Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Оптика од Т и Huawei HG8245H

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
Знам де, пишав дека е на бакар. А ме зачуди дека Т ми го даде...

Bubache

hello world
11 октомври 2015
456
261
можно ли е да си ставам друг рутер на местото на веќе постоечкиот што го имам од телеком!
овој ZeXV10 H201L да го ставам во фиока, дали ќе треба да ми овозможат врска овие што ми зимаат пари од телеком или мора стриктно нивниот да го користам?

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
можно ли е да си ставам друг рутер на местото на веќе постоечкиот што го имам од телеком!
овој ZeXV10 H201L да го ставам во фиока, дали ќе треба да ми овозможат врска овие што ми зимаат пари од телеком или мора стриктно нивниот да го користам?

Темата е за оптика, но нејсе... Не, не мораш да го користиш ZTE-то. Можеш да ставиш било кој ADSL гејтвеј/рутер. Можеш дури и да го користиш ZTE-то само како гејтвеј (без WiFi) а да закачиш друг бежичен рутер за WiFi AP.

Bubache

hello world
11 октомври 2015
456
261
Темата е за оптика, но нејсе... Не, не мораш да го користиш ZTE-то. Можеш да ставиш било кој ADSL гејтвеј/рутер. Можеш дури и да го користиш ZTE-то само како гејтвеј (без WiFi) а да закачиш друг бежичен рутер за WiFi AP.
извини навистина ја утнав темава... но дали ќе можам да ги користам и приемниците на макств преку друг рутер

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
извини навистина ја утнав темава... но дали ќе можам да ги користам и приемниците на макств преку друг рутер

За MaxTV не верувам дека ќе можеш без него. Закачи ги двата, ZTE-то како гејтвеј и за MaxTV, а друг рутер за WiFi и LAN рутирање.

alexi

hello world
14 февруари 2009
159
85
Huawei HG8245H имам но проблем ми е со логирањето со оној јузер root не ми се овозможени некои опции а баш тие ми се потребни, дали постои и има друг јузер за логирање ми е потребен заради неколку сетинзи (3-5) ништо друго... Ако некој го има нека ми прати приватно, благодарам.

dejanili

read-only
29 јануари 2008
5
0
Huawei HG8245H имам но проблем ми е со логирањето со оној јузер root не ми се овозможени некои опции а баш тие ми се потребни, дали постои и има друг јузер за логирање ми е потребен заради неколку сетинзи (3-5) ништо друго... Ако некој го има нека ми прати приватно, благодарам.
I mene mi treba administratorski password za "Huawei EchoLife HG8245H" sakam da prepodesam vo nego nekolku parametri za da go nema kasnenjeto, bidejki koga e vo bridge mode i drug ruter koga ja pravi konekcijata go nema problemot so kasnenjeto

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Неможете вие да го смените од рутер во бриџ мод ни со пасворд ни со ништо. Мора од телеком тоа да го направат. Со пасвордот можете само вифи да подесувате и да видите некои информации за VoIP/IPTV и други сервиси.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.877
Skopje
wemaxa.com
Може, кај мене џипонот си работи во бриџ мод со години.

Неможете вие да го смените од рутер во бриџ мод ни со пасворд ни со ништо. Мора од телеком тоа да го направат. Со пасвордот можете само вифи да подесувате и да видите некои информации за VoIP/IPTV и други сервиси.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Може, кај мене џипонот си работи во бриџ мод со години.
Може да работи во бриџ, неможеш ти сам да го префрлиш. По ново ехолајф 85х телеком ги ставаат во класичен рутер мод. Ти не можеш да го смениш тоа едниставно нема таква опција. Они од таму можат.

Старите 7хх мислам дека не ни имаа опција за рутер него работеа бо модем. т.е. бриџ мод.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Може да работи во бриџ, неможеш ти сам да го префрлиш. По ново ехолајф 85х телеком ги ставаат во класичен рутер мод. Ти не можеш да го смениш тоа едниставно нема таква опција. Они од таму можат.
Ова пробано ти е или онака на памет.
Clipboard02.jpg
Сум го пробал и така и така. Единствена маана е што при ребут на рутерот ова се враќа на дефолт на Route мод, пошто рутерот влече подесувања од телеком и оваа и уште неколку работи ги враќа на дефаулт од телеком. Има решение и за тоа. Пред ребоот вадите оптика од рутерот, чекате да заврши боот процесот и уштекувате оптика. Зае**нција е што на рутериве у задње време што ги делат, не го даваат Администраторскиот пасс веќе а не е оној стариот, и нема влагање. Дома можам, на работа не :( Пробано е онлајн, телефонски, агент, неколку техничари... Никол недава. Строго забрането им било. Дури ми рекоа може да дојде техничар да се најави од нивни лаптоп (гарант им текнало дека постојат килогери), чепкај што сакаш и после чао пријатно. Ама пасс никако.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Ова пробано ти е или онака на памет.
Погледнете го атачментот 63923
Сум го пробал и така и така. Единствена маана е што при ребут на рутерот ова се враќа на дефолт на Route мод, пошто рутерот влече подесувања од телеком и оваа и уште неколку работи ги враќа на дефаулт од телеком. Има решение и за тоа. Пред ребоот вадите оптика од рутерот, чекате да заврши боот процесот и уштекувате оптика. Зае**нција е што на рутериве у задње време што ги делат, не го даваат Администраторскиот пасс веќе а не е оној стариот, и нема влагање. Дома можам, на работа не :( Пробано е онлајн, телефонски, агент, неколку техничари... Никол недава. Строго забрането им било. Дури ми рекоа може да дојде техничар да се најави од нивни лаптоп (гарант им текнало дека постојат килогери), чепкај што сакаш и после чао пријатно. Ама пасс никако.

Не зборам на памет :)

Конкретно за белите збориме (пошто сликата горе ти е од него?) очигледно во најновите фирмвери ги нема опциите рутер/бриџ како што ги имаше порано.

6WE20oyo9LkGzGzDuRkNSBmMUvFyttpZnDOJyDctS2VjShowUHdeEhSFA4q96sx8EBLRZgayyP4eKUuDjci9Eok9TAJpdMtwNvKakShfph3-GLxZm0wo4i06AEGhHgsK50FRrsZhtnqH_DEAa2mtTBg9i7wPhEKxkXwSfMHt6NLCDMO1INRt0HpWP85Tpm1Z2uRstOMAfmd7IohSwpIlkckw5pYYWwg-Xpptf7KllIZbyHBcuoKrx-6cDMeDFZ4wW1QGK5M_OTfPxqY8bkKKvcsQOYn-9aS7KAOwyeh7FIMuIEZRj7PgLC5BvWGcpJTBMDno1c3sD0ezuKevrwyNRwMJrTmnQJhlKOXYcCrqTKVWTaEXGVkC4Qb5RgLPpxpGYH3uLKeMhW1xNQ5QaMM9y6mybxyf0kUquuQjGlKnRzgZI8K-6x1bXvy4ZtWpKzR-FEyIYylTDyCOFxpYPGqrWY4PVnSbwARB8Un22N1AejAQ-qtgQxeMoAR5YkWt6ITpr--qJakFzwChYoU0Hg8NyTrI9qJ5F5O9gB3JxiJSQzIKDlbchRitFFVgDsfafVb77_AfTvyYZoRxSKbtwHd6WvvwRR5TNtUwaXlDxzeHsf2oy2OWxXz8CsWIm4_0QC8CdvVKqkMXhlc69L-ANotOPvrQZdpyFuAJ=w1323-h611-no

Старите црни без антени ехолајф мислам дека работеа само во бриџ (оние без антени моделите). Имам и таков. Тој најдобар испадна.

Моментот е можда тоа Н во моделот, затоа одговорив на темава пошто имам и таков во функција и знам дека неможам јас да го сменам, но можат од телеком.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Не зборам на памет :)

Конкретно за белите збориме (пошто сликата горе ти е од него?) очигледно во најновите фирмвери ги нема опциите рутер/бриџ како што ги имаше порано.

Старите црни без антени ехолајф мислам дека работеа само во бриџ (оние без антени моделите). Имам и таков. Тој најдобар испадна.

Моментот е можда тоа Н во моделот, затоа одговорив на темава пошто имам и таков во функција и знам дека неможам јас да го сменам, но можат од телеком.
Од црните имам, ама со антени, и без H, верзија. На работа од белите со H верзија. Она што го гледаш е затоа што немаш Администраторски фул аксес, него пробуваш со оној роот/админ што го даваат. Да имаше userlavel=0 акцес ќе ги имаше опциите од мојата слика. Ќе ти се појавеа и горе во мените и Route и Voice опциите.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Од црните имам, ама со антени, и без H, верзија. На работа од белите со H верзија. Она што го гледаш е затоа што немаш Администраторски фул аксес, него пробуваш со оној роот/админ што го даваат. Да имаше userlavel=0 акцес ќе ги имаше опциите од мојата слика. Ќе ти се појавеа и горе во мените и Route и Voice опциите.
А да не го имаш сличајно тој логин, да си пробам среќата кај мене?

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
$pasvord$
Го смениле кучки.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
А не ви е боље да си го терате како модем т.е. бриџ и да си ставите некое микротикче, циско или барем подобар рутер од него или не ви се даваат пари.

Некако не сакам да го терам на ни една локација како рутер највеќе ради тоа што телеком има пристап до него и по дифолт (ако сака некој) може да ја види локалната мрежа на него. Тоа не ми се свиѓа, секогаш има фарјвол помеѓи нив и мене.

Инаку има безбедносен пропуст кој ако се искористи можам јас на пример да влагам на туѓи хуавеија и да мењам сетинзи. Неможам да влезам до интерни машини пошто нема рута. Не е многу комплицирано ама сепак нема да објаснам како. Им посочив на телеком за ова не одговориле уште.

Последна промена:

Delicon

user
10 јуни 2007
1.276
806
delicon.mk
Да не отворам нова тема, ќе прашам тука:

Како да ставам други DNS-и на хуавеито?
Немам пристап за обични DNS-и?

— членови онлајн
—мислења