Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Убавина за сите - слатки ритуали, Мислење?

Ubavina za site

read-only
2 март 2018
8
11
Здраво дечки, се надевам дека девојките на форумов нема да ми се налутат.

Јас сум Маја,

Ми треба баш машко мислење за блог порталот што го подигнав, бидејќи ако сајтот поминува кај вас машките, тогаш ќе можам да се надевам на успех.

Блог порталот Убавина за сите – слатки ритуали е место каде што секој ќе може да има современ дијалог за сложеноста на убавината. Ги користам производите за убавина како алатка, обидувајќи да ги претставам што поавтентично, приближувајќи ги до читателите.
Фокусот на сајтот е козметиката. Темите кои се опфатени се: шминка, парфеми, нега на кожата и косата, нокти. Може да прочитате рецензии, тестови и описи на производи, совети и препораки во врска со убавината, одговори на вашите прашања, информации за нови производи на нашиот пазар.
Се надевам дека Ви се допаѓа мојот креативен простор и очекувам реакции од вас за тоа дали ви се допаѓа идејата, изработката, темите...
Добредојдени се сите идеи и добронамерни критики.

Благодарам и се недевам дека со објавувањето на овој пост не прекршив ниедно правило на форумов.
Маја

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
има пазар за темава...
веќе кога си почнала, а не си навлезена длабоко со странава...
мисли да ја пренамениш или прошириш со продажба...
ќе те чини многу повеќе после година денови градење,
доколку треба да ја преструктуираш за да има опција плаќање...
информирај се преговарај и отварај бизнис...
вакво нешто (во дом на потрошувачи) не знам дали има кај нас (освен она што го прават Avon и Oriflame)
(рекламите со тоа ќе им се крене цената, а и профитот со време ќе биде неколкупати подобар)...
поздрав за идеата секое добро...

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Браво Маја!
Едноставно, допадлив дизајн и врзан со допадлив автор.

Ubavina za site

read-only
2 март 2018
8
11
сајтот има премногу информации на насловна страна за мој вкус. а јас како човек со мал attention-span брзо губам интерес такада сметам дека треба средување.

Благодарам на укажаното!
И јас мислам дека горниот дел е пренатрупан со информации. Очигледно лош избор на вордпрес тема.

има пазар за темава...
веќе кога си почнала, а не си навлезена длабоко со странава...
мисли да ја пренамениш или прошириш со продажба...
ќе те чини многу повеќе после година денови градење,
доколку треба да ја преструктуираш за да има опција плаќање...
информирај се преговарај и отварај бизнис...
вакво нешто (во дом на потрошувачи) не знам дали има кај нас (освен она што го прават Avon и Oriflame)
(рекламите со тоа ќе им се крене цената, а и профитот со време ќе биде неколкупати подобар)...
поздрав за идеата секое добро...

Благодарам на идеите,
Но првенствено би сакала порталот да биде информативен, со еден збор, козметика на едно место. Можеби грешам со концептот, но затоа и побарав машко мислење!

Изменето од модератор:

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Одличен е порталот, секоја чест за вложениот труд. :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
@krema
Види разбери се со госпожата ..
Добро е што има и други дежурни овде, така да нема потреба од мојата интервенција.
Како и да е @Ubavina za site доби добро совети од нашите членови.

Него едно директно прашање до Маја.
Која е твојата препорака за изморени очи (некоја маска за очи или слично)? Скоро сите овде имаме ваков хорничен проблем.

Порталот е добар, нормално треба уште да се доработува согласно препораките од погоре.

Ubavina za site

read-only
2 март 2018
8
11
Одличен е порталот, секоја чест за вложениот труд. :)
Благодарам,
Ах, заборавив да спомнам дека порталот постои околу 10 дена, сеуште се навикнувам. Првичната идеја ми беше да биде класичен блог, но на крај се одлучив за комбинација помеѓу портал и блог.

Добро е што има и други дежурни овде, така да нема потреба од мојата интервенција.
Како и да е @Ubavina za site доби добро совети од нашите членови.

Него едно директно прашање до Маја.
Која е твојата препорака за изморени очи (некоја маска за очи или слично)? Скоро сите овде имаме ваков хорничен проблем.

Порталот е добар, нормално треба уште да се доработува согласно препораките од погоре.

Благодарам за препораките,
За "изморени очи" се оди кај чичко доктор, хахахаххах
Моите совети се однесуваат за пределот околу очите!
Во секој случај благодарам за убавите зборови.

Изменето од модератор:

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Може да се става и краставици на очите, одлично релаксираат.
Кај чичко доктор се оди ако не „загледуваме“ убаво. :)
Како и да е со среќа!

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Одлична идеја.

Предлози/забелешки:
-Би додал продажба. (Подразбира поголем почетен влог, но и профит).
-Би направил помонохроматски дизајн на сајтот со многу внимание на фонтовите кои ќе се користат.
-Би избрал заштитна боја и симбол/логотип и би го брендирал сајтот. Моменталното име ќе биде слоган.
-Би внимавал на сликите да не содржат текст(моментално е текст врз текст. Барем на мобилната верзија).
-Би снимал видео рецензии. Како женско би правел и туторијали за шминкање. Ако не самостојно, ќе најдам другарка што е умешна. Квалитетна камера, микрофон и остветлување во студио.

Ubavina za site

read-only
2 март 2018
8
11
Одлична идеја.

Предлози/забелешки:
-Би додал продажба. (Подразбира поголем почетен влог, но и профит).
-Би направил помонохроматски дизајн на сајтот со многу внимание на фонтовите кои ќе се користат.
-Би избрал заштитна боја и симбол/логотип и би го брендирал сајтот. Моменталното име ќе биде слоган.
-Би внимавал на сликите да не содржат текст(моментално е текст врз текст. Барем на мобилната верзија).
-Би снимал видео рецензии. Како женско би правел и туторијали за шминкање. Ако не самостојно, ќе најдам другарка што е умешна. Квалитетна камера, микрофон и остветлување во студио.

Благодарам за одличните препораки,
-За продажба не сум размислувала, бидејќи по мое мислење би се изгубила објективноста на сајтот. Многу ми е важно сајтот на остане независен, неподложен од спонзорите, бидејќи моја идеја е да покрај пофалби за квалитетни производи, да критикувам одредени козметички производи кои не ги исполнуваат критериумите за квалитет.
-се согласувам, добра замерка
-ок
-да, сликите содржат текст на главниот слајдер и мене ми пречи посебно на мобилната верзија.
-во план

Благодарам уште еднаш!

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Untitled_1.jpg

Ubavina za site

read-only
2 март 2018
8
11
Логото ти цица преголем дел од најзначајниот и највредниот простор на страната
Со логото идејата ми беше барем на почеток за стане претпознативо на прв поглед, односно логото да ги поврзува читателите со сајтот. Затоа избрав да биде поголемо. Во секој случај добра замерка и здравје ако заживее порталот сигурно ќе следат измени околу големината на логото, па можеби ќе се најде и некој спозор за реклама, хахахах!

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
Пофалби за идејата и за реализацијата.
Солидни верзии на десктоп верзијата, и на верзијата за мобилни уреди.
Добра работа кај постовите: текст, поднаслови, фотографии, итн...

Забелешки и предлози:
- лого: делот „слатки ритуали“ (ракописно) е скоро нечитлив - сменете го фонтот за тој дел (во печатно) дури сте тазе веб страна (брендинг, препознатливост, ова-она...)
- фонтот кај текстот во постовите и на Home Page (posts' snippets) е многу мал - зголемете го
- имате вишок / непотребни елементи во sidebar
- брзината на вчитување на веб страната Ви е многу лоша - подобрете ја
- неколку важни делови од веб страната не се user-friendly (во деловите како: постови, категории, pages...)
- при споделување на содржини од веб страната на други места (социјални мрежи, други веб страни, итн...) - корисникот нема баш најдобро ускуство
- во целина, на веб страната и треба „final touch“ - доработка и до-оптимизација

Што понатака...
Доколку сакате да го подобрите корисничкото искуство, и рангирањето за темите кои ги обработувате кај Google, а со тоа да добиете и поголем број на посетители преку веб пребарувачите, и да се прикажете како сериозна веб страна - пишете ми' приватна порака.
Можам да Ви ги корегирам горенаведените работи, а и во детали да Ви пренесам што се' треба да се подобри.

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Мобилната верзија работи односно респонзивна е страна што е добро, но многу се чека од клик до почнување на вчитување на кодот (time to first byte ttb).

Каде е хостиран?

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Јас ќе упатам мала критика околу името. Долго, комплицирано, клише. Многу подобра идеја ми е лупам, пудра.мк, маскара.мк и нешто слично и креативно, отколку убавиназасите.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Благодарам за одличните препораки,
-За продажба не сум размислувала, бидејќи по мое мислење би се изгубила објективноста на сајтот. Многу ми е важно сајтот на остане независен, неподложен од спонзорите, бидејќи моја идеја е да покрај пофалби за квалитетни производи, да критикувам одредени козметички производи кои не ги исполнуваат критериумите за квалитет.
-се согласувам, добра замерка
-ок
-да, сликите содржат текст на главниот слајдер и мене ми пречи посебно на мобилната верзија.
-во план

Благодарам уште еднаш!

Објективноста со добро менаџирање секако нема да се изгуби...
Никој не може да те форсира да го рекламираш ако не сакаш...
Критикувај кого сакаш... барем ако не друго денес (сега за сега) е тоа овозможено на интернет...
Без финансии нема долго да турка site-то особено ако стане популарно...
Кога ќе билдаш содржини само hosting-от ќе ти иде од џеб,
да не зборам за потрошеното време кое денес нели е толку скапо колку што одлучиме да го продадеме...

Размисли уште еднаш за информирање за правилна структура на портал... од CMS до опции за поврзување со банка...
и идејата ја преструктуирај во посериозна зошто таква и треба да биде... јас гледам потенцијал за разработка...
(од обичен флаер на Cosmos што погледнав и размислата дека девојките трошат повеќе и од 1/4 плата на козметика)...
ако ништо друго за споредба мислам дека Убавина за Сите е добар слоган и може да биде женски пандан за IT форум...

NOTE: Воопшто не е касно за ваков startup во МК...

Со логото идејата ми беше барем на почеток за стане претпознативо на прв поглед, односно логото да ги поврзува читателите со сајтот. Затоа избрав да биде поголемо. Во секој случај добра замерка и здравје ако заживее порталот сигурно ќе следат измени околу големината на логото, па можеби ќе се најде и некој спозор за реклама, хахахах!

Воопшто не се согласувам со твојата идеја за позиција на логото, лош избор. Уште полошо ќе биде да ставиш реклама од спонзор таму.

Ubavina za site

read-only
2 март 2018
8
11
Пофалби за идејата и за реализацијата.
Солидни верзии на десктоп верзијата, и на верзијата за мобилни уреди.
Добра работа кај постовите: текст, поднаслови, фотографии, итн...

Забелешки и предлози:
- лого: делот „слатки ритуали“ (ракописно) е скоро нечитлив - сменете го фонтот за тој дел (во печатно) дури сте тазе веб страна (брендинг, препознатливост, ова-она...)
- фонтот кај текстот во постовите и на Home Page (posts' snippets) е многу мал - зголемете го
- имате вишок / непотребни елементи во sidebar
- брзината на вчитување на веб страната Ви е многу лоша - подобрете ја
- неколку важни делови од веб страната не се user-friendly (во деловите како: постови, категории, pages...)
- при споделување на содржини од веб страната на други места (социјални мрежи, други веб страни, итн...) - корисникот нема баш најдобро ускуство
- во целина, на веб страната и треба „final touch“ - доработка и до-оптимизација

Што понатака...
Доколку сакате да го подобрите корисничкото искуство, и рангирањето за темите кои ги обработувате кај Google, а со тоа да добиете и поголем број на посетители преку веб пребарувачите, и да се прикажете како сериозна веб страна - пишете ми' приватна порака.
Можам да Ви ги корегирам горенаведените работи, а и во детали да Ви пренесам што се' треба да се подобри.

Богатство од идеи! Благодарам! Не знам од каде да почнам, но во секој случај среќна сум што побарав машко мислење за порталот.

-лого - се сложувам, ќе побарам да ми направат измена или неколку варијанти, па што ќе биде...
-фонт - да и мене ми смета тоа, ќе проверам вордпрес темата дали дозволува измена на големината на фонтот, бидејќи темата е премиум сигурна сум дека може.
-sidebar - веќе кажано, изгледа пренатрупано посебно во мобилната верзија, се надевам на решение.
-брзината - хостингот е кај инхост, треба да проверам кај нив!
-user friendly - ќе мора тој простор да го организирам подобро, веќе имам некои идеи...
-споделување - до темата е!
- final touch - баш така, се надевам дека дечките кои ги имав ангажирано да го направа тоа ќе си ја завршат работата!

-понатака...
Многу ти благодарам за понудената помош, посебно да добрите и на место забелешки, се надевам дека сите овие работи за кои зборувавме ќе ги поправам, но ако дојдам до непремостлива препрека, сигурно ќе побарам помош.

...Кога ја добив идејата да го споделам порталот на класично машки форум, бев со големна резерва за реакциите, но сега сум сигурна за вистинскиот потег.

Мобилната верзија работи односно респонзивна е страна што е добро, но многу се чека од клик до почнување на вчитување на кодот (time to first byte ttb).

Каде е хостиран?
Во инхост! Ке проверам со дечките дали може да се подобри, благодарам

Јас ќе упатам мала критика околу името. Долго, комплицирано, клише. Многу подобра идеја ми е лупам, пудра.мк, маскара.мк и нешто слично и креативно, отколку убавиназасите.

Името не го давам, тука имам црвени линии, хахахахха

Убавина за Сите е добар слоган и може да биде женски пандан за IT форум...

Дај боже, благодарам

Изменето од модератор:

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Идејата ти е супер само што за монетаризација во Македонија ќе ти биде многу тешко.

Според типот на постовите најдобро ти е да почнеш блог / портал на англиски јазик и да вложиш малце во промоција и оптимизација на светско ниво.

Ќе се вклучиш во affiliate програми и ќе заработуваш од тоа многу повеќе отколку од реклами тука во Македонија.

Само треба да го владееш многу добро англискиот јазик и да пишуваш уникатна и обемна содржина / рецензии.

Ubavina za site

read-only
2 март 2018
8
11
Идејата ти е супер само што за монетаризација во Македонија ќе ти биде многу тешко.

Според типот на постовите најдобро ти е да почнеш блог / портал на англиски јазик и да вложиш малце во промоција и оптимизација на светско ниво.

Ќе се вклучиш во affiliate програми и ќе заработуваш од тоа многу повеќе отколку од реклами тука во Македонија.

Само треба да го владееш многу добро англискиот јазик и да пишуваш уникатна и обемна содржина / рецензии.

Да, одлична е идејата за блог за козметика на англиски јазик, сум размислувала многу и ако успее идејата со порталот Убавина за сите во Македонија, можно е, но сигурно после една година.

Можда не сте упатени ама еден таков успешен пример во светот е Huda Beauty, која започнала од еден таков блог сајт, а сега има своја козметичка линија која е многу популарна.
Извините можда ве замарам со многу козметика!

Последни теми

Последни огласи

На врв