Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
Тоа црвената лед диода означува 1Kw/h кога ќе сврти (ваљда, претпоставувам). Е сега на комшијата нон-стоп му е упалена. А стар дедо сам живее :p му реков да пријави во ЕБН па баш да видиме што ќе направат.
Црвено свети постојано и кај мене у куќата каде што се исклучени осигурачите и нема никаков потрошувач . Погрешно си го протолкувал тоа.

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817
Не ве краде EVN, туку ова е за да најдат кој краде струја. Пример, те исклучуваат со GSM и ако уште свети сијалица, тогаш тешко тебе :)

Бидејќи 2-3 пати до сега менуваат струјомери, следен чекор е менување со струјомер на 3G, LTE, но да се надеваме дека ќе користат VIP па сигналот ќе им зависи од облачноста :)

Шега на страна ми звучи сосема во ред, само се надевам две работи, дека нема да е некое фанатично исклучување, пример за задоцнета 1 сметка и дека никој нема да изгуби работа поради ова.

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
Не ве краде EVN, туку ова е за да најдат кој краде струја. Пример, те исклучуваат со GSM и ако уште свети сијалица, тогаш тешко тебе
Ако на овој начин те исклучат, тогаш стварно си исклучен и нема никакви шанси да крадеш струја (исто како од бандера да си исклучен, бидејќи броилото е надворешно поставено). Целата приказна се врти околу онаа група на корисници кои не плаќаат сметки со месеци па и години.
Инаку случајот во моето маало е тотален пример за ваков корисник, имаат неплатени сметки со месеци а се имотни и можат да си ги подмират сметките (зошто не ги плаќат - само госпоТ знае) , броилото им беше во куќата а од денес броилото им е променето со GSM броило и е поставено надвор на бандера во конзола која што е под клуч.

И да, не верувам дека ќе има исклучување за 1 неплатена сметка.

Sonic.01

hello world
5 јули 2016
215
642
Ако на овој начин те исклучат, тогаш стварно си исклучен и нема никакви шанси да крадеш струја (исто како од бандера да си исклучен, бидејќи броилото е надворешно поставено). Целата приказна се врти околу онаа група на корисници кои не плаќаат сметки со месеци па и години.
Инаку случајот во моето маало е тотален пример за ваков корисник, имаат неплатени сметки со месеци а се имотни и можат да си ги подмират сметките (зошто не ги плаќат - само госпоТ знае) , броилото им беше во куќата а од денес броилото им е променето со GSM броило и е поставено надвор на бандера во конзола која што е под клуч.

И да, не верувам дека ќе има исклучување за 1 неплатена сметка.
Се е тоа убаво јас сум за тоа да се гасат од далечина тие што стварно не плаќаат пошто јас кај што живеам во близина има едно село со браќава кај што полиција не смее да припари а не па ЕВН и кога гасат струја рад нив не гасат и нас пошто сме на иста линија. Мораат така пошто ако отидат во селото некој че го пука.
Него што правиме со овие од Козле, Жданец, Црниче и тие нагоре по водно, никој од нив не плаќа струја а сите имаат и повеќе од доволно пари за да платат. Сите се врзани со некого или се дипломати, имав прилика да работам кај луѓе од ММФ и секој месец инкасаторот доаѓаше и оставаше ливче во кое ги моли ако може да го пуштат да провери струја (заразлика кај нас во двор упаѓаат и без да прашаат). Еднаш правев муабет со еден инкасатор ми рече дека не смееле да влегуваат баш поради тоа што се некој од нив има некој некаде во партија или знае некој на високо место во ЕВН. Прашањето ми е ќе важи ли конечно и за нив оваа работа па да видат и они еднаш како е без струја кога нема да платат пошто и онака со години не плаќаат.

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
Прашањето ми е ќе важи ли конечно и за нив оваа работа па да видат и они еднаш како е без струја кога нема да платат пошто и онака со години не плаќаат.
Би требало сите броила да ги извадат надвор, така им е планот на EVN а за тоа треба и време.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.517
SK
Инкасаторот треба да се координира со клиентот кога да чита броила, а не обратно, и никој не е должен да остава 24/7 отворена капија за удобност на ЕВН. ЕВН секако си наплаќа паушално и само неколку пати годишно праќа луѓе да прочитаат реални вредности на броилата. Потоа вишок/мањак се регулираат преку следните сметки.

Во врска со броилата опремени со GSM, сметам дека ова треба да биде само со дозвола на клиентот. И треба да се понуди можност за алтернативна опција каде клиентот ќе обезбеди ethernet приклучок кон интернет. Пошто е-смог и електронско загадување е заебана реалност за чии последици треба многу повеќе да се зборува.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.517
SK
Слушнал некој нешто за новите броила од Искра? Овие да не се тие со GSM?
Наводно Искра биле подобри од претходната серија унгарски броила (какви имаме повеќето нас), помалку бегал саатот (за времето), итн... Така барем инкасаторот кажа на последново читање.

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817
Искра од поновите (некоја година) се тие со сино кружно копче со DLC модем. Можат да се отчитуваат од далечина (до неколку метри), можно е и да може да се исклучат со тие уредите што ги носат инкасаторите. За ГСМ да вградуваат уште немам чуено.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.517
SK
Искра од поновите (некоја година) се тие со сино кружно копче со DLC модем. Можат да се отчитуваат од далечина (до неколку метри), можно е и да може да се исклучат со тие уредите што ги носат инкасаторите. За ГСМ да вградуваат уште немам чуено.
ISKRA P2LPC Data Concentrator for DLC meters | SMS Metering
Oвие се?

Мене примарно ме интересира дали Искра имаат часовник со помал месечен офсет. Овој постоечкиов наводно бегал по десетина/дваесетина минути, зависно до тоа дали 2 пати, 3 пати, итн пати, ќе читаат вредности (а тогаш и го синхронизираат времето).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.517
SK

Знаеш ли можеби дали тој Искра MT371 има поточен real time clock, од постарите модели мерачи? Day-light saving feature имплементиран е?
Во документот погоре, за RTC се наведува: „Accuracy according to IEC 62052-21“ но пребарувајќи за тој стандард IEC 62052-21 не наоѓам за колкав дозволен месечен офсет станува збор.

Инкасаторов спомна дека Искра мерачиве имаат поточен RTC (часовник), и дека можам да побарам надградба на таков, па размислувам дали да се јавувам и да инсистирам да ми направат upgrade на Искра. Пошто невестата внимава кога може некои од поголемите потрошувачи да ги вклучува на евтина тарифа, штета е тоа внимание да пропаѓа заради неточен часовник во мерачот, или ненаместено летно/зимско сметање на времето.

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
Слушнал некој нешто за новите броила од Искра? Овие да не се тие со GSM?
Наводно Искра биле подобри од претходната серија унгарски броила (какви имаме повеќето нас), помалку бегал саатот (за времето), итн... Така барем инкасаторот кажа на последново читање.
Јас пишував за тоа.
Ако бега саатот, пријавете во кол центар и ќе реагираат за кратко време.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.517
SK
@krema kако можеш сам да провериш дали бега часовникот?
Јас кога иде инкасаторот да го чита мерачот, му барам да видам кое време се покажува пред да го синхронизира истото.

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
На дисплејот,
информациите вртат цело време во круг, види овде.

Има агенда на струјомерот која шифра за што е!

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817
Покасно ќе го загледам дали е баш тој модел (од око постирав) и ќе го видам саатот. Инаку не му го мислам многу, стига сметка, јас плаќам :)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.968
6.066
Skopje
Покасно ќе го загледам дали е баш тој модел (од око постирав) и ќе го видам саатот. Инаку не му го мислам многу, стига сметка, јас плаќам :)
Како што вели еден мој комшија: "не можат бе бате тие толку да крадат, колку што можам јас да плаќам"

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Знаеш ли можеби дали тој Искра MT371 има поточен real time clock, од постарите модели мерачи? Day-light saving feature имплементиран е?
Во документот погоре, за RTC се наведува: „Accuracy according to IEC 62052-21“ но пребарувајќи за тој стандард IEC 62052-21 не наоѓам за колкав дозволен месечен офсет станува збор.

Инкасаторов спомна дека Искра мерачиве имаат поточен RTC (часовник), и дека можам да побарам надградба на таков, па размислувам дали да се јавувам и да инсистирам да ми направат upgrade на Искра. Пошто невестата внимава кога може некои од поголемите потрошувачи да ги вклучува на евтина тарифа, штета е тоа внимание да пропаѓа заради неточен часовник во мерачот, или ненаместено летно/зимско сметање на времето.
Кај мене има броило од Искра. Точно работи часовникот и автоматски се префрла на и од летно сметање на времето. Часот и датумот, како и потрошената енергија постојано се вртат на дисплејот. Си има легенда која вредност што значи.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
Hi,
Пред некој ден снема струја. Да не и речеше комшикава на мајка ми дека им се сменила евтината тарифа во друг период, немаше да знаеме. Саатот се изместил и станал ~2h30min поназад и сега двојка наместо од 2 до 4 е од 4:30 до 6:30 уствари.
Отидов кај трет комшија кој исто снема струја ама саатот не му се изместил и океј си му е.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
1. Знае ли некој дали за струјата дома се компензира реактивната моќност како сума? Или пак е регуларно да се наплаќа целосната т.е потрошената привидната моќност?

2. Дали се исплатат оние огромни уреди за компензација што ги поставуваат каде има огромни индуктивни товари(пр.мотори)? Тие ги имам видено во фабрики и фирми каде имаат машини со големи моќности. Дали навистина ја намалуваат доволно сметката за да се исплатат за вградување?

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно