Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Хард дискови - тестови и искуства

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.061
Skopje
Ме подновија со еден WD My Passport Ultra 1Tb од Анхоч. Го имам веќе две-три недели и сум презадоволен. Но, колку што е добар истовремено е и малку "со карактер". На компјутерот имам ставено внатрешна екстензија за USB 3.0 исто купена од Анхоч, за да не се тегнам со кабли до позади, и го користев претходно со Verbatim portable дискче како и со card reader-от и трансферот му е ист како и напред така и позади. Но, WD-во не сака така. На екстензијата се понаша скоро како 2.0 со постојани пикови и заспивања, на задните конектори "пее":
01.jpg
Сум закачувал на бракетот и Samsung 2TB D3 Station, му префрлав на еден пријател скоро 900 мега и не покажа со ништо дека му смета нешто...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Антивирусот прави вака но и струјните побарувања на WD-то можеби се поинакви. Пробај со High Performance профил во Power Options и исклучи го заспивањето на USB Hub-от во Device Manager

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Има некој искуство со WD Red дискови? Како стојат со бука?

Сакам да го сменам моменталниот Blue од 1TB за нешто потивко. Во игра ми се еден модел на WD Red и еден модел Green од 2TB.
Гринот кој го имам е ладен и неверојатно тивок. Овој другиот има бучен мотор кој ми се амплификува во куќиштето па добивам мумлање. Иначе дискот нема никаква мана..

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Има некој искуство со WD Red дискови? Како стојат со бука?

Сакам да го сменам моменталниот Blue од 1TB за нешто потивко. Во игра ми се еден модел на WD Red и еден модел Green од 2TB.
Гринот кој го имам е ладен и неверојатно тивок. Овој другиот има бучен мотор кој ми се амплификува во куќиштето па добивам мумлање. Иначе дискот нема никаква мана..

Прашај го @xenon ако е достапен, мислам дека тој зема скоро еден WD Red. Инаку по дизајн мислам дека не би се фокусирале толку на тишина, повеќе треба да обезбеди доверливост, но не мора да значи ништо тоа...

xenon

░1+1=1░
15 јануари 2011
4.806
12.833
Skopje
www.wemaxa.com
Blue немам, Green и Red, имам но се користат како сториџ дискови односно кога не се пристапува до податоци не се активни. При стартување вртат сите исто, не приметувам разлика или некоја промена одкога го додадов 4TB WD Red. Сепак кај мене се во добро звучно изолирано куќиште (CM Cosmos II) - сите вентилатори (10тина) се врзани на контролер и вртат на некои 600rpm, па така разлики од евентуални фазни осцилации не се приметуваат. Дисковите исто ми се монтирани 2 кон горе, 2 кон доле тоа исто помага.

Н.з.с - Од аспект на акустика, 4TB ред е одличен драјв, нема некоја разлика од Green варијантите на тоа поле. Најбитно е добро затворено масивно куќиште од дебел челик и добри панели. Куќишта од типот Cosmos II, Silencio 550/650, неколку Antec модели, голем дел од Chieftec палетата која иако нема некои феноменално промаја варијанти користи масивни/тешки материјали кои одлично апсорбираат звук и анулираат осцилации. CH-cheese (швајцарско сирење) модели, гејминг модели (HAF serii) итн. се многу тешки да се изолираат и да се направат тивки за секојдневна работа / одмарање во иста просторија итн.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Прашај го @xenon ако е достапен, мислам дека тој зема скоро еден WD Red. Инаку по дизајн мислам дека не би се фокусирале толку на тишина, повеќе треба да обезбеди доверливост, но не мора да значи ништо тоа...
Blue_то ми беше примарен диск а секундарен, сториџ, ми беше Green. Откако зедов SSD блуто седи како сториџ и ми прави бука.
Форава е што на плавиот имам одредено да се симнуваат торенти а згора на се тука ги имам доделено темп фолдерите на winrar и winzip, тука имам Sandbox..
Се на се, не може да седи исклучен преку Power Options на одредено време. Гринот е срцка! Ни писнува нит претнува - тука одат големите фајлови и бекапи. И имам уште еден од 500 гига каде се бекапираат ултра битни работи. И клауд имам ... :)

Не знам, можда сум збеснат ама откако го зедов ова куќиште било каква бука од внатре ми смета.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Најбитно е добро затворено масивно куќиште од дебел челик и добри панели. Куќишта од типот Cosmos II, Silencio 550/650, неколку Antec модели, голем дел од Chieftec палетата која иако нема некои феноменално промаја варијанти користи масивни/тешки материјали кои одлично апсорбираат звук и анулираат осцилации. CH-cheese (швајцарско сирење) модели, гејминг модели (HAF serii) итн. се многу тешки да се изолираат и да се направат тивки за секојдневна работа / одмарање во иста просторија итн.
Условот за масивно и тивко куќиште ми е исполнет. Прашував за RED затоа што разликата помеѓу него и Green е околу 1000 денари.
Претходно имав Blue од 500 гига кој беше далеку по-тивок од овој. Овој има бучен мотор кој во HAF и останата перфорирана братија нема да се слуша.

Сега, иако обесен на ластици, ми фаќа некоја иритантна резонанса и често прозвучува како трансформатор во празен од.

[edit]
Пак има невреме. Отидов да гаснам рутери..
Упм!! Банана држава! Наместо да стават се под земја...

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Новите Toshiba DT01ACA100 што стигнаа во Анхоч.

2920 ден. - 1 TB

toshiba-DT01ACA100.jpg

ps. нели имаше еден гугл документ кај што се допишуваа резултатите? Да го ставевте во првиот пост?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
ps. нели имаше еден гугл документ кај што се допишуваа резултатите? Да го ставевте во првиот пост?

Да, добро што ме потсети. Јас ја работев табелата но одамна не е ажурирана откако е поставена:

http://forum.it.com.mk/threads/Хард-дискови-тестови-и-искуства.16162/page-10#post-229338

Ја додадов и во првиот пост. Ако некој сака да ја прошири ќе бидеме благодарни.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Да, има документ. Само треба да го побарам во хдд во, ке го ажурирам повторно ако не вечерва, утре обавезно. Во меѓувреме нема да биде лошо да се постира уште некој тест.

Поздрав.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Да, има документ. Само треба да го побарам во хдд во, ке го ажурирам повторно ако не вечерва, утре обавезно. Во меѓувреме нема да биде лошо да се постира уште некој тест.

Поздрав.

Ау да, извини скроз заборавив:

http://forum.it.com.mk/threads/Хард-дискови-тестови-и-искуства.16162/page-18#post-288625

hddchartitcommk.gif

https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0AukfqltI3SpudEhPdjJ0OHJPWTZ6S0ZpVXRNUmIyOWc&output=html

Истата е поставена на прва страна со линк до твојот пост. Благодарност.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Влезните времиња не се битни. Кај дисковите најбитен е трансферот (бидејќи сите веќе имаме SSD за OS)

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Новите Toshiba DT01ACA100 што стигнаа во Анхоч.

2920 ден. - 1 TB

Одличен е дискот, јас го имам одамна некои си 2 години.
Првите модели беа со Hitachi диск внатре, поновиве веќе програмите го препознаваат како Toshiba.

Инаку првиот со Хитачи дискот внатре ми појави бед сектори по 1 година користење и ми го сменија во Анхоч со овие поновите и овој веќе 1 година го имам и добар е стварно. Брз трансфер има како WD EZEX-от, плус е ептен тивок е ладен.

Еве слика од првиот што се расипа :)

Toshiba DT01ACA100 - Hitachi HDS721010DLE630.png

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Да споделам некоја слика, најмалиот хард диск односно микродрајв што ми паднал во раце. Изваден од Nokia N91, капацитет 4 или 8 гига, незнам кој е производител, димензија 3.3cm x 2.4cm x 0.4cm.

Интерфејс за чудово освен во Nokia не верувам дека постои така да ќе остане за украс.

IMG_4137-.jpg IMG_4138-.jpg IMG_4139-.jpg IMG_4143-.jpg IMG_4144-.jpg

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Како што реков, еве го обновениот фајл со резултатите од хд туне. Нека го измени некој првиот пост од мене и нека го додаде таму.

Поздрав.

Атачменти

• HDD Scores.zip
    15,4 KB · Прегледи: 10

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Како што реков, еве го обновениот фајл со резултатите од хд туне. Нека го измени некој првиот пост од мене и нека го додаде таму.
Поздрав.

Голема благодарност. На прва страна ставив скриншот од табелата како што беше дефаулт и фајлот во прилог. Добро би било да имаме и линк до гугл драјв за поубав преглед ама сум заборавил како се правеше. Наскоро.

Последна промена:

sub7even

read-only
24 мај 2014
1
0
Колку за инфо, и ја имам(в) од WD Blue 1TB ezex, дискот вибрираше поише од оние масажерите за стомак на Топ Шоп, што ли не сум проверувал се у ку
ќиштето дури и ќе го мењав (DC Tesseract)за на крај да утврдам дека буката доаѓа од него, коа го стаив на маса мислиш телефонот си го заборавил на вибрации, за на крај после 1 месец појавување на звук ко гребење да однесе нешто слики и сите симнати игри од оригин и сл во вечните ловишта. Напајањето е добро CM g550mтака да не е до тоа. Како и да е, случајно и без да го sирнам форумов го земав Toshiba-вa погоре и можам само да го пофалам, во однос на бука, температура вибрации,a и перформансите не му се лоши. Инаку за воља на вистината имам WD кој ми трае 9 год и уште го користам, а и брат ми има WD Blue 1TB ,но нити вибрира нити му прави проблем ко кај мене така да најверојатно сум добил лоша серија, незнам.

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
наидов на самсунгов кој ме изненади со над 1 милјон работни саати.(1626018 саати)
да не е грешка?
еве го каква кондиција е
144cq9u.png

22b49y.png

31 јануари 2014
1.261
1.439
Skopje
Nikola Sone's setup  
Processor & Cooler
i7 6700K | [email protected] | CM Nepton 240M
Motherboard