Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Сетек - дискусија за финансии, профит, маржи

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
2000 денари земаат сет само. Леле за жалење се.Да им помогнеме ако треба,
Абе помафија фирма каде што се е фамилијарно вработено немам видено.
Сет може да опстои само во држава како нашата.
Секаде на друго место одамна би ја затвориле.
За период од 3 години
Живеев во Италија,Германија и Австрија.
Имав асус лаптоп
и ми падна виндоусот тогаш нешто. Беше купен од Дрезден Германија. Го однесов во Алба Италија каде што престојував кога се расипа. Луѓето го средија и наредниот ден си го земав и тоа потполно за безпари.

Замисли на запад да не платиш нешто. Да напоменам се што однесов со мене е лаптопот и чантата. НИкаков документ или било што друго.

Зарем на нив им се исплати, а на Сетек тука не.
Значи увезуваат роба од 100 класа како овие СТ шпорети,клими и телевизори.
Не д*пи во здрав мозок и ти сакаш да ми кажеш дека се греота.

Сет не почитува ни половина од законите во Европа.
Што мислиш таму не се враќа роба. Одам не ми се допаѓа ќе ми го заменат за друг модел.
Сум платил и во право сум.
Они го издале производот и треба да одговараат за него. Кој го купил и како, не треба да ги интересира.
Ама они си го прават она сељачкото
Еј слушај сега ако дојде некој и има цртка на лаптопот нема да му ја признаете гаранцијата. Ако дојде некој без документ исто нема да му ја признаете. Половина луѓе ќе ги мамите дека им паднало вода на лаптопот или телефонот
Абе ова се сељачизми невидени и кражба и тоа сељачка кражба

Така да ако има некој што најмалку почитува муштерија тоа се убедливо СЕТЕК.
Ќе ги молам за да им дадам пари.
Вака едно време правеа АМЦ па видовме дека луѓето изгубија доверба.
Сега вака си практикува Сет и како што кажуваат членовите само договорите со администрација ги држи на нозе.
Да дадам пари и после да си молам за мои пари море ќе му *бам и газда и цела фамилија негова.

да не ме свати некој грешка НЕ МИ Е ЦЕЛТА да ги БРАНАМ СЕТЕК.

Муабетот ми беше за сите не само за СЕТ, можеби СЕТ се помеѓу најголемите но има многу помали фирми.
Земи 5000 евра и отвори продавница за компјутери ако сите прават и се довзолува вака да се работи како што опиша ти во постот ке пропаднеш за 3 дена. Ако нешто си купил не значи дека треба животно да ти служат.

Да прецизирам.

првен 2000 ден е смешна маржа од биснис гледна точка. За 10 лаптопи треба да вложиш 3700-3800 ерва а да имаш поврат под 300 евра ( зашто 2000 ден го земал најголема маржа ). Втора работа со ЕДНо враќање на производ по било кој основ цела заработка од тие 10 лаптопи ја губиш значи џабе си работел. Знаеш колку е тешко да продадеш 10 лаптопи ?!

Второ ако си престојувал во странсво верувам си приметил ако си правел споредба нивните промоции се наши редовни цени, јас може не сум живеел ама сум шетал низ еврпа и СЕКАДЕ е СЕ поскапо одколку во МК. Може да биде поефтино САМО ако е на некоја дампинг промоција но и тоа до сега не успеав да забележам. АМА истовремено тие имаат набавни пониски цени бидејќи купуваат поголеми количини. Така да за истиот лаптоп во МК ако заработката е НАЈМНОГУ 2000 ден во ЕУ е НАЈМАЛКУ 3000 и тука се ствара таа разлика. Второ во ЕУ фирмите имаат поголеми права отколку во МК каде се и те како заштитени од злоупотреби кои претходно ги напоменав. Друго таму процентот на вратени работи е помал. Стандардот е поголем и на пример од 10 незадоволни купци на некој производ кај нив решат да го вратат 4 кај а кај нас е 9 од 10, така да пазарот и потрошувачката на споредба МК со ЕУ е ДРАСТИЧНА РАЗЛИКА.

На крај имаш други фирми не е само СЕТ, да си признаеме одеш во СЕТ заради најниската цена нели ?
Е сега нормално е за нив да бараат влакно во јаце ( во склоп на законот ) за да се заштитат сами себе. Некаде ке платеш поскапо ама ке имаш подобра услуга и тоа е тоа.

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
да не ме свати некој грешка НЕ МИ Е ЦЕЛТА да ги БРАНАМ СЕТЕК.

Муабетот ми беше за сите не само за СЕТ, можеби СЕТ се помеѓу најголемите но има многу помали фирми.
Земи 5000 евра и отвори продавница за компјутери ако сите прават и се довзолува вака да се работи како што опиша ти во постот ке пропаднеш за 3 дена. Ако нешто си купил не значи дека треба животно да ти служат.

Да прецизирам.

првен 2000 ден е смешна маржа од биснис гледна точка. За 10 лаптопи треба да вложиш 3700-3800 ерва а да имаш поврат под 300 евра ( зашто 2000 ден го земал најголема маржа ). Втора работа со ЕДНо враќање на производ по било кој основ цела заработка од тие 10 лаптопи ја губиш значи џабе си работел. Знаеш колку е тешко да продадеш 10 лаптопи ?!

Второ ако си престојувал во странсво верувам си приметил ако си правел споредба нивните промоции се наши редовни цени, јас може не сум живеел ама сум шетал низ еврпа и СЕКАДЕ е СЕ поскапо одколку во МК. Може да биде поефтино САМО ако е на некоја дампинг промоција но и тоа до сега не успеав да забележам. АМА истовремено тие имаат набавни пониски цени бидејќи купуваат поголеми количини. Така да за истиот лаптоп во МК ако заработката е НАЈМНОГУ 2000 ден во ЕУ е НАЈМАЛКУ 3000 и тука се ствара таа разлика. Второ во ЕУ фирмите имаат поголеми права отколку во МК каде се и те како заштитени од злоупотреби кои претходно ги напоменав. Друго таму процентот на вратени работи е помал. Стандардот е поголем и на пример од 10 незадоволни купци на некој производ кај нив решат да го вратат 4 кај а кај нас е 9 од 10, така да пазарот и потрошувачката на споредба МК со ЕУ е ДРАСТИЧНА РАЗЛИКА.

На крај имаш други фирми не е само СЕТ, да си признаеме одеш во СЕТ заради најниската цена нели ?
Е сега нормално е за нив да бараат влакно во јаце ( во склоп на законот ) за да се заштитат сами себе. Некаде ке платеш поскапо ама ке имаш подобра услуга и тоа е тоа.

Дали земаат 2000 или повеќе тоа незнаеме или ако си близок до нив можеби и знаеш. Јас незнам но Они си го знаат бизнис моделот. Но логично е Ако толку биле сиротиња дека нема да отвараат по 20 продавници низ мк туку ќе имаат само една нели ?

Второ купецот не го интересира пазарот и дали му оди на Сет. Незначи дека ако не му оди треба самарот да го удри по муштеријата. Зарем е фер некој да купи производ од 60000 денари и на крај да моли бога да не му се расипе ?

Трето ако се набавени по легален пат производите,и сет треба да си има покритие. Односно носам јас пример лаптоп кој што се расипал и за кој фабриката се обврзала да даде 2 години гаранција дека ќе работи.
Ако не чини јас го носам во сет,а тие го пријавуваат директно на асус. Ако е регуларно сет нема да ги чини ништо.

Но овде нешто не штима. Или артиклите се набавени по легални канали, но сет го мрзи да се занимава со сервиси или пак многу поверојатно е дека сетек ги зема производите по диви канали и со диви договори од типот дај 10 комада графички без гаранција од кои 2 им се гратис, но без важност за гаранција за сите 10.

И овие ајдуциве сега си ги шиткаат како се да е исправно нели ?
Тука не им чинел законот. Епа во европа нема бате таму дивина. Да се во Европа газдата на сетек затвор ќе лежеше до сега со вакви малверзации.

Четврто имам кола токму Мерцедес што ја пиша погоре. Е270 од 2004 година. Го имам купено половно од плац кај нас,а тој го донел од Италија. Мерцедес веќе одамна има акција на нови делови за постари модели се со цел да се задржи квалитетот на возилата мерцедес. Значи те стимулира да купиш ново и да го смениш кај нив во салон наместо да купуваш од плац делови. Која е добивката тука на Мак Ауто Стар. Ете не сум го купил од нив возилото.
Но љубезност и максимална коректност од фирмата.
Затоа ќе си работат како што треба бидејќи некој направил план дека подобро е денес да му дојдат и дадат пари 50 луѓе отколку 5 луѓе.
Ама Сетек како што се е роднина од прво до последно тешко да имаат некој саглам кадар на кој ќе им текне што е тоа бизнис и организација со потрошувачите.

Така да не држи вода ниту едно објаснување.
Ќарот и кај Анхоч и кај Сетек е исти или приближно исти од еден производ.
Што ги стимулира едните да работат како што треба, а другите да го сексаат народот?
На крај нека одат со зголема продажба. Од лаптоп имаат ќар да речеме 2000 денари но ако работат како што треба х10 лаптопи денес тоа се 20000 денари ќар само од лаптопи х 26 дена се доаѓа до бројка од 9000 евра. Само од лаптопи
9000.

Па не биле за жалење нели? И тоа прашање е дали само за 2000 денари станува ќар.

Е сега ако немаат продажба и чекаат само да закрпат некој од администрација па да му дадат стар производ и да му го бутнат со огромна камата тоа е друго веќе. Лично се увервиме со комшијата каков блендер доби.
Така ќе си изгубат доверба и секој ќе ги скока.
АМЦ приметив дека навистина се подобрени ама ќе им треба време на луѓево да се стабилизираат.
Многу грешки направија во минатото и видоа дека со мамење не оди.
Сега си го плаќаат цехот.

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Дали земаат 2000 или повеќе тоа незнаеме или ако си близок до нив можеби и знаеш. Јас незнам но Они си го знаат бизнис моделот. Но логично е Ако толку биле сиротиња дека нема да отвараат по 20 продавници низ мк туку ќе имаат само една нели ?

Бројките се тие работам во тој сектор за тоа ги знам, и никаде не пишав дека сет молат за леб, ги поставив како пример дека маржите не се толку големи и со едноставна злоупотреба може да се направи голема штета.

Второ купецот не го интересира пазарот и дали му оди на Сет. Незначи дека ако не му оди треба самарот да го удри по муштеријата. Зарем е фер некој да купи производ од 60000 денари и на крај да моли бога да не му се расипе ?
Никој не рече дека треба самар по муштеријата, никако право не сум се скратува на муштеријата ако има согласно заканот се да си побара сервис.

Трето ако се набавени по легален пат производите,и сет треба да си има покритие. Односно носам јас пример лаптоп кој што се расипал и за кој фабриката се обврзала да даде 2 години гаранција дека ќе работи.
Ако не чини јас го носам во сет,а тие го пријавуваат директно на асус. Ако е регуларно сет нема да ги чини ништо.
Не е баш така... Ако почнам да пишувам заминавме ептен далеку. НА кратко еден трошок е man power

Но овде нешто не штима. Или артиклите се набавени по легални канали, но сет го мрзи да се занимава со сервиси или пак многу поверојатно е дека сетек ги зема производите по диви канали и со диви договори од типот дај 10 комада графички без гаранција од кои 2 им се гратис, но без важност за гаранција за сите 10.
Има и такви игри не велам не но ако сет ти даде гаранција и ако имаш документи ке ти го сервисира. Е тука се прави таа разлика од поефтино и поскапо и зошто добиваш толку ниска цена кај нив.

И овие ајдуциве сега си ги шиткаат како се да е исправно нели ?
Тука не им чинел законот. Епа во европа нема бате таму дивина. Да се во Европа газдата на сетек затвор ќе лежеше до сега со вакви малверзации.
Можно е ама ова е веќе сосема друга тематика, законот во МК вели дека треба гарантен лист, сетек оперира во МК каде законот е испочитуван, ако сакаш европски закон купи од европска продавница.

Четврто имам кола токму Мерцедес што ја пиша погоре. Е270 од 2004 година. Го имам купено половно од плац кај нас,а тој го донел од Италија. Мерцедес веќе одамна има акција на нови делови за постари модели се со цел да се задржи квалитетот на возилата мерцедес. Значи те стимулира да купиш ново и да го смениш кај нив во салон наместо да купуваш од плац делови. Која е добивката тука на Мак Ауто Стар. Ете не сум го купил од нив возилото.

Но љубезност и максимална коректност од фирмата.
Затоа ќе си работат како што треба бидејќи некој направил план дека подобро е денес да му дојдат и дадат пари 50 луѓе отколку 5 луѓе.
OMG аман со мерцедес некој друг го зема како пример и тоа погрешен. Старо за ново сите продаваат во авто индустријата, ја ценат ниско твојата кола заработуваат на новата што ти ја продале и после заработуваат и на старата со продажба како половна, сигурно не ги фрлаат во отпад. Сосема погрешна дискусија.

Ама Сетек како што се е роднина од прво до последно тешко да имаат некој саглам кадар на кој ќе им текне што е тоа бизнис и организација со потрошувачите.
За ова може да си во право слободно може да се лутиш и слично ама дека побарале гарант лист е тука не е праведна лудбата.

Така да не држи вода ниту едно објаснување.
Ќарот и кај Анхоч и кај Сетек е исти или приближно исти од еден производ.
Епа не е ист, тука е проблемот, сакаш најниска цена а најдобра услуга едно со друго тешко дека одат.

Што ги стимулира едните да работат како што треба, а другите да го сексаат народот?
На крај нека одат со зголема продажба. Од лаптоп имаат ќар да речеме 2000 денари но ако работат како што треба х10 лаптопи денес тоа се 20000 денари ќар само од лаптопи х 26 дена се доаѓа до бројка од 9000 евра. Само од лаптопи
9000.

Па не биле за жалење нели? И тоа прашање е дали само за 2000 денари станува ќар.

Е сега ако немаат продажба и чекаат само да закрпат некој од администрација па да му дадат стар производ и да му го бутнат со огромна камата тоа е друго веќе. Лично се увервиме со комшијата каков блендер доби.
Така ќе си изгубат доверба и секој ќе ги скока.
АМЦ приметив дека навистина се подобрени ама ќе им треба време на луѓево да се стабилизираат.
Многу грешки направија во минатото и видоа дека со мамење не оди.
Сега си го плаќаат цехот.

Way off discussion. Едно е пример друго е конкретна дискусија. Но штом праша анхоч според критиките на форумот стимулира со услуга, сет тек стимулира со цена и пак на крај не кршат никаков закон што бараат гарантен лист тоа е основата на дискусијата ама почна ептен да забегува муабетот...

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Во однос на гореспоменатото во однос на 20евра поскап уред, би ти одговорил со ДА, би платил поскап уред ако знам дека нема да имам проблем со гаранцијата и да се наслонам на правилото „моли се да не ти се расипе“...

хахахаха... Не не би платил верувај.

Неодамна бев баш кај еден од увозниците, од кого се снабдува речиси секој од големиве ланци, па се до малите дуќани за ваков тип на електроника во Македонија.

Му велам, абе зошто не набавите поквалитетни работи, не се многу поскапи таму кајшто ги зимате.

Мртов ладен ме гледа еден од газдите вика мислиш не сме пробале? Абе ако е 200 денари поскап НИКОЈ од салоните не го зима! Сакаш да ни остане?

Значи и мене сите теории ми паднаа во вода. И јас како тебе мислев, ама еве од луѓе и увозник кој носи контејнери и контејнери електронска опрема и придружни работи директно од азија. Во МК постои само една трка - цена, и ништо друго. Македончето е такво што ќе прошета 5 салони за да земе нешто 100 денари поевтино, да не се лажеме.

Пазете и јас сум за тоа - се знае кај мене работам по тој принцип - гаранција е УСТАВ, но затоа што јас сум решил да се тркам со квалитет, а не со цени. А такви места се ретки и тешко успеваат во МК, не затоа што нема бизнисмени што не пробале, туку затоа што пазарот, односно потрошувачите ги заобиколуваат.

Сетек - мислам се уште се трка со цени :)

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Точно е дека профит маргините им се околу 1500-2000д на повеќето електронски уреди што се над 200е. Тоа што отвориле 20 продавници со земање кредити , не значи дека и оди на фирмата.

Чекај чекај, малце полека со констатицииве. Лично го познавам газдата - не сум нешто сега тука повикан да го бранам, ама има некои работи нелогични.

Сакаш балкански цени, а европски правила и однесувања? Ние сме ти чуден сој. Сме сакале во ЕУ, а зашто? Заради парите на ЕУ, никако заради нивното однесување, свест, култура или не дај боже работен систем.

Епа нема тоа. Тие пари они ги направиле врз основа на нивната работливост, инвентивност, правен систем и се останато.

Сега, сакате да имате поевтини цени, маржи кои во ЕУ се по 100е од уред, тука се 30е од уред, и да биде исти односот, едноставно не може! Ни на купувачот, ни на продавачот. Тука не е трката (за жал!) се уште по квалитет како во ЕУ, каде купувачот бара пред се КВАЛИТЕТ на производот и КВАЛИТЕТ на услугата. Тука се уште е трката исклучиво по цена! Џабе СЕТ или било кој ќе купи 20е поскап уред, и покриен со ТОП гаранција и осигурување, кога знаете што ќе му се случи во МК? Нема да продаде ниедно парче! Тоа е реалноста.

Реков - не дека ги бранам или нешто Сетек, нит па ги кудам. Едноставно треба да сме реални за овие работи. Заникаде ни е пазарот, и од аспект на потрошувачка и од аспект на понуда. Многу мали обиди се прават ова да се промени, ама некако тешко оди.
Ќе се умешам и јас малку бидејќи економијата ми е професија.
Ако не му оди на газдата нема да отвори 20 продавници. Кредити нема никој прво да му даде. За да добие кредити претпријатието треба да е профитабилно.
Што значи според некоја логика ако локалите се отворени со кредити сепак компанијата има профит
Добро е што си призна дека го знаеш газдата. Реално и да не пишеш се приметува. Едноставно никој не брани лопови нели освен ако не го знае човекот.

Од аспект на економијата Сетек мене ми делува како несериозно претпријатие кое не почитува оној кој им влегува и купува.
Не би се согласил дека Сет има поевтини цени од европскиве држави. Напротив овој пазар е добар за македонските фирми. Замисли што ќе се случи ако државата ја укине царината и ддв-то за нарачките преку интернет поточно дозволи граница од пример 150 евра наместо сега овие 35-45

Е де тогаш никој нема да влезе во Сетек. Прва најважно е тоа што во Европа има речиси секогаш попусти, изборот е огромен за разлика на нашиов пазар каде имаме 2-3 продавнички,квалитетот е друг,изборот е огромен,нема манипулации и уште многу други предности.

Така да пазарот кај нас си е во ред. Замисли како опстојува некој во Италија на пример. Тој треба да биде конкуренција на цела европа, бидејќи нивниот народ може од секаде да си порача преку интернет т.е цел свет му е отворен

Од тој аспект нашиве фирми немаат конкуренција, што значи дека државата застанува на нивна страна со некои закони на штета на нас потрошувачите.
Тоа добро го знаат и нашите фирми па затоа увезуваат ѓубре за да го максимизираат профитот.
Некои сепак имаат кодекс на однесување а тоа Сетек во моментов не се.

Никој никаде во бизнисот ако не му оди ножот не го забива во потрошувачот.
Сет и сите други како него треба да се погрижат муштеријата да е задоволен а не да му одат на нерви.

И не смееме никогаш да го навредуваме потрошувачот. И во опинци да е облечен,тој е потенцијален купец.
А ако сака сет саглам муштерии нека отвори продавница газдата на сет во Америка, па да види таму дали муштериите се подобри или не. Ама таму нема партија. Една глупост и катанецот на врата. Па ќе си плати и казна па да види што значи загуба.
Таму народот си ги знае и своите права. Лимчето искривено што рече членот погоре и не важи гаранција.
Е нема такви финти таму.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Ќе се умешам и јас малку бидејќи економијата ми е професија.
Ако не му оди на газдата нема да отвори 20 продавници. Кредити нема никој прво да му даде. За да добие кредити претпријатието треба да е профитабилно.
Што значи според некоја логика ако локалите се отворени со кредити сепак компанијата има профит
Добро е што си призна дека го знаеш газдата. Реално и да не пишеш се приметува. Едноставно никој не брани лопови нели освен ако не го знае човекот.

