Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
55 инчи си е таман за 3,5 метри.

Јаска дури растев дома имаше 55cm (подели со 2,5 за инчи) телевизор, и него од околу 3 метри го гледавме најчесто (така беше препорачано)

Иначе дур растевме имаше и плазма која е закон за све ова што е денес од телевизори.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Настрана објаснувањето за разликите меѓу VA и IPS панел, верувам дека се убоо објаснети и си држи вода,
ама дека 55 инчи ќе бил мал на 3,5 метри, дај да не ви кршам филм, ама од кој паралелен универзум сте бе? Јаска дури растев дома имаше 55cm (подели со 2,5 за инчи) телевизор, и него од околу 3 метри го гледавме најчесто (така беше препорачано), и сметавме дека е екран со пристојно голема дијагонала (побогатите можеа да си дозволат до кај 80cm), и се читаа и преводите и нормално се функционираше.

Искрено се извинувам за забегувањето во мал офтопик, ама морално беше...

Сосема во ред ти е мислењето, јас не објаснив баш убаво, 3.5м е таман за 55" за гледање full HD или 4К содржини, за "турски серии" на нашиве тв-а доволно е и 32" :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
55 инчи си е таман за 3,5 метри.

Иначе дур растевме имаше и плазма која е закон за све ова што е денес од телевизори.

Каква плазма бе јас дур растев комодорето на лампаш ТВ од ЕИ Ниш ми беше уклучен. Станував го чкрапнував ТВ-то и идев да доручкувам. Даљинско беше sci-fi, а татко ми покоен моторот од РОГ го трампаше да ми го смени атарито за комодоре.

Ама кога ќе се загрееа лампите бре бре какви графики имаше тоа комодорето ццц. Е да колор ТВ огромен од 72цм беше, тоа екранот нанадвор му искачаше како диоптер на +7 наочари.

Ооооо не беше нишки. Горење Селектоматик сега ми текна.

slika-989251-547221bdcb6d9-velika.jpg

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
За парите тоа е. Релативно голем екран и 1080п. За слика иди види го.

Само да знаеш јас имав шнајдер ака арчелик/кина или што и да е (ваков тип на ТВ) и неможев ни за 8000 ден. да го дадам после неколку месеци. Не дека не бев задоволен сакав 55"

Vladimir1977

read-only
28 април 2020
5
1
Нарачан philipsot 50" па здрави живи кје видиме кје споделам импресии кога кје стигне. Бев прекчера во техномаркет фино човек ми објасни све околу разликата va i ips, екраните.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Дечки, конечно се подновивме со нов Samsung 55 RU7402 пред два дена.
Честито нека ми, кој видам частам пиво :) Тевето е доста брз, нема никакво кочење, дури и при палење за секунда подига, стварно импресивно. Сега малќе сум разпчаран од UHD dimming. Знам дека е edge led, знам дека не е OLED, не е ни QLED, ама како дум очекувам нешто повеќе....
Туку кога пуштам филм преку USB не ја чита кирилицата. Не е ваљда дека не ја подржува! :confused:
Во фолдерот не ги покажува преводите. барем сега за сега колку што се снаоѓам.
Некој со Samsung TV да каже нешто!

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Честито нека ми, кој видам частам пиво :) Тевето е доста брз, нема никакво кочење, дури и при палење за секунда подига, стварно импресивно. Сега малќе сум разпчаран од UHD dimming. Знам дека е edge led, знам дека не е OLED, не е ни QLED, ама како дум очекувам нешто повеќе....
Туку кога пуштам филм преку USB не ја чита кирилицата. Не е ваљда дека не ја подржува! :confused:
Со здравје да си го гледате :)

Мислам дека е одличен телевизор за парите, треба ваљда малце и да го подесиш за да извадиш максимум од него.
Е сега нели беше VA панел, директно кога го гледаш, има супер слика/контраст, ама од над 25 степени странично одма избледува и замаглува сликата, тоа е.
Плус и смарт даљинското е топ, многу добро за IPTV, листање канали и слично.

За преводите, нормално треба да се со исто име со филмот, во ист фолдер.
За кирилицата, треба во енкодинг да наместиш Cyrillic, по дифолт е ваљда на Central European.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Добро со сликата се снајдов. Има многу опции за подесување на сликата. Пристојна длабока црна може да се постигне со намалување на brightness скроз и со backlight не скроз ама прилично ниско на едно 10-15 завусно од филмот, ако е претежно со темни сцени може и со пониско.
Е со преводите сеуште треба да испитаме. Супер е шо има подесување боја на преводот, фонт, транспарентност. Е околу кирилица уште треба да чепкам. :)
Важно фабрички иподесен изгледа како да има слабо осветлување. Но чепкајки во сетинзите тоа се менува.
Контрасти одлични.

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Некоја препорака за 32inc tv што работи иптв добро.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
А за секој случај (може и да нема врска) не е лошо да провериш и .srt-то дали е utf8+bom
Алал да ти е бе Авиде. И од тебе нешо корис да виде човек :)
За секој случај после 2-3 дена ебавање по менито текна ми тоа твојо utf8, не за друго оти сум ги приметувам у српските преводи излегуваат под 3 текста од еден рар. Едниот латиница, другио чирилица обична, а третио чирилица utf8. And it works :carefree: Преска рабкото вецерта 3 саата интезивно испробував и слики подесување и опции за превод наизменично и други почна да коче тевето. Божем јак процесор ама ипак не е комјутер и не е планиран за штракање на на даљинското како гејминг да пукаме.
ТУКУ НАЈБИТНОТО! Откако убацив utf8 srt кирилица откако ставив USB у ТВ тек тогаш се отворија опциите за кои спомнуваше @olikomerc . Пред тоа, без таков превод у дидор со ТВ-то таа опција не се отвараше. Па фино лепо си подесивме и боја и фонт и големина и се. Некна јас спомнав дека имало боја за превод, ама остануваше иста оти тоа били за AIR PLAY. Поврзување на Ајфон нешто. Важно бидна. Го одморив ТВ-то 2 саата така сега ке си изгледам еден филм на раат са чирилицом :)

draganamon

lurker
24 јануари 2016
701
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво дечки.
Треба да купувам 32 инчен телевизор кој ке се користи одвреме-навреме преку викенд, околу 5-6 дена во месецот. Ми треба за да пуштам цртани на дете и мора да има youtube.
Бидејки не ми е за секојдневна употреба, сакам да поминам поефтино. Гледав
Анхоч - Vivax - Anhoch PC Market Online - TV Vivax TV-32S60T2S2SM 32" LED HD Ready SMART Android HDMIx3/Wifi /USBx2/DVB-T2/C Tuner

Галерија - Vivax - VIVAX TV 32LE78T2S2SM - Galerija

Сет - ST - ST-32NE4700

Нептун
Fuego - HD LED Smart TV FUEGO 32EL610 ANDT, 32"(81cm), Android TV, WiFi
Schneider - HD LED TV SCHNEIDER 32SL55, 32"(81cm), Android TV, WiFi

Знам дека не можам многу да очекувам за тие пари, но дали некој има искуство со некој од овие телевизори/марки или било која препорака ?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Здраво дечки.
Треба да купувам 32 инчен телевизор кој ке се користи одвреме-навреме преку викенд, околу 5-6 дена во месецот. Ми треба за да пуштам цртани на дете и мора да има youtube.
Бидејки не ми е за секојдневна употреба, сакам да поминам поефтино. Гледав
Анхоч - Vivax - Anhoch PC Market Online - TV Vivax TV-32S60T2S2SM 32" LED HD Ready SMART Android HDMIx3/Wifi /USBx2/DVB-T2/C Tuner

Галерија - Vivax - VIVAX TV 32LE78T2S2SM - Galerija

Сет - ST - ST-32NE4700

Нептун
Fuego - HD LED Smart TV FUEGO 32EL610 ANDT, 32"(81cm), Android TV, WiFi
Schneider - HD LED TV SCHNEIDER 32SL55, 32"(81cm), Android TV, WiFi

Знам дека не можам многу да очекувам за тие пари, но дали некој има искуство со некој од овие телевизори/марки или било која препорака ?

ST и Fuego би ги рипнал во старт. За Schneider имаше тема на форумов дека се најверојатно фејк бидејќи логото е напишано со "а" Schnаider. Тоа се гледа и на сликата на страната на Нептун. Остануваа Vivax-от. И како што ти рече професорот погоре, гледај кој има подобра сервисна поддршка.
Би можел да видиш што има во моментов и во Зоте, тие продаваат Tesla и Elektra.

StarBoy29

read-only
16 мај 2020
13
8
Моите до ден денес за телевизор со рамен екран викаат плазма.
Исто. :D

СТ како марка е крш. Не знам, може за телевизори е океј. Ама досега се што сум земал на СТ е благо речено катастрофа. Јас не би го купил тој телевизор на СТ.

Јас имам ЛЕД ТВ 32'' на SHARP. Се сеќавам од Сетек го земавме за 17,000. Баш гледав на странава на Сетек и ги нема веќе. Тогаш мислам само што испаднаа овие ЛЕД па затоа поскап. Сега за овие пари и смарт ТВ ќе земеш солиден. Во прва прилика би зел некој смарт ТВ Сони или Филипс до 42''.

MacRazor

hello world
15 ноември 2017
234
149

Со здравје да си го користиш. Ја ссакам за у соба да зеам ист модел само 43 инчен. Него ме занима преварантите од "Северна" Кореја имаат ли намера да даваат 5 год. гаранција, или планираат и таа да ја симнат на 1 година.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Со здравје да си го користиш. Ја ссакам за у соба да зеам ист модел само 43 инчен. Него ме занима преварантите од "Северна" Кореја имаат ли намера да даваат 5 год. гаранција, или планираат и таа да ја симнат на 1 година.
Абе даваат 3 години продужена од Winner. и У нептун исто така даваат само тражат 3% доплата од цената.
Туку 43 инча 4К некако не ми оде. Ќе треба од ептен блиско да гледаш од еден метар :)
49 инча ако ти го собира на предвиденото место добро ќе да е.

MacRazor

hello world
15 ноември 2017
234
149
Знам дека даваат имам пријателче у Winner, ама мислам дека тоа важи за се освен за панелот. А се знае што рика, нали?!

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Горење Селектоматик сега ми текна.

Погледнете го атачментот 87043
Плус за ова, се пронајдов. И моето комодоре на оваа мазга ја прикажа првата слика 1980 и некоја. Да додадам дека прво се вклучуваше левото копче, па се чекаше да се загреат лампите едно 2 минути, па се вклучување и десното копче. (тие коцкастите над 8-те програми). Се сеќавам и на лампите: PL519 и PY500A, кои на година-две требаше да се заменат.
Извинете за оФФ, ама носталгија.

Последни теми

Последни огласи

На врв