5% данок се над 22 еура курирскиве имаат право да задржат за процес ..

Да, а нив и им годи се да пријавуваат што надминува. Затоа што ќе ти наплатат и нивните услуги и средување на документи.

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
328
718
Скопје
Пред недела дена (на 1-ви феб) ја направив првата нарачка преку Amazon.com, нарачав механичка тастатура Nuphy Halo75 V2 -> https://www.amazon.com/dp/B0D5Q98LL7

Супер како за прво искуство. Во Понеделникот ми јавија од ИнТиме дека стигнала пратката и дека се е платено, ги потпишав документите што ми ги пратија тие и сега чекам да ми ја достават.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно