Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Изгледа ХДМИ 1 почна да заебе нешто ,а кога последен пат вклучуваш во хдми 1 или дали често исклучуваш и вклучуваш во ХДМИ 1??

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
Прв и последен пат кога е купен телевизорот 2016г во ноември уштекан HDMI кабелот од телеком во портот и неизваден следниве 2 год.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Прв и последен пат кога е купен телевизорот 2016г во ноември уштекан HDMI кабелот од телеком во портот и неизваден следниве 2 год.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Е па во тој случај портот нешто зафркнато и се поправа со лемење или да го замени портот ништо страшно чест случај истото како кај смартфони што заебава приклучокот

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.142
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Не купувам бела техника бе па ЛГ да земам :p

Инаку се согласувам со целиот пост, само би имало корист од гигабитен свич кога портата на Сони-то е 10/100mbps? И мене ова би ми било најдобро решение за во иднина, но ќе треба надградба на нов NAS, свич итн. , а тоа ќе почека некој период :)
Друже што направи? Јас истото се мачам со Samsung-от што го земав. Убеден сум дека ја рикнав графичката пошто стримав од мојот постар PC преку Serviio (DLNA). Едноставно кога ќе пуштам 4К компјутеров се кочи и на крај и прекина да работи графичката. Сега приметив дека дури и кога симињам торент у 4К се јавуваат проблеми (добро ај можеби ми се причинува ама што знам...). Пребацив еден филм на УСБ 2.0 и сецкаше. Од друга страна на истото УСБ ставив 4к серија и си одеше без проблем. Сега имам и екстерен 3.0 па ќе пробам...во секој случај не мислев дека ќе биде вака комплицирано.
P.S. торентите ги симињам директно на екстерниот. Се надевам дека тоа не му штети на екстерниот диск?

Последна промена:

Mister

hello world
27 јануари 2012
165
101
Здраво,

Да прашам за совет/предлог каде може да се смени екран на Phillips 46PLF8008S/12 и колку отприлика чини?

Удрен е со предмет, и има оштетување.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Друже што направи? Јас истото се мачам со Samsung-от што го земав. Убеден сум дека ја рикнав графичката пошто стримав од мојот постар PC преку Serviio (DLNA). Едноставно кога ќе пуштам 4К компјутеров се кочи и на крај и прекина да работи графичката. Сега приметив дека дури и кога симињам торент у 4К се јавуваат проблеми (добро ај можеби ми се причинува ама што знам...). Пребацив еден филм на УСБ 2.0 и сецкаше. Од друга страна на истото УСБ ставив 4к серија и си одеше без проблем. Сега имам и екстерен 3.0 па ќе пробам...во секој случај не мислев дека ќе биде вака комплицирано.
P.S. торентите ги симињам директно на екстерниот. Се надевам дека тоа не му штети на екстерниот диск?

Од последно што имав пишано, пробав уште со советот на @Oktar да ги врзам медиа серверот / лаптопот и ТВ-то директно на свич каде што се само тие уреди, но беше неуспешно (многу баферинг, статер итн) и се откажав од стримање со моменталниве услови што ги имам.

За моите потреби (1-2 4К филма во неделата), УСБ 3.1 стикчето што го земав си брка работа одлично за ич пари :) .Да, досадно е некогаш да чекаш 30мин да се префрли филмот, но потоа гледањето е без ниедна грешка и за мене тоа е поважно - ако треба да бирам.Да гледам неколку филма во неделата или дневно, би било pain in the a**.

Баш вчера го гледав Blade Runner 2049 во 4К (~80GB рип во m2ts формат) и нема буквално никаков проблем преку USB.Не знам дали кај тебе има проблем заради брзината на УСБ-то, или ТВ-то има проблем со обработка на видеото.

Евентуално, планот ми е да се префрлам на стрим/појак медиа сервер и UHD блуреј плеер, бидејќи да бидеме реални, кој уште сака да се замара со УСБ стикчиња во 21 век, ама моментално за моите потреби не вреди инвестицијата што би требало да ја направам.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.142
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Од последно што имав пишано, пробав уште со советот на @Oktar да ги врзам медиа серверот / лаптопот и ТВ-то директно на свич каде што се само тие уреди, но беше неуспешно (многу баферинг, статер итн) и се откажав од стримање со моменталниве услови што ги имам.

За моите потреби (1-2 4К филма во неделата), УСБ 3.1 стикчето што го земав си брка работа одлично за ич пари :) .Да, досадно е некогаш да чекаш 30мин да се префрли филмот, но потоа гледањето е без ниедна грешка и за мене тоа е поважно - ако треба да бирам.Да гледам неколку филма во неделата или дневно, би било pain in the a**.

Баш вчера го гледав Blade Runner 2049 во 4К (~80GB рип во m2ts формат) и нема буквално никаков проблем преку USB.Не знам дали кај тебе има проблем заради брзината на УСБ-то, или ТВ-то има проблем со обработка на видеото.

Евентуално, планот ми е да се префрлам на стрим/појак медиа сервер и UHD блуреј плеер, бидејќи да бидеме реални, кој уште сака да се замара со УСБ стикчиња во 21 век, ама моментално за моите потреби не вреди инвестицијата што би требало да ја направам.
Ќе пробам со Плекс плеерот утре ама колку што читав тешко идело освен ако немаш некој ѕвер лаптоп (а немам). Заборавив да кажам дека серии во 4К (ХДР 10бит дрн дрн) ми ги пушти без проблем преку УСБ-то и екстерниот ама тие беа по 5-6 гига една. А филмов "лајт "4К (само 15 ГБ) сецкаше значи и големината на фајлот игра улога. Како и да е ќе си земам и јас 3.1 стикче во секој случај :)

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Ќе пробам со Плекс плеерот утре ама колку што читав тешко идело освен ако немаш некој ѕвер лаптоп (а немам). Заборавив да кажам дека серии во 4К (ХДР 10бит дрн дрн) ми ги пушти без проблем преку УСБ-то и екстерниот ама тие беа по 5-6 гига една. А филмов "лајт "4К (само 15 ГБ) сецкаше значи и големината на фајлот игра улога. Како и да е ќе си земам и јас 3.1 стикче во секој случај :)

Заборавив уште нешто, ама можеби прочита во претходните постови.Најдобро искуство за плејбек имам со Коди, не ми текнува дали пробав и со Плекс, но само да знаеш и да пробаш ако осетиш некој проблем со плејбекот.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Здраво,

Да прашам за совет/предлог каде може да се смени екран на Phillips 46PLF8008S/12 и колку отприлика чини?

Удрен е со предмет, и има оштетување.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Ако си во скопје , оди кај слаткарницата Апче од партизанска свртуваш надесно и за 100м веднаш сврти лево и 20м пак лево има сервис за ТВја и таму прашај тие нарачуваат оригинал ТВ панел од странство и веднаш ќе ви монтират за пола саат не ми текнува како се викаше сервисот

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

Mister

hello world
27 јануари 2012
165
101
Ако си во скопје , оди кај слаткарницата Апче од партизанска свртуваш надесно и за 100м веднаш сврти лево и 20м пак лево има сервис за ТВја и таму прашај тие нарачуваат оригинал ТВ панел од странство и веднаш ќе ви монтират за пола саат не ми текнува како се викаше сервисот

Ептен ми е во маало тоа. Ама не ми текнува каде е. Некаде кај Кино Карпош/Рамстор?

The-spiki

hello world
26 април 2008
140
183
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
Барам препорака за ТВ кој што нема овие недостатоци на сегашниот а воедно +
mini review за SAMSUNG UE55NU7092UXXH

Пред 3 недели купив SAMSUNG UE55NU7092UXXH во Сетек
SAMSUNG UE55NU7092UXXH
Имале „акција“ за Black Friday, цена као намалена на 34к (т.е. испадна 32к + 2к store credit), веднаш потоа падна на 31к.
За далечински управувач (еве сеуште) пишува One Remote Control, вакво
Samsung QLED TV | The Frame | Premium UHD TV
кое го има дури и во постарата серија 50" 4K UHD Smart TV MU6100 serija 6 | Samsung Srbija
но јас добив TM1240A што е old school срање неупотребливо, со 44 копчиња и нема микрофон
На Samsung страница за глобален пазар го немаат тој модел 7092 во варијанта со 55", на Српска го има со тоа срање далинско 55" 4K UHD Smart TV NU7090 Serija 7 | Samsung Srbija
Значи веројатно ненамерно заебале овие од Сетек со информација на нивна страница.

Twitch апликација за Tizen нема можност за логирање со сметка како Twitch за Android, значи не може лесно да се дојде на favorites/subscribed канали и не може да се пребарува со глас за Twitch, YouTube и всушност било што друго.
Така да приклучив Android box со добар далински управувач, но заедно со Telekom STB ги пополни двата HMDI приклучоци и сега нема место за Chromecast, Apple TV, Sony PS...
Добив инфо дека кај Телеком не може со CAM картичка туку само со рисивер / STB. Доколку знае некој дека можело некако со картичка нека збори како може да се избрка тоа.

Разгледавам и сам, но полека се откажувам од Сетек и Анхоч поради тоа што се многу лоши сајтови, нема опција за пребарување по дијагонала туку само по цена. (а страница на Сет имаше до пред некоја недела)
Така да сега губим време и живци на АМЦ, и Нептун но овие најчесто немаат детална спецификација, туку само неколку основни работи, ретко има забележено колку HDMI портови се и така, многу време поминува за барање за конкретен модел на други места итн

Значи доколку имате совети каде уште може да се побара (web) и некое лично искуство...
Основни барања ми се:
- Дијагонала 55" и еден поголем, може до 65" (понатаму се многу високи цени)
- Даличински управувач со микрофон
- 3 HDMI порта најмалку, се надевам дури 4 затоа што кај Samsung а и LG три ми се тесно, поради тоа што Tizen е осакатен а WebOS уште помалце употреблив)
- UHD / 4k, но искрено можеби ќе биде прифатливо еден да е само Full HD, кај Телеком само мислам 7 канали се HD тренутно
- Android се надевам да има, но може и еден да биде без
- Ethernet порт (а не само wifi) барем на едниот, за да си терам без маки мултимедија во висока резулиција

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.142
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

SAMSUNG UE55NU7092UXXH
Имале „акција“ за Black Friday, цена као намалена на 34к (т.е. испадна 32к + 2к store credit), веднаш потоа падна на 31к.
кое го има дури и во постарата серија 50" 4K UHD Smart TV MU6100 serija 6 | Samsung Srbija
но јас добив TM1240A што е old school срање неупотребливо, со 44 копчиња и нема микрофон
На Samsung страница за глобален пазар го немаат тој модел 7092 во варијанта со 55", на Српска го има со тоа срање далинско 55" 4K UHD Smart TV NU7090 Serija 7 | Samsung Srbija
Значи веројатно ненамерно заебале овие од Сетек со информација на нивна страница.

Twitch апликација за Tizen нема можност за логирање со сметка како Twitch за Android, значи не може лесно да се дојде на favorites/subscribed канали и не може да се пребарува со глас за Twitch, YouTube и всушност било што друго.
Така да приклучив Android box со добар далински управувач, но заедно со Telekom STB ги пополни двата HMDI приклучоци и сега нема место за Chromecast, Apple TV, Sony PS...
Добив инфо дека кај Телеком не може со CAM картичка туку само со рисивер / STB. Доколку знае некој дека можело некако со картичка нека збори како може да се избрка тоа.

Разгледавам и сам, но полека се откажувам од Сетек и Анхоч поради тоа што се многу лоши сајтови, нема опција за пребарување по дијагонала туку само по цена. (а страница на Сет имаше до пред некоја недела)
Така да сега губим време и живци на АМЦ, и Нептун но овие најчесто немаат детална спецификација, туку само неколку основни работи, ретко има забележено колку HDMI портови се и така, многу време поминува за барање за конкретен модел на други места итн

Значи доколку имате совети каде уште може да се побара (web) и некое лично искуство...
Основни барања ми се:
- 3 HDMI порта најмалку, се надевам дури 4 затоа што кај Samsung а и LG три ми се тесно, поради тоа што Tizen е осакатен а WebOS уште помалце употреблив)
- UHD / 4k, но искрено можеби ќе биде прифатливо еден да е само Full HD, кај Телеком само мислам 7 канали се HD тренутно
- Ethernet порт (а не само wifi) барем на едниот, за да си терам без маки мултимедија во висока резулиција
Јас земав Samsung 55NU7402 и мислам дека ги има работите што ги бараш - One remote, 3 hdmi, 4k со hdr, не е андроид туку tizen, и има ethernet така го врзав wired. Сега за сега сум задоволен :)

Tawe

lurker
12 август 2011
500
166
Лас Велес
facebook.com
Гледам има доста запознаени дечки тука, па да си прашам :) Во план сум да продолжам договор на Телеком за макс. 1 месец, па сакам да земам телевизор до 32.000ден (од бонусот).

Некои посебни барања немам, нормално би се гледало во најголем дел од денот ТВ на него, но секако би пуштал youtube, филмови преку усб и сл.. Големина која ме интересира од 43" па нагоре, поточно ми се прави кеиф за 49".

Еве некои што ги разгледав, па ако може да ми препорачате што би било најдобар избор:

LG 49UK6470PLC | 49" - 4K Ultra HD - WebOS - QuadCore - IPS Panel

LG 43UK6470PLC | 43" - 4K Ultra HD - WebOS (не гледам никаква разлика со погорниот освен во димензијата, што значи ако е така отпаѓа од игра :) )

Philips 43PUS7363 | 43" - 4K Ultra HDR - Android (8.0?) - LED Ambilight | QuadCore - VA Panel

Toshiba 49U6763DG | 49" - 4K Ultra HD - Toshiba Smart Portal - DualCore - D-LED Panel

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

SAMSUNG UE55NU7092UXXH

Основни барања ми се:

Сето тоа што наброја на мојот LG UH 8705 seria 8 со Web OS 3.5 и ги има сите опции без проблеми и плус со далечинско за СÈ magic remot со Фај Вај конекција за разлика од другите remote со инфраред дури и можеш со magic remote да си пикнеш во ќебе и ем се стоплуваш и ем ќе менуваш канали

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Гледам има доста запознаени дечки тука, па да си прашам :) Во план сум да продолжам договор на Телеком за макс. 1 месец, па сакам да земам телевизор до 32.000ден (од бонусот).

Некои посебни барања немам, нормално би се гледало во најголем дел од денот ТВ на него, но секако би пуштал youtube, филмови преку усб и сл.. Големина која ме интересира од 43" па нагоре, поточно ми се прави кеиф за 49".

Еве некои што ги разгледав, па ако може да ми препорачате што би било најдобар избор:

LG 43UK6470PLC | 43" - 4K Ultra HD - WebOS (не гледам никаква разлика со погорниот освен во димензијата, што значи ако е така отпаѓа од игра :) )

Philips 43PUS7363 | 43" - 4K Ultra HDR - Android (8.0?) - LED Ambilight | QuadCore - VA Panel

Toshiba 49U6763DG | 49" - 4K Ultra HD - Toshiba Smart Portal - DualCore - D-LED Panel

Таа првата LG со 49” е подобра од другите

• ми се допаѓа
Реакции: Tawe

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449

Laptop: Dell Inspiron N5110 |Core i3 2330М 2.20Ghz| 6Gb DDR3| Intel HD3000 | SSD Patriot Blaze 120GB| 15.6" HD LCD

Инаку LG 6 та серија е ок средна класа на тв со солидна слика, малку и фали острина и има мал лаг кога се движиш низ менито, заглавен си со програмите на WebOS ама и не е толку трагично зависи што користиш на тв :D

Јас го имам Philips 43PUS7363 ако те интересира нешто за него прашај :)
На почеток сумљав дека е 7 ма серија бидејќи не сум видел да прават испод 50" од таа серија па нагоре ама не ме разочара (и плус го има на официјалната страна), пред две години беа ср@ње од аспект на немање на подршка за маус, редовно блокирање/мрзнење, пола работи не се закачуваа преку блутут и редовно мораше фактори бидејки после 2-3 апликации телевизорот се самоубива.
Сега преговарам за уште еден ваков за во другата соба само ради амбиент светлото IMG_20181212_222932.jpg .

Има андроид 8, играм на него Asphalt со контролер од Xbox, далечинското има вграден микрофон за ако сакаш да си разговараш со google, од долната страна имаш фул qwerty тастатура, нема лаг при брзи движења, за конзола за играње е погоден :)

Toshiba незнам како се покажани нека каже некој член ако користел.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Мислење и за
LG 43UJ6517
FILIPS 437303/12 ILI 7363/12
И која е разликата помеѓу VA и IPS, VA панел и кој е подобар.

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
И која е разликата помеѓу VA и IPS

Во кратки црти:

IPS има подобра репродукција на боја и подобар агол на гледање но има послаб refresh rate.
VA има подобар refresh rate i contrast levels но има полош агол на гледање, продукција на боја и response time од IPS.

Често ке ги слушнеш продавачиве по салоните како зборат дека IPS ти е подобар, најчесто со чукање на телевизор со VA панел за да покажат како реагира на допир и ќе го фалат аголот на гледање од 178 степени. Но во глобала зависи од производителот и квалитетот на панелот и кое повеќе одговара за твоите потреби.

По опширно : difference between va and ips - Google-Suche

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.566
19.254
Најдобро искуство за плејбек имам со Коди, не ми текнува дали пробав и со Плекс, но само да знаеш и да пробаш ако осетиш некој проблем со плејбекот.
Пробај со Universal Mеdia Server
Јава програма за стриминг со еден куп опци. Знае да ја користи и графичката

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.142
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Пробај со Universal Mеdia Server
Јава програма за стриминг со еден куп опци. Знае да ја користи и графичката
Од тоа што прочитав најдобро е со Plex, меѓутоа немам Windows 8.1 со security update (само 8.1) и Плекс не работи без тој секјурити пек. Инаку го пробав и Universal Media Server и Serviio (го користам речиси секој ден). Сите работат добро со Full HD нема никаков проблем иако едниот компјутер ми е со интегрирана картица, проблемот е само со 4К содржини пошто тие mkv фајловите содржат разни кодеци (x264, x625, h265, h264, DTS, AC3, ACC и др.) и малце ги бунат овие стриминг апликации а и телевизорите а нормално и позахтевни се овие фајлови. Уште па ако им ставиш и subtitles обично следува тотално блокирање на PC-то :)
Направив неколку експерименти и краен резултат - се изнервирав ги активирав Amazon Video Prime и Netflix за да гледам 4К и после некој ден го исцрпив интернетот (600 ГБ) за месецов. После прочитав дека стримање 4К зима околу 7 ГБ од саат. И така се запознав со First World problems.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно