Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
444
339
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Зашо да ги дигнат цените бе амд. Интел ипак ваде конкуретни процесори со повеке јадра. Ти пратеш ли ја 10-та генерација? i3-10100 4/8 за 10300 ден, а колку бил i7-7700 на времето? Тројно поскап. АМД придонесоа за интел ги намали цените, така да сега и интел ке ги држи цените намалени. Шо ме гајле мене или било кој друг обичен корисник за бројките на нанометрите. Нас не гајле да имаме помоќен процесор за помалце пари.
А пошто стално читам тука за 6 јадренире рајзен како имале висока температура и на идл, па дали била точна , дали не, па друг кулер, нешо почна да ми се крше филмо.
Ако пуштат i3-10100f би бил некаде од 6500 ден, така да тај би бил наисплатив, а без да се замараме со температури.

И

Избришан член 18474

Гостин
Очекуваш стол кулер со алуминско дно да лади 65 вати процесор. Tell me a joke lol

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Откако потфрлија со 7нм процесот и им паднаа акциите, од корен ја менуваат цела структура, со раководни лица и поделба по тимови. Шо ти значи ко ќе те притисни конкуренцијата убо а ти си ги ладиш мислејќи дека ќе се возиш на стара "слава"

Intel reveals major leadership changes following 7nm fallout

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.150
16.242
Откако потфрлија со 7нм процесот и им паднаа акциите, од корен ја менуваат цела структура, со раководни лица и поделба по тимови. Шо ти значи ко ќе те притисни конкуренцијата убо а ти си ги ладиш мислејќи дека ќе се возиш на стара "слава"

Е тоа, али истото чекам кај Миркософт да се деси, тоа црното да го фрлат шофер да биде.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Intel сериозно потфрли...Очекував да ги средат работите со 7nm што поскоро и да излезе порано, а не подоцна. Ова значи дека во наредниве 2 години AMD ќе доминира на CPU пазарот и ќе се опушти исто како што Intel се опушти без валидна конкуренција. Цените на процесорите ќе почнат повторно да раснат и ќе имаме сценарио исто како и пред 5 години со таа разилка што сега наместо 4 ќе имаме 8 јадрени процесори за истите пари ко во ерата на 6/7gen Intel Core i7. Надградбите во перформанси од генерација во генерација ќе бидат козметички, а цените на „новите“ процесори ќе бидат неоправдано повисоки.

Потоа за некои 2 или 3 години од сега ќе следи целосен comeback на Intel, така што ќе понуди подобри перформанси од AMD генерално и тоа за помалку пари. Па ќе следи повторно намалување на цените на процесорите, исто како кога излезе Ryzen.

За тоа време од 2-3 години додека AMD може на раат да дише во CPU сегментот, R&D ќе им биде насочен кон GPU дивизијата. Очекувам конечно да извадат сериозно преработена RDNA x архитектура која ќе може да се такмичи со nVidia и во перофманси и во енергетска ефикасност и во цена. GPU сегментот ќе биде особено интересен со оглед на тоа дека и Intel ќе влезе во игра, па AMD треба да се подготви за борба со Intel и во тој сегмент. За почеток очекувам Intel да биде конкурентен во mainstream GPU сегменот каде клуч за избор се перформанси/цена. Тој сегмент до сега е спамиран со продукти од AMD, не за друго туку единствено затоа што архитектурата на AMD е инфериорна и тоа е најдобро што може да произведе AMD со досегашните архитектури. Се надевам дека после долги години, т.е. повеќе од деценија ќе имаме прилика да користиме high-end графичка каритичка од AMD.

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не се слагам дека АМД ќе иде исто ко интел и ќе качува цени и ќе вади само минорни апдрјти.

Ко шо јас и други тврдевме дека интел потфрлува а Гојдо го бранеше и излезе по наше ете да дадам јас образложение и мала проценка:

Разликата е во менаџмент, на редит има деновиве многу пишувано за ова. Сите го обвинуваат лошиот и алчен менаџмент на интел.

АМД си има зацртано роадмап шо си го тераат. Имаат добар msrp и мислам ќе се држат во истиот ценовен ранг но ќе нудат поголем напредок од генерација до генерација.

Нема ништо чудно да е и да ја растегнат малку временската разлика и да одложат вадење ново ако нема конкуренција ама не верувам да успорат.

И они знаат дека за да продолжат добро не смеат да се опуштат. Исто така за да заземат голем дел од пазарот им треба многу голем производен капацитет така шо мора да форсираат за да нема недостаток од залихи.

Проблем кај нас може да се повисоки цени само ако нашиве продавници се излакомат ако интел не е компетитивен па да ги дигнат повеќе од шо треба или ако има преголем demand а мали залихи. Но очекувам со тоа што АМД е сеа профитабилна и скоро и да си го исплатија долгот и им растат убаво акциите дека ќе го изменаџираат се тоа добро.

Мора да продолжат паметно напред и верувам дека ќе затоа што АРМ е вистинскиот следен конкурент за десктоп и ако не направат чипови шо се 2 пати подобри од овие сега а Апле го сврти фокусот на примарно РИСК девелопмент може да биде интересна каша во иднина и за АМД и за интел. Ако неќат да бидат закопани мора да продолжат да играат паметно и да не ги alienate корисниците и фановите а ниту пак да оспорат со големите подобрувања.

А бидејќи (пак ќе кажам) до менаџмент е работава а АМД моментално има добар менаџмент не верувам дека ќе бидат интел 2.0

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.150
16.242
Не се слагам дека АМД ќе иде исто ко интел и ќе качува цени и ќе вади само минорни апдрјти.

Ко шо јас и други тврдевме дека интел потфрлува а Гојдо го бранеше и излезе по наше ете да дадам јас образложение и мала проценка:

Разликата е во менаџмент, на редит има деновиве многу пишувано за ова. Сите го обвинуваат лошиот и алчен менаџмент на интел.

АМД си има зацртано роадмап шо си го тераат. Имаат добар msrp и мислам ќе се држат во истиот ценовен ранг но ќе нудат поголем напредок од генерација до генерација.

Нема ништо чудно да е и да ја растегнат малку временската разлика и да одложат вадење ново ако нема конкуренција ама не верувам да успорат.

И они знаат дека за да продолжат добро не смеат да се опуштат. Исто така за да заземат голем дел од пазарот им треба многу голем производен капацитет така шо мора да форсираат за да нема недостаток од залихи.

Проблем кај нас може да се повисоки цени само ако нашиве продавници се излакомат ако интел не е компетитивен па да ги дигнат повеќе од шо треба или ако има преголем demand а мали залихи. Но очекувам со тоа што АМД е сеа профитабилна и скоро и да си го исплатија долгот и им растат убаво акциите дека ќе го изменаџираат се тоа добро.

Мора да продолжат паметно напред и верувам дека ќе затоа што АРМ е вистинскиот следен конкурент за десктоп и ако не направат чипови шо се 2 пати подобри од овие сега а Апле го сврти фокусот на примарно РИСК девелопмент може да биде интересна каша во иднина и за АМД и за интел. Ако неќат да бидат закопани мора да продолжат да играат паметно и да не ги alienate корисниците и фановите а ниту пак да оспорат со големите подобрувања.

А бидејќи (пак ќе кажам) до менаџмент е работава а АМД моментално има добар менаџмент не верувам дека ќе бидат интел 2.0

јас не се сложувам со изнесеново мислење.
Проблемот не е во тоа дали менаџментот на АМД е добар или лош, туку со тоа што го бараат акционерите на АМД. Акционерите бараат профит и ако сака Лиса Су да остане извршен директор ќе мора да даде профит. А за да дадат профит ќе ги кренат цените максимално колку што можат а корисниците не се alienating во секој случај пошто нема да има конкуренција. Гледаш, и Интел сериозно ја усра работата па сеуште има тврдокорни фанови како Гојдо без оглед на се.
Точно е дека имаат добро проектиран roadmap ама ништо не ги спречува покрај дување на цените да ги одложуваат и тие генерации зависно од тоа со што ќе одговорат и Интел и АРМ.

Туку, јас очекував Интел да извадат некоја скриена нуклеарка од фиока, ама ме разочаруваат. Они не можат ни 7нм да извадат а камо ли друго.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@toshex

Твоето неслагање е желба која не е поткрепена со аргумент. Јас мислам дека АМД е исто срање ко Интел во ситуација кога се наоѓа на позиција без конкуренција и тоа мислење ми е стекнато во минатото во времето на Athlon ерата. На пример кога Athlon FX чинеше над $1000 долари, intel исфрли процесор Core2 Duo E6600 од $316 кој беше за 20+% побрз во просек од Аthlon FX. Не знам зошто мислиш/очекуваш дека овој пат ќе биде нешто поразлично.

Што се однесува до моите постови, мислам дека многу погрешно ги перцепираш. Јас ниту некого бранев/бранам, ниту напаѓам. Само изнесов/изнесувам мое размислување кое се трудам максимално да е натемелено на факти(исторкиски) и аргументи(реални од сегашноста) согласно информациите со кои располагаме/сме располагале во одреден момент. До скоро очекував Intel да направи comeback за брзо, бидејќи за тоа имаат реален капацитет и ресурси. Но по последниве информации за доцнењето со 7nm повеќе тоа не го очекувам и тоа експлицитно го пишав во мојот претходен пост. Значи ниту си го мерам со тебе( и тие што се pro-AMD како тебе) за кој ќе биде во право, ниту сакам да си го мерам. Само споделувам мое размислување од бренд неутрална гледна точка и поглед кон перформансите и перформансите/цена како мерило за IT доброќа. Тој начин за перцепција на работите ќе го променам кога одреден бренд ќе ми плаќа за да го бранам и да му ја напаѓам/пљукам конкуренцијата.

@Astro
Не знам што ти значи тоа тврдокорен фан, ама во моментов моите две примарани машини (дома и на работа) се чисто AMD конфигурации и тоа R7 3700X + RX5700XT и R5 3600 + RX580 соодветно. Логика?

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.150
16.242
@Astro
Не знам што ти значи тоа тврдокорен фан, ама во моментов моите две примарани машини (дома и на работа) се чисто AMD конфигурации и тоа R7 3700X + RX5700XT и R5 3600 + RX580 соодветно. Логика?

Да те закачнам малце ами ;) да видам дали ми ги читаш постовите :crazy:

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Многу при срце си земате со брендовите. Треба фанови да сме само на квалитетен и парично исплатлив хардвер. Око нема да ми трепни да ги откачам АМД АКО интел извадат нешто подобро. Реалноста е дека моментално не е таква ситуацијата. Секогаш одиме на best bang for the buck и во наш интерес е да има што повеќе компетитивни компании.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
@toshex

@Astro
Како си га само распалио! Немој со тие куршуми, полека малце ;)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Веќе се вели дека АМД станува профитабилна а ќе биде уште повеќе ако продава повеќе. MSRP не верувам дека во CPU сегментот ќе кренат многу ко шо кажав но тоа е мое мислење и ќе видиме.

Денес требаше профит репорт да има не знам дали излезе?

Па и јас само споделувам мислење те молам не си го сфаќај ко да си мерам нешто.

Очекував атлон ерата да ја спомнеш но пак ко шо кажав тоа беше грешка ги кошташе многу тогашниот менаџмент, исто може да учат и од на интел грешките, и затоа сметам дека пошо паметно играа до сеа нема да стават здрава нога у трн.

И не сум нешто многу про АМД туку про-напредок и малку ги хејтав интел политиките. Сеа ќе сменат интел ЦЕО и се надевам подобро ќе ги менаџираат. И јас би сакал да видам конкуренција за 2 години ако не и поскоро.
@toshex

Твоето неслагање е желба која не е поткрепена со аргумент. Јас мислам дека АМД е исто срање ко Интел во ситуација кога се наоѓа на позиција без конкуренција и тоа мислење ми е стекнато во минатото во времето на Athlon ерата. На пример кога Athlon FX чинеше над $1000 долари, intel исфрли процесор Core2 Duo E6600 од $316 кој беше за 20+% побрз во просек од Аthlon FX. Не знам зошто мислиш/очекуваш дека овој пат ќе биде нешто поразлично.

Што се однесува до моите постови, мислам дека многу погрешно ги перцепираш. Јас ниту некого бранев/бранам, ниту напаѓам. Само изнесов/изнесувам мое размислување кое се трудам максимално да е натемелено на факти(исторкиски) и аргументи(реални од сегашноста) согласно информациите со кои располагаме/сме располагале во одреден момент. До скоро очекував Intel да направи comeback за брзо, бидејќи за тоа имаат реален капацитет и ресурси. Но по последниве информации за доцнењето со 7nm повеќе тоа не го очекувам и тоа експлицитно го пишав во мојот претходен пост. Значи ниту си го мерам со тебе( и тие што се pro-AMD како тебе) за кој ќе биде во право, ниту сакам да си го мерам. Само споделувам мое размислување од бренд неутрална гледна точка и поглед кон перформансите и перформансите/цена како мерило за IT доброќа. Тој начин за перцепција на работите ќе го променам кога одреден бренд ќе ми плаќа за да го бранам и да му ја напаѓам/пљукам конкуренцијата.

@Astro

Изменето од модератор:

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230

Се знаеше дека Интел има проблеми со менаџментот, уште кога им требаше 5-6 месеци да изберат ЦЕО. Целиот круг на менаџери од таа сфера се знаат меѓу себе и си ги знаат своите проблеми, а да чекаш 6 месеци за нов ЦЕО е јасно дека во интел има повеќе политика отколку работа и за тоа никој надворешен не ја прифати работата.

Ко што читам, сите директно ќе репортираат на ЦЕО-то, што значи микро-менаџемент и комуникацијата помеѓу тимовите во Интел е слаба и токсична. Секој што работи ќе биде пинган на секој саат до каде е работата и затоа најдобрите инжењери секогаш напуштаат. За да се среди Интел, потребно е отпуштање на сите менаџери штом почнат да кријат факти и играат политика.

А за конкуренцијата, Амд може нема конкуренција од Интел уште неколку години, но има од АРМ и Apple. Ако Apple почне да произведува машини со слични перформанси и слична цена, ПЦ-а после долги години ќе добијат конкурент.
Може нема да се гејма на Apple, но реално и со сегашните Apple машини може да се работи во големи и мали компании (Офис со сите програми), а тука се и најголемите корисници на OEM пц-а. Наеднаш сакале или не Apple може биде најголемиот OEM на светот, бидејќи ги има сите алатки за работа во коорпоративен свет.

Ова е само Apple со АРМ, има хардвер start-up-и кој прават АРМ CPU-a, но повеќето се за серверите, но сигурно еден од нив ќе сака да ја потполни дупката на Интел, посебно ако Apple направи boom на пазарот.

Реално, пазарот за комјутери стагнира повеќе од деценија, пред се заради Интел, има некој мал пораст од кога Амд извади нови процесори за пониски цени, но сепак тоа не е доволно. Доволно е една еуфорија и малку наци пропаганда (интел / x86 се лоши и застарени, АРМ е иднината) за пазарот да почне да расте и за таква пропаганда се цареви Apple, па и Микрософт.
Ќе биде интересно, сепак да се види кога Интел ќе се опорави, можеби ќе треба уште една смена на ЦЕО-то, можеби ќе бидат почнат да прават порачки кај TMSC, а кога ќе се опорават дали ќе биде само АМД конкурент или ќе треба и они да извадат АРМ процесор.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
444
339
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro

teokitan

hello world
11 октомври 2017
174
139
Баш ме интересира дали AMD има вистински шанси да го престигне Intel во смисла на market share. Во секој случај, навивам за AMD. Дури и да не сметав дека се подобри, очигледно е дека монополот на Intel го успори развојот и ги крена цените вештачки

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.150
16.242
Баш ме интересира дали AMD има вистински шанси да го престигне Intel во смисла на market share. Во секој случај, навивам за AMD. Дури и да не сметав дека се подобри, очигледно е дека монополот на Intel го успори развојот и ги крена цените вештачки
Веќе го надминаа, мислам дека лани уште во Ноември.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно