Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.712
3.841
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Се е ова фино, само сметам дека првенствено би требало да се реши проблемот со недостаток на паркинг, па потоа да се уведат казни за несоодветно паркирање, а не обратно.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.712
3.841
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Се е ова фино, само сметам дека првенствено би требало да се реши проблемот со недостаток на паркинг, па потоа да се уведат казни за несоодветно паркирање, а не обратно.
Се мислам дека на крај пак ќе плаќаат казните обичните луѓе а не оние што треба

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
18 август 2019
1.219
1.193

Проблемот со паркинг нема да се реши никогаш. Тоа не е можно. Не само во Скопје. Ниту еден град не е проектиран за толку многу возила.
Пред 30-40 години секое второ, трето семејство имало возило. Сега скоро секое семејство има возило, а некои по 3-4.

Skorp

hello world
25 август 2016
488
505
Skopje
Волку пари да инвестираа во оптимизирање на сообраќајот и зелен бран кој не е 80 км/ч, помалце прекршоци ќе се прават.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.132
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Паркинг има на речиси 95% од локациите. Да, во ударните термини особено во централното градско подрачје мора да се кружи малку ама паркинг има! Тоа што луѓево сакаат да паркираат на 2 метри од локацијата која треба да ја посетат е нивни проблем.
Прв пример ми е Бисер и Капитол бидејќи живеам во нивна близина. Преку ден има место колку сакаш на зонскиот паркинг и пак паркираат пред двата трговски на булеварот. Навечер обично нема место околу Бисер ама ќе почекаш некој ќе излезе или ќе се паркираш накај Лисиче и ќе поодиш 5 минути. Оној во Капитол паркингот мислам дека секогаш има место дење-ноќе (на три нивоа е) и секогаш има паркирано коли пред Капитол.
Ќе се научат да си планираат кога одат некаде макар и "5 минути" да е работата, а не како шерифи колите на улица или тротоар. Најчесто прекршувачи се "обичните/малите" луѓе, од едноставна причина што се побројни од останатите, инаку гледани како процент според категорија мислам дека исто има прекршители - богати и видни луѓе наспроти обични луѓе. Разликата е што богатите можат веројатно да потегнат врски.
Мислењето е автоматски споено:

Волку пари да инвестираа во оптимизирање на сообраќајот и зелен бран кој не е 80 км/ч, помалце прекршоци ќе се прават.
Точно е дека треба да се оптимизира и тоа, но едното речиси воошто не е поврзано со другото. Паркираат кај сакаат, поминува на црвено кога е празно, возат многу брзо и пак доаѓаат на црвено дали на првиот или на вториот семафор небитно...

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.050
7.724
Правото на паркинг не е човеково право. Слободата на движење е. Значи сите што паркираат на пешачки површини им ја попречуваат слободата на движење на другите.
АФАИК во Сингапур не ти даваат да купиш кола ако немаш прво купено/изнајмено паркинг место. ИМХО, проблемот со приватните возила НИКОГАШ нема да се реши. Може да се реши само со средување на ЈАВНИОТ транспорт.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Паркинг има на речиси 95% од локациите. Да, во ударните термини особено во централното градско подрачје мора да се кружи малку ама паркинг има!
Повели паркирај некаде во Карпош 1 или 2 после 6 навечер да речеме. Па страв ми е од дома да излезам навечер затоа што некој ќе ми го фати местото и после ќе треба да паркирам во Карпош 3 ако имам среќа и таму да најдам место. Џабе е зонско џабе е се, едноставно нема доволно паркинзи и тоа е факт што не може да се побие. Е сега кој си е навикнат и на дрво да паркира, тој си нема проблем.

Проблемот со паркинг нема да се реши никогаш. Тоа не е можно.
Катни гаражи и за една година е решен проблемот со паркинг секаде.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.132
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Повели паркирај некаде во Карпош 1 или 2 после 6 навечер да речеме. Па страв ми е од дома да излезам навечер затоа што некој ќе ми го фати местото и после ќе треба да паркирам во Карпош 3 ако имам среќа и таму да најдам место. Џабе е зонско џабе е се, едноставно нема доволно паркинзи и тоа е факт што не може да се побие. Е сега кој си е навикнат и на дрво да паркира, тој си нема проблем.

Катни гаражи и за една година е решен проблемот со паркинг секаде.
Казнуваат ли таму? На партизанска или илинденска не сум видел некој да паркира. Камериве нема да снимаат во внатрешните улички така да ова што го спомнуваш не е баш релевантно на темава.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.772
4.495
Неготино
Иста случка е и во Аеродром каде што живеам. После 5 оди па најди паркинг да те видам, а има околу 200 места сигурно.
Зонско е, имам паркинг од зграда (необележан нели) ама тикви наоѓање место.

Некогаш по пола саат и повеќе кружам додека не се ослободи место.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Казнуваат ли таму? На партизанска или илинденска не сум видел некој да паркира. Камериве нема да снимаат во внатрешните улички така да ова што го спомнуваш не е баш релевантно на темава.
Нормално дека паркираат на партизанска, помини во било кое време од денот кај броз кафе или симпо и ќе видиш дека десната лента е блокирана од кафепијачи со бесни возила. Поставени се камери уште кога излезе веста дека ќе се казнува. А внатрешните улички ги контролира ПОЦ и секако дека казнуваат. Кај мене во Карпош 1 пред зграда редовно има некој со блокатор закачен, пцуе вришти итн. Просто е, ако нема паркинг во внатрешните улички, тогаш се паркира на булевар, не знам како ова не е релевантно со темата, ете прочитај на линкот од алфа тв погоре, истото се спомнува.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.132
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Нормално дека паркираат на партизанска, помини во било кое време од денот кај броз кафе или симпо и ќе видиш дека десната лента е блокирана од кафепијачи со бесни возила. Поставени се камери уште кога излезе веста дека ќе се казнува. А внатрешните улички ги контролира ПОЦ и секако дека казнуваат. Кај мене во Карпош 1 пред зграда редовно има некој со блокатор закачен, пцуе вришти итн. Просто е, ако нема паркинг во внатрешните улички, тогаш се паркира на булевар, не знам како ова не е релевантно со темата, ете прочитај на линкот од алфа тв погоре, истото се спомнува.
Контрадикторен си. Ете и самиот потенцираш дека има коли на "кафепијачи со бесни возила". И јас истото ти го зборувам - има место они паркираат таму за чалам, за да не пешачат не знам за што ама битно намерно го прават тоа не е дека нема место, не ни проверуваат.

kirev

senior
31 мај 2010
9.050
7.724
Паркинг место не е човеково право. Ако сакаш да паркираш - купи си гаража. А тие на Партизанска е подобро да се паркирани во една лента зашто така цел булевар се успорува и нема да гинат луѓе. (Единствен начин за контрола на сообраќајот се физичките пречки - и против брзо возење и против паркирање на тротоар. Човек треба малку да пооди со штаки низ град да сфати каков криминал е паркирањето на тротоар низ Скопје)

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.236
2.673
со оглед на системов, паркирањето на булевари треба да стане минато. Министерот вика дека нема да има број на кој што ќе може некој да ургира нешто. Исто така што ми фати око е тоа делењето казни за бркање на семафор. Пример ако возиш и одеднаш жолто и додадеш гас да поминеш и тоа ќе се казнува.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
со оглед на системов, паркирањето на булевари треба да стане минато. Министерот вика дека нема да има број на кој што ќе може некој да ургира нешто. Исто така што ми фати око е тоа делењето казни за бркање на семафор. Пример ако возиш и одеднаш жолто и додадеш гас да поминеш и тоа ќе се казнува.
Број стално имало и ќе има :) Само на вести не го кажуваат

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Пример ако возиш и одеднаш жолто и додадеш гас да поминеш и тоа ќе се казнува.
За ова имам поделено мислење... Пошто студии од САД покажале дека ова води кон зголемување на сообраќајни несреќи. Што навидум е нелогично, ама праксата покажала дека кога долго време има зелено светло некои возачи (посебно такви што веќе биле казнети за поминување на жолто), некогаш неразбирливо и наеднаш закочуваат додека сеуште е зелено светлото. Да нелогично е, ама пракса од повеќе години статистика покажала дека има видливо зголемување на сообраќајни несреќи.

Освен тоа надлежните треба да се осигураат дека сите семафори имаат трепкачко зелено светло, пред да се појави жолто.

Инаку во нашево секојдневие со чести поминување на дебело црвено, секаква промена во казнувањето е добредојдена.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
За ова имам поделено мислење... Пошто студии од САД покажале дека ова води кон зголемување на сообраќајни несреќи. Што навидум е нелогично, ама праксата покажала дека кога долго време има зелено светло некои возачи (посебно такви што веќе биле казнети за поминување на жолто), некогаш неразбирливо и наеднаш закочуваат додека сеуште е зелено светлото. Да нелогично е, ама пракса од повеќе години статистика покажала дека има видливо зголемување на сообраќајни несреќи.

Освен тоа надлежните треба да се осигураат дека сите семафори имаат трепкачко зелено светло, пред да се појави жолто.

Инаку во нашево секојдневие со чести поминување на дебело црвено, секаква промена во казнувањето е добредојдена.
едно време нел имаше со тајмерче над семафорот, па после ги тргнаа ги снема ..

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.236
2.673

и јас сум со тоа мислење, затоа го спомнав. Ќе има проблеми. Ова е практика која 99% од возачите ја праат. Ми се десило тоа да кочам жолто само што ќе се упали, за малце еден од позади ќе ме учукаше плескавица ќе ме направеше.

Последна промена:

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат

Нема смисла да се казнува за жолто, затоа што тоа е за спремање - ако се најдеш на сред жолто, мојот инструктор од АСУЦ ми има кажано да возам - има период на секунди откако другите семафори се палат зелено, таман доволно за да поминеш, дури и на последна милисекунда на жолто да си, бар така треба по правило да е.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
го има во чаир секаде. подобро е од било кој друг систем
ги гледам секад кога идам накај гробишта таму новиот булевар од ретејл парк надоле .. и секад ми текиња како беше фино кога ги имаше и во другиве делови по градот :D

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно