Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.704
3.351
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Едно прашање. Ми стигна сега новата картичка во USD ама порачав една и во EUR. Парите што ми стигнуваат на Payoneer се во долари и гледам си стојат на сметката од долари. Како можам да ги префрлам на таа во евра и од таа да си вадам?
Треба да ги конвертираш на страната на Пејонир за да ги имаш на картичката во евра.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

MartinJack3d

hello world
21 октомври 2016
119
85
Фала ти многу за информацијата @Futurelakimens

А некој тип за најблискиот банкомат во Косово? Спомнуваат Блаце, но не се снаоѓам на карта да го најдам банкоматот (google maps) - некои 40км било раздалечено отприлика - некој инфо?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
на Shell бензинската имаше, таа е одма после граница, не сум бил од дамна слушнав дека го тргнале.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Не го разбирам делот со процентот банката што го земала, колку и зошто?

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Фала ти многу за информацијата @Futurelakimens

А некој тип за најблискиот банкомат во Косово? Спомнуваат Блаце, но не се снаоѓам на карта да го најдам банкоматот (google maps) - некои 40км било раздалечено отприлика - некој инфо?

Зошто Косово? Што не си извадиш кај нас на банкомат?

kjanko

read-only
26 јуни 2014
38
14
kjanko.com
kjanko's setup  
Processor & Cooler
i7-9700k & Dark Rock 4 Pro
Storage
Samsung 970 Evo
RAM
Corsair Vengeance LPX 16GB
Video card
KFA2 RTX2070 OC
Mouse
Steelseries Rival 500
Имате искуство со плаќање од Payoneer во МК за работи над лимитот? (i.e. нова кола)
Дали фирмиве во МК би прифатиле плаќање со withdrawal to bank account, или последователни 2-3 трансакции по max limit?

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Јас колку што знам, авто компаниите работат само со банкарски трансфер, не можеш на пос терминал да ја платиш колата. Исто работат само со денари, не можеш со девизи да платиш кола.

Опција ти е да ги извадиш парите у кеш, па да ги ставиш на наша сметка.

Gjorgijaa

read-only
18 јуни 2019
19
4
Здраво,
Нов сум во сето ова и работам како фреленсер, имам сума на Payoneer account от (во УСД долари) се уште не сум ја нарачал картичката, планирам да ја нарачам во USD.
Каде би било најпаметно да ги извадам доларите, каде има најблизу банкомат кој издава долари а притоа да не ми земе за промена на валута. Листав по форумот и има доста поделени мислења и малце е збунувачки.
Доколку решам да ги ивадам во МКД, ризикот е дека некогаш можеби ке се смени регулативата и ујп би побарала од Payoneer bla bla bla ??
Благодарам на одговор.

12 април 2017
1.918
1.259
Здраво,
Нов сум во сето ова и работам како фреленсер, имам сума на Payoneer account от (во УСД долари) се уште не сум ја нарачал картичката, планирам да ја нарачам во USD.
Каде би било најпаметно да ги извадам доларите, каде има најблизу банкомат кој издава долари а притоа да не ми земе за промена на валута. Листав по форумот и има доста поделени мислења и малце е збунувачки.
Доколку решам да ги ивадам во МКД, ризикот е дека некогаш можеби ке се смени регулативата и ујп би побарала од Payoneer bla bla bla ??
Благодарам на одговор.

Тоа не е ризик, тоа е нормален трошок на секој фриленсер. Данок се плаќа во секоја нормлана држава, али нашата не е нормална.

Ако ти побараат, ќе си пријавиш данок и тераш бизнис.

А за вадење пари, најмалку ти зимаат халк.

mac_mk

hello world
30 јуни 2017
135
189
Дечки некој да потврди од прва рака дали има банкомат што дава долари во Софија?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

И

Избришан член 18474

Гостин
Нема другар во Бугарија левови е официјална валута, се друго е конверзија. Оди во Косово ако сакаш долари.

mac_mk

hello world
30 јуни 2017
135
189
Нема другар во Бугарија левови е официјална валута, се друго е конверзија. Оди во Косово ако сакаш долари.
Имаше скоро пост тука од некој дека видел банкомат што дава долари на аеродром во Софија, затоа прашав дали некој го има користено да даде информации од прва рака. Во Косово има банкомат што дава долари? Кај се наоѓа, го имаш користено, колку зема провизија?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
Јас кажав дека има и еве ти повторувам. На терминал 1 имаш банкомат што дава долари и евра. Но не сум го пробал и не знам колку зима провизии.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
Тоа ако го сметаат за интернационална зона, али официјално нема а сигурно АТМ зема ненормално за конвертирање валута.
Можно е да има некоја улога како 24/7 менувачница... држи вода. Али дека има има :)

Gjorgijaa

read-only
18 јуни 2019
19
4
Значи вадењето во др држава е само поради избегнување провизија на менување валута, а не ради некаква заштита?

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Значи вадењето во др држава е само поради избегнување провизија на менување валута, а не ради некаква заштита?
Провизиите се минорни, не вреди маката според мене.
Гарант не плаќаш данок, преку тасета ако ти земат 1-2% за конверзија за валута.
Замисли на граница да те ќарат со голема сума кеш?
Што тогаш? Ќар до гуша...

Инаку да, само поради провизиите.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Ako dobro go razbiram ova What Is the Currency Conversion/Cross Border Fee?

When the transaction is made in the currency of the card, but the bank, which issued the card, and the merchant, who charged the card, are located in different countries, the cross-border fee applies. For example, if a USD card, which was issued in the USA, is used to make a USD purchase or cash withdrawal in Brazil, the cross-border fee will be added to the amount of the transaction. Payoneer applies a cross-border fee of up to 3.5%.

Togas i da se vadat EUR/USD od EUR/USD bankomat vo Kosovo, Payoneer pak ke zeme 3.5% provizija za cross-border fee namesto conversion fee.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Togas i da se vadat EUR/USD od EUR/USD bankomat vo Kosovo, Payoneer pak ke zeme 3.5% provizija za cross-border fee namesto conversion fee.

Ако вадиш во USA, од USD картичка, и вадиш американски долари, тогаш немаш 3.5% провизија. Во 99% од другите ситуации или имаш 3.5% cross-border fee, или имаш 3.5% currency conversion fee, ама не двете. Или едно или друго.

mac_mk

hello world
30 јуни 2017
135
189
Провизиите се минорни, не вреди маката според мене.
Гарант не плаќаш данок, преку тасета ако ти земат 1-2% за конверзија за валута.
Замисли на граница да те ќарат со голема сума кеш?
Што тогаш? Ќар до гуша...

Инаку да, само поради провизиите.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Да може да се спаси провизијата и не е баш мала работа, пример земаш 1к долари плата, имаш 35 долари месечно провизија за конверзија, што на годишно ниво би дошло скоро еден добар летен одмор

• ми се допаѓа
Реакции: dino

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно