Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mac OS vs Windows

Vavo

hello world
20 октомври 2007
273
17
Skopje
Користам Win/Mac/Linux паралелно.

Главен проблем за Мас корисник од Mакедонија се парите. Не само за иницијалната цена. За секое ситно банално програмче кое го имаш за Win ваму мора да платиш некое доларче, плус најскапото програмче ќе има помалку опции од freeware алатката за Windows. Далеку од тоа дека е совршен. Но кога ќе чујам дека некој 2-3 пати во годината го форматира компјутерот со Windows... дечко ти имаш ИТ вештини на ниво на баба и не треба да коментираш колку е лош Windows.

Мојата машина не е преинсталирана никогаш (Win 7) - Original Install Date: 22.02.2011, 22:26:16 (Ова се гледа во командна линија: systeminfo

Инаку основните алатки како фајл менаџерот и пребарувачот на слики на Mac не се ни на ниво на Win 95. Тешки глупости од интерфејс. Контрол панелот има опции како во Win 3.11

Значи направено е да работи со ограничен сет на функции кои се истестирани и работат во Apple еко систем и не се многу дружељубиви со други.

Од убавите работи на Mac, најмногу ми се допаѓа тоа што има конзистентен сет на икони низ сите апликации и има некои правила за UI ако сакаш да ти ја прифатат на пазарот (за девелопери зборам). Тоа на Windows го нема баш, Линукс десктоп апликациите пак некој како намерно да ги прави да се уникатни.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Јас никогаш не би можел да користам macOS коа си постои златен Виндоус.

Значи ова ти е само линукс со glorified скин одозгора. Не можеш да исклучиш нотификации за апдејти асално на пример, мораше преку sudo команди.

Плус шо е ова finder шо е цело време активно на докот? Значи има точка цело време, од такт ме вади ми руши ОЦД:

upload_2020-4-23_15-49-32.png

Се е убаво изгасено само тоа насмеаното ретардирано ниту можеш да го тргнеш ниту да го направиш да нема точка.

Одозгора на се има FINDER (шо е као фајл експлорер) и има тоа за пребарување горе десно. Два посебни search-еви за иста работа. Скини врзи оперативен со функции надодавани низ годините, никаква кохеренција.

А за touch поддршка да не збориме.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Јас никогаш не би можел да користам macOS коа си постои златен Виндоус.

Значи ова ти е само линукс со glorified скин одозгора. Не можеш да исклучиш нотификации за апдејти асално на пример, мораше преку sudo команди.

Плус шо е ова finder шо е цело време активно на докот? Значи има точка цело време, од такт ме вади ми руши ОЦД:

Погледнете го атачментот 86831

Се е убаво изгасено само тоа насмеаното ретардирано ниту можеш да го тргнеш ниту да го направиш да нема точка.

Одозгора на се има FINDER (шо е као фајл експлорер) и има тоа за пребарување горе десно. Два посебни search-еви за иста работа. Скини врзи оперативен со функции надодавани низ годините, никаква кохеренција.

Ова во VMware го имаш правено?

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
673

Ако добро сфатив пишаното имаш разбрано дека иконата у докот и Finder горе лево е истата ствар?
Исто е ко Windows explorer у Windows.
Не можеш да го исклучиш иначе, и мене ми бодеше на почеток очи.

После некое време се навикнуваш и на тоа и на shortcuts и на интерфејсот и нема да ти сметат толку.

На пребарувачот на слики и на фактот што Enter не влага у фолдер никогаш нема да се навикнеш. :D
Идиотски се исто ко што и shortcut за искачање од фолдер е со две копчиња...

Мислам и тоа што си го инсталирал на виртуелка нема поента многу пошто само повеќе ќе го замразиш.

Јас го користам исклучиво за одредени цели ко софтвер девелопмент, аудио и видео едит пошто и хардверски за толку мал и лесен лаптоп доста моќен е.
Од user-friendly аспект Windows е сеуште боље и има каде каде повеќе опции.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ако добро сфатив пишаното имаш разбрано дека иконата у докот и Finder горе лево е истата ствар?
Исто е ко Windows explorer у Windows.
Не можеш да го исклучиш иначе, и мене ми бодеше на почеток очи.

После некое време се навикнуваш и на тоа и на shortcuts и на интерфејсот и нема да ти сметат толку.

На пребарувачот на слики и на фактот што Enter не влага у фолдер никогаш нема да се навикнеш. :D
Идиотски се исто ко што и shortcut за искачање од фолдер е со две копчиња...

Мислам и тоа што си го инсталирал на виртуелка нема поента многу пошто само повеќе ќе го замразиш.

Јас го користам исклучиво за одредени цели ко софтвер девелопмент, аудио и видео едит пошто и хардверски за толку мал и лесен лаптоп доста моќен е.
Од user-friendly аспект Windows е сеуште боље и има каде каде повеќе опции.

Инсталиран е само ради сафари, не е инсталиран за да „осетам“ колку е smooth или слично. Знам дека совршено smooth работи на асален хардвер, и не ми е целта да го кењам врз основа на перформансите во виртуелка (шо реално на AMD хардвер топ си тера во виртуелкава, можам да тестирам во Сафари без никаков проблем - макар не е толку мазно ко да си на асален компјутер).

Педери Апле шо не го даваат броусерот да го инсталираш на виндоус.

Но тоа што цело време има точка во докот под фајндер никогаш не би можел да се навикнам. Тоа што нема опции за да си смениш ствари како ти одговараат за повеќето вакви анојансес е до толку полошо.

Линукс е болје ако споредувам јас, лично за мене.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Дечки, зошто на Macbook Air M1 кога ќе го преклопам лаптопот и е во sleep mode троши многу батерија и де факто е вклучен (на пример кога ми ѕвони ајфонот, ѕвони и на лаптопот иако е преклопен)?
Има ли некоја опција да не троши толку батерија кога е во sleep mode? На класичен Windows лаптоп кога е преклопен не троши толку батерија и лаптопот реално е како исклучен.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.609
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@StOrMK по дифолт би требало да се заспие. Провери дали си чепкал нешто во сетинзи или можеби се изместил заради некоја апликација…

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.301
1.326
Дечки, зошто на Macbook Air M1 кога ќе го преклопам лаптопот и е во sleep mode троши многу батерија и де факто е вклучен (на пример кога ми ѕвони ајфонот, ѕвони и на лаптопот иако е преклопен)?
Има ли некоја опција да не троши толку батерија кога е во sleep mode? На класичен Windows лаптоп кога е преклопен не троши толку батерија и лаптопот реално е како исклучен.
View: https://youtu.be/OHKKcd3sx2c?t=339

Ова е тоа. Иди директно на тајмстампот ќе видиш. Истата мака ја имаат и Windows и Mac. Убаво видео кој сака да му се разјасни нека го изглеа целото.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Еве како се сетинзите кај мене, мислам дека и под дифолт се вака, ама зошто лаптопот работи кога е затворен само со исклучен екран па уште и ми ѕвони кога ми ѕвони и ајфонот сеуште не можам да разберам. Штом ѕвони и лаптопот значи дека тој си работи и затворен само со исклучен дисплеј и затоа и многу ја цица батеријата.
Screenshot 2022-12-23 at 18.45.16.png

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.301
1.326
Еве како се сетинзите кај мене, мислам дека и под дифолт се вака, ама зошто лаптопот работи кога е затворен само со исклучен екран па уште и ми ѕвони кога ми ѕвони и ајфонот сеуште не можам да разберам. Штом ѕвони и лаптопот значи дека тој си работи и затворен само со исклучен дисплеј и затоа и многу ја цица батеријата.
Погледнете го атачментот 120479
Не е тоа оди во Battery, па барај Wake for Network Access опција.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Ја мака мачам некое време. Ми звони телефонот, аларми, меилови стигаат...

Изгасив се што можев, али џабе, некад сам се буди. Најголема глупост ми е ако Спотифај имам во позадина и го пратам на спиење, не прекинува да свири

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
И тоа го чачкав вчера, под дифолт е "only on power adapter" па го ставив на "never" ама ко ништо да не се промени. :D
1671847388390.png

и плус тоа Ethernet што е кај мене уклучено изгаси си го, и бѝ требало да биде ок.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Сега прочитав, на лаптоп бѝ требало да се наоѓа под Battery, пробај види таму.
Само ова го има во power nap->options. Слично е како кај тебе. Под дифолт е only on power adapter, а еве и кога го исклучувам на never пак кога е поклопен кога ѕвони ајфонот и е поврзан на wifi и лаптопот ѕвони па се гледа дека пак е активен. :(
Screenshot 2022-12-24 at 22.26.47.png

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Од пред некое време почнав со користење на MAC OS и се обидувам да се прилагодам на секојдневните работно/приватни задачи да мигрирам комплетно.
Се соочувам со поспоро работење на самиот себе, што од не знаење и осет за копчињата, апликациите каде се на самиот екран позиционирани, или пак непознавање на keyboard shortcuts, ама се снаоѓам со google. :)

За почеток имам едно прашање кон вас, како се снаоѓате на MAC со зипување на фајлови со двоење по големина, а тоа да не биде користење на командна линија? Некој начин со Archiver, WinZip или слично не најдов. Платени апликации се дозволиви само ако ги има кракнато. :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.496
2.947
Од пред некое време почнав со користење на MAC OS и се обидувам да се прилагодам на секојдневните работно/приватни задачи да мигрирам комплетно.
Се соочувам со поспоро работење на самиот себе, што од не знаење и осет за копчињата, апликациите каде се на самиот екран позиционирани, или пак непознавање на keyboard shortcuts, ама се снаоѓам со google. :)

За почеток имам едно прашање кон вас, како се снаоѓате на MAC со зипување на фајлови со двоење по големина, а тоа да не биде користење на командна линија? Некој начин со Archiver, WinZip или слично не најдов. Платени апликации се дозволиви само ако ги има кракнато. :)
Пробај со овај: Download The Unarchiver for Mac | MacUpdate
Наводно бил free и open source.
Не го знам од прва рака, не користам макинтоши.

Испратено од телефоно.

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат

Каков терминал за компресирање фајлови, на Mac откако знам дека постои има Archive Utility што си доаѓа со самиот оперативен систем, години наназад пред Windows да овозможат исто поддршка на zip.

За .rar и некои останати не-стандардни формати, оваа ти е најдобрата апликација за Mac:

:)

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Дечки, земав докинг стејшн од Алиекспрес и кога ќе го поврзам со М1 ме прашува за дозвола и откако ќе го одобрам маусот свети ама не реагира ниту пак мониторот добива сигнал. На Виндоус 10 си работи се ок, на Мек зеза,,, Иначе продавачот си има напишано дека работи и на двата ос-а.
Некој лек?

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Линк? Најди колку е стар, обично тоа е показател дали е компатибилен само со Интел хардвер или и со М1

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
12 април 2017
1.918
1.259
Значи ова ти е само линукс со glorified скин одозгора.
Тоа е доброто во Mac OS. Плус ти е оптимизирано да ти работи само, толку. И јас мислев дека е срање додека не покористев малце. Секако преферирам Linux always ама Mac OS е многу добра работа.

Батеријата на M1 Air сум ја терал 13 саати. Ај тоа напрај го на Windows лаптоп.

Да не зборам за тачпадот колку нивоа подобар е од секој друг.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно