Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Помош при избор на ново возило, буџет 17-18К

Дечки, имам една мака. Се утепав од шетање по салониве и не можам да си најдам кола по ќеф. Висок сум 188цм, тежок 110 кила, барам исклучиво 4 цилиндра бензин, 5 врати, по можност да не е џип, ама ако се мора..... Си направив табела во Excel со се што сум разгледувал досега. Барам помош и совет во одлуката од вас. Не е хитно, ама би сакал да си купам возило до крај на мај, па кога стигне-стигне. Фала!

LRkqzg1.jpg

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Дечки, имам една мака. Се утепав од шетање по салониве и не можам да си најдам кола по ќеф. Висок сум 188цм, тежок 110 кила, барам исклучиво 4 цилиндра бензин, 5 врати, по можност да не е џип, ама ако се мора..... Си направив табела во Excel со се што сум разгледувал досега. Барам помош и совет во одлуката од вас. Не е хитно, ама би сакал да си купам возило до крај на мај, па кога стигне-стигне. Фала!

LRkqzg1.jpg
Мој совет е да си земеш нешто на старо до 8-9000 евра имаш повеќе избор и нема да ти е криво ако некој ти ја гребне. Шкодата има слаба каросерија.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS

kolesk

lurker
6 февруари 2016
807
1.247
Оставете ги тие муабети од пред 20 години. Што не купите лади, тие мотори смрт немаат.
Шкода октавиа со 1.5тси ако начекаш, пакуј. Ме изненади колата како целина.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Мојата фелиција од 1999 нема рѓа нигде. Тоа се 20 години скоро. Според тебе колку треба да трае каросеријата?
12 години има гаранција. Нека праша автолимар најубаво ќе му каже.

И јас не знам за што станува збор, не го разбирам Zippo. Инаку модерниве коли ги прават со поспецифична каросерија со таканаречени "crumple zones" каде што лимот е така направен за да се свитка правилно при сообраќајка и да го абсорбира максимумот од ударот наместо возачот. Браниците и крилата често знаат да бидат и од пластика заради полесна санација на штета. Ова не е само кај Октавијата, туку е случај кај секоја модерна кола.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Каросеријата премногу е нежна премногу лесно се витка, како шевролетот е, изгледа лошо, при град огромни се шансите да има последици. Мене не ми се допаѓа.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Де бе, IT форум демек, еден не му пиша да направи табела во Google Sheets и да пушти линк, да апдејтираме со наши коментари - клауд соработка.

Те молам само тргни го ова со „меки пластики“, поголема глупост при бирање на автомобил нема...ти кога ќе возиш или кога ќе те возат во неа ќе ги „пипаш“ пластиките постојано што ти е толку важно?

Мислам со оваа глупост почнаа германскиве производители (може и да беа француските), па форсираат нешто што на никого не треба да му важно...крцкала пластиката кога ќе ја стиснеш под притисок, wow!

kolesk

lurker
6 февруари 2016
807
1.247
@TylerMkD би одбрал дачиа сандеро со камен тврди пластики што на секое дупче од нашиов убав и мазен асвалт се слуша крц,крц или би го одбрал кралот на мкд(голф) со меки пластики што ни крцка ни тропа, стегнато саглам?
Што возиш сега ако не е тајна?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
@TylerMkD би одбрал дачиа сандеро со камен тврди пластики што на секое дупче од нашиов убав и мазен асвалт се слуша крц,крц или би го одбрал кралот на мкд(голф) со меки пластики што ни крцка ни тропа, стегнато саглам?
Што возиш сега ако не е тајна?

Mitsubishi Lancer, каде што пластиките под притисок крцкаат. Во ниеден момент не би доплатил 1000 еур+ за пластики што не крцкаат, што е поентата...

Делот со тропа не го разбирам, сакаш да кажеш дека на нерамен асфалт тропаат пластики?!

draganamon

lurker
24 јануари 2016
705
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Интересна тема. И јас го имам истиот проблем (физички пропорции и потребата од просторност во кабината vs. перформанси и мотор).

Дали ги погледна Fiat ?
Tipo и 500X, моментално се на продажба и имаат нешто на лагер.
Tipo 5 Врати - Fiat Makedonija
500X city look - Fiat Makedonija
Бев на тест возење на Tipo, ми се бендиса. Битно е да напоменам дека сега возам Fiat Stilo, можеби и тоа има удел.
Игнорирај го продавачот во Fiat, едноставно човекот не е за таму (може го примиле со врски).

Vitara-та не е 'џип', но ми личи како best buy во моментов !!!
Го погледна Мitsubishi Аsx ? https://www.mitsubishimotors.mk/asx/#!section-cc

Инаку, јас размислувам дали да инвестирам сега, или да присоберам уште некоја паричка и да одам накај Ford Mondeo или Tоyоta C-HR, или ако ми појде во животот Rav4.

zipi123

lurker
14 јануари 2016
559
492
Скопје
zipi123's setup  
Processor & Cooler
Intel I7 9700+Gigabyte Aorus atc700
Motherboard
Asus Tuf B360-Gaming Plus
Storage
NVMe kingston a1000 240gb+Kingston UV480gb+1TB seagate barracuda
PSU
Riotoro enigma G2 650w 80+ gold Full modular
RAM
2x8gb Gskill SniperX 3000mhz cl16
Video card
RTX 2060 Ventus 6GB GDDR6
Case
Aerocool xpredator x3
Mouse
Corsair Harpoon Gaming
Keyboard
Razer Cynosa v2
Audio
Razer Kraken Tournament Edition
Monitor
Benq ex240n mobiuz 165hz
OS
Win 10 pro x64
Golf 7 1.5 tsi za 16.999evra go gledav na bilbord kaj zeleno pazarce, gratis letni gumi so bandazi mislam.
sto se odnesuva do mene ja bi zemal stara a8 d3 3.7/4.2 quattro ili a6/c6 3.0tdi/tfsi quatto, cenite se dvizat od prilika 7-8k evra, so ostatokot od pari, servisi registarcii i gorivo.

@TylerMkD Во право си за пластиките, не се пресуден фактор :D Сепак е убаво да се имаат.

@zipi123 Тој Гољф мислам дека е со 1.0, а не со 1.5

Фиат и Митсубиши јок! Фиат не се на нивоу, а Митсубиши ми делуваат некако мртво на пазар, освен ASX со тромав атмосферец, немаат ништо друго

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573

LRkqzg1.jpg
Skoda Oktavia

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

smole

poweruser
18 април 2007
3.904
4.583
Знам дека Гољф не ти е по мерак, јас би ти препорачал барем да го пробаш. Завршната изработка му е топ, блутутот топ работи (не е андроид ауто), озвучењето е супер.

Пред година дена се зимаше 1.6 тди со ок опрема за 18ина иљади евра, нешто помалку кошташе 1.0 кој го возев на тест, не е мега спор ама сака стискање и бучен е малце пошто има 3 цилиндри.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Си разгледал Мазда 3 со Skyactiv-G 1.5i по салониве? Колата е одлична во тој ценовен ранг, а имат и доста работи како стандард за цена од прилика ~18k. Имаш и конфигуратор на официјалната страница.

Со среќа да го возиш кое возило да се одлучиш. Ново си е ново. :)

shooter

lurker
2 март 2010
660
590
Corolla Sedan 2019 | Toyota Авто Центар

Пространа е, модерна, со доста опрема. Помини, разгледај, мислам дека ќе ти фати око.

Edit: Сеа го погледнав целиот скриншот, најверојатно си бил во Тојота пред да го донесат новиот модел. Инаку Сузукито мислам дека нај би ти одговарало.

Последна промена:

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Само исто не заборајвај да прашаш и цена на сервис на секое од наведените возила .
( Под сервис мислам за филтри , уље и попратни морални раб за додека колата ти е под гаранција )
Исто да збориш и колку се за понатака резервните делови ...
И најбитно гледај кое возило колку има гаранција ( што спага исто под таа гаранција многу битно )

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно