Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Vivaldi Browser v2

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Апропо муабетот поназад - нови проблеми со букмаркс во новава 3.8 за која баш се понадевав дека ќе има подобрувања на тоа поле.
- секој нов ентри го става на почеток на листата
- не се памти последниот употребен фолдер

Двете работи се прилично фрустрирачки за корисник со букмаркс оргаранизирани во многу фолдери и подфолдери, и долги листи на кои децениска пракса/навика е новите ентрија да идат најдоле... Како да ви форсираат дизајн на форумски thread во кој новите линкови се најгоре - само уште полошо, пошто сите стари букмаркс ви се во редоследо од најстари кон најнови.

Ваљда е баг а не "feature". Не знам ама знам дека ако настават вака лошите работи да ги прават полоши - една од двеве работи ќе се деси: Ќе морам да се научам да одложувам апдејти, односно да ги правам мануелно и ретко. Или ќе се вратам на фајерфокс, односно некој негов дериват, и можеби да видам што направиле од Вивалди за година/две.

едит, документиран е како баг, додуше само за спид-дајалот: Bookmark: Add new page will put it at top of destination list

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Да погледаш во „историјата“ кои сајтови си ги прегледувал во моментите кога имаш cpu usage скокови?

I

itstheigyg

Гостин
Да погледаш во „историјата“ кои сајтови си ги прегледувал во моментите кога имаш cpu usage скокови?
Ништо посебно од сајтови у последниов саат, youtube, forumov, xda developers forumot, анхоч и aliexpress, ги отворив сите пак и не се реплицираше проблемот.
Од кога ќе почне тоа 100% на core не прекинува без разлика што е пуштено или угасено се додека не го угасам целиот процес, у task managerot на вивалди не дава под таб или екстензија cpu usage него под самиот browser

Edit
Најверојатно проблем со апдејт на линукс додека работи вивалди во позадина
Рецимо на пример фино лепо избацивање на вивалди и користење на друг браузер.
Имам сихронизирано на 3,4 пц и мобилен и тешко ми е ептен да се префрлам :(

Изменето од модератор:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Edit
Најверојатно проблем со апдејт на линукс додека работи вивалди во позадина
Имаше апдејт вечерва... Како и да е веројатно не е до работата сајтовите, на пример кај мене се активни повеќе десетици сајтови од кои барем десетина јутјуб видеа, и прилично мазно си работи и на оваа постара конфигурација.

I

itstheigyg

Гостин
Имаше апдејт вечерва... Како и да е веројатно не е до работата сајтовите, на пример кај мене се активни повеќе десетици сајтови од кои барем десетина јутјуб видеа, и прилично мазно си работи и на оваа постара конфигурација.
И јас направив апдејт само не видов дали и вивалди беше во листата, значи бил и тоа праи проблем на линукс сеа за сеа

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Апропо муабетот поназад - нови проблеми со букмаркс во новава 3.8 за која баш се понадевав дека ќе има подобрувања на тоа поле.
- секој нов ентри го става на почеток на листата
- не се памти последниот употребен фолдер
Во последниот снепшот поправени се овие багови. Баш провери, ако си на тој стрим.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Фала но ќе ја почекам стабилната верзија... Инаку не се спомнува памтење на последниот употребен букмарк фолдер, само новите ентрија да не бидат на почеток на листата.

Некој ако му треба еве го линкот:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Инаку не се спомнува памтење на последниот употребен букмарк фолдер, само новите ентрија да не бидат на почеток на листата.
Кога додавам букмарк со шорткат, го додава во истиот фолдерот каде што бил додаден претходниот.
Ако го додавам преку икончето во УРЛ полето, во прозорчето што се појавува ако не одберам фолдер, односно само кликнам Done, го додава во последно одбраниот. Aко одберам фолдер, го додава во тој фолдер.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Oва во бетата/снепшотот?

Инаку сега го тестирав адблокерот, 100% поминува на сајтов:
Се разбира ова е само брз тест и не покрива сѐ ама ете нека се најде.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Oва во бетата/снепшотот?
Да, ама вака беше и порано. Го менуваа изгледот и функционалноста на прозорчето за додавање букмарк, па можно е да се појавил некој таков баг во некоја меѓу-верзија, но го немам забележано.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Утре излегува Vivaldi v4.
Најголеми новини се вградената алатка на Lingvanex за превод на веб страници.
И интегриран клиент за е-пошта со RSS и календар.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Супер, букмаркс работат како што треба (по старо).

Ги вклучив сите нови функционалности да ги разгледам. Меил клиентот ќе го пробам... Прва работа што приметувам, иконата од статус барот ја има само во првиот прозор (ако се користат повеќе). Исто календарот планирам да го пробам... Се надевам она што не се користи и ќе се исклучи, нема да биде активно и да зазема ресурси.

П.С. Веб панелите тек сега ги пробувам озбилно, топ се.
Мислењето е автоматски споено:

Вака првично согледано преведувањето на страни функционира ок.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Хаха само што се навикнав на фиксни табови, Вивалди 5.1 (свежо искочен) само што воведе скролачки табови... Само сега страв ми е со сите стотици табови што ги имам да ја пуштам да ја пробам опцијата.
View: https://www.youtube.com/watch?v=UeFcUWRpX-0

Reading list делува интересно, можеби (можеби) ќе биде корисна за средување на зависноста од милион отворени табови. Патем таб стакинг испадна супер иновација, постојано ја користам.
View: https://www.youtube.com/watch?v=V2FQGc_x3B8

И веројатно најважно: Фала богу, ги средиле букмаркс да работат и во приватен мод (снимање на нови букмаркс во private window не работеше од 5.0).

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Хаха само што се навикнав на фиксни табови, Вивалди 5.1 (свежо искочен) само што воведе скролачки табови... Само сега страв ми е со сите стотици табови што ги имам да ја пуштам да ја пробам опцијата.
Испробај ја слободно, ништо страшно нема да се деси.

Ако веќе ти се скрола, пробај стави ги вертикално (од лево или десно), попрегледно е така.
Или уште подобро, отвори window панел.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Вакви се повеќето сајтови, со наметнување видео плејбек. И мене ми се чини дека повеќето прегледувачи (вклучително и Вивалди) намерно не вградуваат можност за стопирање на аутоплејбек. Одговорот на прашањето „зошто“, тоа би биле шпекулации... Но факт е дека ова е проблем.
Од денешниот снепшот:

Changelog
  • [New][Toolbars] Create a drag-and-drop toolbar customization mode (VB-70320)
  • [New][Settings] Option to reset to default for every section (VB-7696)
  • [New][Audio][Settings] Option to disable autoplay for video and audio (VB-17431)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Eдна од ретките екстензии кои ги користам (всушност единствената покрај ublock origin), е AutoScroll. Може ќе му се најде на некој друг што Вивалди го користи на Линукс. Вивалди за жал нема нативен middle-click скрол на Линукс.

Го користев и Bypass Paywalls ама се чини дека следниов филтер импортиран во ublock origin подобро функционира:

Повеќе за ова тука (има и други опции):

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Темава ми излезе во “Нови мислења“ од страна, и сум долгогодишен корисник на Вивалди - се префрлив од FF заради native поддршката за вертикален бар (лево).

Последната функционалност со Workspaces беше одлична за нас собирачите на табови, ја дава проектна/тематска поделба на табовите без потреба од креирање специфични профили, повеќе прозорци итн.

Eдна од ретките екстензии кои ги користам (всушност единствената покрај ublock origin), е AutoScroll. Може ќе му се најде на некој друг што Вивалди го користи на Линукс. Вивалди за жал нема нативен middle-click скрол на Линукс.

Го користев и Bypass Paywalls ама се чини дека следниов филтер импортиран во ublock origin подобро функционира:

Повеќе за ова тука (има и други опции):
Можеби некој знае некој не, но Bypass Firewall повеќе не е достапна на оригиналните линкови на github заради DMCA notice (од авторот).
Истите се достапни на github но на привремено репо (проверено): bpc-clone - Repositories

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Гугл се спрема да ја усере работата... Firefox изгледа ќе остане единствената платформа со 100% функционални адблокери.

Ова го спремаат неколку години дури и го одложуваа на неколку наврати, ама од март почнаа да го имплементираат.
Ги опфаќа екстензиите, вградените блокери не се засегнати.

Manifest v3 update: Vivaldi is future-proofed with its built-in functionality | Vivaldi Browser

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Гугл се спрема да ја усере работата... Firefox изгледа ќе остане единствената платформа со 100% функционални адблокери.

Демек е независен од манифест в3 адблокеров што е вграден во вивалди. Имет и опција да си додаваш самиот листи и да бираш кои да се активни, а гледам дека ги има истите по дифолт што ми се штиклирани во uBlock Origin. Така да ваљда ќе брка работа. Мада не сум го користел вградениов(можда мањка), по навика uBlock пикам сегде.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Пробајте исклучете uBlock и погледајте неколку јутјуб видеа.
Вградениот адблокер на денови е ОК, почесто не е. На повеќето вебсајтови работи, на јутјуб ретко. Нема споредба со uBlock и според ефективноста и според опциите и можностите. Јас лично имам којзнае колку кастом филтри и подесувања. Нема шанси да се откажам од тоа.

Јузер интерфејсот на Вивалди е топ, најдобар во понудата... Ама јас лично повеќе би можел да го трпам Фајрфокс, отколку реклами.

Тука идеме до некои концепциски преценувања на Вивалди. Немаат ни одблиску доволно голем тим за да прават вака амбициозен проект. За мане лично кога воведоа календар и маил клиент, отидоа накај блоатвер. Ако ги погледате решените багови барем ~40% редовно се за маил клиентот... Па повеќето користиме вебмаил, а за другото постојат озбилни стари опен сорс проекти како Тандербирд на пример. Ад блокерот едноставно треба да му понудат соработка на авторот на uBlock, уште 10 години да го развиваат својот адблокер пак нема да дојдат до сегашнава функционалност на uBlock.
Исто требаше да го земат Фајерфокс енжинот за база а не хромиум, а сега гледаме точно зошто.

Претераа со расплинување, колку и да го засакав Вивалди ова со рекламиве дефинитивно ќе ја преполни чашата. Но имаат нецела година време па може нешто ќе се смени иако според соопштението гледам дека само токен отпор планираат да пружат.

Ако нема друго чаре во прво време може и Palemoon ќе пробам пак да го користам, зависи екстензиите во што состојба се за него.
Мислењето е автоматски споено:

E и вие што сте на м$ виндовс, треба некој регистри сетинг да подесите за да останете на манифест 2... За Линукс уште не сум истражил.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно