Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за антивирус

BlackOuttheWoRlD

Баниран/a
10 ноември 2017
360
61
Avast Premier го користам веќе година дена и топ си работи. Ефективно фаќа вируси без да го оптерести ПЦ-то, но не е паранаоичен како некои други антивируси.
Плус има дополнителни корисни алатки кои идат со него, како secure browsing, password manager и други.
Ницее било со аваст премиер.
Одете на аваст кој има нека стави овде со лиценца.:)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Да бегате од internet security пакети кои не ви дозволуваат рачна контрола на firewall-от.
Еднаш му дадов шанса на BitDefender но потоа ме гњавеше за дозволи онаму каде сум забранил или допуштил. Или пак јас немав трпение. .

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Лани бев со BitDefender Internet Security, купив евтина лиценца, и од кога му помина времето повеќе не се играм со BitDefender колку и да го фалат по тестови.
Моментално сум со Kaspersky Free + Comodo Firewall, малку се мразат овие двата ама ги скротив.
Друга комбинација не ми треба, единствено би го сменил Comodo со Windows Firewall Control.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Со BitDefender Total Security сум со години, досега не сум имал проблеми ни со перформанси ни ништо. Анти рансомвер модулот функционира прекрасно, сите правила шо ги поставувам за фајрвол и остали работи не ме препрашало пак за дали да уклучи / одблокира итн.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Кој користи McAfee во денешно време? Мене со лаптопот ми дојде инсталиран платена верзија од McAfee, јас го избришав и си купив BitDefender:p
Морав да инсталирам нешто кога го избришав Битдефендерот. :D

Лани бев со BitDefender Internet Security, купив евтина лиценца, и од кога му помина времето повеќе не се играм со BitDefender колку и да го фалат по тестови.
Исто, ужасно ги успоруваше компјутерите. И тоа педерски пополека почна, малку по малку, да не знаеш дека е од самиот антивирус. После инсталација веднаш да го оптеретуваше системот лесно ќе беше за дијгностицирање. Како и да е со деинсталација на Битдефендер се среди работата.
Инаку и јас се чудам на таквите добри резултати во тестирањата. Веројатно пошто секогаш се тестира на ново инсталирани системи.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Јас сум долгогодишен корисник на Norton Security, од 90-те наваму, и можам да кажам само пофални зборови во поглед на перформансите.
Она што ме држи за Norton е делот со firewall кој може да работи автоматски односно базиран на heuristic и потполно мануелен.

Мануелниот мод бара дозвола за одредена апликација и врз основ на нејзиниот потпис дава препорака па така имаме неколку можни одговори:
- Allow always (Recommended)
- Allow this session
- Block always
- Block (This session only)

Потполните скенови ги базира врз репутација на фајловите при што гради одредена „база“ од моменталните системски фајлови па со самото тоа не ги скенира постојано ниту пак ги надгледува (мислам на проактивната компонента а ова од друга страна нема никаков импакт врз процесот на бутирање)

За да не биде се идеално Symantec има вградено bloatware (не е големо) кое се грижи за temp фајловите, за дефрагментација (која во последнитре инкарнации разликува SSD од HDD), Norton Safe Lock - пандан на Last Pass и друго.

За среќа сите овие непотребности се исклучуваат преку интерниот Task Scheduler па добиваме internet security пакет кој не малтретира и не успорува.

Нема посебен дел за крипто локери. За среќа или за жал.
Како и да е, треба да се користи минимум мозок при секојдневната работа со компјутер на интернет. За останатото користам Sandboxie и понекогаш виртуелки.

игор.мк

read-only
9 декември 2018
15
1
синот данлодира игри и така лаптопот ми е бар 2/3 пати годишно на средување :(
ве молам за препорака за антивирус.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Ја прочита дискусијава, или само насловот?
Страна и половина е можеби навистина е премногу материјал за читање. :(

Ако не да направиме кратко резиме? :hay:

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
На мојава стара машина имам KIS 2018 лиценциран од ebay (морав преку VPN инаку не ја прифаќаше лиценцата). Ептен задоволен, ресурси троши речиси нула. Секако ќе обновам лиценца макар и од Амазон да го земам.

Со Bit Defender и Avast имам подруги искуства. Првиот така ми го заблокира пц-то (на два пати) што едвај го деинсталирав. Авастот е солиден ама ми пушти на два пати по вирусче така да засега не мрдам од КИС. Евентуално некогаш би пробал Нортон (откога поправија со ресурсите) но само ако имам потреба. КИС е одличен и firewall-от работи без грешка и не замара со нотификации (изгледа сум ги исклучил).

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.769
4.487
Неготино
Дечки, да се надоврзам на темава и мислењево над мене.
Глеам на eBay лиценци за Internet Security по 3 - 4 долари.
Вреди ли и дали стварно траат година дена?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Моето искуство со лиценца од нет беше, исклучување на претплатата од Битдефендер после неколку недели, па потоа губење време со ибеј да ми ги вратат парите (што и се деси).

Како и да е, бесплатниов од Касаперски го користам веќе некое време и не работи лошо. Во комбинација со WFC. Задоволен сум. Солидна конкуренција е во сегментот со бесплатни опции и квалитетот општо е подигнат.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Моето искуство со лиценца од нет беше, исклучување на претплатата од Битдефендер после неколку недели, па потоа губење време со ибеј да ми ги вратат парите (што и се деси).

Како и да е, бесплатниов од Касаперски го користам веќе некое време и не работи лошо. Во комбинација со WFC. Задоволен сум. Солидна конкуренција е во сегментот со бесплатни опции и квалитетот општо е подигнат.
Од кој селер зема? Пушти го јавно линкот и други да не се зезнат

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Моја претпоставка е дека повеќето продавачи се такви. Продаваат иста лиценца на повеќе луѓе, којзнае можеби и некако генерираат лиценци. Претплатата често се кине после доволно време да не е секогаш можно да се добие поврат на парите (на пример 2-3 месеци, а претплатата требало да биде година или две), и парите се малку, па изгледа ретко кој се замара со диспјути и лоши рецензии.

Еден добар пример како на ибеј има купишта преваранти. Пробај најди евтини лиценци на Али. Или фејк видео карти. Итн, јас не би се замарал со вакви лиценци ама кој сака нека повели.

R

Roncic

Гостин
Јас терам веќе четврта година касперски од ибеј ... Сите ми се купени од различни продавачи . Предходната ми беше од италијанска продавница , моменталнава од канадска , пред тоа две од уса.... Сите тераа по година дена . Да чукнам во дрво :D .

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.769
4.487
Неготино
Јас терам веќе четврта година касперски од ибеј ... Сите ми се купени од различни продавачи . Предходната ми беше од италијанска продавница , моменталнава од канадска , пред тоа две од уса.... Сите тераа по година дена . Да чукнам во дрво :D .
Со VPN активираше или нема везе?

R

Roncic

Гостин
Последниот со впн, предходните ниеден не ми бараше впн.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.701
3.344
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Се средив јас за неколку години :)
PYtoFjW.png

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.080
1.380
И јас скоро трета година терам со лиценци за KIS од ebay. Исто првите два пати земав од италијанска продавница и немав никаков проблем ни со VPN со ништо не активирав. Сега земав од друга и ми стигна на мејл кодот+туторијал за со VPN да активирам. Веќе 3ти месец океј е, не појавило некој проблем.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

filipkir

user
17 јуни 2009
1.190
1.907
Скопје
Од 2014 па се до денес користам Аваст (бесплатен) заедно со Malwarebytes и досега не сум имал ниеден проблем со вируси и остали malware-и.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно