Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуства со нарачки од Amazon?

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Знам дека нема, само викам подобро би било за нас, како што сме утепани па уште и два пати да плаќаме давачки :)
Авансираме. Ќе ги вратат парите. Ќути да не се откажат од испорака до тука воопшто

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Добив одговор од Амазон дека во рок од 2 недели ќе ми ги вратат средствата што им ги платив на ДХЛ тука. Пријатно изненаден од Амазон.
Среќа
Јас добив пак бланко роботски одговор и на тој е-мејл дека треба да чекам 180 дена како истиот од корисничка подршка кога им пишав. Буквално нема разлика. Ми се погодија роботите со автоматски одговори.

Значи си платив два пати давачки што може нема да добијам поврат, со чекање пола година ако воопшто се смилат да вратат пари.

Испратено од ЈСП Автентикатор

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Среќа
Јас добив пак бланко роботски одговор и на тој е-мејл дека треба да чекам 180 дена како истиот од корисничка подршка кога им пишав. Буквално нема разлика. Ми се погодија роботите со автоматски одговори.

Значи си платив два пати давачки што може нема да добијам поврат, со чекање пола година ако воопшто се смилат да вратат пари.

Забрмчи им, нема шанси да чекаш шест месеци

Викса

lurker
12 март 2011
573
690
Значи почна Амазон да праќа кон МК различни работи , баш гледам се и сешто тестирам и скоро секаде пишува дека може да се нарача и има давачки за внес во МК. Ако е така тоа е супер за нас :)

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Ама ќе си плаќаш давачки по два пати.

Прво пробав од нивната веб страна со порака.
Второ пробав од тој "impressum... со класичен "e-mail".
Трето пробав со разговор во живо, се погоди човек па ме префрли на робот.

Не бе не ги добивам назад тие 1500 денари бар не за следните 6 месеци.

Можеби ако им зборев на Германски ќе беа по човечни.

Пак поисплатливо отколку да давам 40000 ден овде, ама само производот чинеше 28000 денари а со достава, па едни давачки, па посредници, па пак давачки околу 35000 денари. Не е како што беше "универзумот". Ќе чекаш месец ама ќе поминеше ефтино.

Атачменти

• amazonrobo2.png
    amazonrobo2.png
    59,5 KB · Прегледи: 75
  • amazonrobo1.png
    amazonrobo1.png
    83,3 KB · Прегледи: 76
  • amazonrobo.png
    amazonrobo.png
    72,7 KB · Прегледи: 74
Последна промена:

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669

Пак поисплатливо отколку да давам 40000 ден овде, ама само производот чинеше 28000 денари а со достава, па едни давачки, па посредници, па пак давачки околу 35000 денари. Не е како што беше "универзумот". Ќе чекаш месец ама ќе поминеше ефтино.

Тие 180 дена ти се за да исплонат закон. Ќе биде брзо.

Следен пат, гугл транслејт на немачки :)

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Заборавив да пишам, пред некој ден после точно 14 дена од маиловите ми одобрија поврат на парите од Амазон што им ги платив тука на ДХЛ Експрес.

cogscape

hello world
28 јуни 2016
57
104
cogscape's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X
Motherboard
Asus ROG Strix B450-F GAMING
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus NVMe
PSU
Corsair HX1000
RAM
Kingston HyperX Predator 4x16GB 3200MHz DDR4 CL18
Video card
EVGA 3090 FTW3 Ultra
Case
Lian Li
Mouse
Logitech MX Master 3S
Keyboard
CoolerMaster MK730
Monitor
Dell P2421DC + Dell P2423D
OS
Windows/MacOS
Јас нарачав книга во Август лани и освен шипингот платен кон Амазон немаше ништо дополнително од давачки или обврски. Ми ја донесоа пред зграда и си ја зедов. Пред недела дена повторно нарачав книга, и денес ме исконтактираа од ИнТиме дека платени се давачките кон царина од страна на Амазон НО дека треба едно 5 изјави и документи да пополнам и да им испратам скенирани.

Дали некој има слично искуство? До сега никој не побарал од мене вакви изјави а и ми делува како премногу малтретирање и нешто што би требало ИнТиме да го прави, може да сум грешка. Впрочем нели и во 21 век веќе со штиклирање во он-лајн форма си законски обврзан кон што и да си штиклирал, елиминирајќи ја и потребата за вакви глупости со печатени изјави?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Јас нарачав книга во Август лани и освен шипингот платен кон Амазон немаше ништо дополнително од давачки или обврски. Ми ја донесоа пред зграда и си ја зедов. Пред недела дена повторно нарачав книга, и денес ме исконтактираа од ИнТиме дека платени се давачките кон царина од страна на Амазон НО дека треба едно 5 изјави и документи да пополнам и да им испратам скенирани.

Дали некој има слично искуство? До сега никој не побарал од мене вакви изјави а и ми делува како премногу малтретирање и нешто што би требало ИнТиме да го прави, може да сум грешка. Впрочем нели и во 21 век веќе со штиклирање во он-лајн форма си законски обврзан кон што и да си штиклирал, елиминирајќи ја и потребата за вакви глупости со печатени изјави?
нажалост да .. слично искуство, од фирма пратено ствари со платено се, среќа па што помина само со онлајн попунети (не ги принтав/скенирав јас бар) .. ги пополнив само пдф и те и им ги пратив така ..

инаку ако сакаш да си ја дигнеш пратката ќе си пополниш .. ако не, нема баш кај да се жалиш дека не ти се по кејф (и некој да преземе мерки) ..

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
нажалост да .. слично искуство, од фирма пратено ствари со платено се, среќа па што помина само со онлајн попунети (не ги принтав/скенирав јас бар) .. ги пополнив само пдф и те и им ги пратив така ..

инаку ако сакаш да си ја дигнеш пратката ќе си пополниш .. ако не, нема баш кај да се жалиш дека не ти се по кејф (и некој да преземе мерки) ..

Најчесто поминува ова.

Ама во едено од последните искуства со DHL, ми се погоди лев шпедитер, што бараше сите документи да бидат испринтани и скенирани...

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
110
60
Дечки порачав некој работи од Amazon.de гледам дека ги испратиле по DHL Express платив 40тина евра испорака ама VAT пишува 0. Претходно преку Amazon.com стоеше исто 0 VAT aма InTime ми рекоја дека се покријани трошоците за царина.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Дечки порачав некој работи од Amazon.de гледам дека ги испратиле по DHL Express платив 40тина евра испорака ама VAT пишува 0. Претходно преку Amazon.com стоеше исто 0 VAT aма InTime ми рекоја дека се покријани трошоците за царина.
Би требало и сега да се покриени, ваљда имаат проблем со точен приказ на ЊАТ. Секако ќе дознаеш за некој ден, па ќе ни кажеш и на нас.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578

Точно после 6 месеци, денот на мојот прв „e-mail“ ги добив назад тие пари.

Пишувам од новата машина, бонбона е.
Графичка Карта: „Sapphire Pulse AMD Radeon™ RX 7800 XT Gaming 16GB GDDR6 Dual“ (од „Amazon.de“, за 30475ден од црн петок доколку не ме преварија со влезните давачки, па поради „DHL Express“ излезе вкупно 35111ден, со оглед дека можев да дадам 2000 денари повеќе баш во последен миг кога приметив дека го има кај жирафите; ќе чекав многу помалку и немаше да мислам дали ќе се заглавеше при транспорт знаејќи ја поштава наша. Голема пофалба дека стигна точно за 6 дена и го земав без проблем после плаќање во „DHL Express“). Така да се простам со тие 1500ден. Купена 2023
Така да сега ова излегува 33600ден.

Пишуваше дека требаше да чекам 10дена да заврши процесот на враќање на пари, ама дури сега проверив на сметка дека парите стигнале истиот ден од „e-mail“-от.

psyman

hello world
30 март 2018
114
162
Кратко прашање.
Сакам да нарачам од амазон.де во МК, гледам имат некој екстра трошоци за Import fees etc.
Дали со покривање на царинскиве трошоци ќе немат потреба да се доплатит уште нешто? Или во најлош случај DHL да потат со пополнување на некои онлајн апликации за царински трошоци?

Пример
1725624819737.png

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.658
13.705
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Кратко прашање.
Сакам да нарачам од амазон.де во МК, гледам имат некој екстра трошоци за Import fees etc.
Дали со покривање на царинскиве трошоци ќе немат потреба да се доплатит уште нешто? Или во најлош случај DHL да потат со пополнување на некои онлајн апликации за царински трошоци?

Пример
Погледнете го атачментот 140578
Мене од македонскиов ДХЛ сега на 30 јули ми рекоа дека немаат склучено договор со Амазон и ми наплатија полна царина/ДДВ, со онлајн пополнување и 1500 денари за "услугата". За среќа, тие Import Fees не стоеја во фактурата и не ми наплатија данок и на нив. Сега чекам 6 месеци да ми ги врати Амазон.де. Зборев со човек на Сапорт (се погоди Србин) и вика: „ќе си чекаш, нема друго“.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
(се погоди Србин)
Не се гаѓаат на среќа. Србин или Хрват добиваш ако трокираш со англиската граматика (како јас на пример) па не те разбираат или не им е јасно тоа што го бараш.

Срцки се. Мене ми се јави хрват на телефон па причали смо и разумјели смо се као људи и тако даље.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.658
13.705
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не бе, директ ми го доделија и причали смо на енглескому (оно, четовали у месенђеру).

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Според примерот на @Rilind за продукт за кој стои No Import Charges, не би требало да има дополнителни давачки?! Ова уште важи или се измајмунисаа нашиве?
1728220567752.png

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Според примерот на @Rilind за продукт за кој стои No Import Charges, не би требало да има дополнителни давачки?! Ова уште важи или се измајмунисаа нашиве?
Погледнете го атачментот 141821
Mislam deka nema da mozat da napravat gluposti bidejki imat dovogor so Amazon, i so zalba do Amazon bi im napravil problem na InTime ovde

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Чекај, ако пишува No import charges тоа не значи дека Amazon(или InTime) ќе плати сѐ. Баш дека ти ќе платиш кога ќе стигне во Македонија.
Обратно - ако пишува Import Fees Deposit тоа значи дека сѐ си платил во цената и не треба ништо да доплаќаш кога ќе стигне во Македонија туку они го прават тоа.
Дајте линк да видиме

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Чекај, ако пишува No import charges тоа не значи дека Amazon(или InTime) ќе плати сѐ. Баш дека ти ќе платиш кога ќе стигне во Македонија.
Обратно - ако пишува Import Fees Deposit тоа значи дека сѐ си платил во цената и не треба ништо да доплаќаш кога ќе стигне во Македонија туку они го прават тоа.
Дајте линк да видиме
Овде имаше објавено Rilind исто со варијанта Estimated tax to be collected: $0. Според неговото искуство ништо дополнително не му наплатиле.
Ако се решам да ја кликнам ламбава, ќе пишам како сум прошла :)

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Овде имаше објавено Rilind исто со варијанта Estimated tax to be collected: $0. Според неговото искуство ништо дополнително не му наплатиле.
Ако се решам да ја кликнам ламбава, ќе пишам како сум прошла :)
За разлика, јас имав книги нарачка, што по ценовник од царина немат никакви давачки

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно