Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
...Кога оперативниот систем прави media casting, го користи компјутерот како главен процесор на медијата (видео звук) и праќа готови пакети за прикажување на телевизорот (кој уствари се користи само за прикажување на тон/слика). Накратко, преку првиот начин, мрежата ја користиш за трансфер на податоци и целото процесирање се случува во самиот хардвер на телевизорот. На другиот, компјутерот/лаптопот/телефонот го прави процесирањето и праќа пакети до телевизорот да ги покаже/пее на звучници.

Било какво процесирање/обработка на филмот додека е на лаптопот сакам да одбегнам од очигледни причини - тапа е.Ако Cast to Device се базира на тоа компјутерот да процесира, нема да работи во мојот случај.Мислам дека сум лимитиран од мрежата/лаптопот, а да ги менувам нив сега не ми е план.

Затоа и првично се мислев да го префрлам процесирањето на самиот ТВ и да му закачам еден брз флеш стик - како едноставно/брзо/ефтино решение.

Ќе ја пробам уште оваа опција денеска, ама мислам ќе купам некое стикче.

Некоја препорака за квалитетен стик кај нас? Да не чекам SanDisk Extreme Pro од amazon.de.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.142
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Дали си пробал со Serviio? Јас имам стар смарт телевизор и релативно стар компјутер. Селектираш фолдер или неколку фолдери и дури и кога додаваш нови фајлови за некоја секунда се прави апдејт и може да пристапиш од ТВ-то. Нема потреба да симнуваш апликација на ТВ, само за компјутер. Не сецка (речиси) никогаш. Единствено што приметив кога сецка е ако гледаш филм што е над 20-30 гига. И тогаш не сецка ама не треба да работиш ништо на компјутерот ако го користиш компјутерот ќе сецка.

Luki Junior

hello world
28 декември 2015
151
268

Не знам каков лаптоп имаш, ама јас мислам дека секој “побавен“ лаптоп е многу побрз отколку еден телевизор во декодирање/пуштање видео отколку еден телевизор. 60-80mbps ти се околу 6-8 мегабајти во секунда трансфер. Од друга страна, самиот оперативен систем го оптимира праќањето на пакети и секогаш ќе работи во релативно-оптимален режим. И мислам дека и без промена на лаптоп/мрежа ќе завршиш работа.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
пробано е со Коди и VLC (ТВ-то како рендер)
Дали во опциите на кодито е подесено да користи хардверско декодирање, односно дали воопшто го подджува како такво од телевизорот? Мене боксот исто ми сецкаше на 4к содржини, се додека не открив дека било исклучена хардверската поддршка и декодирањето идело софтверски. Откако го активирав, не сака да штуцне. Единствено преку вифи знае понекогаш баферинг да прави, најверојатно тогаш повеќе уреди го оптеретуваат вифито.
Не знам каков лаптоп имаш, ама јас мислам дека секој “побавен“ лаптоп е многу побрз отколку еден телевизор во декодирање/пуштање видео отколку еден телевизор.
Напротив, телевизорот нема никаков проблем да пушта 4К видеа, лаптопот има.

Од друга страна ако успее на тој начин (со кастинг) да ја пренесе сликата, прашање е со кој квалитет ќе иде. Џабе сето процесирање, ако трансмисијата е симната на неколку мегабити.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Фака @Luki Junior , ќе пробам и со твојава препорака па ќе пишам што сум направил.

Баш ова што го зборува @moongose го мислам и јас, ТВ-то нема ама баш никаков проблем да процесира рип од 60ГБ, додека кога го пуштив овој рип на лаптопот се угуши комплетно.Може нешто не е подесено како што треба на лаптопот, ама се сомневам дека антика лаптоп од 2012-та со дуалкор ќе врти UHD некомпресирана снимка.

Инаку @moongose, ќе проверам на Кодито дали има такво нешто, ако можеби тоа би помогнало за стрим преку мрежа.Филмот од УСБ си се процесира без никаков проблем, затоа не се сомневам во хардверските способности на ТВ-то во комбинација со Коди.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Чекај, а кога го пушташе директно од усб, преку коди го пушташе или со друг плеер?

Luki Junior

hello world
28 декември 2015
151
268
Едно е да го гледаш 4к видеото на лаптоп, друго е да го cast-уваш на телевизор со 4к. За да го гледаш, компјутерот ќе кашла особено ако нема дедицирана графичка карта што може да се справи со видеото. Ако е со интегрирана, резултатот ќе биде уште полош. Но кога го cast-уваш на телевизор, графичката картичка воопшто не игра улога во квалитетот на видеото кое се пренесува од компјутерот/лаптопот на телевизорот. Понатаму, јас мислам дека за 4k содржини upstream-от ќе биде околу 20-40 Mbps и самото праќање на пакети ќе го регулира самиот оперативен систем/медиа пак од виндоусот.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Едно е да го гледаш 4к видеото на лаптоп, друго е да го cast-уваш на телевизор со 4к. За да го гледаш, компјутерот ќе кашла особено ако нема дедицирана графичка карта што може да се справи со видеото. Ако е со интегрирана, резултатот ќе биде уште полош. Но кога го cast-уваш на телевизор, графичката картичка воопшто не игра улога во квалитетот на видеото кое се пренесува од компјутерот/лаптопот на телевизорот. Понатаму, јас мислам дека за 4k содржини upstream-от ќе биде околу 20-40 Mbps и самото праќање на пакети ќе го регулира самиот оперативен систем/медиа пак од виндоусот.

Се извинувам - изгледа грешно те разбрав во претходните постови за Cast to Device и кој го извршува процесирањето на содржината.Баш ќе пробам за брзо како ќе биде.

Во секој случај ќе поминам и да земам едно стикче од Анхоч после работа - ќе се најде за нешто ако работи со Cast :)

Luki Junior

hello world
28 декември 2015
151
268
Ако самиот телевизор ти поддржува Miracast/ChromeCast/AmazonCast уште од фабрика, стик-от со дедициран уред за media casting се џабе фрлени пари.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Ако самиот телевизор ти поддржува Miracast/ChromeCast/AmazonCast уште од фабрика, стик-от со дедициран уред за media casting се џабе фрлени пари.

Мислев на усб стик, не за media casting.

Инаку вчера повторно пробав со Cast to Device, дефинитивно се осети мало подобрување во стримот, но многу далеку од тоа како што треба да биде.Кратки тест снимки во 4К со големина од 1-2GB (не ми текнува битрејт) малце подобро ги стримаше, но сепак имаше пречесто баферинг, додека со филм во 4K/HDR се мачеше и беше неуспешно.

Тркнав до Анхоч, купив едно 3.1 УСБ стикче и филмови од 80-90ГБ ги пушта без никаков проблем.Иако е далеку од идеално решение, за намената за која што ми треба ќе брка работа додека не го сменам хардверот по дома.

Друга опција не ми текнува да пробам :)

Благодарам на сите за советите.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.171
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Најдобро е телевизорот да го врши процесирањето. Ако користиш ДЛНА сервер, треба да биде некој што е спремен за 4К контент. Мрежата треба да биде гигабитна за да се осигураат перформансите на стримањето, 100мбпс е кнап, уште нешто друго да се појави во мрежа и толку е, отиде протокот и заглави рутерот. Моја препорака која можеби ке помогне, можеби не, е да ставиш некој свич и на него да ги поврзеш телевизорот и уредот од каде што го земаш контентот и тие да имаат упстрим кон рутерот. Така ке осигураш дека целиот трафик ке оди по најкраток пат и нема да го напушти свичот. Е сега, секако дека не треба да биде најефтиниот можен свич и дека треба да биде гигабитен, пошто ке се најде и за во иднина, ама секако станува збор за воркараунд.
Ја лично не би се заебавал со стикчиња, оверкил е во денешно време на ИП поврзаност да се заебаваш со стикчиња и со преснимување од еден уред па на друг па незнам што. Направи нешто што ке биде трајно решение.

П.С. Требало да земеш ЛГ, а не сони, ама не си ме прашал... :D :D :D

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Најдобро е телевизорот да го врши процесирањето. Ако користиш ДЛНА сервер, треба да биде некој што е спремен за 4К контент. Мрежата треба да биде гигабитна за да се осигураат перформансите на стримањето, 100мбпс е кнап, уште нешто друго да се појави во мрежа и толку е, отиде протокот и заглави рутерот. Моја препорака која можеби ке помогне, можеби не, е да ставиш некој свич и на него да ги поврзеш телевизорот и уредот од каде што го земаш контентот и тие да имаат упстрим кон рутерот. Така ке осигураш дека целиот трафик ке оди по најкраток пат и нема да го напушти свичот. Е сега, секако дека не треба да биде најефтиниот можен свич и дека треба да биде гигабитен, пошто ке се најде и за во иднина, ама секако станува збор за воркараунд.
Ја лично не би се заебавал со стикчиња, оверкил е во денешно време на ИП поврзаност да се заебаваш со стикчиња и со преснимување од еден уред па на друг па незнам што. Направи нешто што ке биде трајно решение.

П.С. Требало да земеш ЛГ, а не сони, ама не си ме прашал
... :D :D :D

Не купувам бела техника бе па ЛГ да земам :p

Инаку се согласувам со целиот пост, само би имало корист од гигабитен свич кога портата на Сони-то е 10/100mbps? И мене ова би ми било најдобро решение за во иднина, но ќе треба надградба на нов NAS, свич итн. , а тоа ќе почека некој период :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.171
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ке имаш извесна предност што целата комуникација иако ограничена на 100 мбпс поради телевизорот, ке се одвива директно помеѓу тие два уреди и тој свич ке ги опслужува само нив. Кај тебе моментално целиот трафик оди преку рутерот и иако нема рутирање на пакетите, само свичинг, сепак е рутер кој има и друга работата во животот и други уреди на него. Како што реков, ова е лонгшот и воркараунд кој немора да значи дека ке помогне, ама е некој вид на оптимизација на протокот на стримот кога веќе имаш лимитирани ресурси. Ако имаш некој свич да ја пробаш комбинацијата би било ок.

П.С. Сони остварува поголеми приходи од авторски права, адвокатски и финанскиски услуги одколку од хоум ентертејнемнт уреди... али ти си знаеш... ЛЏ барем со уреди на струја работат, па макар и фрижидери и бела техника :D :D :D

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Момци мала помош,се работи за телевизор LG 43LH590V-ZD купен од СЕТ Ноември 2016г,пред месец дена му истече гаранцијата а денеска на HDMI1 влезот откажа аудио а слика има.Има ли некој искуство со промена на HDMI колку чини,се мења или не?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Момци мала помош,се работи за телевизор LG 43LH590V-ZD купен од СЕТ Ноември 2016г,пред месец дена му истече гаранцијата а денеска на HDMI1 влезот откажа аудио а слика има.Има ли некој искуство со промена на HDMI колку чини,се мења или не?

@Daniel86 е едини член тука на кој би му верувал да залеми микрокомпонента ама истиот верувам е доста зафатен и ќе треба да се договориш за цена, термин и сам да си однесеш тевето кај него.

Коа сме на темата, јас ете пред праг на 2019 барам SONY PVM монитор. Хахахаха. Сите ЛЦД, ОЛЕД, јас ЦРТ :))

Ако некој знае негде да има, пошо сите огласи ги пробав :)

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

Зошто ХДМИ 1 го приклучиш? Тоа не е за аудио и еве ти резултатот ,треба да приклучиш во ХДМИ 2 (ARC) таму кај што пишува тоа е таа ( ARC) е за аудио и слики поши на чичко Google и ќе ти одговори што е тоа ARC и втората работа во самиот ТВто има опции да подесиш за кое пареметри за аудио

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Зошто ХДМИ 1 го приклучиш? Тоа не е за аудио и еве ти резултатот ,треба да приклучиш во ХДМИ 2 (ARC) таму кај што пишува тоа е таа ( ARC) е за аудио и слики поши на чичко Google и ќе ти одговори што е тоа ARC

Hdmi1 e ARC а изгледа и HDMI2
44e9119223d17136a725586ac7068834.jpg

cdc968fcba10212600e50e0f7cc3c3e8.jpg

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Hdmi1 e ARC а изгледа и HDMI2
44e9119223d17136a725586ac7068834.jpg

cdc968fcba10212600e50e0f7cc3c3e8.jpg

Ааа така значи ,кај мене е ХДМИ 2 ARC инаку и мојот е LG ,а тоа кабелот колку време го имаш ? Нели е тоа од Т-Ебале операторот ?! Ај пробај со друг кабел?! ХДМИ 1 и ХДМИ 2 не се поврзани со ARC туку само еден од тие така е со сите ТВ-ри

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Ааа така значи ,кај мене е ХДМИ 2 ARC инаку и мојот е LG ,а тоа кабелот колку време го имаш ? Нели е тоа од Т-Ебале операторот ?! Ај пробај со друг кабел?! ХДМИ 1 и ХДМИ 2 не се поврзани со ARC туку само еден од тие така е со сите ТВ-ри

Откога е купен уштекан е во HDMI1 кабелот од телеком и си работеше ок до денес,пробано со HDMI кабелот од телеком во HDMI2 и си работи ок истото пробано и со друг HDMI кабел во HDMI1 нејќе тон слика има во HDMI2 си е ок.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Откога е купен уштекан е во HDMI1 кабелот од телеком и си работеше ок до денес,пробано со HDMI кабелот од телеком во HDMI2 и си работи ок истото пробано и со друг HDMI кабел во HDMI1 нејќе тон слика има во HDMI2 си е ок.

Изгледа ХДМИ 1 почна да заебе нешто ,а кога последен пат вклучуваш во хдми 1 или дали често исклучуваш и вклучуваш во ХДМИ 1??

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

Јас би те советувал да си тераш на HDMI2 во тој случај, освен ако ти е неопходен и другиот порт. Сигурно не се исплати да го поправаш телевизорот. Здравје нов коа ќе земеш овој у спална и така.

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Јас би те советувал да си тераш на HDMI2 во тој случај, освен ако ти е неопходен и другиот порт. Сигурно не се исплати да го поправаш телевизорот. Здравје нов коа ќе земеш овој у спална и така.
Па затоа и прашав,ме интересираше ова прв пат ми се случува до сега од купени 3-4 телевизори ниеден немал оваков проблем( стари 5+ години).Секако ќе тераме во 2от порт сеа за сеа.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

Се поправа тоа и не е скапо туку само лемење или да го замени тоа делче портот и решен проблем тоа ништо страшно и е чест случај на повеќето телевизори од сите брендови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно