PC_GAMER
lurker
- 16 јуни 2017
- 538
- 464
Сподели што и како првични впечатоци, особено за стабилноста. Ме занима и мене да го пробам, мада викаат многу дека е доста стабилен како за верзија која не ни беше објавена за тестери што е добар почеток засега.
Сподели што и како првични впечатоци, особено за стабилноста. Ме занима и мене да го пробам, мада викаат многу дека е доста стабилен како за верзија која не ни беше објавена за тестери што е добар почеток засега.
Ќе видам ако имам време за експерименти и ја ќе пробам нешто на старата машина. Али сепак не е толку голем скок, сепак е 10ка воглавно за база земена .Вака од прв поглед изгледа доста стабилно, помошникот на интел за барање на драјвери не успеа да најде ништо(се надевам ке го средат). Не успеав многу да го тестирам бидејќи ми е инсталиран на лаптоп кој не го користам многу. Но бев прилично изненаден од тоа што работеше потивко, поладно и со помала потрошувачка на батеријата. Незнам дали е некое плацебо ефект но сигурен сум дека и подобро работи на дискови со вртежи од 5200.
Единствено нешто што ми смета е што знае на некој момент да се закочат звучните ефекти на секунда и да почне да зуи. Сепак е Dev Build, но ги надмина очекувањата кои ги имав.
Е сега имам другар кој одма се врати на 10ка бидејќи имаше различни проблеми со Valorant и League.
Ако некој реши да ги почитува условите на М$ за инсталација на 11-ка, треба да исполни одредени услови:
- Dual Core CPU & 4GB RAM (разумен минимум)
- TPM 2.0
- UEFI & Secure Boot
Најмногу недоразбирања има околу TPM 2.0, кој всушност е поддржан на сите генерации Рајзен и АМ4 платформи, само што треба да се подеси во биосот. Интел платформите би требало да го поддржуваат од 2016 година наваму. Најчесто тоа е емулација преку самиот процесор.
Кај АМД во биосот се води како 'fTPM' (Firmware TPM), а кај Интел како PTT (треба да биде некаде во Advanced settings/PC-FW или слично). Едноставно 'Enable' и имате TPM.
Еве и tomshardware го објаснуваат истото.
Погледнете го атачментот 102056
Како да се провери дали TPM е активен?
Type 'tpm.msc' in the searchbox and then press the Enter key.
The window that appears will tell you if TPM is enabled and active in the BIOS and is working okay.
Погледнете го атачментот 102057
Сето ова може комплет да се заборави, затоа што постои начин да се инсталира 11-ка без да се исполни ниту еден од овие услови и тоа на било кој ПЦ што колку толку има способен хардвер. Всушност секаде каде што би можело да се инсталира 10-ка, може и 11-ка.
1. Грабнете било какво ИСО од било која верзија на Win 10 х64
2. Направете со Rufus инсталационо УСБ
3. Во папката 'sources' (на инсталационото УСБ) избришете го 'install.wim'
4. Отворете го ИСО-то од Win 11 со WinRar/7zip или 'mount' со дупли клик
5. Копирајте го новиот 'install.wim' на УСБ-то и спремни сте за инсталација
Ова е проста 'Copy'/'Paste' операција, не ви треба никаков посебен совтвер, скрипти, 'cmd'...
TPM ми остана активен во биосот (сигурен сум дека ќе работи и без него) кој пак е ставен на 'Legacy' мод без 'Secure Boot' и тоа со 'MBR' форматирано SSD. Сето тоа на процесор Рајзен од прва генерација што официјално не е поддржан од M$.
Целата инсталација помина глатко, ми понуди една од 8-те верзии што ги има на ИСО-то и за неколку минути бев на десктоп. Пожелно е да се инсталира без активен интернет, за да се помине со локален акаунт, т.е. никаков.
Веќе сум 24h со 11-ката, си функционира одлично. Официјално регистриран, со апдејти, Стор, дефендер и тн. Багови никако да сретнам. Во многу (некритични) сценарија комотно би можел да помине и како главен OS.
Интересен пример: инсталација на HP лаптоп од 2007/2008-ма, Core 2 T7200 (2GHz), 2GB RAM.
Погледнете го атачментот 102058
Imam AMD Ryzen 3 2200G dali ke go podrzi windows 11Ако некој реши да ги почитува условите на М$ за инсталација на 11-ка, треба да исполни одредени услови:
- Dual Core CPU & 4GB RAM (разумен минимум)
- TPM 2.0
- UEFI & Secure Boot
Најмногу недоразбирања има околу TPM 2.0, кој всушност е поддржан на сите генерации Рајзен и АМ4 платформи, само што треба да се подеси во биосот. Интел платформите би требало да го поддржуваат од 2016 година наваму. Најчесто тоа е емулација преку самиот процесор.
Кај АМД во биосот се води како 'fTPM' (Firmware TPM), а кај Интел како PTT (треба да биде некаде во Advanced settings/PC-FW или слично). Едноставно 'Enable' и имате TPM.
Еве и tomshardware го објаснуваат истото.
Погледнете го атачментот 102056
Како да се провери дали TPM е активен?
Type 'tpm.msc' in the searchbox and then press the Enter key.
The window that appears will tell you if TPM is enabled and active in the BIOS and is working okay.
Погледнете го атачментот 102057
Сето ова може комплет да се заборави, затоа што постои начин да се инсталира 11-ка без да се исполни ниту еден од овие услови и тоа на било кој ПЦ што колку толку има способен хардвер. Всушност секаде каде што би можело да се инсталира 10-ка, може и 11-ка.
1. Грабнете било какво ИСО од било која верзија на Win 10 х64
2. Направете со Rufus инсталационо УСБ
3. Во папката 'sources' (на инсталационото УСБ) избришете го 'install.wim'
4. Отворете го ИСО-то од Win 11 со WinRar/7zip или 'mount' со дупли клик
5. Копирајте го новиот 'install.wim' на УСБ-то и спремни сте за инсталација
Ова е проста 'Copy'/'Paste' операција, не ви треба никаков посебен совтвер, скрипти, 'cmd'...
TPM ми остана активен во биосот (сигурен сум дека ќе работи и без него) кој пак е ставен на 'Legacy' мод без 'Secure Boot' и тоа со 'MBR' форматирано SSD. Сето тоа на процесор Рајзен од прва генерација што официјално не е поддржан од M$.
Целата инсталација помина глатко, ми понуди една од 8-те верзии што ги има на ИСО-то и за неколку минути бев на десктоп. Пожелно е да се инсталира без активен интернет, за да се помине со локален акаунт, т.е. никаков.
Веќе сум 24h со 11-ката, си функционира одлично. Официјално регистриран, со апдејти, Стор, дефендер и тн. Багови никако да сретнам. Во многу (некритични) сценарија комотно би можел да помине и како главен OS.
Интересен пример: инсталација на HP лаптоп од 2007/2008-ма, Core 2 T7200 (2GHz), 2GB RAM.
Погледнете го атачментот 102058
Да, ќе го поддржи, има плочата TPM?Imam AMD Ryzen 3 2200G dali ke go podrzi windows 11
Токму јас ја користам 11-ка од моментот кога се појави првата ликната верзија (21996.1) на AMD R3 2200G, генерално без сериозни проблеми за сите овие 60 дена.Imam AMD Ryzen 3 2200G dali ke go podrzi windows 11
Imam B450-A PRO MAX i go nemam modulot tpm 2.0 ama plocata podrzuva.Dali bi bilo toa problemДа, ќе го поддржи, има плочата TPM?
Ako mozes da pustis nekoe linkce kako da go aktiviram FTPM oti slabo stojam so noviov bios UEFIАктивирај во Биос FTPM и ќе имаш TPM.
Imam B450-A PRO MAX i go nemam modulot tpm 2.0 ama plocata podrzuva.Dali bi bilo toa problem
E fala ti mnogu go srediv ova na videoto e sega ako ima nekoja stabilna verzija od windows 11 da pustis neki link pa da probam da go instaliram...Pozdrav
E fala ti mnogu go srediv ova na videoto e sega ako ima nekoja stabilna verzija od windows 11 da pustis neki link pa da probam da go instaliram...Pozdrav
Кој сака, нека си билдне едно ИСО од тука и директ на железо. Тоа е таа 11-ка што ќе се официјализира за пар месеци (2021-10), нема друга.![]()
Не е слатко такаКако сите чекате на готово и на тацна да ве услужат леле мајко....
За тоа време додека чекав одговор тука ке разгулглав и ке најдев одговорот за 2 мин.
Пиши во Гугл MDL forums Windows 11 activationPa eve i ja so vasa pomos go instalirav windows 11,e sega kako moze da se aktivira...
Па ако си му праел апгрејд ваљда ги чува фајловите од претходниот виндољс у некој windows.old фолдер или нешо така.Zosto noviot windows 11 mi ima zafanato 80 GB od HDD kade moze da e greskata...
sourceforge.net
COOLERS CASE FAN 140mm LIAN LI UNI SL-INFINITY REVERSE BLADE ARGB 1600 RPM PWM, White, 14RSLIN1W
2.010,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750x MODULAR 80 PLUS GOLD, ATX 3.1& PCIe5.1, BLACK, CP-9020285-EU
9.120,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, Black/Walnut, CC-9011340-WW
9.850,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SILENT KEY PRO, Black, KBS-WMS-01
900,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020295-EU
8.100,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING F-GT PRO Cockpit, 150kg, BLACK, NLR-R003
78.600,00 ден