Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за антивирус

I

itstheigyg

Гостин
Имам рачен бекап. :mario:
Инаку Windows 10 ката има подобра заштита од било која лиценца на Антивирус од 10 евра. :)
Ова апсолутно не е точно, сите што криптираат било каков вид на вирус прва цел им е да помине низ windows defender пошто голем дел од компјутерите го користат истиот.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Ова апсолутно не е точно, сите што криптираат било каков вид на вирус прва цел им е да помине низ windows defender пошто голем дел од компјутерите го користат истиот.
А овие од Мајкрософт спијат, апдејтите за што им се, меѓудругото ? :p

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Види, не би ги дискредитирал целосно тестовиве што ги направиле, и веројатно да, споредено со други антивируси не би бил „лајт“ Дифендеров, ама вакви графици се тотална глупост и ширење сензационализам.
Што треба да сфати човек од графиков, дека ако имам дифендер наместо аваст, ќе имам четирикратно успорување на "file copying" и "launching applications"?
Да, ама Дифендерот е станат многу јак и често ги читам по тоа хакерските форуми за него прашуваат како да го заобиколат, а другите антивируси полесно ги поминуваат.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Да, ама Дифендерот е станат многу јак и често ги читам по тоа хакерските форуми за него прашуваат како да го заобиколат, а другите антивируси полесно ги поминуваат.
Така е! Вирусот кој на својот пат ќе завие во црно еден куп персонални компјутери, ќе руинира My SQL сервери, ќе зарази state of the art менаџирани мрежи на крајот ќе застане пред мојот компјутер со 5 партиции и Windows Defender и ќе врти палци пошто нема да знае да зарази ништо друго освен C:\

btw
Одамна не се занимавам со колекционерско собирање на вируси особено не на крипо локери но ме копка да тестирам, како proof of concept што би се случило ако на своите кориснички фајлови им смениш екстензија во .dll
На пример Есејот_од_Авид.pdf.dll

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Види, не би ги дискредитирал целосно тестовиве што ги направиле
Пробај. :hay:
Пошто и мене би ме интересирало ако нешто се грешка, или ако има подобар извор на споредби и резултати од тестирање на антивирусен софтвер од AV-Comparatives | Independent Tests of Anti-Virus Software

и веројатно да, споредено со други антивируси не би бил „лајт“ Дифендеров, ама вакви графици се тотална глупост и ширење сензационализам.
А со што да го спредуваме ако не со други антивируси... Со Кенди Краш? ;)
Графиците се визуелизација на резултати од тестирањето. Одделните антивирусни софтвери се тестираат (сите со исти методи) колку се одразуваат на работата на системот. Тоа служи баш за да можеш да направиш споредба. Микро$офтовиот АV има импакт скор од 27.3 додека на пример Касперски има скор од 7.9 или според овој критериум Дефендер има повеќе од 3 пати поголем импакт врз работата на системот. Ти пишува таму точно на кој хардвер тестираат ако те интересира.

Или еве една споредба по друг критериум каде Дифендер е „лидер“ - фолс позитив наоди (или лажни препознавања): Real-World Protection Test Feb-Mar 2019 – Factsheet | AV-Comparatives

upload_2019-5-26_0-18-11.png

upload_2019-5-26_0-18-53.png

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Пробај. :hay:
Пошто и мене би ме интересирало ако нешто се грешка, или ако има подобар извор на споредби и резултати од тестирање на антивирусен софтвер од AV-Comparatives | Independent Tests of Anti-Virus Software

А со што да го спредуваме ако не со други антивируси... Со Кенди Краш? ;)
Графиците се визуелизација на резултати од тестирањето. Одделните антивирусни софтвери се тестираат (сите со исти методи) колку се одразуваат на работата на системот. Тоа служи баш за да можеш да направиш споредба. Микро$офтовиот АV има импакт скор од 27.3 додека на пример Касперски има скор од 7.9 или според овој критериум Дефендер има повеќе од 3 пати поголем импакт врз работата на системот. Ти пишува таму точно на кој хардвер тестираат ако те интересира.

Или еве една споредба по друг критериум каде Дифендер е „лидер“ - фолс позитив наоди (или лажни препознавања): Real-World Protection Test Feb-Mar 2019 – Factsheet | AV-Comparatives

Погледнете го атачментот 75422

Погледнете го атачментот 75423
Шоубаво ми сврти округло па на ќоше.
Првобитниот график што го постираше е ретардиран и мислидинг.
Тој импакт е глупости. Небитен е хардверот.
Се додека не планираш да ми објасниш во пракса каков е тој 3 пати поголем импакт, не пишувај.
Така е! Вирусот кој на својот пат ќе завие во црно еден куп персонални компјутери, ќе руинира My SQL сервери, ќе зарази state of the art менаџирани мрежи на крајот ќе застане пред мојот компјутер со 5 партиции и Windows Defender и ќе врти палци пошто нема да знае да зарази ништо друго освен C:\

btw
Одамна не се занимавам со колекционерско собирање на вируси особено не на крипо локери но ме копка да тестирам, како proof of concept што би се случило ако на своите кориснички фајлови им смениш екстензија во .dll
На пример Есејот_од_Авид.pdf.dll
Биди си саркастичен ти ама Windows Defender е одличен антивирус.
За сценариото, веројатно рансомверот нема да ги чепне тие фајлови.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Шоубаво ми сврти округло па на ќоше.
Првобитниот график што го постираше е ретардиран и мислидинг.
Тој импакт е глупости...
Се додека не планираш да ми објасниш во пракса каков е тој 3 пати поголем импакт, не пишувај.
Импактот е објаснет детално во тестовите. Дел од објаснувањето сум фатил и на скриншотот, ама на линкот пишува убаво како и што е тестирано за да се добие скорот.
Performance Test April 2019 | AV-Comparatives
Можам да напишам, ама нема пошто веќе пишува таму на линкот.

Јас лично многу почитувам критикување, но само ако тоа е критикување со аргументи. Ти вака делуваш само како навијач (да не кажам фанбој), без никакви аргументи.

Windows Defender е одличен антивирус
Зошто е одличен?

Игнорираш дека е прв во земање на ресурси на машината и нејзино успорување. Игнорираш дека е неоспорен лидер во лажни наоди. Како е „одличен антивирус“?

Пошто е бесплатен?
Докажани опции како Касперски и Битдефендер имаат бесплатни опции. Истиот AV енжин како и платените верзии, само без фајервол, без HIPS, и без рансомвер модул... Микро$офтовиот АV нема HIPS, ниту наменски рансомвер модул. Се користи вградениот фајервол, исто како што може и со Касперски и Битдефендер кои имаат антивирус енжини со 3+ пати помал импакт врз работата на системот, и кои не наоѓаат лажни наоди.

Освен незнаењето за фактите, и мрзата да се потрошат неколку минути да се инсталираат бесплатните опции од компаниите како Касперски и Битдефендер... Што друго иде во полза на одлуката Микро$офтовиот Битдефендер да биде избор за AV софтвер?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Импактот е објаснет детално во тестовите. Дел од објаснувањето сум фатил и на скриншотот, ама на линкот пишува убаво како и што е тестирано за да се добие скорот.
Performance Test April 2019 | AV-Comparatives
Можам да напишам, ама нема пошто веќе пишува таму на линкот.

Јас лично многу почитувам критикување, но само ако тоа е критикување со аргументи. Ти вака делуваш само како навијач (да не кажам фанбој), без никакви аргументи.

Зошто е одличен?

Игнорираш дека е прв во земање на ресурси на машината и нејзино успорување. Игнорираш дека е неоспорен лидер во лажни наоди. Како е „одличен антивирус“?

Пошто е бесплатен?
Докажани опции како Касперски и Битдефендер имаат бесплатни опции. Истиот AV енжин како и платените верзии, само без фајервол, без HIPS, и без рансомвер модул... Микро$офтовиот АV нема HIPS, ниту наменски рансомвер модул. Се користи вградениот фајервол, исто како што може и со Касперски и Битдефендер кои имаат антивирус енжини со 3+ пати помал импакт врз работата на системот, и кои не наоѓаат лажни наоди.

Освен незнаењето за фактите, и мрзата да се потрошат неколку минути да се инсталираат бесплатните опции од компаниите како Касперски и Битдефендер... Што друго иде во полза на одлуката Микро$офтовиот Битдефендер да биде избор за AV софтвер?
Кое е твоето искуство со Windows Defender?
Станат си ко @psyside со искуствата за телефони што ги чита од интернет.
Поз.
И не, за прашањето што ти го поставив не пишува на линкот така да јас ќе си останам фанбој а ти остани си теоретичар.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Па добро и јас се изненадив малку кога ги видов резултатите од тестов, нели логично ни доаѓа да помислиме дека вградениот АВ би требало да биде најмалце захтевен.
Али еве јас сум со Windows Defender веќе неколку месеци и на PC и на лаптоп (претходно имав инсталирано Avast и на двата) и реално не приметив ама баш ништо, не го ни осеќам. А гледам дека и тестов го правеле на некоја low end машина со шит компоненти, така да whatever..

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Извадок од методологијата на AV Comparatives.

If user interactions are requested by a product, we always choose “Allow” or equivalent. If the product protects the system anyway, we count the malware as blocked, even though we allow the program to run when the user is asked to make a decision.

Пошто гледам дека господарот на теоријата растура и на оваа тема.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Али еве јас сум со Windows Defender веќе неколку месеци и на PC и на лаптоп (претходно имав инсталирано Avast и на двата) и реално не приметив ама баш ништо, не го ни осеќам. А гледам дека и тестов го правеле на некоја low end машина со шит компоненти, така да whatever..
Ма ајде, твоево искуство се глупости, гледај ги бенчмарците таму.. има ИМПАКТ 3 пати повеќе од другите антивируси!
Не си свесен за тоа!
Твојот компјутер сега е 3 пати побавен! За "file copying" и "launching applications". Детално е објаснето во линкот! Прочитај го, и смени го твоето мислење без разлика на твоето искуство!
Џабе си имал претходно друг антивирус и не си осеќал разлика.
Таа разлика... постои... во бенчмарците.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Зошто оволку јадење бурек као некој да ве убедува да не си го користите љубениот дефендер? Ма користете го слободно што се мене тиче.

Муабетот почна со тоа што некој напиша погоре дека Дефендер бил лајт, а не е. Дефендер е најзахтевен од сите други антивируси. Дали некој има доволно јака машина за да не гледа големи разлки и успорувања, тоа е спореден муабет и личен избор на секој овде. Исто како што е избор да се игнорираат false postive резултатите, каде Дефендер е лидер.

Успорување на машината и false postive се единствените нешта во што Дефендер е лидер меѓу антивирус софтверите. Се разбира, кој сака да го користи и покрај овие ФАКТИ, тоа е целосно негов личен избор. Но овде дискутираме за антивируси па освен личните преференци редно е да се каже и како стојат фактите.

Кое е твоето искуство со Windows Defender?
Станат си ко @psyside со искуствата за телефони што ги чита од интернет.
Поз.
И не, за прашањето што ти го поставив не пишува на линкот така да јас ќе си останам фанбој а ти остани си теоретичар.
„Теорија“?
Тестовите на AV Comparatives не се теоретски туку целосно реални мерења на реален хардвер.

Или ајде нешто поблиску до тебе (извини, но нема да биде тролање). Кога одбираш хардвер - графички карти најконкретно, ти ги купуваш сите карти достапни на пазарот и сам ги тестираш? Или читаш рецензии и тестирања на графички карти (теорија со други зборови)?

Не се мачи да одговараш, прашањето е целосно реторичко. ;)

Псај (ниту никој овде) не може да си дозволи да купува стотици телефони само за „лично да ги искуси“. Ниту па јас не морам да инсталирам и тестирам десетици антивирус опции кога постојат реални систематизирани компаративни тестови, сите повторливи и лесно проверливи. А ти лично ако треба да зборуваш само за работи кои лично си ги искусил, треба да имаш барем 90% помалку мислења на форумов. Само тебе баче не те занима софтвер ни хардвер, тебе страст ти е тролањето. Те боли онаквото за антивируси а Псај немаше да го спомнеш овде да не тролаше и сега. Проблемот е што на толку многу обиди мнозинството тролања ти се навредливо лоши. Дај повеќе квалитет, помалку квантитет. ;)

Пошто гледам дека господарот на теоријата растура и на оваа тема.
Зошто бе пак ме ставаш во уста?
Не можеш да останеш онтопик?

Темата е антивирус софтвер, темата не сум јас ниту темата е мојата наводна склоност кон теоретските аспекти на работите. Ако не се согласуваш со мене, ок е тоа. Но напиши нешто ОНТОПИК каде тоа сметаш дека грешам, наместо вака да провоцираш и инфантилно да нарекуваш имиња. Ама штом се дозволуваат вакви работи, ај да те поздравам и јас тебе - о господару на какањето.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Зошто бе пак ме ставаш во уста?
Не можеш да останеш онтопик?
Кој те прозва тебе по "име и презиме" или си ја имаш мувата на капата?

И сум он топик, не се секирај. Тоа што скокаш до крај да ги прочиташ методологиите на тестирање на AV Comparatives покажува колку си површен и неискусен.

Тестовите на AV Comparatives не се баш меродавни кога се работи за перформанси. Еден антивирус не може да биде тестиран во 2-3 часа (па нека биде и еден цел ден)
Е сега пошто си "бос" нема да ти кажам зошто. Гуглај! Можда ќе најдеш зошто.

Бе..
(левел опинок)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
...реално не приметив ама баш ништо, не го ни осеќам. А гледам дека и тестов го правеле на некоја low end машина со шит компоненти, така да whatever..
Го виде делот со false postive резултатите?
Не ти е важно ни тоа?

Работата е во тоа што овде сме ај-ти ентузијасти. Ентузијаст иде во детали и не игнорира разлики во перформанси меѓу конкурентни производи. Сосема е во ред да не си ентузијаст за безбедносен софтвер и во ред е тебе лично да не ти е битно успорување (посебно ако имаш појак хардвер на кој нема толку разлика). Дури е во ред и да не ти смета тоа што антивирусот се и сешто препознава како вирус па брише и делови од оперативниот систем и брише 100% безбедни познати програми како AutoHotkey, Oracle VM VirtualBox, SharePoint Client Browser, и ред други софтвери.

На некои од нас ни е важно сето тоа и го дискутираме во детали - пошто нели темава е на подфорум за компјутерска безбедност. Тоа е муабетот, ништо повеќе и ништо помалку, па се надевам дека нема лично да ја разбереш репликава.
post-1015491-0-97321400-1529897334[3].png

едит:
Кој те прозва тебе по "име и презиме" или си ја имаш мувата на капата?
Ха, реплицираш на пост каде некој ме нарекува „теоретичар“ и и ничим изазван коментираш „господарот на теоријата растура и на оваа тема“... А сега се правиш као не разбираш. Прилично провидно и лицемерно.

Паралелно на твојава логика е јас одсега под твои постови да се обраќам на „господарот на какањето“, нормално без да те цитирам а ти ако се препознаеш во тоа твоја работа. Нема проблеми бе флегма, видов претходно дека ако те игнорирам нема да престанеш со лични напади. Па затоа од сега нема да те игнорирам кога ме напаѓаш на лична основа.

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Тука имаш проблем - како ќе знаеш дека немаш вирус кога нема антивирус да го детектира?
Кога веќе ќе се случи катастрофа како битлокер пример, касно ќе биде.
Јас скенирав одвреме на време со офлајн пакетите на касперски, есет и други. Никојпат не најдоа ништо освен пар кракови кои и онака касперски ги означува како riskware - not-a-virus, што всушност и се.
Од друга страна забележувам дека веќе извесно време ми нема дојдено усб со некоја гадинка, како што беше случај до пред неколку години кога речиси сите флеш дискови имаа некоја варијанта што се распространуваше преку autorun.inf
Многу од нив беа невидливи за антивирусите. Пишував и во другата тема за такви фајови кои на вирустотал проаѓаа како чисти, за да после недела-два се освестуваа големите пакети дека нешто има.
Така да со малку елементарна компјутерска писменост и внимание (без кликање јес на се), многу мали се шансите да се закачи нешто. Ако има и редовен бекап, вниманието може и да попушти :)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Јас скенирав одвреме на време со офлајн пакетите на касперски, есет и други. Никојпат не најдоа ништо освен пар кракови кои и онака касперски ги означува како riskware - not-a-virus, што всушност и се.
Од друга страна забележувам дека веќе извесно време ми нема дојдено усб со некоја гадинка, како што беше случај до пред неколку години кога речиси сите флеш дискови имаа некоја варијанта што се распространуваше преку autorun.inf
Многу од нив беа невидливи за антивирусите. Пишував и во другата тема за такви фајови кои на вирустотал проаѓаа како чисти, за да после недела-два се освестуваа големите пакети дека нешто има.
Така да со малку елементарна компјутерска писменост и внимание (без кликање јес на се), многу мали се шансите да се закачи нешто. Ако има и редовен бекап, вниманието може и да попушти :)

Не ги потценувај, последно кога закачив гаден вирус беше преку кракната игра од Замунда. Обично читаш коментари, гледаш рејтинг итн, како што и направив.

Сепак, вирусот имал некој delayed launch, односно се активираше мислам околу недела дена по иницијалното симнување, баш за да ги почека сите да го симнат торентот и да биде проверен/чист.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
закачив гаден вирус беше преку кракната игра од Замунда... вирусот имал некој delayed launch, односно се активираше мислам околу недела дена по иницијалното симнување, баш за да ги почека сите да го симнат торентот и да биде проверен/чист.
Интересно.
Памтиш кој вирус беше? Zero-day беше? Што AV користеше тогаш?

Zero-day новости ако не ги фатат хеуристичките алгоритми, единствена заштита е или виртуелизација (на пример со sandboxie) или whitelisting со софтвер како EXE Radar Pro.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Го виде делот со false postive резултатите?
Не ти е важно ни тоа?

Работата е во тоа што овде сме ај-ти ентузијасти. Ентузијаст иде во детали и не игнорира разлики во перформанси меѓу конкурентни производи. Сосема е во ред да не си ентузијаст за безбедносен софтвер и во ред е тебе лично да не ти е битно успорување (посебно ако имаш појак хардвер на кој нема толку разлика). Дури е во ред и да не ти смета тоа што антивирусот се и сешто препознава како вирус па брише и делови од оперативниот систем и брише 100% безбедни познати програми како AutoHotkey, Oracle VM VirtualBox, SharePoint Client Browser, и ред други софтвери.

На некои од нас ни е важно сето тоа и го дискутираме во детали - пошто нели темава е на подфорум за компјутерска безбедност. Тоа е муабетот, ништо повеќе и ништо помалку, па се надевам дека нема лично да ја разбереш репликава.

Го видов и делот со false positives. До сега мене не ми нашол ни еден false positive, а гледам и дека другите примери се од стари статии и веројатно тие грешки се до сега средени, всушност и во статиите пишува дека Микрософт веднаш реагирале.

Види сигурно дека Дефендерот не е најдобриот анти вирус на светот ама за мене моментално е доволно добар и не планирам да инсталирам нешто додатно све дур овој си ја врши работата и не ми прави некакви проблеми.
Едно време бев мераклија, или ајде да кажам ентузијаст на некој начин па купував лиценци за Bitdefender, Kaspersкy, па после тоа користев Avast Free долго време, ама еве сега не гледам некоја посебна причина да продолжам да ги користам кога имам вградено сосема доволно решение во самиот OS.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Види сигурно дека Дефендерот не е најдобриот анти вирус на светот ама за мене моментално е доволно добар и не планирам да инсталирам нешто додатно све дур овој си ја врши работата и не ми прави некакви проблеми.
Едно време бев мераклија, или ајде да кажам ентузијаст на некој начин па купував лиценци за Bitdefender, Kaspersкy...
Друже се е во ред кога ќе кажеш дека за тебе лично тоа е доволно добар AV. Немам никакви замерки за личен избор, јас конкретно Дефендер го споредував со други AV опции а резултатите од споредбите се такви какви што се.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Друже се е во ред кога ќе кажеш дека за тебе лично тоа е доволно добар AV. Немам никакви замерки за личен избор, јас конкретно Дефендер го споредував со други AV опции а резултатите од споредбите се такви какви што се.

E добро де не ги оспорив јас тие резултати, од првиот пост пренесов мое искуство со Дефендерот и тоа е тоа :)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Интересно.
Памтиш кој вирус беше? Zero-day беше? Што AV користеше тогаш?

Zero-day новости ако не ги фатат хеуристичките алгоритми, единствена заштита е или виртуелизација (на пример со sandboxie) или whitelisting со софтвер како EXE Radar Pro.

Iskreno ne pamtam, samo znam deka bese kompliciran za trganje i morav format na PC da pravam. Mi gi zakluci control panel i view opciite, mi go deaktivirase Defender (toa koristam), plus se infiltrirase vo windows folderot i korumpirase sistemski fajlovi.

Prvpat go zabelezav vo chrome, mislam deka imase nekoi kineski pop-ups nasekade.

Znam deka na Zamunda posle nedela denes se utepaa od pcuenje vo komentarite :)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно