Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Проблеми со влага и мувла по домовите, и зошто одвлажнувачите на воздух се прилично бескорисни уреди

15 септември 2012
1.161
1.300
Имаме проблем со мувла и затоа мислиме дека со камена волна е подобро,бидејќи е паропропусна.За стиропор мајстор ни има кажано дека кај што местел имале луѓето проблем ќе се угушеле,а стиродурот не е паропропусен што значо би имале поголем проблем со мивла и влага.

Да ти ги подигнам информациите на повисоко ниво. Паметов, информациите во следните неколку редови, не го добиваш од мајстор (за кој не си сигурен/на дека има мајсторско искуство и/или писмен документ дека е мајстор на својот занат), туку од овластен енергетски контролор кој има валидна лиценца и овластување за тоа што го пишува:

Бадијала ќе фрлите средства за изолација која ќе ја поставите од внатрешната страна на ѕидот, за да решите проблем со мувла на тој ѕид.
Исправното решавање на термоизолацијата е поставување од надворешната страна. Се друго е фрлање на пари. ТОЧКА. Ова можам да ти го елаборирам со многу технички факти, а можеш и да си ги побараш на интернет.
Мувлата е последица на ладен ѕид и влажен воздух. Ако неможеш да го затоплиш ѕидот со ставање на изолација од надворешната страна, тогаш намали ја влажноста на воздухот.
Наједноставен и најевтин начин е со вентилација, било природна или принудна. Природната вентилација во народот се вика луфтирање и е бесплатна. Вентилацијата е задолжителна за простории каде престојуваат луѓе заради трошење на кислородот и доведување на нов воздух со кислород од надвор. Промената на воздухот е задолжителна: согласно Правилникот за енергетските карактеристики на зградите е пропишан Број на измени на воздухот со природна вентилација и се движи за различни намени на простор од 0.4 до 3. За еднофамилијарна куќа бројот на измени на воздухот е 0.4 пати во час (на 2.5 часа треба да зе манени целиот возух), градинки е 1.2, училишта и факултети е 1.8, болници и ресторани е 2 (на секои 30 минути треба да се замани возухот), спортски објекти и затворени базени е 3.

Пред да почнете со луфтирање, оддалечете го мебелот барем 15 cm од ѕидот, а ѕидовите обелете ги со посебна боја која не дозволува растење на мувла.

Што ми е поентата на пораката.
Сакате да добиете соодветна информација? Побарајте докажани (лиценцирани) експерти. Колку и да ја платите информацијата што ќе ја добиете од нив, пак ќе бидат повеќе економски оправдани отколку да собирате информации од било каде и било кого.

P.S. Мајсторка диплома не е издадена во Македонија во последните 30 години и према тоа мајстори не постојат или се мноогу старии во пензија. Сите се тие работници.

Последна промена:

windows8

lurker
12 февруари 2012
790
1.037
Скопје
windows8's setup  
Motherboard
MSI B350 PC MATE
Keyboard
CANYON
Monitor
DELL P2416D
OS
Windows 10 x64
Имаме проблем со мувла и затоа мислиме дека со камена волна е подобро,бидејќи е паропропусна.За стиропор мајстор ни има кажано дека кај што местел имале луѓето проблем ќе се угушеле,а стиродурот не е паропропусен што значо би имале поголем проблем со мивла и влага.

Нема да ставаш стиродур на сите зидови ќе ставаш на надворешните од внатрешна страна, јас живеам во стан каде што надворешните зидови внатрешно се обложени со стиродур армиран со мрежа лепак и глетувани завршно, +има пвц прозори со 3 стакла или две комори и нема никаква влага мувла, впрочем за влага мувла како што пишале претходно на темава клучен моменат е и вентилацијата.
Народов затвара врати прозори готват зовриват вода во затворен простор без аспиратори и се жалат влага имало. Опцијата со стиродур внатрешно не е најидална опција за изолација но е најсплатлива, ако ставаш камена волна 5цм плус кнауф ке ти затвори простор плус многу повеќе ќе кошта, направи математика колку скеле ти треба да изнајмиш за до 5ти и стави од надвор изолација тоа ќе ти биде најдобро решение, пробај договори некој од комшиите заедно да ставате фасада ќе ви се подели трошок за скеле.
Лоша ситуација со влага се јавува и кога има делумна изолација, пример ги обложува зидовите од надвор со стиропол а носачот го остава за да заштеди.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.709
3.366
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Да ја оживеам малку темава. Имам потенцијален проблем, па затоа наоѓам решение да го пресечам во корен пред да се рашири :geek:

На еден дел од ѕидот ми се појавија мали сиви точки ги има моментално 3-4, можеби поради малиот проток на воздух почнува да ми се појавува влага, освен тоа што веќе едниот ПВЦ прозор стои полу отворен сакам да земам некој кој би ја собирал влажноста.

Дали некој имал искуство покрај тоа што ќе има еден прозор отворен да се земе и некој од овие уреди на собирање на влажноста во воздухот.

Моментално собата се затоплува со една панел грелка која си ја врши доволно работата за кратко време да ја затопли доколку сите прозори се затворени.

Скоро беше бојадисувано во цела соба и не планирам искрено со хемикалии да се бавам.

Any advice?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.077
14.172
Да ја оживеам малку темава. Имам потенцијален проблем, па затоа наоѓам решение да го пресечам во корен пред да се рашири :geek:

На еден дел од ѕидот ми се појавија мали сиви точки ги има моментално 3-4, можеби поради малиот проток на воздух почнува да ми се појавува влага, освен тоа што веќе едниот ПВЦ прозор стои полу отворен сакам да земам некој кој би ја собирал влажноста.

Дали некој имал искуство покрај тоа што ќе има еден прозор отворен да се земе и некој од овие уреди на собирање на влажноста во воздухот.

Моментално собата се затоплува со една панел грелка која си ја врши доволно работата за кратко време да ја затопли доколку сите прозори се затворени.

Скоро беше бојадисувано во цела соба и не планирам искрено со хемикалии да се бавам.

Any advice?

Некој друг можеби има повеќе искуство. Моето скромно искуство говори дека подотворен прозор ќе ја решава колку толку мувлата. Но ќе биде ладно во твојата ситуација.

Savo е единствено брзо решение кое силно мириса првиот ден но не остава траги кога ќе се исуши и не дава нареден перид од две-три недели на исто место да се појави мувла. Ако го користиш ова средство прсни многу малку само врз дамките и остави малку време. Ако не исчезнат прсни уште малку. Внимавај зашто многу лошо мириса и е штетно да се вдишува.

Мувлата се јавува кога има ситуација топло ладно односно гасиш панелки кога си легуваш на пример.

За средства за одвлажнување не знам да ти кажам ама сум скептик дека ќе решат проблем со мувла. Кај тебе е малку па пробај но ако има повеќе мувла тогаш само изолација од надворешната страна. Чув дека има двокомпонентна боја која е поскапичка и која задржува топлина т.е. не остава да се собира и задржува влага на ѕидот. Не сум го применил ова до душа но тврдат дека е ефикасно.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949

Any advice?

Дур се мислев како да напишам, членот на форумов @gokica ти одговорил.
Главното шо сакав да ти пишам како совет во врска со мувлата, од мое лично искуство, е да употребиш SAVO (или некој друг сличен тип на вид на производ, на база на хлор).
Како што пиша @gokica, пошто средството Savo мириса и е ептен непрепорачливо да го вдишваш,
гледај барем 2-3 саати после тоа да ја излуфтираш собата.
И да, навистина финкционира како што е опишано во постот од @gokica.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
И добро, со советиве ќе ја исчисти мувлата... Ама дали ги одстранил причините, или по некое време пак ќе му се појави мувла?

Да ја оживеам малку темава. ...
...
Any advice?
Да, прочитај го уводниот пост.

Проблемот не се јавува кога грееш. Проблемот се јавува кога не грееш... Или ако не ти се чита да ги разбереш причините, накратко: Просторијата треба да ја држиш загреана на собна температура. Одвлажнувачи нема да ти го решат проблемот. Вентилација ќе помогне, но само делумно, и уште помалку како што ќе паѓаат температурите надвор.

Мувлата се јавува кога има ситуација топло ладно односно гасиш панелки кога си легуваш на пример.
Точно, како се лади просторијата така се дешава и кондензација на влагата што нормално ја има во воздухот.

Riku

lurker
27 ноември 2021
577
253
Mi treba pomos za vo spalna koja se naoga na severna strana. Ovaa godina prv pat ja grejam na klima inverter koja e postavena na nadvoresniot dzid koj nema izolacija. Na dvete kosinja od nadvoresniot dzid mi pojavi mokro (sega vo poladnite denovi vratata ja zatvaram na spalnata za da si bide konstantno toplo). Na kosinjata cesto pati se pojavuva mokro visoko okolu 10 cm na drugoto kose okolu 5cm ama po dolzina na dzido okolu 30 40 cm. Koga nadvor e potoplo temp nad 5 stepeni go snemuva mokroto no ne pozoltuva/pozeleneva nitu pocrnuva(neli muvlata gi ostava ovie boi) ednostavno se susi i kako nksto da nema. Nekoj da imal slicen problem resenie nekoe izolacija nadvoresna termo/hidro ????

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Mi treba pomos za vo spalna koja se naoga na severna strana. Ovaa godina prv pat ja grejam na klima inverter koja e postavena na nadvoresniot dzid koj nema izolacija. Na dvete kosinja od nadvoresniot dzid mi pojavi mokro (sega vo poladnite denovi vratata ja zatvaram na spalnata za da si bide konstantno toplo). Na kosinjata cesto pati se pojavuva mokro visoko okolu 10 cm na drugoto kose okolu 5cm ama po dolzina na dzido okolu 30 40 cm. Koga nadvor e potoplo temp nad 5 stepeni go snemuva mokroto no ne pozoltuva/pozeleneva nitu pocrnuva(neli muvlata gi ostava ovie boi) ednostavno se susi i kako nksto da nema. Nekoj da imal slicen problem resenie nekoe izolacija nadvoresna termo/hidro ????
ова го има во веро, 100% проверено ефикасно, само што после прскање ќе треба цел ден да луфтираш :D

243322121_252241856851781_6523706175043194060_n.jpg

Riku

lurker
27 ноември 2021
577
253
ова го има во веро, 100% проверено ефикасно, само што после прскање ќе треба цел ден да луфтираш :D

Погледнете го атачментот 109047
Jas kupiv avaks tamu kaj sto ima zolto zeleno od vlaga za 15 minuti go sresuva i pobeluva dIdot,ama kosinjata ne se pozeleni nitu pozolteni tuku samo se kako vlazni mokri i koga se isusuvat pri povisokinadvoresni temp dzidot si ostanuva bel.
Мислењето е автоматски споено:

Најдоле најлево производот наречен Мувла (y)

Dali mokro kose na dzid kako da si isturil casa voda moze da se sanira so istoto zosto koga ke se isusi koseto dzidot sie povtorno bel ne pozoltuva nitu pozeleneva?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.276
Скопје
hackitfree.github.io
Jas kupiv avaks tamu kaj sto ima zolto zeleno od vlaga za 15 minuti go sresuva i pobeluva dIdot,ama kosinjata ne se pozeleni nitu pozolteni tuku samo se kako vlazni mokri i koga se isusuvat pri povisokinadvoresni temp dzidot si ostanuva bel.
Мислењето е автоматски споено:

Dali mokro kose na dzid kako da si isturil casa voda moze da se sanira so istoto zosto koga ke se isusi koseto dzidot sie povtorno bel ne pozoltuva nitu pozeleneva?
Сите сме со ист проблем . Јас цел ѕид изолирав со гипс плоча и рамка дрвена и тервол - добро изолира звук и топлина ама на мувлата - Ништо не и може - пак се појавува грозотијата...:mad:

Riku

lurker
27 ноември 2021
577
253
Сите сме со ист проблем . Јас цел ѕид изолирав со гипс плоча и рамка дрвена и тервол - добро изолира звук и топлина ама на мувлата - Ништо не и може - пак се појавува грозотијата...:mad:
A dali pozoltuva kai tebe ili pozelenuva pocrnuva?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Kaj mene e mokro no ne pocrnuva ednostavno se isuse kako da ne e bilo mokro i dzidot si ostanuva bel. Sto mnogu mi e cudno.
колку време? не се јавува мувла никгоаш одма, ама чим е влажно ако така ти остане подолг период, сигурно ке си развие мувла со тек на време .. од надвор да не имаш нешто незаштитено на тој дел? кога врне и сл. имаш тогаш мокро? или само кога е ладно

Riku

lurker
27 ноември 2021
577
253
колку време? не се јавува мувла никгоаш одма, ама чим е влажно ако така ти остане подолг период, сигурно ке си развие мувла со тек на време .. од надвор да не имаш нешто незаштитено на тој дел? кога врне и сл. имаш тогаш мокро? или само кога е ладно
Samo koga e ladno a sobata zatvorena i topla. Nadvoresniot del doaga pod terasa ne go vrne nitu prska dozd.

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
233
132
Ми се појави страшна мувла позади кујната, и тоа само после 5-6 месеци користење на просторијата.Треба да напоменам дека влагата е голема и достигнува до 75-78 проценти. Се работи за просторија во сутерен и покрај тоа што се грее со клима уред никако не паѓа процентот на влажноста, единствено со луфтирање. Е сега планирам да го изолирам надворешниот зид позади кујната со 8см стиропор, а покрај тоа планирам да купам и некој одвлажнувач на воздух, што би ми препорачале, дали да одам со некој поголем со оглед дека се работи за две простории од вкупно 35м2 кои се одделени со врата која е постојано отворена, или со два помали одвлажнувачи ?

Атачменти

• IMG-9deab83e6b293bc02a4580df57e9d1ce-V.jpg
    IMG-9deab83e6b293bc02a4580df57e9d1ce-V.jpg
    231 KB · Прегледи: 107

Cicada

hello world
29 октомври 2019
64
102
Скопје
Cicada's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3600
Motherboard
B550 AsRock Phantom Gaming 4
Storage
Kingson A2000 500GB
PSU
Cooler Master V1000
RAM
4x8GB, 3200MHz, CL16, G.Skill FlareX
Video card
RTX3080
Case
Fractal Desigh NORTH (Mesh)
Mouse
Logitech M650L
Keyboard
Logitech K650 (white)
Audio
Modecom VULCAN
Monitor
ASUS VP249QGR, 144Hz IPS
OS
Windows 11 Pro (beta)
Ми се појави страшна мувла позади кујната, и тоа само после 5-6 месеци користење на просторијата.Треба да напоменам дека влагата е голема и достигнува до 75-78 проценти. Се работи за просторија во сутерен и покрај тоа што се грее со клима уред никако не паѓа процентот на влажноста, единствено со луфтирање. Е сега планирам да го изолирам надворешниот зид позади кујната со 8см стиропор, а покрај тоа планирам да купам и некој одвлажнувач на воздух, што би ми препорачале, дали да одам со некој поголем со оглед дека се работи за две простории од вкупно 35м2 кои се одделени со врата која е постојано отворена, или со два помали одвлажнувачи ?
Сум имал искуство со сутерен, и да оДвлажнувач може да помогне, но до одредена граница, и нормално како електричен уред, не од оние што ги продаваат со зрнца во нив за одвлажнување. Проблемот е можеби во 10-20 литри влага во 24ч, не во 200мл месечно колку што чистат тие со зрнцата. Проблемот е најверојатно во лоша изолација на подот или можеби ѕидовите допираат до земја надвор па се пренесува многу повеќе влага низ нив.

Претпоставувам дека не си во можност да ставаш дополнителни изолации од надвор, па можеби мало решение е да земиш некој одвлажнувач... Но не е трајно решение, како што е нагласено во претходните коментари.. Обиди се со почесто луфтирање.. Климата теоретски е одвлажнувач но кај тебе можеби има проблем и со неа штом иако работи влажноста не паѓа под 75%... тоа е МНОГУ. Не е здраво ни за вас што живеете таму.

Тука само ќе спомнам дека доколку немаш каде да сушиш алишта и ги сушиш внатре во просторот, паметно е да обезбедиш и сушара, бидејќи сушењето исто ослободува огромно количество на влажност во воздухот.

Сподели дали ќе успееш нешто да промениш и до кој степен.

Исто пиши како ја мериш влажноста, со кој уред?

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Трајно и целосно решение е да се стави парно, ако е можно, парното го суши воздухот.
Имам сличен проблем, направив внатрешна излолација на сите надворешни зидови (тенок стиропорт + водоопторен гипс картон). Проблемот е 90% решен не 100%, на места каде што се допираат неизлоираните зидови со изолираните (во ќошовите), пак се јавува мувла, меѓутоа значително помалце. Со одвлажнувачи немам искуство, меѓутоа сум скептичен.

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
233
132
Сум имал искуство со сутерен, и да оДвлажнувач може да помогне, но до одредена граница, и нормално како електричен уред, не од оние што ги продаваат со зрнца во нив за одвлажнување. Проблемот е можеби во 10-20 литри влага во 24ч, не во 200мл месечно колку што чистат тие со зрнцата. Проблемот е најверојатно во лоша изолација на подот или можеби ѕидовите допираат до земја надвор па се пренесува многу повеќе влага низ нив.

Претпоставувам дека не си во можност да ставаш дополнителни изолации од надвор, па можеби мало решение е да земиш некој одвлажнувач... Но не е трајно решение, како што е нагласено во претходните коментари.. Обиди се со почесто луфтирање.. Климата теоретски е одвлажнувач но кај тебе можеби има проблем и со неа штом иако работи влажноста не паѓа под 75%... тоа е МНОГУ. Не е здраво ни за вас што живеете таму.

Тука само ќе спомнам дека доколку немаш каде да сушиш алишта и ги сушиш внатре во просторот, паметно е да обезбедиш и сушара, бидејќи сушењето исто ослободува огромно количество на влажност во воздухот.

Сподели дали ќе успееш нешто да промениш и до кој степен.

Исто пиши како ја мериш влажноста, со кој уред?

Па проблемот и планирам да го решам со надворешна изолација затоа што позади кујната не е изолиран зидот. Обавезно и одвлажнувач ќе купам, го гледав овој модел, а плус и прочистувач има. Техномаркет - CLEAN AIR OPTIMA CA-707 ОДВЛАЖНУВАЧ И ПРОЧИСТУВАЧ. Друго незнам што би одбрал. Инаку влажноста ја мерам со оние сензорите од Mi Humidity and temperature, сега моментално е 37% проценти но цела вечер оставив да се луфтира.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.276
Скопје
hackitfree.github.io
Трајно и целосно решение е да се стави парно, ако е можно, парното го суши воздухот.
Имам сличен проблем, направив внатрешна излолација на сите надворешни зидови (тенок стиропорт + водоопторен гипс картон). Проблемот е 90% решен не 100%, на места каде што се допираат неизлоираните зидови со изолираните (во ќошовите), пак се јавува мувла, меѓутоа значително помалце. Со одвлажнувачи немам искуство, меѓутоа сум скептичен.
Парно кај што ми грее дома - нема мувла. Ама позади креветите кај што не циркулира воздух и во купатило , одма се појавува и само се шири.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Е сега планирам да го изолирам надворешниот зид позади кујната со 8см стиропор...
Направи го ова, и обавезно од надвор измачкај со хидомал флекс (или слично средство) а можеби и со катран одозгора. И кога веќе ќе се копа, кога ќе завршиш наместо со ископаната земја пополни со камења (само крајниот слој да не биде глина). Ова е за водата да не се задржува до ѕидовите туку да понира. Ако е скопски регион во низините, тогаш на повеќето локации некаде на ~2 метри или поплитко, почнува слој со камења/шљунак.

Тоа ти го кажувам за да го сработиш најдобро што може. Инаку влагата најверојатно е заради топлински мостови... Како што веќе е зборувано на темава, ти требаат 3 работи:
  • добро греење, 24/7 без паузи кога не сте дома, и загревај барем на 25с за да се загреат ѕидовите
  • надворешна и внатрешна изолација на топлинските мостови (се гледаат со камера за такви намени)
  • почесто луфтирање, нема замена за ова

Мое мислење е дека џабе ќе фрлаш пари на одвлажнувачи, инаку и на самата клима имаш таков мод на работа.

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
233
132
Нема да се копа, куќата веќе има изолација, само не е направена скроз до плочките затоа што овде беше гаража, а сега е адаптиран простор за живеење. Значи сега овој зид доаѓа како топлотен мост, од другата страна е кујната и тука се јави мувлата. Ќе го изолирам и овој дел околу џамовите. Прилично е топло долу има 23 степени и повеќе не се издржува со деца кои постојано трчаат и се потат. Климата не можам да ја користам за одвлажнување поради тоа што нема црево за кондензација и ќе капе од внатрешната единица, намената и е само за топлење. Неможе цело време да се луфтира зимно време, па според тоа сметам дека е потребен и одвлажнувач да набавам. Не може да спијам со отворени прозори, пред да легнам ќе излуфтирам, ќе падне влажностса на 50%, сабајле кога ќе се разбудам пак скокнала до 75-78 %.Инаку ќе купам и хидромал флекс па ќе го поминам надворешниот зид пред да се стави стиропорот. @Lokvan каква е таа камера со која се гледаат топлински мостови ? Каде може да се набави ?

Атачменти

• IMG_20220310_111702.jpg
    IMG_20220310_111702.jpg
    2,4 MB · Прегледи: 72
  • MVIMG_20220310_111724.jpg
    MVIMG_20220310_111724.jpg
    3,5 MB · Прегледи: 72
Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK

Има и некои вакви геџети, колку ги бива не знам ама веројатно треба да вршат работа за лаичка употреба: https://www.amazon.com/FLIR-ONE-Thermal-Imager-Android/dp/B00W5PRY52

Еве реклама:

Кратко пребарување на Али дава вакви резултати:

UNI-T се ок како фирма/бренд за мерни инструменти. Ако набавиш нешто, пиши искуства... И јас одамна се мислам да набавам, чисто од радозналост.

едит, еве и поевтини опции од некои ноунејм фирми:

(сликите од ривјуата се ок)

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно