Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.304
1.328
Покрај T212 отворив и IBKR, дали има некој на форумов што има IBKR сметка да го прашам приватно неколку прашања во врска со сметката и трансферите?
Да имам отворено пред 3 месеци така нешто пиши ако сакаш ако можам да ти помогнам.

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96
Покрај T212 отворив и IBKR, дали има некој на форумов што има IBKR сметка да го прашам приватно неколку прашања во врска со сметката и трансферите?

Пиши тука, ке ти одговорам, верувам дека ке им користи и на други.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.712
3.374
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Да имам отворено пред 3 месеци така нешто пиши ако сакаш ако можам да ти помогнам.
Пиши тука, ке ти одговорам, верувам дека ке им користи и на други.

Благодарам момци! Епа вака.. Прашањево ќе биде ептен почетнички но вие ја знаете повеќе од мене платформата па сигурно знаете дали е вака нормално или не. Креирав individual сметка, и сега во settings имам 2 individual сметки, што малце ми е чудно и не знам зошто ја имам втората.

1. Дали е нормолно да се има 2 individual сметки? (слика), ако не е тогаш најверојатно ова влече од некоја сметка што ја имам креирано а заборавено (не верувам).
1782685884280.png

На втората сметка со 7 на крај приметувам само кога ќе ја изберам дека го има ова од левата страна и тоа е се, додека таа со 5 на крај има детално се...
1782686037469.png

И второ прашање, ова повеќе е лична преференца, но која валута ја користите за депозити и зошто баш таа? претпоставувам ако сте инвеститори на долг рок, имате и избрано некоја акција, ако да и ако е ок да се сподели која е таа?

Јас сум Trading212 и таму интерфејсот е каде-каде по newbie friendly. Ама сакам паралелно да отворам на IBKR и да останам таму, а T212 подоцна да ги префрлам на IBKR.

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Благодарам момци! Епа вака.. Прашањево ќе биде ептен почетнички но вие ја знаете повеќе од мене платформата па сигурно знаете дали е вака нормално или не. Креирав individual сметка, и сега во settings имам 2 individual сметки, што малце ми е чудно и не знам зошто ја имам втората.

1. Дали е нормолно да се има 2 individual сметки? (слика), ако не е тогаш најверојатно ова влече од некоја сметка што ја имам креирано а заборавено (не верувам).
Погледнете го атачментот 162749

На втората сметка со 7 на крај приметувам само кога ќе ја изберам дека го има ова од левата страна и тоа е се, додека таа со 5 на крај има детално се...
Погледнете го атачментот 162750

И второ прашање, ова повеќе е лична преференца, но која валута ја користите за депозити и зошто баш таа? претпоставувам ако сте инвеститори на долг рок, имате и избрано некоја акција, ако да и ако е ок да се сподели која е таа?

Јас сум Trading212 и таму интерфејсот е каде-каде по newbie friendly. Ама сакам паралелно да отворам на IBKR и да останам таму, а T212 подоцна да ги префрлам на IBKR.
1. неам појма искрено, не е лошо да пишеш на сапорт да ти кажат најубаво
2. евра, бидејки тргувам на европска берза ЕТФ во евра па нема конверзии, праќам преку сепа, 1но етф, WEBN

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.712
3.374
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
1. неам појма искрено, не е лошо да пишеш на сапорт да ти кажат најубаво
2. евра, бидејки тргувам на европска берза ЕТФ во евра па нема конверзии, праќам преку сепа, 1но етф, WEBN
Фала ти, им пишав интересно е што кога креирав тикет имав опција само да го изберам главната сметка, најверојатно тоа е нешто што автоматски се има креирано, или како што кажав, ако некогаш сум креирал сметка и не сум ја завршил регистрацијата, може да ме имаат поврзано (што нема логика).

на T212 вложувам во долари, ама евра ми е некако подобра опција, со оглед на тоа што сакам и брат ми да го натерам а тој е во EU држава, за него повеќе му одговара евра.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв