Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

donbobi

read-only
16 јануари 2018
9
2
Почнав да продавам преку ибеј и сега за првата продажба беше 350$ и арно ама ми беше ставен мкд пејпал и човекот неможеше да ми плати. Со маки некако се договоривме да ми плати кај братучед ми на сметка во УСА. Втората продажба ми беше 450$ ама сега директно го ставив пејпалот на братучед ми и се отиде глатко со плаќањето. Сега прашањето ми е за да не го замарам човекот во УСА како можам да направам пејпал на кој што ќе можам да примам пари? Имам картички од НЛБ ама регистрирани ми се на пејпал како МКД, дали можам да ги избришам и да ги ставам словенски или со пајонир или некоја финта ако знае некој многу благодарам

micce

read-only
13 февруари 2017
12
6
Скопје
А владава има абер да каже што понатака со РР и кога официјално ќе почне да се користи во МК ?

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Значи Вака Дечки имам Пејпал Акаунт кој го користам повеќе од 2 години и примам пари ама ги трожам за пазарење од ибеј е сега дали можи да ставам Македонска картичка и на неа да ги префрлам парите од пејпалот на картичка бидејки на пејпалот локација мие Бугарија дали тоа би било проблем?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.705
3.355
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Значи Вака Дечки имам Пејпал Акаунт кој го користам повеќе од 2 години и примам пари ама ги трожам за пазарење од ибеј е сега дали можи да ставам Македонска картичка и на неа да ги префрлам парите од пејпалот на картичка бидејки на пејпалот локација мие Бугарија дали тоа би било проблем?

Можеби грешам, но сметам дека доколку пејпал акаунтот ти е од Бугарија ќе треба да извадиш бугарска сметка и истата да ја прикачиш на акаунтот.
Мислам дека можеше бугарските акаунти да бидат прикачени со сметки од Централна Кооперативна Банка која ја има во МК, ама за ова не сум баш сигурен.
Убеден сум дека нема да можеш да прикачиш мк сметка освен ако ова погоре што го пишав функционира како што функционира НЛБ со словенски пејпал.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.641

Дали ти е целосно верифициран Пејпалот?
(односно дали ти имат пејпал барано документи, ID cards, utilities bills и слично?)
дали барем некогаш се имаш логирано на Пејпалот од Бугарија? (од Бугарија, не од Бугарска IP, имат начини за детектирање VPN-a)

Ако сето ова си го поминал без проблем, тогаш би можел да можеш да врзеш картичка.
Јас го имам ова направено со VISA картична од НЛБ и не сум имал никакви проблеми.
Во друга тема мислам дека имам постирано и дека имам вадено пари на истата таа НЛБ VISA картичка пари.

Само што, зошто би го направил тоа?
Свесен си дека ќе треба да платеш 15% данок, така?
(сори ако сум ги згрешил процентите, уште не сум сигурен како функционираат)

Мислам, да не ме сфатеш погрешно.. ако можеш продолжи да си ги трошеш парите на страна и онлајн..
Се што ќе ти стигне на сметка (или картичка) - ќе ти биде оданочено.

sinan

read-only
18 февруари 2018
40
7
Здраво едно прашање дали можам да примам пари на paypal без поврзана(картичка) и да ги трошам затоа што не голем износ и несакам да се замарам со даноци

sinan

read-only
18 февруари 2018
40
7
Не си ми јасен, што ако, на што данок!?
значи ми рече дека без поврзана картичка со пај пал не можам да примам пари тоа ми е јасно, е сега ако ја поврзам картичката со пај пал дали ќе можам да ти трошам парите онлајн и дали сум должен нешто спрема државата ако не ги повлекувам парите односно вадам на банкомат

krema

OG
24 јуни 2009
15.724
15.817
youtu.be
Не можеш да примаш никако пари на пејпал, без разлика дали имаш врзано или не картичка.
Капиш?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.705
3.355
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Здраво едно прашање дали можам да примам пари на paypal без поврзана(картичка) и да ги трошам затоа што не голем износ и несакам да се замарам со даноци
PayPal не функционира во Македонија за повлекување на средства, туку можеш со македонски PayPal да плаќаш на други приватни или бизнис корисници (продавници, сервиси и др).

На PayPal можеш да имаш приливи на средства доколку истиот има можност за примање на средства без разлика дали имаш или не поставено картичка.

Истите приливи ќе ти стојат на балансот на PayPal и можеш да ги користиш за купување на пример.

За да добиеш во иднина по релевантни одговори обиди се да го објасниш твоето прашање или проблем.

Entony

read-only
6 декември 2018
23
6
Дечки,како е процедурата за вадење ПејПал во Бугарија? Што е потребно и за колку време се вади? И како се вадат парите :)? Ми треба за дропшипинг.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
D

Deleted member 37389

Гостин
немам појма дали ова би имало некаква врска околу пп у мк, некој со разбирам поише нека види

https://24info.mk/преку-150-новитети-во-работењето-на-наро/?fbclid=IwAR0NvTmBidL0n6qC8iyOCPOxwIO1JRX6-Yo6y4vBwMZi_CNfxXlHcAo558w
Многу текст, ништо конкретно околу ПејПал и слични средства, треба да излезат и да кажат конкретно што се работи и што планираат, џабе они се модернизираат кога уште немаме основни средства за примање пари.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
Многу текст, ништо конкретно околу ПејПал и слични средства, треба да излезат и да кажат конкретно што се работи и што планираат, џабе они се модернизираат кога уште немаме основни средства за примање пари.

не е конкретно за пејпал, ама една од причините што нема пејпал беше због народна банка, прво она треба да се среди

D

Deleted member 37389

Гостин
не е конкретно за пејпал, ама една од причините што нема пејпал беше због народна банка, прво она треба да се среди

Така е, ама мислам време е да се изјаснат, во Србија пример пред некоја година НБС имаше објавено на сајтот дека ПејПал, Скрил и Пајонир се официјално дозволени за користење, кај нас е штама, креваат галама за даноци, а не сакаат да ни овозможат парите да ги примаме па триста комбинации се прават за да те исплатат.

donbobi

read-only
16 јануари 2018
9
2
Имам врзано нлб картичка верифицирана на пејпал.
Можам да примам пари и сега имам прибрано некаде 700$.
Прашањето ми е слушнав дека ако си ги повлечам на тутунска (withdraw) нема да треба да платам данок бидејќи УЈП ги рачунало тие пари како подарок?
Запознаен е некој со ова или слушам глупости?
Поздрав

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Прашањето ми е слушнав дека ако си ги повлечам на тутунска (withdraw) нема да треба да платам данок бидејќи УЈП ги рачунало тие пари како подарок?
Поздрав

Не можеш да ги повлечеш.

D

Deleted member 37389

Гостин
Поздрав
Јас колку што знам нема веќе подарок, се што легнува на сметка треба да се пријави за оданочување, ако ги пријавиш како подарок ваљда ќе треба да објасниш и докажеш дека е подарок за да не ги оданочат.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.641
Поздрав

Подарок....

EjkJMcT.jpg

ме насмеа слатко. фала ти :)

sinan

read-only
18 февруари 2018
40
7
здраво ме интересира ако имам верифициран пај пал со поврзана картичка дали ако примам пари на пај пал и ги праќам на друг човек не неговиот пај пал дали да банката има увид во тоа и дали треба да се плати данок?

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
здраво ме интересира ако имам верифициран пај пал со поврзана картичка дали ако примам пари на пај пал и ги праќам на друг човек не неговиот пај пал дали да банката има увид во тоа и дали треба да се плати данок?

Нема допирна точка ова со банка.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно