Абе нормално. Сѐ што е доброволно, плус ако олеснува живеење полесно и побрзо ќе се прифати од работи кои се мандаторни. Психологија и можда нелогичност, ама јбг човечка природа.Што се однесува со оваа достава по меил - знам за Хрватска дека е доброволна, т.е. има сајт каде лицето да пише дека сака да ги прима званичните документи во меил. Има и сајт/мобилна апликација за таа намена (ePretinac/mPretinaac). А поштата подобро функционира отколку во Македонија, но е далеку од тоа што треба...
Е тоа веќе не може.Кога веќе гледат европски закони, кога ќе дозволат камери во автомобилите? Кога ќе направат закон каде што ќе може да се снима во јавност, а да не се вадат на повреда на приватноста (на јавна површна бараат приватност) и да се прифаќаат снимките како докази за прекршоци и сѐ останато?
Кога популацијата ќе биде правно писмена и ќе знае како да ги толкува законите. На јавна површина нема приватност, спрема тоа и не е забрането.Кога веќе гледат европски закони, кога ќе дозволат камери во автомобилите? Кога ќе направат закон каде што ќе може да се снима во јавност, а да не се вадат на повреда на приватноста (на јавна површна бараат приватност) и да се прифаќаат снимките како докази за прекршоци и сѐ останато?
За жал законите се против популацијата. На улица не смее да се снима.Кога популацијата ќе биде правно писмена и ќе знае како да ги толкува законите. На јавна површина нема приватност, спрема тоа и не е забрането.
Како да не, не смеело. Што ти е бе на тебе брату?За жал законите се против популацијата. На улица не смее да се снима.
Значи не популацијата, туку законодавците треба да бидат правно писмени.
it.mk: Дали Dashboard камерите се легални во Македонија: Сѐ што треба да знаетеКако да не, не смеело. Што ти е бе на тебе брату?
Абе остај тие глупости и погрешни толкувања на закони. Дај еден пример каде некој бил казнет. Go!
Што ми е мене?Како да не, не смеело. Што ти е бе на тебе брату?
Еве, читај погоре и поздрави го адвокатот.Што ми е мене?
Имам налог да го променам аголот на камерата за да не го покрива јавниот пат.
А адвокатот кој имаше исто мислење како твоето, после два дена ми препорача сепак да постапам по налогот. Се премисли и не прифати да одиме на суд, ама ако изгубиме тој да ги плати сите трошоци. А пред тоа се согласуваше.
Адвокат со долгогодишно искуство вели дека законите се конфузни, има начин да се докаже дека јавниот пат не е под заштита, ама „док објасниш Босанцу да ниси магарац, одоше јаја“.
Судот ќе донесе одлука врз основа на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, а јас можам да се жалам колку сакам.
Многу јасно.
Различни закони се астро, едното е дека смееш да снимаш полицаец како си ка врши должноста другото е за снимање јавни површини и да, не смееш. Ако имаш камера што ти го снима влезот, улицата и тротоарот треба да се маскирани.Еве, читај погоре и поздрави го адвокатот.
Мислењето е автоматски споено:
Многу јасно.
Ова се однесува на дашборд камера или на куќна камера за 24/7 стациониран надзор.?Што ми е мене?
Имам налог да го променам аголот на камерата за да не го покрива јавниот пат.
А адвокатот кој имаше исто мислење како твоето, после два дена ми препорача сепак да постапам по налогот. Се премисли и не прифати да одиме на суд, ама ако изгубиме тој да ги плати сите трошоци. А пред тоа се согласуваше.
Адвокат со долгогодишно искуство вели дека законите се конфузни, има начин да се докаже дека јавниот пат не е под заштита, ама „док објасниш Босанцу да ниси магарац, одоше јаја“.
Судот ќе донесе одлука врз основа на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, а јас можам да се жалам колку сакам.
Куќна камера која го снима дворот, мојот пристапен пат (моја сопственост), а зафаќа и дел од локалниот пат. Не е улица, ама исто е.Ова се однесува на дашборд камера или на куќна камера за 24/7 стациониран надзор.?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Значи сосема друга работа е 24/7 константно снимање. Затоа и се вика „видео надзор“. И нема врска со тоа што збори @Astro , нит па неговото повикување на копираното за џандарите има врска со твоево. А ни едното ни другото немаат допир со мислењето за дашкамери. Сѐ е сива зона, додека некој не направи или допрецизирање или автентично толкување или може да се реши и со општо правно мислење на врховен суд.Куќна камера која го снима дворот, мојот пристапен пат (моја сопственост), а зафаќа и дел од локалниот пат. Не е улица, ама исто е.
Во мојот двор (и мојот пат) можам да правам што сакам, не сум должен ниту да поставам табла дека имотот е под видео надзор.
Не е сива зона, проблемот е во неразбирањето и во пропагандата на полицијата. На јавно место е дозволено да се снима се додека не се снима со УМИСЛА да се наруши приватност, на пример да земеш камера и да снимаш некого, да го следиш што прави и каде се движи. Ако иначе беше забрането снимање на јавно место, или како што љуби полицијата да мисинтерпретира „само полиција смее да снима“, тогаш на сите ќе ви беа забранети и исклучени камерите на мобилните телефони.Значи сосема друга работа е 24/7 константно снимање. Затоа и се вика „видео надзор“. И нема врска со тоа што збори @Astro , нит па неговото повикување на копираното за џандарите има врска со твоево. А ни едното ни другото немаат допир со мислењето за дашкамери. Сѐ е сива зона, додека некој не направи или допрецизирање или автентично толкување или може да се реши и со општо правно мислење на врховен суд.
Немам теза, прашања имам, ама не ги одговараш.Па така, од каде знаеш колку бил реалниот uptime на нечиј сервис, и колку објавени/необјавни проблеми имале... Пошто спомна твое анегдотално искуство како некаков параметар за стабилноста и доверливоста од бесплатен сервис за кој застапуваш став дека може да ги довериме нашите правни и финансиски статуси. Да веруваме дека нема заради таков сервис утре да ни се појават извршители на врата затоа што некој мејл за паркинг отишол во спам, или серверот имал глич или што и да може се да се деси.
Пошта ако не достави официјално писмо, тоа теоретски може и да се избутка до крај. А дека некој маил отишол во спам фолдер, или некој сервер преку океанот имал downtime/заглавил - тоа ни господ не го докажува, пред ниеден суд не па пред нашиве овде.
Замисли тек да бев копач на канали колку ќе знаев.
Се што кажав сеуште си стои, физички потпис за примена пратка не може се спордува со логови од сервери. Датотека во фајл систем трпи се. Е сега ако ти сакаш да живееш во некаква дистопија каде админ на сервер одлучува за човечки судбини, тоа е друга работа. Пак не гледам логика истото да се наметне на сите и тоа да е ОК.
Овде сакаат стотици илјади такви луѓе/работници да ги исклучат од општеството - ама јас имам предрасуди против работниците... Или чекај! Ти мислиш на работниците од администрација? Хаха... Што ти е тезата дека административците се избрани според меритоктратија, стручни во работата, и многу способни?![]()
Ако мислиш така, ок. Моето искуство е поинакво.Па не така како ти мислиш. Немање на негативен одговор на пратена порака од сервер на сервер, од МТА до МТА, не значи по дифолт дека пораката е прифатена, а уште помалку дека ќе биде доставена до некој јузер.
Еве да на правиме споредба со писмо/известување по пошта. Ти (sender) ми праќаш писмо (email). Писмото оди од пошта А (outgoing/originating MTA) до пошта Б (destination MTA). Поштарот (MTA B) од пошта Б го прима, еве дури и ја известува поштата А дека писмото е кај него (250 Ok или слично). Дали тоа значи дека писмото е доставено, пошто тракингот завршува тука кај е-маил случајот. Кај поштарот не, тој мора стварно да ти го донесе и да се потпишеш или со потпис да си го подигнеш или да извести назад за недостава. Пази, судот мора да има доказ за недостава за да те стави на табла. Ако нема повратно од пошта мора пак да прати од почеток. Кај емаил немаш ништо од тоа како морално и задолжително. Што ќе биде доказ на МВР дека ми доставил известување. Ова е нешто што сигурно ќе го повторам и подоле.
Ама тоа ти мислиш така. Ама изгледа не знаеш баш точно како работи емаил сервис протоколот (или поточно SMTP) и на колку различни начини може да се конфигуриираат серверите. И се е дозволено. И да има стандард ама не е таков као ти замислуваш, и покрај тоа што сите се грижат да биде колку толку унифицирано. На пример remote MTA му вика на твојот sender (или originating) MTA helo/ehlo, се е ОК, здраво живо, еве ти код 250ка да не досаѓаш, ама пошто си на BL јас едноставно правам на твојов материјал discard without notify. Ова е само еден пример. И уште нешто пострашно значи следи од ова, не зависи од корисникот ништо, зависи од серверот и неговите политики.
Да, може да ставиш правило и сите дојдовни пораки да се бришат, ништо нема да те спречи, ама не е тоа начинот.Ама ти навистина не си работел позадина на маил сервери, спам сервери или филтри, фајрвол или слично. Сѐ е дозволено, т.е. оставено на избор на сервисот и администраторот. И не, не мора да го означи за спам и да го стави во спам фолдер, може да го означи за спам и да го стави пак во инбокс, или да го стави во посебен Spambox и многу често и над одреден скор или и директно да го избрише без никаква нотификација до примач и праќач.
Еве на пример како обично се наместени по дифолт шеард хостинг маил сервери со SpamAssassin
Не бе не ги прише серверот, упссссКод:Where do you want the spam to go? [ ] Inbox (don't block it) [ ] Redirect it to the catch-all spam folder in your main imap account. [ ] Send the spam to the appropriate users's spam folder. [x] Delete the spam.![]()
Како одговор на друго прашање.Кој го напиша ова јас или ти?
Па веќе ти пишав, нема такви фирми како што бараш.И уште чекам да пишеш кој се тие фирми.
Точно, ама во најлош случај известува дека не успеал. Дали е тоа оправдание пред суд, не знам. Ама во овој случај судот секако не е во игра.Да се разбереме, емаил како сервис е "Best effort" тип на сервис. Се ќе направи и ќе проба, ама не може да гарантира достава а тек прием па воопшто.
Абе така е, ама цело време се нешто збориме за разни работи. @Паланчански пишува пример за куќен видео надзор, ти му одговараш со цитат за снимање џандари со мобилен, муабетот во тек е за дашкам-ови и каша попара е сѐ. Искрено според мислењата на џандарите и на тие од тоа за лични податоци не смее, ама па навистина не сум чул некој да го казниле, или како се поминува на суд, пошто тие таму треба да судат и толкуваат закони а не МВР или некој си таму чиновник. Еве и до тебе прашање дали ако мислиш дека сѐ е во ред би платил сите казни досудени на суд за поставен дашкам во автомобил. Исто се наметнува додатно прашање, што правиме со дашкам-овите кои снимаат и при паркиран автомобил (на моушн, на потрес, на одредено време и слично). Зарем тоа не е исто како и она со домашен видео надзор? Дали тоа смее?Не е сива зона, проблемот е во неразбирањето и во пропагандата на полицијата. На јавно место е дозволено да се снима се додека не се снима со УМИСЛА да се наруши приватност, на пример да земеш камера и да снимаш некого, да го следиш што прави и каде се движи. Ако иначе беше забрането снимање на јавно место, или како што љуби полицијата да мисинтерпретира „само полиција смее да снима“, тогаш на сите ќе ви беа забранети и исклучени камерите на мобилните телефони.
Не само известување, треба и да пријавиш, да исполниш основни услови и да добиеш папир од ДЗЛП.Офтопик:
Онаа слика што ја споделив погоре не го опфаќа делот со камери за ВИДЕО НАДЗОР. За камери кои снимаат објекти дозволено е, НО е РЕГУЛИРАНО, односно треба да снима само твојот имот (ако е куќа) или поголема ЈАВНА површина (ако си правно лице, прмер: локал, бутик), НО мора да имаш изложено ИЗВЕСТУВАЊЕ дека тој простор е под видео надзор. Истото важи и за државни имоти кои се под видео надзор (пример).
Ама тоа е само твое искуство. Јас ти кажувам како работи и што сѐ е можно да се случи во реалност.Ако мислиш така, ок. Моето искуство е поинакво.
А може и да речеме Гугл или Јаху да го стави и јас како корисник појма да немам за тоа.Да, може да ставиш правило и сите дојдовни пораки да се бришат, ништо нема да те спречи, ама не е тоа начинот.
Како одговор на друго прашање.
Аха епа ти рече дека имало, поврзано со претходниот одговор. Ти му рече на Локван да бара кај нас такви фирми.Па веќе ти пишав, нема такви фирми како што бараш.
Не во најлош, туку во најголем број случаи. Но тоа не значи секогаш, како и што ти објаснив. А како тоа судот не е во игра??? На крај на денот, ако не го добиеш известувањето, и не постапиш или не се жалиш по него, ќе завршиш на суд и ќе треба да се докаже некако дека ти си бил известен.Точно, ама во најлош случај известува дека не успеал. Дали е тоа оправдание пред суд, не знам. Ама во овој случај судот секако не е во игра.
Во случај на вакви работи, каде законски се пропишани постапките за званична достава, имејлот е понедоверлив и не е законски предвиден. Ако се направат измени во закони, ќе видиме. Како и што ќе смислат, доверливост, право на жалби, право на повторена постапка, огласна табла, итн...Муабетот беше дали имејлот е доверлив за достава на писма колку и обична пошта, повеќе или помалку од неа.
Не такви како ти што бараш. Тој бараше фирма каде што ќе може да се пожали за услугата затоа што кај Гугл и Мајкрософт не можел. Ти упадна во муабетот со друго барање. Дали погрешно го интерпретираше или не, не знам, ама замена на тези не е убаво да се прави.Аха епа ти рече дека имало, поврзано со претходниот одговор. Ти му рече на Локван да бара кај нас такви фирми.
Тоа е под претпоставка дека ако не постапиш според мејлот веднаш ќе одиш на суд. Во реалноста би имало повторно известување, опомена итн. И нема сѐ ова да оди по мејл, туку по веќе досегашните начини на известување. Може и двајца полицајци да дојдат пред врата и да ти го врачат. Мада овие муабети се нероден Петко капа му кројат.А како тоа судот не е во игра??? На крај на денот, ако не го добиеш известувањето, и не постапиш или не се жалиш по него, ќе завршиш на суд и ќе треба да се докаже некако дека ти си бил известен.
Во случај на вакви работи, каде законски се пропишани постапките за званична достава, имејлот е понедоверлив и не е законски предвиден. Ако се направат измени во закони, ќе видиме. Како и што ќе смислат, доверливост, право на жалби, право на повторена постапка, огласна табла, итн...
Исто како кај Гугл и Мајкрософт, толку и кај нас можеш да се пожалиш на услугата, бидејќи истата ја обезбедуваат, со исти параметри и правни огради. И не, не упаднав јај, него ти рече да побара кај нас дека имало фирми кои биле под наша законодавна „јурисдикција“. И јас и тој уште чекаме да ни кажеш кои се тие фирми, што ќе ни завршат работа како гугл и мајкрософт, ама ќе бидат наши и ќе бидат бољи и ќе можеме да ги тужиме. Тоа е и беше муабетот. Сега ако ти правиш сакам кажам незнам речам, не мислев така, овака, не сме ти ние криви.Не такви како ти што бараш. Тој бараше фирма каде што ќе може да се пожали за услугата затоа што кај Гугл и Мајкрософт не можел. Ти упадна во муабетот со друго барање. Дали погрешно го интерпретираше или не, не знам, ама замена на тези не е убаво да се прави.
Ааааа, ашколсун. Дојдовме на моето. Значи не се знае. Значи нагаѓате што ќе биде. Значи во реалноста што ќе биде уствари појма немате/немаме никој. Инаку како тргнавте со мејлот човек ќе рече знаете како ќе биде законот. Ако ништо не се знае, ама ајдеее да оставаме телефони и мејлови на таму некое чиновниче нешто да прави, а појма немаме што ќе прави, како, за што, како и каде ќе ги чува, за што ќе ги употебува, и уште 1000 Зашто 0 ЗатоаТоа е под претпоставка дека ако не постапиш според мејлот веднаш ќе одиш на суд. Во реалноста би имало повторно известување, опомена итн. И нема сѐ ова да оди по мејл, туку по веќе досегашните начини на известување. Може и двајца полицајци да дојдат пред врата и да ти го врачат. Мада овие муабети се нероден Петко капа му кројат.
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, White, CH-931G001-WW
6.750,00 ден
MOUSE WIRED USB A4TECH Bloody Gaming W60 Max Stone, 10000 cpi, 1ms, RGB, Black
1.400,00 ден
NET INJECTOR CUDY POE48, POE+/POE, 2x10/100/1000Mbps, 18W, POE48-18W
690,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, White, KBS-WPS-01-W
940,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING F-GT PRO Cockpit, 150kg, BLACK, NLR-R003
78.600,00 ден
VGA ASROCK RX 9060 XT STEEL LEGEND OC 16GB GDDR6 2xDP, HDMI, 90-GA5JZZ-00UANF
34.390,00 ден