Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со Kingston 250GB A2000 M.2 PCIe NVMe SSD

DzoleGTI

hello world
23 јануари 2014
137
76
(( Kisela Voda )), Kisela Voda, Macedonia
Здраво,

Имам проблем со m.2 nvme кингстон верзија купен пред 2 дена на ново
SSD M.2 Kingston NVMe A2000 250GB PCIe 3.0x4 256bit enc
Part Number: SA2000M8/250G,
вчера го земав и го монтирав на компјутериот инсталирав windows 10 работи се пушта се како што треба.Но после краток период некогаш 1 минута некогаш 5 минути зависи секогаш различно екранот се замрзнува и мора да се рестартира за да се пушти пак.Исто така има HDD 500ГБ Самсунг и пред да се монтира ссд то работеше како што треба компјутерот ова се случи при монтирање на ссд и инсталирање на него windows.Пробав инсталирав драјвери за компјутерот но брзо се замрзнува и не е во можност да се инсталира,се поготово амд драјверите компјутерерот е пола година стар. Биосот е упдејтиран на верзија 2202 едино што е windows 10 ката е постара верзија што ја имав на усб то и неможам да ја упдејтирам затоа што се замрзнува сликата поради најверојатно ссд то.

Спецификација на компјутерот

Prime B450M-K
Kingston 2x8GB 3200MHz DDR4
RX460 4GB sapphire
Ryzen 5 2600
PSU 550W Deepcool DN550 80Plus

Благодарам однапред.

Изменето од модератор:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
смарт параметри да дискот да провериш што има, има разни аппс ако нема официјално од Кингстон (не знам порано немаа може имаат сега)

DzoleGTI

hello world
23 јануари 2014
137
76
смарт параметри да дискот да провериш што има, има разни аппс ако нема официјално од Кингстон (не знам порано немаа може имаат сега)
Има SSD Manager од кингстон и вика дека е упдејтиран firmware от . Во праметрите нема некој еррор да видам поубаво...

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
712
1.022
Упс , соз , поспаност :D .
Ипак , исклучи хардот , и пробај само со ссд-то.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Со Рајзен и се е можно.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Здраво,

Имам проблем со m.2 nvme кингстон верзија купен пред 2 дена на ново
SSD M.2 Kingston NVMe A2000 250GB PCIe 3.0x4 256bit enc
Part Number: SA2000M8/250G,
вчера го земав и го монтирав на компјутериот инсталирав windows 10 работи се пушта се како што треба.Но после краток период некогаш 1 минута некогаш 5 минути зависи секогаш различно екранот се замрзнува и мора да се рестартира за да се пушти пак.Исто така има HDD 500ГБ Самсунг и пред да се монтира ссд то работеше како што треба компјутерот ова се случи при монтирање на ссд и инсталирање на него windows.Пробав инсталирав драјвери за компјутерот но брзо се замрзнува и не е во можност да се инсталира,се поготово амд драјверите компјутерерот е пола година стар. Биосот е упдејтиран на верзија 2202 едино што е windows 10 ката е постара верзија што ја имав на усб то и неможам да ја упдејтирам затоа што се замрзнува сликата поради најверојатно ссд то.

Спецификација на компјутерот

Prime B450M-K
Kingston 2x8GB 3200MHz DDR4
RX460 4GB sapphire
Ryzen 5 2600
PSU 550W Deepcool DN550 80Plus

Благодарам однапред.
На кој SATA порт е вклучен HDD? Прочитај во упатство на матичната кои SATA порти ги зафаќа NVMe-то. Обично се 5 и 6. Пробај без HDD.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
712
1.022
99% e kabelot. Zemi nov sata kabel. Ustvari zemi dva kabli posto kinerazijata kaj Nas e uzas. Probaj na razlicni sata porti. Ako I toa pravi problem , hardot e zaminat. sepak sumjam na kabelot.

DzoleGTI

hello world
23 јануари 2014
137
76
Проблемот е решен

1.Биосот е префрлен NA UEFI mode
2.Изгасено CSM Compatibility Support Module
3.При инсталирање на нов windows 10 на ССД препорачувам да го исклучите хдд
4.Апдејтиран на последна верзија биос
5.Инсталиран е најнова верзија на Windows 10 x64
6.Сменети се нови кабли за ХДД и портата (Пред тоа било на сата 3 сега е на сата 1 ) и приклучен повторно најверојатно и тоа било проблем!

Одлично работи сега nvme то boot time на компјутерот 5 секунди пред тоа 1 минута додека брзината му е 2050 со 1250.

e2af90005dfa80b95ef29e6c599a4974.jpg

Благодарам на советите.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
6.Сменети се нови кабли за ХДД и портата (Пред тоа било на сата 3 сега е на сата 1 ) и приклучен повторно
Ова е најважно. На таа плоча NVMe-то кога се користи треба да ги блокира, дисејблува Сата 3 и 4 портите. Е сега изгледа него прави тоа целосно, него пробува шеринг на ПЦИ линиите да праи и ги е*е кокошкитр. Тоа е проблемот цело време.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.792
4.510
Неготино
Ова е најважно. На таа плоча NVMe-то кога се користи треба да ги блокира, дисејблува Сата 3 и 4 портите. Е сега изгледа него прави тоа целосно, него пробува шеринг на ПЦИ линиите да праи и ги е*е кокошкитр. Тоа е проблемот цело време.

Мислам дека не е на сите плочи така. Еве вчера ставив NVMe а имам SSD и хард диск на 2 и 3 порта од матичната. Нема гајле.
На првата не можам бидејќи е под графичка.

Едит: Не видов дека си пишал „на таа плоча“.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.182
16.288
Ај провери во БИОС дали APU-SATA контролерот е уклучен, треба да биде за дополнителни SATA линии

Cicada

hello world
29 октомври 2019
64
102
Скопје
Cicada's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3600
Motherboard
B550 AsRock Phantom Gaming 4
Storage
Kingson A2000 500GB
PSU
Cooler Master V1000
RAM
4x8GB, 3200MHz, CL16, G.Skill FlareX
Video card
RTX3080
Case
Fractal Desigh NORTH (Mesh)
Mouse
Logitech M650L
Keyboard
Logitech K650 (white)
Audio
Modecom VULCAN
Monitor
ASUS VP249QGR, 144Hz IPS
OS
Windows 11 Pro (beta)
Мој совет: Кога купувате компјутери од добри продавници, побарајте нека ви ги склопуваат. Некогаш едно кабле да е приклучено на друг порт (како шо мислам дека оваа ситуација е со сата каблите што проба да ги синка од две места) и ќе имате проблем. Колку толку си ја знаат дечките подобро работата, независно од кај ќе го купите компјутерот. Нормално поголемиве не нудат некој баш културен начин да ти склопат пц, ама помалите места имаат добар скор, пошто ако не склопат како шо треба нив ќе ги замараш :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Мој совет: Кога купувате компјутери од добри продавници, побарајте нека ви ги склопуваат. Некогаш едно кабле да е приклучено на друг порт (како шо мислам дека оваа ситуација е со сата каблите што проба да ги синка од две места) и ќе имате проблем. Колку толку си ја знаат дечките подобро работата, независно од кај ќе го купите компјутерот. Нормално поголемиве не нудат некој баш културен начин да ти склопат пц, ама помалите места имаат добар скор, пошто ако не склопат како шо треба нив ќе ги замараш :)
Незнам дали прочита дека ова е на стар компјутер на кој корисникот сам си надоградува нвме ссд. И нема кабли, него само еден Сата кабел, кој си бил каде пто си бил додека го работел само на ХДД.

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64

Убаво кажано на ИТ форум полн со ентузијасти, секоја чест o_O

DzoleGTI

hello world
23 јануари 2014
137
76

Компјутерот јас го имам склопено односно од стариот се префрлени хдд/кукиштето и графичката и доземен е процесор рам и матична.Не мислам на некој да му плаќам да ми склопи компјутер до сега немало проблем и со други компјутери како за пример ми е стариот кој што во 2008 го склопив и истера добри 12 години без никаков проблем.Но досега најголема разлика се осети во нвмето и на секој му препорачувам секако кој има поголем џеб да си иде со квалитетно ссд.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.442
11.498
Скопје
Незнам дали прочита дека ова е на стар компјутер на кој корисникот сам си надоградува нвме ссд. И нема кабли, него само еден Сата кабел, кој си бил каде пто си бил додека го работел само на ХДД.

@Cicada супер ти е советот, батали ги овие двајца. Продолжи да си бидеш свој и да споделуваш совети, нека не те демотивираат.

• ми се допаѓа
Реакции: marv
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно