Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Пријавување Данок?

Noelo

read-only
8 март 2013
19
5
Дали да се пријави данок или не? Ова го прашувам пошто, бев на пракса 2 месеци, и добив секој месец над 4000 ден. Кога читам од УЈП за данок, го има ова
Напомена: Даночниот обврзник кој остварува само приходи од плати или пензии или само приходи од земјоделска дејност или само приходи од самостојна дејност не е должен да поднесува Годишна даночна пријава.

Друг приход не сум имал, само од кога бев на пракса. И сега дали да пријавам данок или не?

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Дали да се пријави данок или не? Ова го прашувам пошто, бев на пракса 2 месеци, и добив секој месец над 4000 ден. Кога читам од УЈП за данок, го има ова
Напомена: Даночниот обврзник кој остварува само приходи од плати или пензии или само приходи од земјоделска дејност или само приходи од самостојна дејност не е должен да поднесува Годишна даночна пријава.

Друг приход не сум имал, само од кога бев на пракса. И сега дали да пријавам данок или не?
Доколу парите ти се пуштени на трансакциска сметка претпоставувам дека е платен и некој данок(незнам како е регулирано пракса).Појди си до таа фирма кај што си имал пракса и прашај во нивното сметководство.Би требало да ти дадат листа со потпис и печат со цифри,бруто одбитоци(данок)нето и тоа со пополнета пријава носиш во ујп.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ако си потпишал договор и ти е исплатено според договорот (легално), данокот веќе е платен, а мислам дека треба да пријавиш (хонорар), но не сум правник или сметководител, па не ме слушај само мене.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
ако ти ги дале на рака не треба ништо :)

ама најверојатно ти се префрлени преку авторска агенција и договор на дело? тогаш би требало да ти е платен персоналниот, и да ти дадат од фирмата/или авторксата агенција (пошто нели уствари таму ти е договор) едно ливче со бројките кои треба да ги поплниш

dule_

hello world
7 март 2015
264
158
И јас бев на пракса и пријавив за секој случај. Фирмата, без мое инсистирање ми даде потврда за платен данок и го однесов во ујп. 3 минути работа е.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Noelo

read-only
8 март 2013
19
5
Ми дадоа ливче, со некој си бројки, бруто, одбитоци и персонален данок. Ама не ми дадоа ништо од ујп ливче или слично.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
не ми е јасно,штом е платен данокот од фирмата зошто мора да се пријавува од второ лице?
платен данок-завршена работа.
заебаниции зимаш потврда дека некој го платил данокот за твојата работа и ти сега пак одиш и го пријавуваш

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Мора да се пријави лично и на лист потполнето, уште годинава ќе биде така од догодина се ќе оди електронски и само ќе се гледаат извештаи дали е се во ред или треба нешто да се плаќа.

Инаку законска обавеза е на фирмите да ви достават таков извештај, сакале вие или не.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
не ми е јасно,штом е платен данокот од фирмата зошто мора да се пријавува од второ лице?
платен данок-завршена работа.
заебаниции зимаш потврда дека некој го платил данокот за твојата работа и ти сега пак одиш и го пријавуваш

нажачост така е системот .. пази башка знаеш она, тие со редовен работен одност од плата/пензија не треба да пријават АМА ако си примил к-15 мора да пријавиш, а к-15 да ти бил задолжителен ... :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Ми дадоа ливче, со некој си бројки, бруто, одбитоци и персонален данок. Ама не ми дадоа ништо од ујп ливче или слично.
Управа за Јавни Приходи на Република Македонија еве ти линк то формуларот, попуни си го електронски (пдф читач, или у browser едитор), место да собираш сам. Ако не сум грешла точка 8 би важела за тебе (ако си имал договор на дело).

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
фирмите за своите вработени сами си пополнуваат вакви формулари и си ги праќаат до ујп.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
фирмите за своите вработени сами си пополнуваат вакви формулари и си ги праќаат до ујп.
Да, моментално како што е системот дупло пријавуваме во ујп, и тоа е промената од наредна година, да не мора покрај фирмите да пријавуваме и сами, освен за корекција ако имаш нешто на страна и сл.

а сега за сега иако е пријавено од фирмите, а и нели стои дека плата/пензија не треба да се пријавува лично во ујп, сепак поради исплатен К-15 пак испаѓа дека мора да пријавиме сами .. глупо е ама тоа е, дур не го сменат :)

Точно дека некој фирми може и вториов дел да го завршат за вработените, ама далеку од тоа дека е правило и може да се генерализира, или пак дека се должни за тоа ..

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.692
3.333
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
@Noelo прво што треба да направиш е да побараш образец ГДП од фирмата каде што си бил на пракса. Доколку ти ги пуштиле парите на сметка по дифолт треба да веќе платиле и данок. Ти треба со тој обрзец да пополниш годишна даночна пријава и да ги пријавиш средствата дека таму каде што си работел фирмата ти има платено се.

Новица

hello world
7 јануари 2009
226
20
Управа за Јавни Приходи на Република Македонија еве ти линк то формуларот, попуни си го електронски (пдф читач, или у browser едитор), место да собираш сам. Ако не сум грешла точка 8 би важела за тебе (ако си имал договор на дело).

И кога ќе го носиш формуларот во УЈП треба да имаш две копии. Едната ќе ти ја земат, а на другата ќе ти стават печат кој што е доказ дека си ја доставил.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Тоа со две копии е по желба, не е задолжително. Добро е човек да си има копија за него дека предал, ако не сака не мора.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Тоа ливче што ти го дале е од сметководство. Според него пополнуваш ПДД-ГДП.

Еве една слика можда и на некој друг да му се најде.

T82vyhNqdYYJacK-2sZou6_2ebSHO9NFCNtoKTLuP3Q88n9sle7Y_r755XUU45U3FWcrpAcvIrXXVgVdg0KL6YlxGOVTe8CVDw3A2HoKESfUGJgWja0feh-Lh7tP-XDn1vmNsPo1gNVZsJM_jzMLUsNnGV0MVXl4V9OZCMMe-Zt-9D9KEAS58bNdHd_1Dhl-kvkzNi2PgruOZaVQuPnIKufs1WARK4D1bk0Og4JoQSpSqK15AsaslsdLmLEFWCS-i7f5Kd-dCEHLz9oXSXk9_mRZ1IjJVNp5y-IYtsZeSjtjd2yLDfFbHumoxzTS64_0yE7dTIwdeD9VxFi4LbC9hJUV53B2APp_08YbT4_exqK6jDMC_Si12ltVFwx-DfnED3eIAfvUBiP8Hl0ANEIhDmIYxuu0_FYJw5SsIkQMsqUkO3M14ZpDbVdxi-klvkbJBzkdH-8bdaRykf40LKrxvCGIchFWPSvOoqDmQBakXvBcYuOWTly0r5zwCGAWiCbPIq8uP8Nthd4P1ehioRZsatHtUh6b_LU_dPT0wltmEI0C4vU0Pqeqf4SHlqF9K_71RcUDSPb8gdKvE75CJ2gBOXcp29j1q069kp8TKrb7yFW9anOUe5iWJWRsIpDfrly3o5jEjuaIBed4GKpxvXaIdu4LdLRXUZLR=w714-h638-no

R

Roncic

Гостин
Јас денеска платив пдд-гдп во Вип. На 20 маси викнав по 1000че. Ко ги јебе и ујп и пдп и ндп.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Данокот мора да се пријави. Казните се ригорозни, многу високи и неизбежни.

Новица

hello world
7 јануари 2009
226
20
Тоа со две копии е по желба, не е задолжително. Добро е човек да си има копија за него дека предал, ако не сака не мора.

Две копии воопшто не е желба. Втората копија е доказ дека си доставил. Таков доказ ти треба ако се затури или загуби твојата пријава. Се случува и тоа и „доставив сте ја загубиле“ не е валиден одговор.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Последниве години сам ако не си побараш да ти удрат печат на твојата копија они не се замараат. Пред 10-тина години кога почна овој систем со пријавување они те прашуваа каде е твојата копија, исто така бараа во прилог да ги доставиш и извештаите. После тоа бараа копија од извештаите немора оригинали за да на крај веќе и тие не ги бараат.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.763
4.482
Неготино
Дечки, дали знаете дали студент кој што работи на пола работно време треба да пријави данок (за земена плата за окт/ное/дек a притоа не беше пријавен месециве) ?
Фала.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ако бил редовно вработен (со плаќање придонеси), не.

Ако бил редовно вработен и примил К15, да.

Ако бил хонорарно вработен (договор на дело), да. <- Веројатно е ова.

Во сите случаи данокот е веќе платен.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно