TylerMkD
poweruser
- 7 ноември 2014
- 4.764
- 10.096
Имам рачен бекап. :mario:
Инаку Windows 10 ката има подобра заштита од било која лиценца на Антивирус од 10 евра.![]()
Ако користиш Defender, тоа е веќе друго - станува збор за анти-вирус.
Имам рачен бекап. :mario:
Инаку Windows 10 ката има подобра заштита од било која лиценца на Антивирус од 10 евра.![]()
Ова апсолутно не е точно, сите што криптираат било каков вид на вирус прва цел им е да помине низ windows defender пошто голем дел од компјутерите го користат истиот.Имам рачен бекап. :mario:
А овие од Мајкрософт спијат, апдејтите за што им се, меѓудругото ?Ова апсолутно не е точно, сите што криптираат било каков вид на вирус прва цел им е да помине низ windows defender пошто голем дел од компјутерите го користат истиот.
Види, не би ги дискредитирал целосно тестовиве што ги направиле, и веројатно да, споредено со други антивируси не би бил „лајт“ Дифендеров, ама вакви графици се тотална глупост и ширење сензационализам.
Да, ама Дифендерот е станат многу јак и често ги читам по тоа хакерските форуми за него прашуваат како да го заобиколат, а другите антивируси полесно ги поминуваат.Ова апсолутно не е точно, сите што криптираат било каков вид на вирус прва цел им е да помине низ windows defender пошто голем дел од компјутерите го користат истиот.
Така е! Вирусот кој на својот пат ќе завие во црно еден куп персонални компјутери, ќе руинира My SQL сервери, ќе зарази state of the art менаџирани мрежи на крајот ќе застане пред мојот компјутер со 5 партиции и Windows Defender и ќе врти палци пошто нема да знае да зарази ништо друго освен C:\Да, ама Дифендерот е станат многу јак и често ги читам по тоа хакерските форуми за него прашуваат како да го заобиколат, а другите антивируси полесно ги поминуваат.
Пробај. :hay:Види, не би ги дискредитирал целосно тестовиве што ги направиле
А со што да го спредуваме ако не со други антивируси... Со Кенди Краш?и веројатно да, споредено со други антивируси не би бил „лајт“ Дифендеров, ама вакви графици се тотална глупост и ширење сензационализам.
Шоубаво ми сврти округло па на ќоше.Пробај. :hay:
Пошто и мене би ме интересирало ако нешто се грешка, или ако има подобар извор на споредби и резултати од тестирање на антивирусен софтвер од AV-Comparatives | Independent Tests of Anti-Virus Software
А со што да го спредуваме ако не со други антивируси... Со Кенди Краш?
Графиците се визуелизација на резултати од тестирањето. Одделните антивирусни софтвери се тестираат (сите со исти методи) колку се одразуваат на работата на системот. Тоа служи баш за да можеш да направиш споредба. Микро$офтовиот АV има импакт скор од 27.3 додека на пример Касперски има скор од 7.9 или според овој критериум Дефендер има повеќе од 3 пати поголем импакт врз работата на системот. Ти пишува таму точно на кој хардвер тестираат ако те интересира.
Или еве една споредба по друг критериум каде Дифендер е „лидер“ - фолс позитив наоди (или лажни препознавања): Real-World Protection Test Feb-Mar 2019 – Factsheet | AV-Comparatives
Погледнете го атачментот 75422
Погледнете го атачментот 75423
Биди си саркастичен ти ама Windows Defender е одличен антивирус.Така е! Вирусот кој на својот пат ќе завие во црно еден куп персонални компјутери, ќе руинира My SQL сервери, ќе зарази state of the art менаџирани мрежи на крајот ќе застане пред мојот компјутер со 5 партиции и Windows Defender и ќе врти палци пошто нема да знае да зарази ништо друго освен C:\
btw
Одамна не се занимавам со колекционерско собирање на вируси особено не на крипо локери но ме копка да тестирам, како proof of concept што би се случило ако на своите кориснички фајлови им смениш екстензија во .dll
На пример Есејот_од_Авид.pdf.dll
Импактот е објаснет детално во тестовите. Дел од објаснувањето сум фатил и на скриншотот, ама на линкот пишува убаво како и што е тестирано за да се добие скорот.Шоубаво ми сврти округло па на ќоше.
Првобитниот график што го постираше е ретардиран и мислидинг.
Тој импакт е глупости...
Се додека не планираш да ми објасниш во пракса каков е тој 3 пати поголем импакт, не пишувај.
Зошто е одличен?Windows Defender е одличен антивирус
Кое е твоето искуство со Windows Defender?Импактот е објаснет детално во тестовите. Дел од објаснувањето сум фатил и на скриншотот, ама на линкот пишува убаво како и што е тестирано за да се добие скорот.
Performance Test April 2019 | AV-Comparatives
Можам да напишам, ама нема пошто веќе пишува таму на линкот.
Јас лично многу почитувам критикување, но само ако тоа е критикување со аргументи. Ти вака делуваш само како навијач (да не кажам фанбој), без никакви аргументи.
Зошто е одличен?
Игнорираш дека е прв во земање на ресурси на машината и нејзино успорување. Игнорираш дека е неоспорен лидер во лажни наоди. Како е „одличен антивирус“?
Пошто е бесплатен?
Докажани опции како Касперски и Битдефендер имаат бесплатни опции. Истиот AV енжин како и платените верзии, само без фајервол, без HIPS, и без рансомвер модул... Микро$офтовиот АV нема HIPS, ниту наменски рансомвер модул. Се користи вградениот фајервол, исто како што може и со Касперски и Битдефендер кои имаат антивирус енжини со 3+ пати помал импакт врз работата на системот, и кои не наоѓаат лажни наоди.
Освен незнаењето за фактите, и мрзата да се потрошат неколку минути да се инсталираат бесплатните опции од компаниите како Касперски и Битдефендер... Што друго иде во полза на одлуката Микро$офтовиот Битдефендер да биде избор за AV софтвер?
Ма ајде, твоево искуство се глупости, гледај ги бенчмарците таму.. има ИМПАКТ 3 пати повеќе од другите антивируси!Али еве јас сум со Windows Defender веќе неколку месеци и на PC и на лаптоп (претходно имав инсталирано Avast и на двата) и реално не приметив ама баш ништо, не го ни осеќам. А гледам дека и тестов го правеле на некоја low end машина со шит компоненти, така да whatever..
„Теорија“?Кое е твоето искуство со Windows Defender?
Станат си ко @psyside со искуствата за телефони што ги чита од интернет.
Поз.
И не, за прашањето што ти го поставив не пишува на линкот така да јас ќе си останам фанбој а ти остани си теоретичар.
Зошто бе пак ме ставаш во уста?Пошто гледам дека господарот на теоријата растура и на оваа тема.
Кој те прозва тебе по "име и презиме" или си ја имаш мувата на капата?Зошто бе пак ме ставаш во уста?
Не можеш да останеш онтопик?
Го виде делот со false postive резултатите?...реално не приметив ама баш ништо, не го ни осеќам. А гледам дека и тестов го правеле на некоја low end машина со шит компоненти, така да whatever..
Ха, реплицираш на пост каде некој ме нарекува „теоретичар“ и и ничим изазван коментираш „господарот на теоријата растура и на оваа тема“... А сега се правиш као не разбираш. Прилично провидно и лицемерно.Кој те прозва тебе по "име и презиме" или си ја имаш мувата на капата?
Јас скенирав одвреме на време со офлајн пакетите на касперски, есет и други. Никојпат не најдоа ништо освен пар кракови кои и онака касперски ги означува како riskware - not-a-virus, што всушност и се.Тука имаш проблем - како ќе знаеш дека немаш вирус кога нема антивирус да го детектира?
Кога веќе ќе се случи катастрофа како битлокер пример, касно ќе биде.
Јас скенирав одвреме на време со офлајн пакетите на касперски, есет и други. Никојпат не најдоа ништо освен пар кракови кои и онака касперски ги означува како riskware - not-a-virus, што всушност и се.
Од друга страна забележувам дека веќе извесно време ми нема дојдено усб со некоја гадинка, како што беше случај до пред неколку години кога речиси сите флеш дискови имаа некоја варијанта што се распространуваше преку autorun.inf
Многу од нив беа невидливи за антивирусите. Пишував и во другата тема за такви фајови кои на вирустотал проаѓаа како чисти, за да после недела-два се освестуваа големите пакети дека нешто има.
Така да со малку елементарна компјутерска писменост и внимание (без кликање јес на се), многу мали се шансите да се закачи нешто. Ако има и редовен бекап, вниманието може и да попушти![]()
Интересно.закачив гаден вирус беше преку кракната игра од Замунда... вирусот имал некој delayed launch, односно се активираше мислам околу недела дена по иницијалното симнување, баш за да ги почека сите да го симнат торентот и да биде проверен/чист.
Тоа ми е муабетот де, дека и покрај антивирус си закачил.Не ги потценувај, последно кога закачив гаден вирус беше преку кракната игра од Замунда.
Го виде делот со false postive резултатите?
Не ти е важно ни тоа?
Работата е во тоа што овде сме ај-ти ентузијасти. Ентузијаст иде во детали и не игнорира разлики во перформанси меѓу конкурентни производи. Сосема е во ред да не си ентузијаст за безбедносен софтвер и во ред е тебе лично да не ти е битно успорување (посебно ако имаш појак хардвер на кој нема толку разлика). Дури е во ред и да не ти смета тоа што антивирусот се и сешто препознава како вирус па брише и делови од оперативниот систем и брише 100% безбедни познати програми како AutoHotkey, Oracle VM VirtualBox, SharePoint Client Browser, и ред други софтвери.
На некои од нас ни е важно сето тоа и го дискутираме во детали - пошто нели темава е на подфорум за компјутерска безбедност. Тоа е муабетот, ништо повеќе и ништо помалку, па се надевам дека нема лично да ја разбереш репликава.
Друже се е во ред кога ќе кажеш дека за тебе лично тоа е доволно добар AV. Немам никакви замерки за личен избор, јас конкретно Дефендер го споредував со други AV опции а резултатите од споредбите се такви какви што се.Види сигурно дека Дефендерот не е најдобриот анти вирус на светот ама за мене моментално е доволно добар и не планирам да инсталирам нешто додатно све дур овој си ја врши работата и не ми прави некакви проблеми.
Едно време бев мераклија, или ајде да кажам ентузијаст на некој начин па купував лиценци за Bitdefender, Kaspersкy...
Друже се е во ред кога ќе кажеш дека за тебе лично тоа е доволно добар AV. Немам никакви замерки за личен избор, јас конкретно Дефендер го споредував со други AV опции а резултатите од споредбите се такви какви што се.
Интересно.
Памтиш кој вирус беше? Zero-day беше? Што AV користеше тогаш?
Zero-day новости ако не ги фатат хеуристичките алгоритми, единствена заштита е или виртуелизација (на пример со sandboxie) или whitelisting со софтвер како EXE Radar Pro.
MOUSE WIRED USB GEMBIRD G-LASER, 2400DPI, Black ,MUS-GU-02
390,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020293-EU
8.450,00 ден
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 3x male, White, ZUAD-1632
300,00 ден
VGA GIGABYTE RTX 5070 Ti WINDFORCE SFF 16GB GDDR7, 3xDP, 1xHDMI, GV-N507TWF3-16GD
66.980,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, Black, KBS-WPS-01
850,00 ден
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 SE (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches) Red, 910-007552
7.380,00 ден