Costigan_Jr
poweruser
- 5 јули 2013
- 2.959
- 4.169
Nokia 1100 anyone?
Црвено свети постојано и кај мене у куќата каде што се исклучени осигурачите и нема никаков потрошувач . Погрешно си го протолкувал тоа.Тоа црвената лед диода означува 1Kw/h кога ќе сврти (ваљда, претпоставувам). Е сега на комшијата нон-стоп му е упалена. А стар дедо сам живеему реков да пријави во ЕБН па баш да видиме што ќе направат.
Ако на овој начин те исклучат, тогаш стварно си исклучен и нема никакви шанси да крадеш струја (исто како од бандера да си исклучен, бидејќи броилото е надворешно поставено). Целата приказна се врти околу онаа група на корисници кои не плаќаат сметки со месеци па и години.Не ве краде EVN, туку ова е за да најдат кој краде струја. Пример, те исклучуваат со GSM и ако уште свети сијалица, тогаш тешко тебе
Се е тоа убаво јас сум за тоа да се гасат од далечина тие што стварно не плаќаат пошто јас кај што живеам во близина има едно село со браќава кај што полиција не смее да припари а не па ЕВН и кога гасат струја рад нив не гасат и нас пошто сме на иста линија. Мораат така пошто ако отидат во селото некој че го пука.Ако на овој начин те исклучат, тогаш стварно си исклучен и нема никакви шанси да крадеш струја (исто како од бандера да си исклучен, бидејќи броилото е надворешно поставено). Целата приказна се врти околу онаа група на корисници кои не плаќаат сметки со месеци па и години.
Инаку случајот во моето маало е тотален пример за ваков корисник, имаат неплатени сметки со месеци а се имотни и можат да си ги подмират сметките (зошто не ги плаќат - само госпоТ знае) , броилото им беше во куќата а од денес броилото им е променето со GSM броило и е поставено надвор на бандера во конзола која што е под клуч.
И да, не верувам дека ќе има исклучување за 1 неплатена сметка.
Aj ne potkopuvaj ti u emocite.А копачите плаќаат ли струја?![]()
Би требало сите броила да ги извадат надвор, така им е планот на EVN а за тоа треба и време.Прашањето ми е ќе важи ли конечно и за нив оваа работа па да видат и они еднаш како е без струја кога нема да платат пошто и онака со години не плаќаат.
ISKRA P2LPC Data Concentrator for DLC meters | SMS MeteringИскра од поновите (некоја година) се тие со сино кружно копче со DLC модем. Можат да се отчитуваат од далечина (до неколку метри), можно е и да може да се исклучат со тие уредите што ги носат инкасаторите. За ГСМ да вградуваат уште немам чуено.
Јас пишував за тоа.Слушнал некој нешто за новите броила од Искра? Овие да не се тие со GSM?
Наводно Искра биле подобри од претходната серија унгарски броила (какви имаме повеќето нас), помалку бегал саатот (за времето), итн... Така барем инкасаторот кажа на последново читање.
Како што вели еден мој комшија: "не можат бе бате тие толку да крадат, колку што можам јас да плаќам"Покасно ќе го загледам дали е баш тој модел (од око постирав) и ќе го видам саатот. Инаку не му го мислам многу, стига сметка, јас плаќам![]()

Кај мене има броило од Искра. Точно работи часовникот и автоматски се префрла на и од летно сметање на времето. Часот и датумот, како и потрошената енергија постојано се вртат на дисплејот. Си има легенда која вредност што значи.Знаеш ли можеби дали тој Искра MT371 има поточен real time clock, од постарите модели мерачи? Day-light saving feature имплементиран е?
Во документот погоре, за RTC се наведува: „Accuracy according to IEC 62052-21“ но пребарувајќи за тој стандард IEC 62052-21 не наоѓам за колкав дозволен месечен офсет станува збор.
Инкасаторов спомна дека Искра мерачиве имаат поточен RTC (часовник), и дека можам да побарам надградба на таков, па размислувам дали да се јавувам и да инсистирам да ми направат upgrade на Искра. Пошто невестата внимава кога може некои од поголемите потрошувачи да ги вклучува на евтина тарифа, штета е тоа внимание да пропаѓа заради неточен часовник во мерачот, или ненаместено летно/зимско сметање на времето.