А каде виде дека го бранам? Го знам професионално, не ми е куќен пријател. Како што знам и доста други луѓе што имаат свои фирми, што треба сите да ги бранам што ги знам само затоа што ги знам? Еве и тебе те знам преку форум и сега? :)

Не ги знам финансиите, но кредит на ваква фирма и те како се дава дури и да има минимален профит, па и нула профит, кога залог е самиот лагер. Лагерот во ваков случај е осигурувањето на кредитот, така да не зборувајте на памет. Самите банки имаат голем интерес на вакви фирми да даваат големи креидти, бидејќи преку нив оди и продажбата на рати, од која лапаат многу често повеќе профит отколку компаанијата што го продава производот.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
А каде виде дека го бранам? Го знам професионално, не ми е куќен пријател. Како што знам и доста други луѓе што имаат свои фирми, што треба сите да ги бранам што ги знам само затоа што ги знам? Еве и тебе те знам преку форум и сега? :)

Не ги знам финансиите, но кредит на ваква фирма и те како се дава дури и да има минимален профит, па и нула профит, кога залог е самиот лагер. Лагерот во ваков случај е осигурувањето на кредитот, така да не зборувајте на памет. Самите банки имаат голем интерес на вакви фирми да даваат големи креидти, бидејќи преку нив оди и продажбата на рати, од која лапаат многу често повеќе профит отколку компаанијата што го продава производот.
Значи одлучи се сега дали Сетек е во загуба или има минимален профит, и што подразбираш под минимален
Во економијата кога разговараш со некого а немаш факти пред тебе многу е смешно да кажеш има минимален профит или незнам бил во загуба.

За да знаеме што е минимално,а што оптимално и максимално треба да имаме бројќи пред себе и граница.
Ова го велам поради тоа што некој, под минимално подразбира 1000 евра а некој 100000 евра.
Јас тврдам дека сетек има маргинален голем приход од овие салони и дека не е во загуба, па поради тоа да се покриваат мамејќи муштерии. Тоа не е оправдување.

И едно големо јасно. Ако фирмата е загубар и не работи, особено ако е тоа подолго време ниту една Банка ама ниту една не дава кредит, макар и брат му на сетек да е директор на банката.
Има уште еден куп луѓе кои треба да дадат согласност пред да се даде кредит

Јас сум вработен во една банка на позиција кредитирање на мали и средни претпријатија.(Нема да откријам која,бидејќи не е ни важно за темава)
Знаеш колку треба за да се одобри еден кредит на претпријатие, ако само една ставка од билансот на состојба е со негативна оцена.

Заклучок! Сетек си има ќар од ова и не е во загуба. Освен ако некој роднина вработен не им ги краде парите па да немаат.
Дали земаат кредит па од таму отвараат дуќани или имаат огромен профит тоа е само знак прашање???

Тоа што се однесуваат така кон муштерии е чист сељачизам и веројатно дива роба. Ништо повеќе.

Последна промена:

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Значи одлучи се сега дали Сетек е во загуба или има минимален профит, и што подразбираш под минимален
Во економијата кога разговараш со некого а немаш факти пред тебе многу е смешно да кажеш има минимален профит или незнам бил во загуба.

За да знаеме што е минимално,а што оптимално и максимално треба да имаме бројќи пред себе и граница.
Ова го велам поради тоа што некој, под минимално подразбира 1000 евра а некој 100000 евра.
Јас тврдам дека сетек има маргинален голем приход од овие салони и дека не е во загуба, па поради тоа да се покриваат мамејќи муштерии. Тоа не е оправдување.

И едно големо јасно. Ако фирмата е загубар и не работи, особено ако е тоа подолго време ниту една Банка ама ниту една не дава кредит, макар и брат му на сетек да е директор на банката.
Има уште еден куп луѓе кои треба да дадат согласност пред да се даде кредит

Јас сум вработен во една банка на позиција кредитирање на мали и средни претпријатија.(Нема да откријам која,бидејќи не е ни важно за темава)
Знаеш колку треба за да се одобри еден кредит на претпријатие, ако само една ставка од билансот на состојба е со негативна оцена.

Заклучок! Сетек си има ќар од ова и не е во загуба. Освен ако некој роднина вработен не им ги краде парите па да немаат.
Дали земаат кредит па од таму отвараат дуќани или имаат огромен профит тоа е само знак прашање???

Тоа што се однесуваат така кон муштерии е чист сељачизам и веројатно дива роба. Ништо повеќе.

Значи вака - беспотребно напиша цел пост - муабетот беше чисто дали банка би дала кредит некој да отвора нови продавници, дури и ако нема на сметка (многу) пари. Да - дава кредит, бидејќи кредитот е гарантиран, меѓудругото и со лагерот на компанијата и нејзиниот имот.

Така да тоа што Сетек отворил 20 салони, не мора да се земе како показател дека компанијата има ОГРОМНИ профити - ти и такво нешто спомна. Јас не знам какви профити има, еве ти пошто знаеш објасни од каде знаеш.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Значи вака - беспотребно напиша цел пост - муабетот беше чисто дали банка би дала кредит некој да отвора нови продавници, дури и ако нема на сметка (многу) пари. Да - дава кредит, бидејќи кредитот е гарантиран, меѓудругото и со лагерот на компанијата и нејзиниот имот.

Така да тоа што Сетек отворил 20 салони, не мора да се земе како показател дека компанијата има ОГРОМНИ профити - ти и такво нешто спомна. Јас не знам какви профити има, еве ти пошто знаеш објасни од каде знаеш.

Tи самиот рече дека немале профити туку само по 1000-2000 денари од лаптоп и дека дуќаните им се на кредит.
Си работел и си знаел дека имаат по 2000 денари максимум.

Да не се враќам на мислењата но така нешто беше.
Јас велам дека ќарот им е многу поголем и дека мамат и дека не се во загуба па за да ги дерат муштериите и да не им признаваат гаранции и наоѓаат мани особено не со искривени лимови

Второ фирмата има голем профит(најчесто како дрпање од администрација со огромни камати) и поради тоа отвара дуќани, а не бидејќи си играат лотарија па ако иде нека иде.
Дали од физички лица имаат ќар тоа е друго.
Сите знаеме дека да не беа договорите со администрација одамна сет ќе пропаднеше/

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Tи самиот рече дека немале профити туку само по 1000-2000 денари од лаптоп и дека дуќаните им се на кредит.
Си работел и си знаел дека имаат по 2000 денари максимум.

Не јас никаде не реков дека немаат профит, туку дека маржата е таа, а во Европа истата е 100е по уред.

А целиот муабет беше дека не можело да земат кредит ако немале огромни профити. Епа ако имаш огромни профити, на кој му треба кредит хаха... небулоза. Можат да земат кредит, ако имаат имот и лагер, просто е, дури и со минимален дури и со нула профит. Тоа тешко ли е да се сфати? Оставаш залог и тоа е.

Него изјасни се ти од кај знаеш дека лапаат големи профити? Јас баш не ја гледам како една од финансиски поуспешните фирми во МК, дури и малце им фали, едно 6 месеци на лош период да почнат да затвораат дуќани. Ама еве тоа јас вака лаички, без знаење од страна гледано, сега ти објасни ми професионално колку тоа многу ќар имаат?

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Не сум во тек баш со муабетов дека од друга тема се преместени мислењата, ама можам да ви кажам дека Сет лани имаа профит од некаде 5 ипол проценти во однос на вкупните приходи. Можам и конкретни бројки да ви кажам, само ќе се воздржам. И Нептун се тука некаде со профитабилност, само што имаат три пати поголем обрт. АМЦ се како Сет слични нешто по обрт, нијанса послаби, незнам како стојат со профитабилност.

E

emet_

Гостин
Алал да му е на кумот на темава како успеал вака да ја крсти!
Сега тие што ќе ја читаат ќе имаат претстава за тие што пишуваат како да се вработени во СЕТ. :D :D :D

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Не сум во тек баш со муабетов дека од друга тема се преместени мислењата, ама можам да ви кажам дека Сет лани имаа профит од некаде 5 ипол проценти во однос на вкупните приходи. Можам и конкретни бројки да ви кажам, само ќе се воздржам. И Нептун се тука некаде со профитабилност, само што имаат три пати поголем обрт. АМЦ се како Сет слични нешто по обрт, нијанса послаби, незнам како стојат со профитабилност.

Не знам од кај отиде темава за профит, небитно е.

Чисто од аспект дека тоа што отвориле многу дуќани оддава впечаток на успешна фирма, што не мора секогаш да е така. А инаку 5-5.5% е во рамки на очекувано за фирма што работи со електронски уреди, и тоа ако е успешна.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
5% профит може да е во моментот (пример) кога улагаат многу - отварање на нови дуќани и нови работни места го де-балансираат профитот. Иначе шансите дека работат во просек со помалце од 5% се помали од 0.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.230
Ниедем трговец на ваква роба нема да оди без 20% маржа. Можете до утре да полемизирате

Само не ми е јасно што е форава со актуелизација на СЕТ во последно време? Некни се појави зомби член IT Lady која, као фол, сакаше да земе лаптоп па дискусијата случајно тргна во лош правец за Сет...

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Не јас никаде не реков дека немаат профит, туку дека маржата е таа, а во Европа истата е 100е по уред.

А целиот муабет беше дека не можело да земат кредит ако немале огромни профити. Епа ако имаш огромни профити, на кој му треба кредит хаха... небулоза. Можат да земат кредит, ако имаат имот и лагер, просто е, дури и со минимален дури и со нула профит. Тоа тешко ли е да се сфати? Оставаш залог и тоа е.

Него изјасни се ти од кај знаеш дека лапаат големи профити? Јас баш не ја гледам како една од финансиски поуспешните фирми во МК, дури и малце им фали, едно 6 месеци на лош период да почнат да затвораат дуќани. Ама еве тоа јас вака лаички, без знаење од страна гледано, сега ти објасни ми професионално колку тоа многу ќар имаат?
Ќарот јас не гознам,а сигурно и ти.
Тој со сигурност не е 1500-2000 особено не на тие што они ги увезуваат.
Не извртувај
Реков дека неможат да земат кредити ако работат со загуби.
А роба и тоа многу од таа кварлива и несигурна како што има сетек ретко која банка би прифатила. Што ќе и прави после банката на расипани телевизори,телефони и шпорети?
Ќе греаат кафе на една рингла наместо 4 или?

Профитот не го знам ниту јас ниту ти,освен ако не си менаџер или благајник во сетек.
Но дека тој е 1% 2% или како што рече ти првиот пат ситно, тоа нема потреба да се лажеме.
Башка сет како сет. Пак ќе повторам администрација бутни им дупла цена.Бутни им стар производ
Тоа е се ќар, но ќар со измама.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
5% профит може да е во моментот (пример) кога улагаат многу - отварање на нови дуќани и нови работни места го де-балансираат профитот. Иначе шансите дека работат во просек со помалце од 5% се помали од 0.

Апсолутно не може да се зборува за висина на профит со искажување на процент. Процент од што? Од директни, индиректни трошоци, збир? Па висината на профитот е категорија која се менаџира. Дај ми компанија небитна каква е, ќе ти искажам сакаш профит, сакаш загуба на крај на година на сосем легален начин.
Секој трошок не е трошок, секој приход нее баш приход, тоа се сметководствени дисциплини. Никој не е ненормален да искажува високи стапки на приход зошто треба да плаќа 10% данок на државата. А во приход влегуваат и наплатени и ненаплатени приходи. Фирма која многу брзо се шири, обично е знак за лошо финансиско работење или дека е пред крајот на постоењето, тоест се спрема за продажба, а се шири за да искаже повеќе трошоци а помалку приход.
Забвиси од многу работи да не навлегувам сега, ама зборувајте само за маржи, немојте за профити и финансии, ќе си го потрошите времето само.

• ми се допаѓа
Реакции: hipo

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Севкупен профит со се израчунато со сите давачки НЕМА ШАНСИ да е 5%, најмалце 20% според мене.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Ниедем трговец на ваква роба нема да оди без 20% маржа. Можете до утре да полемизирате

20% маржа на електроника мало сутра. Поготово на вакви ланци кајшто се иде на обрт.

Иначе бест бај има околу 2% профит, медиамаркт околу 4%. Така да ако нептун и сетек имаат околу 5% тоа е уште и солидно.

Само да појаснам тоа не значи дека маржата им е 2% на бест бај и другите, туку дека после трошоци толку останува профит.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• ми се допаѓа
Реакции: voah

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
ОК уложиле 500.000 евра, земале 525.000 евра, им се исплати ли да работат така?
20% маржа на електроника мало сутра.

Знаеш ли кои се дилерските цени у Сет и колку тие се разликуваат од стандардните?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
ОК уложиле 500.000 евра, земале 525.000 евра, им се исплати ли да работат така?

Знаеш ли кои се дилерските цени у Сет и колку тие се разликуваат од стандардните?
Тоа е 5%, што е помалку и од стапката на инфлација :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB