Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Spotify во Македонија

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Најверојатно не може бидјеќи треба УК акаунт за Пејонир. Претпоставувам само МКД картици би функционирале за МК акаунт.

Да, баш тоа е фрката. Незнам какви последици би имало ако селектирам UK и да вметнам некоја фејк адреса од таму. Веројатно ќе помине, ама после незнам што би се дешавало

12 април 2017
1.918
1.259
Да, баш тоа е фрката. Незнам какви последици би имало ако селектирам UK и да вметнам некоја фејк адреса од таму. Веројатно ќе помине, ама после незнам што би се дешавало

Ќе треба да платиш 10 англиски парички, малце поскапо. Мојот Spotify е регистриран преку UK со Payoneer картичка.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Слушаш музика/подкасти, со висок квалитет, на 3 клика.

Ова е малку bold statement - Spotify и висок квалитет не е нешто што иде во иста реченица. Може да кажеме подобар квалитет во споредба со тој од YouTube, но квалитетот на steam-от од Spotify е многу полош за разлика од Tidal. Но да, за цената што е достапен локално, посебно за студенти е steal и сигурно ќе осетите поклвалитетен звук за разлика од YouTube.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.394
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ова е малку bold statement - Spotify и висок квалитет не е нешто што иде во иста реченица. Може да кажеме подобар квалитет во споредба со тој од YouTube, но квалитетот на steam-от од Spotify е многу полош за разлика од Tidal. Но да, за цената што е достапен локално, посебно за студенти е steal и сигурно ќе осетите поклвалитетен звук за разлика од YouTube.
Shit audiophiles say.

Spotify premium користи AAC 256kbit/s енкодинг. Ни ти драги наш маршале нема да осетиш разлика од тајдал, и би стаил кладба на блајнд тест ќе паднеш.
И тоа е на веб плеерот. На десктоп плеерот иде до 320kbit/s!!

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Spotify premium користи AAC 256kbit/s енкодинг. Ни ти драги наш маршале нема да осетиш разлика од тајдал, и би стаил кладба на блајнд тест ќе паднеш.
И тоа е на веб плеерот. На десктоп плеерот иде до 320kbit/s!!

Види, си има причина зашто тој енкодинг се вика lossy. ;) Разлика помеѓу FLAC фајл од Tidal и AAC фајл од Spotify ете како е приметна во корист на Tidal. НО и големо НО: пак ќе кажам како и претходно што имам кажано во повеќе теми, таа разлика нема да е приметна ако користиш слаб DAC, лошо појачало и така натаму. Аудио синџирот е онолку јак колку што е неговата најслаба алка.

Не ме разбирај погрешно, Spotify си е одлична апликација со феноменален user interface - од тој аспект го кине Tidal и крај на дискусијата. Но, да кажеш дека Spotify има висок квалитет, па дури и да не е осетна разликата е апсурдно. Постојат фајлови со многу повисока резолуција и од фајловите на Tidal, теоретски тоа е всушност аудио со висока резолуција. Youtube си има аудио со катастрофален квалитет, Spotify си е аудио со нормален квалитет, Tidal си е со висок квалитет и така натаму. Дали се приметува разликата е сосема различна тема - и да гледаме чисто теоретски на темава, дезинформација е да кажеш дека AAC е формат со висок квалитет.

But whatever floats your boat.

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Само јас ли имам проблем со логирање? Истото е на Galaxy A8+ и на S10.

Внесувам меил/пасворд и ми дава "You're Offline - check your connection", но ако внесам не правилен пасворд, уредно ми вика дека не е правилен пасвордот. После 2 не успешни обиди ми праќа линк за логин на меил, но и со тој линк пак не можам да се логирам - Link has expired.

Дури ни со Facebook не ме пушта.

Знае ли некој решение за ова?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.394
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Види, си има причина зашто тој енкодинг се вика lossy. ;) Разлика помеѓу FLAC фајл од Tidal и AAC фајл од Spotify ете како е приметна во корист на Tidal. НО и големо НО: пак ќе кажам како и претходно што имам кажано во повеќе теми, таа разлика нема да е приметна ако користиш слаб DAC, лошо појачало и така натаму. Аудио синџирот е онолку јак колку што е неговата најслаба алка.

Не ме разбирај погрешно, Spotify си е одлична апликација со феноменален user interface - од тој аспект го кине Tidal и крај на дискусијата. Но, да кажеш дека Spotify има висок квалитет, па дури и да не е осетна разликата е апсурдно. Постојат фајлови со многу повисока резолуција и од фајловите на Tidal, теоретски тоа е всушност аудио со висока резолуција. Youtube си има аудио со катастрофален квалитет, Spotify си е аудио со нормален квалитет, Tidal си е со висок квалитет и така натаму. Дали се приметува разликата е сосема различна тема - и да гледаме чисто теоретски на темава, дезинформација е да кажеш дека AAC е формат со висок квалитет.

But whatever floats your boat.
Не не, дури не направиме блајнд тест, не ти верувам, немам основ за верување освен твоето „жими мајка“. Бараме 10 траки и кажуваш дали се на тајдал или на спотифај, треба да погодиш 9/10 за да верувам.

и btw, lossy не значи губиток на квалитет. Осим ако не си куче, па слухот ти е инфра/ултрасоничен.

И уште еден btw, еве на нежимимајка https://blog.codinghorror.com/concluding-the-great-mp3-bitrate-experiment/

Сѐ над 160kbps VBR е топ квалитет, научно докажано, со статистики, чуда, врагови.
Интересно е што не постои нит еден (научен) доказ дека FLACC е субјективно подобар од High bitrate mp3 освен анекдотално - како тебе.

Последна промена:

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Осим ако не си куче, па слухот ти е инфра/ултрасоничен.

Добро, ќе си се повлечам со другите пријатели кучиња во темата за аудиофилија. o_O Само пред да идам, дефинирај ми што значи lossy.

Интересно е што не постои нит еден (научен) доказ дека FLACC е субјективно подобар од High bitrate mp3 освен анекдотално - како тебе.

Аха, супер! Пак ќе кажам за 90% од сетапите што се стандардни, таа разлика не се приметува. Но ти продолжи да вреѓаш дека сме кучиња, вакви или такви. Онака, гледам веќе на форумов се губат пополека момците и девојќите што водеа цивилизирани дискусии.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.394
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Добро, ќе си се повлечам со другите пријатели кучиња во темата за аудиофилија. o_O Само пред да идам, дефинирај ми што значи lossy.

Аха, супер! Пак ќе кажам за 90% од сетапите што се стандардни, таа разлика не се приметува. Но ти продолжи да вреѓаш дека сме кучиња, вакви или такви. Онака, гледам веќе на форумов се губат пополека момците и девојќите што водеа цивилизирани дискусии.
Те молам, не ми ставај зборови во уста, пишав "освен ако не си куче па слухот ти е инфра/ултра соничен". Веројатно ќе искористев друго животно или растение ако знаев некое што има инфра/ултра слух. Куче ми беше при рака. А ако се навреди навистина, тогаш мислиш дека имаш инфра/ултра слух...

А што е поцивилизирано од поткрепување тврдење со научен доказ? Јас навистина не успеав да најдам цврст доказ дека флак е подобро од лоси компресија за луѓе. Ти доаѓаш, фрлаш витриол по спотифај и јутуб без никаков доказ.
Аналогнона тоа е некоја тетка што ќе те убедува дека жолт кварц на 6та чакра помага во забоболки... Ги плашите луѓево! Некој сака да влезе во аудиофилски води, нема да чуе разлика и ќе си мисли дека не го бива за аудиофил.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Те молам, не ми ставај зборови во уста, пишав "освен ако не си куче па слухот ти е инфра/ултра соничен". Веројатно ќе искористев друго животно или растение ако знаев некое што има инфра/ултра слух. Куче ми беше при рака. А ако се навреди навистина, тогаш мислиш дека имаш инфра/ултра слух...

Зезаш и ти! :carefree:

А што е поцивилизирано од поткрепување тврдење со научен доказ? Јас навистина не успеав да најдам цврст доказ дека флак е подобро од лоси компресија за луѓе. Ти доаѓаш, фрлаш витриол по спотифај и јутуб без никаков доказ.

Еве искрено да ти кажам. Најверојатно разликата ќе ја воочиш прво на твоите омилени песни. Во мојов случај, Sultans of Swing од Dire Straits, во Flac фајл можам да чујам многу детали што не може да се чујат во снимката од YouTube или Spotify. Во такви песни што ги имаш преслушано милион пати ќе осетиш разлика. На слеп-тест, со песни што не ги знаеш потешко се осеќа. Понатаму со тек на време, кога ќе се навикнеш, разликата ќе се приметува. И повеќе ствари доведуваат до ова, што е твојот секојдневен сетап и слично има многу варијабили.

Јас не реков дека Spotify е катастрофа, реков дека е нормален (просечен ауидо квалитет). Лично кога сум во движење си користам Spotify, многу ми е попрактична како апликација. YouTube е друго не би го коментирал. НАЈБИТНО, не осудувам ако слуишаш на YouTube. Патем, и јас ја имам користено тоа до пред извесно време.

Аналогнона тоа е некоја тетка што ќе те убедува дека жолт кварц на 6та чакра помага во забоболки...

This is a good analogy, ме изнасмеа (во позитивна смисла)! :p Јас повеќе го гледам како разлика помеѓу слика направена со мобилен и со DSLR - и двете излгедаат добро кога се постирани на инстаграм, но со pixel peeping ќе се осети разлика. Така е и со аудиофилијата, треба да седнеш на критичка сесија да пробуваш да ги бараш разликите, од кога ќе ги најдеш ќе е полесно.

Ги плашите луѓево! Некој сака да влезе во аудиофилски води, нема да чуе разлика и ќе си мисли дека не го бива за аудиофил.

Со овој памет искрено, би ги плашел сите да не навлегуваат во аудиофислки води! Ние сме си посебна категорија на будали, и тука се согласувам со тебе малце toxic-comunity сме повеќето аудиофили.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.394
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Зезаш и ти! :carefree:

Еве искрено да ти кажам. Најверојатно разликата ќе ја воочиш прво на твоите омилени песни. Во мојов случај, Sultans of Swing од Dire Straits, во Flac фајл можам да чујам многу детали што не може да се чујат во снимката од YouTube или Spotify. Во такви песни што ги имаш преслушано милион пати ќе осетиш разлика. На слеп-тест, со песни што не ги знаеш потешко се осеќа. Понатаму со тек на време, кога ќе се навикнеш, разликата ќе се приметува. И повеќе ствари доведуваат до ова, што е твојот секојдневен сетап и слично има многу варијабили.

Јас не реков дека Spotify е катастрофа, реков дека е нормален (просечен ауидо квалитет). Лично кога сум во движење си користам Spotify, многу ми е попрактична како апликација. YouTube е друго не би го коментирал. НАЈБИТНО, не осудувам ако слуишаш на YouTube. Патем, и јас ја имам користено тоа до пред извесно време.

This is a good analogy, ме изнасмеа (во позитивна смисла)! :p Јас повеќе го гледам како разлика помеѓу слика направена со мобилен и со DSLR - и двете излгедаат добро кога се постирани на инстаграм, но со pixel peeping ќе се осети разлика. Така е и со аудиофилијата, треба да седнеш на критичка сесија да пробуваш да ги бараш разликите, од кога ќе ги најдеш ќе е полесно.

Со овој памет искрено, би ги плашел сите да не навлегуваат во аудиофислки води! Ние сме си посебна категорија на будали, и тука се согласувам со тебе малце toxic-comunity сме повеќето аудиофили.
Ааа не. Аналогијата со дслр не е на место. Иста слика јпег со иста компресија, сликана од мобилен и од дслр нема да е иста. Аналогно, flac направен од аналогна снимка од пазарски микрофон ќе е тиња. Аналогно би било, јпег направен со 100посто квалитет и raw битмапа.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Ааа не. Аналогијата со дслр не е на место. Иста слика јпег со иста компресија, сликана од мобилен и од дслр нема да е иста. Аналогно, flac направен од аналогна снимка од пазарски микрофон ќе е тиња. Аналогно би било, јпег направен со 100посто квалитет и raw битмапа.

Oh boy, аналогијата ми беше кога ќе ги видиш на инста, од мал display на мобилем и двете се ОК, не? Кога ќе седнеш да направиш pixel peeping и да идеш на 100% зум, ќе има голема разлика.

Тука и ми е поентата, за да осетиш разлика помеѓу различни аудио формати, како најголем варијабилем фактор е опремата, точка. Потоа доаѓа и сесија за критичко слушање што е еднакво со pixel peeping каде што ќе споредуваш и бараш разлики. Или мислиш дека и слушалка од 10€ е исто со слушалка од 200€? Или мислиш дека звучната картичка и појачалото на матичната се state-of-the-art?

Кога сме кај звучници, улога ќе играат и просторот заедно со неговиот третман.

Но ова е се audiophile shit за да ве плашам!

Модератори: Ставете ги овие мислења во друга дискусија. Доста офтппичаревме.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Само јас ли имам проблем со логирање? Истото е на Galaxy A8+ и на S10.

Внесувам меил/пасворд и ми дава "You're Offline - check your connection", но ако внесам не правилен пасворд, уредно ми вика дека не е правилен пасвордот. После 2 не успешни обиди ми праќа линк за логин на меил, но и со тој линк пак не можам да се логирам - Link has expired.

Дури ни со Facebook не ме пушта.

Знае ли некој решение за ова?

Логирај се во интернет прелистувач и смени локација во Македонија, веќе имаш ставено УК или некоја друга.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Spotify vs Tidal HiFi темата. Има осетна разлика за мене, особено со добра опрема, иако тоа може да се чуе и на слушалки како QCY T5 во домашни услови. Јас ги користам и двете, Spotify звукот ми е добро познат од 2013 слушам. Но кога сакам да слушам сериозно изборот е Tidal HiFi.

Со Tidal HiFi басот е попрецизен и дефиниран, има повеќе детали во високите тонови - едноставно звучи подобро.

Spotify >>> осетна разлика >>> Tidal HiFi. Од Tidal Hifi до Tidal Masters, веќе тука е тешко да се каже и за мене не е толку приметна разликата.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
"Shit Audiophiles Say"

True. It is shit audiophiles say.

Затоа што аудиофил означува (ура Wikipedia!) личност која покажува особен ентузијазам за репродукција на музички материјал во висока верност. Висока верност, пак, означува високо квалитетна репродукција на музички материјал со незначителни (неслушливи) нивоа на шум и изобличувања и неутрална фрекфентна крива во рамките на човечки слушливиот фрекфентен опсег.

Било каква дискусија помеѓу lossy (со загуби) и lossless (без загуби) контејнери/методи, особено во контекст на аудио, треба да биде придружена со квалитетот на изворот на датотеката која е подложна на компресија.

Оттука - "flac направен од аналогна снимка од пазарски микрофон ќе е тиња" е многу точна констатација. Високо квалитетна (продуцирана) снимка во MP3 контејнер ќе биде звучно супериорна на лошо продуцирана снимка во FLAC контејнер.

Но еве каде станува интересно. Идентичен материјал, и тоа материјал кој вреди да се споредува, вклучително (1) низок шум (генерално врева), (2) широк динамички опсег, (3) неутрална фрекфентна крива, покажува (1) јасна, (2) неспорна и (3) голема разлика помеѓу lossy компресија и lossless компресија.

И еве каде станува уште поинтересно - ова е се мерливо! Ова е еден од ретките моменти каде субјективистите и објективистите во аудиофилијата се согласуваат. Експериментот е релативно едноставен - при правење на двојна конверзија и споредба на датотеките - WAV > MP3 > WAV и WAV > FLAC > WAV, во првиот случај секундарната WAV датотека не е идентична на првата, туку е резулатат на апроксимација поради изгубените податоци.

Ова е повеќе од јасно, и навистина нема никаков простор за дискусија дали lossless компресија е подобра од lossy кога се споредуваат баби со баби, а не со жаби (бабите се добра снимка, жабите се лоша). Факт е дека компресијата без загуби е подобра. И откако високи брзини на трансфер и голем простор за складирање се многу, многу поефтини од времето на Napster и SoulSeek, нема некоја пречка да се инсистира на компресија без загуби.

Што не води до големата болка - дали е слушливо?

Да, слушливо е. Музички материјал кој е подложен на компресија со загуби во најголема мерка губи на ширината на динамичкиот опсег. Но, има уште. За да се направи разлика, потребни се две работи (1) материјал со широк динамички опсег и (2) опрема која може да го репродуцира и испрати динамичкиот опсег.

Не е до ушите.

Не постои личност со нормални слушни параметри (без оштетувања на слух) која не може да ги испрати разликите, дури и на непозната музика, се додека се испочитувани условите на еднаквост (квалитетен материјал, изедначување на нивоа, квалитетна репродуктивна опрема).

И тоа е shit audiophiles say.

Постои, секако и убава вест. Целта на уживањето во музика е уживање во музика. Важна е емотивната врска, која не бира дали ќе настане во убер-скап аудио систем со мастер ленти или при мобилен телефон со слушалки кои се делат помеѓу двајца вљубени.

И за такво нешто, Spotify владее. Настрана музиката продуцирана во модерни времиња, со 0dB динамички опсег и нагласени екстреми.

Особено со достапноста во Македонија и ниските цени? Сега навистина, навистина нема никакво оправдување да се пиратира музика - цените се смешни.

Spotify е одлична можност да се ужива во музиката.

Но не е аудиофилски извор.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.394
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Нормално дека нема wav-mp3-wav нема да извади ист фајл, тоа е логично! Loss-от се прави од фреквенции што не се генерално важни за нормален слух. Под нормален слух, подразбирам 99% од популацијава, во која што сите тројца над мене спаѓате веројатно.
Денес енкодерите се многу подобри за разлика од пред години кога почнаа овие мубаети, и вадат одлични резултати, резултати што не се разликуваат од сорс материјалот за нормални уши. Пак ќе кажам, не сум видел double blind test што кажува дека има разлика меѓу high bitrate mp3/aac и lossless кодек, ко флак или пак uncompressed wav. Ако имаш таква студија, дај да ја видам.
Ако не, сево ова што го кажа е анекдотално, и поткрепено од "ама јас осеќам разлика" од вас тројца. Не ми е цел да баширам аудиофили, и јас почитувам добра аудио опрема и репродукција.

И ако веќе сме технички пицајзли, сите дигитални формати прават апроксимации и имаат губиток. Нема бесконечен bandwidth. Верувам дека има пуристи што слушаат само аналогни копии...

Исто е кога кажувате на луѓе да купуваат скапи тослинк или HDMI кабли, скапи приклучоци за струја, и слични тинтириминтири, кога знаете дека немаат блага врска во подобрување на квалитетот на репродукцијата пошто дигитални сигнали не дисторзираат! Или па не знаете, а не ни сакате да си признаете.

Така да, ве молам, или дајте double blind test што ви ги поткрепува изнесениве факти, или ве молам, не продавајте кристали за отварање чакри.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.923
8.415
Барате преку симит погача ! Спотифи е супер можност да си ги слушаш омилените траки на било кое место, без да генерираш огромен интернет трафик. Едноставно без компресија на звукот не е можно да спасиш на трафик. За мене и 99% од луѓето звукот што го добивам од Спотофи е сосема доволен и квалитетен.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Почна она македонското "кој е во право" ... ја отрувте спотифај темава, ако некој сака нешто да праша нема да знае дали е на право место. Него ја да си прашам, вчера направив акаунт 1. првиот месец иде free а после тоа наплаќаат ? (да спремам картицата) и 2. дали има опција да си платам за цела година однапред ?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.394
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
1. Не. Има фри и премиум модел.

2. Не можеш. Ама си наплаќа само, како нетфликс, месец за месец.

Се извинувам за оффтопикот.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.605
1.765
Си пуштив некои 2000's плејлисти и ме фати носталгија умп, каде ни отиде времето еве ја почна What goes around...

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Почна она македонското "кој е во право" ... ја отрувте спотифај темава, ако некој сака нешто да праша нема да знае дали е на право место.
Се извинувам за оффтопикот.

Такоџе и едно извинување од мене што ја украдов темава.

Он топик, знае некој како иде процедурата за регистрирање како студент и дали успеа да го потврди тоа?

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Во моментов пар мои помлади колеги се обидувааат да потврдат како да се регистрираат како студенти.

Дополнително, пар од колегите од UK прашуваат како да се регистрираат од МК затоа што цените биле пониски. :D

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Во моментов пар мои помлади колеги се обидувааат да потврдат како да се регистрираат како студенти.

Дополнително, пар од колегите од UK прашуваат како да се регистрираат од МК затоа што цените биле пониски. :D

Баш ќе пробам со мејлот од УКИМ, пошто ради коронава ни дадоа на сите "@students.ФАКУЛТЕТ.ukim.edu.mk" адреси. Чисто дали со тоа може да се зачлени како студент.

Едит: Бара скен од оценки или друг документ што ќе потврдиш дека си студент, но да не е постар од 3 месеци.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно