Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

XAKEP

read-only
19 февруари 2009
38
8
XAKEP's setup  
Processor & Cooler
i7-4710HQ
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500GB + 1TB Toshiba
RAM
16GB
Video card
Radeon R9 M265X + Intel HD 4600
Mouse
A4 Tech Bloody R80
OS
Windows 10 Pro
Кога може да се очекува да паднат цените на OLED?
Освен Neptun од каде се препорачува кај нас да се купи ТВ?
Што е ова, најевтиниот у Нептун е 100к денари. Зошто мислам дека имаше меѓу 60-80к пред неколку месеци?
Не знам ова благо ограничениов срч на Нептун дали ги дава само оние што се на залиха.

Техномаркет
Техномаркет - QLED

Нептун
Иститот телевизор ги имаш и во нептун за 50К
4k UHD QLED Smart TV SAMSUNG QE55Q60 RATXXH QHDR4x, 3000PQI, WiFi

Можеш да си ѕирнеш и други модели
QLed - Техномаркет
Техномаркет - QLED

QLed - Нептун
Нептун - ТЕЛЕВИЗОРИ

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Техномаркет
Техномаркет - QLED

Нептун
Иститот телевизор ги имаш и во нептун за 50К
4k UHD QLED Smart TV SAMSUNG QE55Q60 RATXXH QHDR4x, 3000PQI, WiFi

Можеш да си ѕирнеш и други модели
QLed - Техномаркет
Техномаркет - QLED

QLed - Нептун
Нептун - ТЕЛЕВИЗОРИ
Фала ама qled не признавам.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
Не е само за телевизори. И за делови за компјутер.
Другарче од Америка, кога му кажав цени тука за делови од памет се извади. Да видиш кај нив, ем такси не плаќаат, не ти знам што, нонстоп попусти.
Исто како кај нас е и низ Европа, да не ве чуди тоа.

Па хардверот и не е толку скап кај нас... често се одобруваат попусти.

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro
9 август 2018
1.172
477
Фала ама qled не признавам.
No hate, ама уживај си со перманентен Burn - In за 5 години.
И јас сакам OLED, ама без burn - in проблемите.
Добар е OLED, ама додека ќе трае.
Затоа барем јас ќе зи земам QLED наместо OLED.
Micro LED е иднината, ама кај нас по пристапна цена и тоа за 6 - 7 години едино.

Да, знам дека сега OLED е во најдобра фаза, најиздржливи се оти поминуваат низ многу тестови, ама покасно или порано, Burn - In проблемот пак ке се појави. За тоа нема чаре, ни Pixel Shifting ни ништо. А башка не би сакал телевизор кај што пикселите ќе ми се мрдаат горе доле на секоја минута. Totally ruins the experience.
Вас другите, што ве спречува од купување QLED, освен парите нормално.
Зошто би земале друга технологија на дисплеј наместо QLED?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
5 години за да смениш телевизор е таман. Не сум шпарач за квалитетни ствари и нешто што често користам.
Ја во суштина дури и сакам LG-во од 2015 да му се деси нешто за да си купам нов :D 4к HDR си е 4к HDR уште па OLED мх мх мх. Сега сум 1080p без HDR :(

9 август 2018
1.172
477
5 години за да смениш телевизор е таман. Не сум шпарач за квалитетни ствари и нешто што често користам.
Ја во суштина дури и сакам LG-во од 2015 да му се деси нешто за да си купам нов :D 4к HDR си е 4к HDR уште па OLED мх мх мх. Сега сум 1080p без HDR :(
Епа убаво за тебе, ама јас не мењам на 5 години. Па така да за мене QLED е сасвим океј.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
Највеќе зависи дали телевизорот се користи за гледање на работи или за светло.

Бидејќи ако е за гледање на филмови и серии и слично ОЛЕД нема да има проблем. Секако ако се гледа кропнато на 16:9 снимка се разбира а не 30:9 како што милувата дега модерно да ги прават филмовите да има повеќе црни линии од слика на телевизорот.

И да има истиот е тотално небитен при ваква нормална употреба.

Од друга сттана ако телевизорот се користи вклучен за да свети и да збори нешто или за цртани да вртат никако не се зема ОЛЕД туку нормален телевизор кој сепак ќе му омалаксаат диодите после 5 години и ќе потемнува се повеќе и повеќе. Ама ќе врши работа за да збори и за да свети.

Тоа е разликата.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
И јас сакам OLED, ама без burn - in проблемите.
Добар е OLED, ама додека ќе трае.
Затоа барем јас ќе зи земам QLED наместо OLED.
Micro LED е иднината, ама кај нас по пристапна цена и тоа за 6 - 7 години едино.

Да, знам дека сега OLED е во најдобра фаза, најиздржливи се оти поминуваат низ многу тестови, ама покасно или порано, Burn - In проблемот пак ке се појави. За тоа нема чаре, ни Pixel Shifting ни ништо. А башка не би сакал телевизор кај што пикселите ќе ми се мрдаат горе доле на секоја минута. Totally ruins the experience.
Вас другите, што ве спречува од купување QLED, освен парите нормално.
Зошто би земале друга технологија на дисплеј наместо QLED?
Оваа филозофија само кај нас ја има, па добро сакаш телевизорот наследство да им го оставиш на децата/внуците?
Живееме во време каде се даваат 1000+ евра за мобилен кој ќе се користи одприлика 2 години а ти викаш дека 1500 евра за ТВ кој после 5 години би добил бурн ин не вреди па подобар била друга опција зошто ќе ти потрае уште 3-4 години плус? Си видел како изгледа бурн ин? Јас да, и ако тоа ми се деси после 5 години јас сум ок со тоа бидејќи придобивките се далеку повисоки ...
Точно, OLED не е за секоја примена, има можност за "burn in" па затоа не би купил таков тв ако на него се гледа поголемиот дел од времето вести и слични статични содржини.
Има опции за сечиј вкус и џеп и намена ...

9 август 2018
1.172
477
Оваа филозофија само кај нас ја има, па добро сакаш телевизорот наследство да им го оставиш на децата/внуците?
Живееме во време каде се даваат 1000+ евра за мобилен кој ќе се користи одприлика 2 години а ти викаш дека 1500 евра за ТВ кој после 5 години би добил бурн ин не вреди па подобар била друга опција зошто ќе ти потрае уште 3-4 години плус? Си видел како изгледа бурн ин? Јас да, и ако тоа ми се деси после 5 години јас сум ок со тоа бидејќи придобивките се далеку повисоки ...
Точно, OLED не е за секоја примена, има можност за "burn in" па затоа не би купил таков тв ако на него се гледа поголемиот дел од времето вести и слични статични содржини.
Има опции за сечиј вкус и џеп и намена ...
Те сваќам, ама кај мене релативно вести, турски серии, а и не даваме многу пари за електроника. Немам телефон од 1000 евра, и сум кажал не планирам во блиска иднина да дадам толку пари, но да. За луѓе кои што се out of the ordinary, OLED не е лош избор.
Не дремеш на еден ист канал? Не гледаш се едно исто? Не ти пречи тоа со пикселите што ќе се мрдаат? Мењаваш почесто телевизор?
Епа тогаш OLED е вистинскиот избор.
Micro LED кога ќе стане the next big thing, ќе биде лудило.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.783
10.104
Дечки, се мислам меѓу два модели:

LG 65UM7400PLB : 65'' LG ULTRA HD 4K TV | LG UK

Samsung 65" 4K UHD Smart TV (RU7400) Price & Specs | Samsung SG

Јас повеќе сум наклонет кон самсунгов, од малкуте рецензии на нет видов дека има одлични бои, HDR и единствено го критикуваат за понизок brightness. Бидејќи не е времево за шетање по продавници, ако некој има искуство/препорака - би ценел многу.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.783
10.104
Провери кај LG дали е 4K RGBW.

View: https://youtu.be/Rssh8FqMI_8

Испратено од VTR-L09 преку IT.mk форум апликација

Кул, не ни го знаев ова, воопшто не сум во тек. :)

Мене ми кажаа ценовно LG се над Samsung, односно во ист ранг се околу 10к поскапи во овие димензии. Веројатно овој модел е послаб од Самсунговиот, штом се иста цена (односно пониска е).

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Да не има некој видено нешто вакво кај нас или слично нешто или пак некој да направи некои држачи на 3д принтер да си платам само да не испадне поскапо од ова 200 пати.

HIDEit SAM 1 | Samsung One Connect Wall Mount - HIDEit Mounts

Имам тв самсунг Q90R па сакам да го сокријам samsung one boxot па ме интересира да не сретнал нешто слично кај нас некаде.

Vladimir1977

read-only
28 април 2020
5
1
Здраво господа. Нов сум на форумов ептен тазе ама ако може некоја брза информација.
Треба утре или задутре да продолжам договор на мобимак. Колку што гледав изборот го сведов на 1телевизор марка philips модел 50psu7304/12 или истиот тој само со 55инчи.
Е проблемот е дисплејот. 50" е VA панел а 55" е IPS панел.
Несум доволно упатен која е разликата еден викаат подобар контраст друг подобар агол. Телевизорот би стоел во дневна соба стандард користење за телевизиски програми и рестото you tube цртани за малиот. Далечината на гледање е 2м мин до 3.5м максимум.
Некој да ми ја објасни ама у прости црти за обичен смртник разликата во слика

Последна промена:

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Здраво господа. Нов сум на форумов ептен тазе ама ако може некоја брза информација.
Треба утре или задутре да продолжам договор на мобимак. Колку што гледав изборот го сведов на 1телевизор марка philips модел 50psu7304/12 или истиот тој само со 55инчи.
Несум доволно упатен која е разликата еден викаат подобар контраст друг подобар агол. Телевизорот би стоел во дневна соба стандард користење за телевизиски програми и рестото you tube цртани за малиот. Далечината на гледање е 2м мин до 3.5м максимум.

Најпросто: VA екран подобар контраст, подобра црна боја за гледање филмови во темница, слаб агол на гледање (по 30% лево или десно од ТВ-то стануваат бледи боите);
IPS екран слаб контраст, крш црна боја (само во добро осветлена соба не се приметува толку сивилото), добар агол на гледање (не се губат боите при гледање под голем агол од било која страна);
инаку за 3.5м далечина 55" ќе биде едвај доволно голем, чисто да знаеш...

Vladimir1977

read-only
28 април 2020
5
1
Чисто препорака према одговоров значи VA панелот би бил идеален. Телевизорот кје стои на средина на видно поле и баш тука ми е Г гарнитурата за седење. Иначе собата е доста осветлена никогаш не се гледа тв во темна просторија. Мислам дека 50" кје биде таман за турските серии на женами :)

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

Да доловувам за да видиш препорачаната далечина и инчи на панелот

3a3af93ca6272f531752286024997b12.jpg

А контрастот мала разлика бидејќи поновите ips панели се подобрени од постарите ips и исто така VA се добри е сега се зависи од услови дали најчесто со осветлена соба или затемнета соба таа ќе земеш, јас имам со ips панел со далечина 2,5м со 49инч и ми е супер се работи за LG

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје

А контрастот мала разлика бидејќи поновите ips панели се подобрени од постарите ips и исто така VA се добри е сега се зависи од услови дали најчесто со осветлена соба или затемнета соба таа ќе земеш, јас имам со ips панел со далечина 2,5м со 49инч и ми е супер се работи за LG

Стај го тв-то на 2.20 и не му се замарај, у сите влага :D

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
ти фали плус сооднос со резолуција

види RTINGS врска измеѓу растојание, големина и резолуција

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
ти фали плус сооднос со резолуција

види RTINGS врска измеѓу растојание, големина и резолуција

Да де ,можеби таа слика што постирав е стара туку баш тој линк што постира е токму тоа јас барам

Sent from my iPad using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.500
2.950
Најпросто: VA екран подобар контраст, подобра црна боја за гледање филмови во темница, слаб агол на гледање (по 30% лево или десно од ТВ-то стануваат бледи боите);
IPS екран слаб контраст, крш црна боја (само во добро осветлена соба не се приметува толку сивилото), добар агол на гледање (не се губат боите при гледање под голем агол од било која страна);
инаку за 3.5м далечина 55" ќе биде едвај доволно голем, чисто да знаеш...

Настрана објаснувањето за разликите меѓу VA и IPS панел, верувам дека се убоо објаснети и си држи вода,
ама дека 55 инчи ќе бил мал на 3,5 метри, дај да не ви кршам филм, ама од кој паралелен универзум сте бе? Јаска дури растев дома имаше 55cm (подели со 2,5 за инчи) телевизор, и него од околу 3 метри го гледавме најчесто (така беше препорачано), и сметавме дека е екран со пристојно голема дијагонала (побогатите можеа да си дозволат до кај 80cm), и се читаа и преводите и нормално се функционираше.

Искрено се извинувам за забегувањето во мал офтопик, ама морално беше...

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно