Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Доковите се прогрес во вистинска насока, ама не со АРМ процесори. Кога ќе дојде технологијата до таму да можам десктоп ПЦ-то со x86 процесор да го одштекам и ставам во џеб тоа ќе биде моментот кога ќе дадам 1000 евра без размислување за самсунг, ејпл или било што друго.

Ова за мене сега за сега се уште играчки. Андроид, iOS па и Windows mobile се платформи за разонода и забава додека си надвор, ништо сериозно не гледам во нив ни во иднина.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.923
8.417
Абе на сите Редми телефони фингерпринтот им е позади па никој не се пожалил :)
Одличен технолошки производ кој сите ќе го следат, но дефинитивно чуден за многу, и тоа ќе остави простор за други дизајни.

Sent from my MI 5s
Не ти е смешно што 3д тачот впрочем е само на хоме копчето ? Која е функцијата во хом копчето со 3д тач ?

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Не ти е смешно што 3д тачот впрочем е само на хоме копчето ? Која е функцијата во хом копчето со 3д тач ?

Нема 3д тач Самсунгов, тоа е вибрација (или некоја варијанта како Таптик енџинот кај Ајфон, само многу помизерна ми се чини). 3д тач е патентирана технологија за pressure-sensitive екран со прикажување на контекстни менија, не е за вибрација при кликање на копче.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Многу по мизерна....рофл

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.729
4.308
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
иста камера ист екран 1000 евра :) ... искрено мислев дека и они ќе идат со трендот на дупла камера ама ништо :(

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
Ако планирале да го исфрлат ќе го изфрлеле. А тоа дека е нормално да гледаш у телефон па и не е баш така. Еве на пример јас иам навика да ми седи на мауспад телефонот поише од 40% од денот. Пишувам пораки, листам слики, социјални мрежи итн со една рака дур телефонот лежи на "грб" и фацата не ми е у близина на ниедна камера/сензор. Општо сите телефони со фингер скенер од позади ми биле одбивни ради причина што треба да го креваш телефонот, ирис скенерот не ми го решава баш проблемот..

Hold on! Додека си на компјутер не ти е полесно да користиш pushbullet, airdroid или кој ти знам таму за пораки? Мене од страна ми е фингерпринт и не ми е тешко да отклучам, ама пак не се одделувам од тастатурата и глушецот за пораки.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Жално е што телефонот беше „ликнат“ веќе неколку месеци, инаку возбудата и импресиите веројатно ќе беа поголеми. Моето мислење, по рандом редослед:

1. Изгледот е дефинитивно интересен, особено со големиот екран во мал form factor. Иако, јас лично преферирам екранот да биде 16:9 наместо 18:9 (полесно за фотографии, видеа, па и користење веројатно), сепак си има предности со мултитаскинг. Околу дизајнот ќе одлучам кога ќе го фатам во рака, а очекувам многу - Note 7 беше прв телефон што имаше за мене вистински премиум дизајн и филинг

2. Ирис скенерот веројатно е иднината, но ме интересира имплементацијата и навикнувањето на ваков начин на користење на телефонот. Лично за мене веројатно е непрактично, бидејќи ова значи дека телефонот мора да се дигне од маса секој пат кога ќе сакате да го користите. Останува да видиме real-life scenarios.

3. Цените ме загрижуваат, официјална цена на основната верзија е 679 фунти, не ми текнува дека претходниот беше толку скап.

4. Brixby изгледа интересно, покрај лошото име

5. Перформансите ме разочаруваат? 10% побрз CPU и 20% побрз GPU? Ова е некоја заебанција?

6. Камерата е веќе видена

Засега толку...

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
@TylerMkD :

5. колку за споредба - колкав е напредокот во генерации кај интел процесориве? во генерала, 10% побрзa е генерацијата од претходната, не би требало ова да те изненади :)

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
И ете, ти лежи на мауспад телефонот. Сакаш да ми кажеш дека ти е толку тешко да го поткренеш и да го насочиш накај тебе за да те скенира??? Истото и јас го правам право да ти кажам со edge-от. Затоа од 4 опции за fingerprint, 3 ми се со прсти на десна рака, само ради моментот дека неќам да го мрднам од мауспад и одма да го уклучам. Али знаеш колку пати ми се десило погрешна положба на телефонот па морам да го свртам ко што треба или цела рака да ја искривам за да го активирам? Обавезно еднаш дневно.

А вака, ќе се навикнеш за неколку дена уместо прст, поткрени го телефонот, насочи го накај тебе и ТОЛКУ. Што е толку тешко, што е толку проблемот. Со сите останати телефони face recognition нема да биде ни приближно добро колку со s8-цата. Затоа и ќе го форсираат тоа.

Види, ја не викам дека е бескорисна ствар ирис скенерот. Напротив уште у ноут7 како опција ми се сфиѓаше, нормално доколку работи како што викаат дека работи. Јас само просрав за фингер скенерот и неговото позиционирање и мојте субјективни и несекојдневни навики и како тоа не се склапа уз нив. А го спомнав конкретно во споредба со ланскиот флегшип на самсунг на кој скенерот му беше од напред a la iPhone. Дефинитивно го жртвувале у знак дизајн и естетика што и е оправдано до негде со оглед колку добро изгледа уредот. Е сеа да чекаме тоа што спомнаа погоре некои, самото стакло да отчитува отисоци и имаме победник. Се на се солиден уред со солена цена, на ред се јабучариве од Калифорнија да ги 1up-нат.

Hold on! Додека си на компјутер не ти е полесно да користиш pushbullet, airdroid или кој ти знам таму за пораки? Мене од страна ми е фингерпринт и не ми е тешко да отклучам, ама пак не се одделувам од тастатурата и глушецот за пораки.

Поентата што пробував да ја доловам е дека често го користам уредот легнат на грб не насочен кон мојот лик. Дали било тоа кафич, пред PC, на рамо уз трчање небитно..

Arioth

hello world
2 април 2011
262
327
Сте се фaтиле зa ирис скенерoт и зa читaчoт нa oтпечaтoци кaкo слепи зa стaп. Штo мислите, Сaмсунг или билo кoјa гoлемa кoмпaнијa не прaви истрaжувaње нa пaзaр кaкo кoрисниците ги кoристaт свoите телњфoни/уреди. И штo, вие петoрицa штo гo држите телефoнoт нa мaсa и гo кoристите и ирис скенерoт не мoже дa ви јa фaти зеницaтa(претпoстaвкa, ме знaеме кaкo функциoнирa вo живo) и не мoжете дa гo кoристите читaчoт нa oтпечaтoци сте целнaтa групa нa некoј прoизведувaч(вo oвoј случaј Сaмсунг)? Oлaбaвете мaлку сo хејтoт. Пoгледнете убaвo oкoлу читaчoт кaкo имa рaмки(бaрем мене тaкa ми изгледa) кoи ќе влијaaт врз прецизнoстa нa пoзициoнирaње нa прстoт зa кoристење нa истиoт. Реaлнo е декa С8 вo мoментoт е нaјдoбриoт телефoн(би требaлo oсвен aкo немa зaебaнцијa). Уживaјте вo негoвите мoжнoсти. Дoaѓa септември, ќе бучи глaвaтa oд Купертинo бoјс.

Испратено од LG-D320 преку IT.mk форум апликација

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Сте се фaтиле зa ирис скенерoт и зa читaчoт нa oтпечaтoци кaкo слепи зa стaп. Штo мислите, Сaмсунг или билo кoјa гoлемa кoмпaнијa не прaви истрaжувaње нa пaзaр кaкo кoрисниците ги кoристaт свoите телњфoни/уреди. И штo, вие петoрицa штo гo држите телефoнoт нa мaсa и гo кoристите и ирис скенерoт не мoже дa ви јa фaти зеницaтa(претпoстaвкa, ме знaеме кaкo функциoнирa вo живo) и не мoжете дa гo кoристите читaчoт нa oтпечaтoци сте целнaтa групa нa некoј прoизведувaч(вo oвoј случaј Сaмсунг)? Oлaбaвете мaлку сo хејтoт. Пoгледнете убaвo oкoлу читaчoт кaкo имa рaмки(бaрем мене тaкa ми изгледa) кoи ќе влијaaт врз прецизнoстa нa пoзициoнирaње нa прстoт зa кoристење нa истиoт. Реaлнo е декa С8 вo мoментoт е нaјдoбриoт телефoн(би требaлo oсвен aкo немa зaебaнцијa). Уживaјте вo негoвите мoжнoсти. Дoaѓa септември, ќе бучи глaвaтa oд Купертинo бoјс.

Испратено од LG-D320 преку IT.mk форум апликација

Сте се фатиле за headphone jack? Мислите дека Apple или било која гoлемa кoмпaнијa не прaви истрaжувaње нa пaзaр кaкo кoрисниците ги кoристaт свoите телњфoни/уреди? :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Оваа година фокусот е на ефикасност, пред брзина. На тоа се иде.
Сте се фатиле за headphone jack? Мислите дека Apple или било која гoлемa кoмпaнијa не прaви истрaжувaње нa пaзaр кaкo кoрисниците ги кoристaт свoите телњфoни/уреди? :D

За HJ се збореше се на се 1 недела, додека беше популарно да се хејта, сега на никого не му е гајле - коментарот беше повеќе за тоа дека наводно немало место, па за тоа се одстранил, што не е вистина.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
У право си, го жртвувале ради дизајн и естетика, али бар мое мислење и според тоа што го увидов како го презентираа fingerprint скенерот, сакаат да го стават во втор план (а и го ставија). Како: Еве ви профи iris скенер, али да не искочи дека сме како Apple и да вадиме аудио џек, ете ви го и fingerprint скенерот одпозади. Битно го има.

Додека не се усоврши 100% скенирањето на фацата. Или па незнам, да речеме voice command али со перверзно добро препознавање на гласови, не да може секој да го отклучи со зачуваната гласовна команда.

Види, ја не викам дека е бескорисна ствар ирис скенерот. Напротив уште у ноут7 како опција ми се сфиѓаше, нормално доколку работи како што викаат дека работи. Јас само просрав за фингер скенерот и неговото позиционирање и мојте субјективни и несекојдневни навики и како тоа не се склапа уз нив. А го спомнав конкретно во споредба со ланскиот флегшип на самсунг на кој скенерот му беше од напред a la iPhone. Дефинитивно го жртвувале у знак дизајн и естетика што и е оправдано до негде со оглед колку добро изгледа уредот. Е сеа да чекаме тоа што спомнаа погоре некои, самото стакло да отчитува отисоци и имаме победник. Се на се солиден уред со солена цена, на ред се јабучариве од Калифорнија да ги 1up-нат.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096

Е ако де, со 1 пост ако ви ја уништив јас цела дискусија извинете...гледам дека кога ќе се пише реално и конструктивно нема веќе ефект на форумов, па да продолжиме со стилот кој го наметнуваат сите. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Баш добра си е дискусијата. Има супер постови.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
...гледам дека кога ќе се пише реално и конструктивно нема веќе ефект на форумов, па да продолжиме со стилот кој го наметнуваат сите. :)
Тоа не е правилната постапка колега форумџија, треба да се одржува ниво кон кое ќе се придружуваат и останатите. ;)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Денес муабет со двајца корисници на S7 Edge...

-Го виде новиот S8?
-Да.
-Ист е, само го ставиле копчето позади и малце повисок. Што има друго различно?
-Има копче за Бриксби.
-WTF?

Ги читнав коментариве на @psyside, што никогаш не признава дека е фенбој (мада сите знаат дека е), а овде оргазмично го фали дизајнот (кој е ист веќе 3-4 генерации), нигде го нема да спомне некој фрејм-дроп шит, нит па се замара да бара дали има или нема лаг (јасно е се очекува да има), ниту коментира дека телефонов освен минорни измени нема ништо ново, еве уште еднаш до сите што е НОВО во новиов модел? Ни подобрување на камера, процесор, ни батерија, ни дизајн (убав е, но нов не е), ни екран, де дај гукнете што има ново? Тие 5% понови делови и подобрување не ми ги ни спомнувајте. Па Епл направи поголем скок со вадење на iOS10.3 и 64битната архитектура, него ли Самсунг со цел нов хардверски модел.

И тука доаѓаме до Бриксби копчето. Ха-ха. Браво. Ај копче ако може за временска прогноза следниот пат? И едно за компасот? Дил? Прв уникатен модел што има копче за проверка на акции на берза. Дека напредни. Ретардирано, глупо, пацерско.

Шала на страна, Бриксби е најдоброто нешто на телефонот. Штета што доаѓа 65 месеци откако Епл го претстави Сири. Но доброто е што Самсунг се свестува дека заостануваат во услужниот сектор и тоа заостануваат страхотно. Добро е што барем гледаат дека тука треба сериозно да си поработат, бидејќи хардверскиот дел е веќе „олдскул“ - и 90% од напредокот е всушност во софтверскиот дел. За жал - Бриксби не верувам дека некој ќе го користи, а вакви сервиси стануваат подобри само ако се користат. Но добро е што Самсунг се буди.

Али секако, дизајнот е топ. И пак волуменот го утнале. Можеби да беше 2010 ехххх... ќе беше супер. Вака, прилично боринг и неинвентивно.

Значи дојдовме до тоа дека моделов освен дизајн нема ништо. Па тоа беше нели муабетот за ајфон едно време... хаха, сеа испадна самсунгџииве поголеми фенбојчиња од ифенс. Само што фенбојз на азиски шит е малце... ко да се облакаш у шутка.

Одлично телефонче, што ќе си го купуваат фенбојзите. И цената им е фенбојска. :) Ајмо народе супер е моделов видовте ли дека нема копче, ама има едно вишак?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно