Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Programer nad 40 godini

Anstom

read-only
18 јули 2014
3
4
Poradi odredeni slucuvanja moram da ja promenam profesijata i me interesira koi se moznostite za uspesno vrabotuvanje na eden 42 godisnik kako programer i koi se moznostite za napredok vo kariera. Imam solidni poznavanja od html,php, mysql, java. Do sega so ova sum se zanimaval kako hobi t.e sum izrabotuval web strani za prijateli vo slobodno vreme.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.047
1.111
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Ако те бива за нешто ќе најдеш работа.
Во ИТ барем е полесно, покажеш портфолио и готово.

Ако си со некои просечни знаење и вештини од било која област, не очекувај многу.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.821
12.869
Skopje
wemaxa.com
1. Добредојде на форумов, користи кирилица, претстави се како што е ред доколку очекуваш некој да ти реплицира по пропис.

2. Дифинирај "солидни" познавања. Малку конфузно нафрлени работи имаш. Инсталација на готова Java скрипта или имплементација на готов php код или автоматизирана популација на база не секогаш може да се категоризираат како познавања на истите. Имено, кодираш, знаеш/владееш одреден програмски јазик и работиш во истиот или те бива за едитирање на постоечки код?

3. Прашуваш сложено прашање на кое може да се пишуваат фермани. "Што е најбарано" во превод кај има пари? Ако беше толку лесно дефинирање до сега сите ќе беа вработени со 6 месечен курс во земјава...

Доколку немаш искуство со форуми и правила совет е прочитај го и правилникот за дискусија на форум, веќе отворени теми околу истата проблематика итн.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.616
19.353
Poradi odredeni slucuvanja moram da ja promenam profesijata i me interesira koi se moznostite za uspesno vrabotuvanje na eden 42 godisnik kako programer i koi se moznostite za napredok vo kariera.
Шансите да те вработат на тие години се никакви. Можеби би имал шанси ако имаш диплома од таа струка со задолжително искуство и дебели препораки од друг.
Imam solidni poznavanja od html,php, mysql, java. Do sega so ova sum se zanimaval kako hobi t.e sum izrabotuval web strani za prijateli vo slobodno vreme.
Едната реченица ти ја поништува другата. Еднаш кажуваш дека имаш солидни познавања а друг пат кажуваш дека се било од хоби и строго за пријатели што имплицира на тоа дека имаш „мршаво“ портфолио односно никакви препораки.
Мојот совет има еден збор - "freelancer"

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
1. Добредојде на форумов, користи кирилица, претстави се како што е ред доколку очекуваш некој да ти реплицира по пропис.

2. Дифинирај "солидни" познавања. Малку конфузно нафрлени работи имаш. Инсталација на готова Java скрипта или имплементација на готов php код или автоматизирана популација на база не секогаш може да се категоризираат како познавања на истите. Имено, кодираш, знаеш/владееш одреден програмски јазик и работиш во истиот или те бива за едитирање на постоечки код?

3. Прашуваш сложено прашање на кое може да се пишуваат фермани. "Што е најбарано" во превод кај има пари? Ако беше толку лесно дефинирање до сега сите ќе беа вработени со 6 месечен курс во земјава...

Доколку немаш искуство со форуми и правила совет е прочитај го и правилникот за дискусија на форум, веќе отворени теми околу истата проблематика итн.
Го бомбардираше, пополека неможе се одма да се знае сепак е нов член и може да го толерираме малце.

Иначе, пробај си ја среката фриленсер или прати ги огласите во мк и почни да аплицираш за работа, никогаш не се знае коа може да ти се насмее :D

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.047
1.111
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Мојот совет има еден збор - "freelancer"

Фриленсер е секогаш најдобра опција, било кој што знае колку му вреди знаењето и трудот не би прифатил да работи за 200-300 евра месечно во некоја фирма.

stefan

lurker
13 април 2007
716
554
Прилеп
netops.network
stefan's setup  
Processor & Cooler
i5-1235U
Storage
1TB NVme
RAM
16 GB DDR4-3200
Case
ThinkPad T14 Gen 3
Keyboard
Logitech K470
Monitor
Dell P2425H
OS
Windows 11 / Ubuntu 24.04 LTS
ако е copy и paste developer нема да може многу да заработува . ако те интресира web почни да учиш html, css, php,mysql,javascript . или за windows програмирање учи delphi , visual c#, c++ builder.

Trixx

hello world
16 јануари 2011
118
128
Фриленсингот веќе и не се исплатува толку. Двајца мои познаници го напуштија на сметка на локална работа. Локалните фирми веќе плаќаат плати и по 400-500 еур ( околу 700-800 бруто ) на поискусни програмери. Фриленсингот е на некој начин ризик - можеш да се офајдиш убаво ама можеш и да заглавиш неколку месеци без добра зделка. Ако не си многу искусен, јас лично ти препорачувам да си најдеш локална работа и полека да пробаш со помали фриленсинг дилови надвор од работно време.
Иначе возраста не е важна, ама е важно да чуствуваш енергија и желба нон стоп да учиш нешто ново.

Локалните фирми веќе плаќаат плати и по 400-500 еур ( околу 700-800 бруто ) на поискусни програмери.

Молам? Кои се тие искусни програмери кои ќе се деградираат да работат за таа плата?

Anstom

read-only
18 јули 2014
3
4
Прво...се извинувам за латиницата. За претставувањето не видов никаде посебна тема и несакав да замарам со тоа...(единствено ако на некој му се потребни повеќе информации за мене на пр..крвна група или број на чевли :) ) Како што напоменав ...Поради повреда морам да менувам кариера и ова со програмирањето ми се виде како најдобра опција бидејќи имам солидни познавања. Кога мислам солидни не мислам на копи пасте него мислам на пишување чист код од почеток. Фрееленсинг не доаѓа во предвид бидејќи имам оформено семејство и немам намера да зависам од една две зделки месечно. Ми требаат константни приходи. Бидејќи вие сте длабоко навлезени во ова ми е потребна информација од прва рака, како се движат работите, која е побарувачката на пазарот за кадри како мене и дали би можел успешно да се вклопам во оваа дејност. Портфолиото ми е доста сиромашно 5-6 страни 100% мое дело 7-8 едитирани вордпрес теми и 3-4 скинови на пхп скрипти за онлајн игри изменети некаде околу 50-60% од основната верзија.

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Прво...се извинувам за латиницата. За претставувањето не видов никаде посебна тема и несакав да замарам со тоа...(единствено ако на некој му се потребни повеќе информации за мене на пр..крвна група или број на чевли :) ) Како што напоменав ...Поради повреда морам да менувам кариера и ова со програмирањето ми се виде како најдобра опција бидејќи имам солидни познавања. Кога мислам солидни не мислам на копи пасте него мислам на пишување чист код од почеток. Фрееленсинг не доаѓа во предвид бидејќи имам оформено семејство и немам намера да зависам од една две зделки месечно. Ми требаат константни приходи. Бидејќи вие сте длабоко навлезени во ова ми е потребна информација од прва рака, како се движат работите, која е побарувачката на пазарот за кадри како мене и дали би можел успешно да се вклопам во оваа дејност. Портфолиото ми е доста сиромашно 5-6 страни 100% мое дело 7-8 едитирани вордпрес теми и 3-4 скинови на пхп скрипти за онлајн игри изменети некаде околу 50-60% од основната верзија.

И со фриленс се држи семејство без проблем. Секако треба некое време да се докажеш, но истото важи и за солидна плата во локална фирма.
Мој совет е, ако веќе вртиш огласи и телефони во потрага по работа по еден час дневно, потроши по два на креирање на профили на неколку фриленс сајтови (oDesk, Freelance, Elance) и конкурирање на почетнички фриленс проекти.
Нема да изгубиш ништо ако се обидеш на двете полиња, зошто и така во моментов како што разбрав имаш вишок слободно време. Во краен случај и да ти опали среќа во локална фирма, нема да ти дојде лошо и некое мало фриленс проектче да закрпи домашен буџет.
Екстра придобивка од фриленс профил за фамилијарен човек би било поседување на активни профили со издржан рејтинг кој може и децата да ги користат за џепарлак (претпоставувам по твојата возраст дека се веќе во години кога може да чепкаат по нешто). Не мора да програмираат нели, може да бркаат мали задачи од тип внес на податоци, пеглање на слики и сл., што е доволно да осетат што значи тврдо столче, и колку треба да се клика за една кока-кола или кутија цигари.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно