Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

DrMTR

senior
27 март 2014
7.933
8.428
Дечки имам проблем , пејпал акаунт имам направено пред 5-6 год , арно ама никогаш го немам користено. И сеа ми стига маил од нив ( [email protected] ) незнам дали е фејк маилов или не, но во него стои : You sent a payment of $78.00 USD to a2hosting LLC ( а хостинг немам никогаш користено ) , проблем број 2 : се логирам у акаунтот за да видам што е работава и ми вика ќе ти пуштиме сеќурити код на мобилниот арно ама тој број веќе не го користам, пробав супорт да исконтактирам преку contact us ама ми јавува грешка something went wrong , пробав на фб не враќаат. Чаре ?
1. Фејк е мајлот. Пејпал не контактира на таков начин.
2. Верификацијата е поради долг временски период дека не си бил најавен. Освен мобилен, пробај дали има верификација на мејл или пак потврда со личен документ.

Faktorium

hello world
19 јули 2013
82
69
1. Маилот е фејк 1000%,
2. Истото и мене ми се деси, немаат можност со емаил верификација, а за со личен документ ти треба лично да ги контактираш и слично.
Го решив со forgot password. Пробај така да ти стаса на маил токен за промена на лозинка и после промената автоматски те логира. Од тука натаму е веќе лесно.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641

Ова изгледа интересно, ама нема опција да платиш со салдото од пејпал. Преку картичка или преку банка. Нешто како Western Union, може во пошта да се подигнат веднаш.

upload_2018-11-5_22-17-14.png

ЕДИТ: Ова изгледа само за американците важи.

*Cards must be issued in the U.S.

Benedicta

hello world
7 декември 2017
111
74
Дечки има ли некој искуство со врзување Paypal со Payoneer картичка? Дали може така?

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.641
Дечки има ли некој искуство со врзување Paypal со Payoneer картичка? Дали може така?
Го пробав пред некој месец, не успеав.
Иако имам валиден/верифициран БГ Пејпал кој го користам со години без проблем.
Ако ме држи меморија, ми напиша нешто грешка дека не прифаќаат веќе картички од Пејонир.

Ако успеал некој друг - нека сподели искуство.

Benedicta

hello world
7 декември 2017
111
74
Јас работам на upwork, но клиентот сака сега да промени платформа каде плаќањето е преку paypal. И затоа незнам како да постапам. Дали некој се нашол во оваа ситуација? Не сум ни добро запознаена со користење на paypal во Мк, само знам дека има некои рестрикции. Јас payoneer користам цело време.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.641
Јас работам на upwork, но клиентот сака сега да промени платформа каде плаќањето е преку paypal. И затоа незнам како да постапам. Дали некој се нашол во оваа ситуација? Не сум ни добро запознаена со користење на paypal во Мк, само знам дека има некои рестрикции. Јас payoneer користам цело време.

Пробај си ја среќата, може ќе успееш да ги поврзеш некако ти.
Се мислам дали мене не ми дава пошо Пејонир картичката ми е МК, а Пејпал акаунтот БГ, па да се буни тука нешто, мада сумњам во тоа.
Ако не успееш да се снајдеш со клиентот да го разубедиш за користење Пејпал, ѕирни ми ја темава за вадење пари од Пејпал, може ќе ти се најде.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Јас имам искуство со тоа, може да се поврзе.
Сметај дека ќе имаш поголеми повизии ако парите ги примаш преку пејпал на пејонир, исто така дека пејпалот ти е неверфициран имаш лимит од 500 еур, годишно. Мислам предходно беше повисок лимитот, го намалиле изгледа.

Последна промена:

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Ако ме држи меморија, ми напиша нешто грешка дека не прифаќаат веќе картички од Пејонир.

Имав таков проблем, пројде откако ставив точни зип код и адреса на која е регистрирана картичката.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10

Oд Пејонир го копираш IBAN кодот, и на пајпал во ставаш во Bank accounts.

Атачменти

• Untitled-3.jpg
    Untitled-3.jpg
    102,9 KB · Прегледи: 23
  • vidi.jpg
    vidi.jpg
    80 KB · Прегледи: 21

Assasin

read-only
9 јули 2017
12
1
Здраво на сите успеав да имам пејпал акаунт преку другар од странство ЛЕГИТИМЕН е (со негово име и седиште во странската држава). Имам неколку прашања ако може да ми одговорат поискусните членови.
- Дали можам да поврзам моја нлб виза картичка со акаунтот пејпал што е на име и адреса на другарот?
- Што се случува со данокот? Дали да плаќам и ако треба дали на УЈП кај нас или во странство данок каде што е регирстриран пејпалот?
- Како иде работата со подигање на пари?
Фала ви однапред

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.641
Здраво на сите успеав да имам пејпал акаунт преку другар од странство ЛЕГИТИМЕН е (со негово име и седиште во странската држава). Имам неколку прашања ако може да ми одговорат поискусните членови.
- Дали можам да поврзам моја нлб виза картичка со акаунтот пејпал што е на име и адреса на другарот?
- Што се случува со данокот? Дали да плаќам и ако треба дали на УЈП кај нас или во странство данок каде што е регирстриран пејпалот?
- Како иде работата со подигање на пари?
Фала ви однапред

Здраво и добре дојде.

Како што ти кажа членот погоре, ТИ немаш Пејпал, твојот другар има, само ти ќе го користиш.
Утре ако поради било која причина настане збрка на тој профил, и почнат да го бркат за fraudulent transactions - твојот другар ќе наебе, не ти.

Но, да помогнам колку можам на прашањата:
1 && 2. Да, би требало да можеш, јас имам врзано НЛБ картичка на БГ пејпал, и имам вадено пари на тукашен НЛБ банкомат (но ова не го препорачаувам, фино лепо си пријавив и ми стигна данок 10% на годишна пријава).
3. Многу едноставно, од банкомат :)
Од пејпал ги повлекуваш на картичка и ги вадиш од банкомат.

Изменето од модератор:

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Можеш директно преку Payoneer да му испратиш payment request. Нон стоп тоа го користам и си работи безпрекорно. Само првиот пат ќе треба твојот клиент (ако е од Америка или Канада) да ја авторизира трансакцијата со неговата банка и сите следни трансаксии тоа ќе си оди автоматски без никакви дополнителни замаранции.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Дали можам да поврзам моја нлб виза картичка со акаунтот пејпал што е на име и адреса на другарот?
Да, би требало да можеш.
Не би рекол дека може, нема да има поклопување на името и презимето, освен ако имаат исто име и презиме :) А и да имаат исто име и презиме, нема да може, зошто банката нема да биде во иста земја во којашто е регистриран PayPal account-от...

Можеш директно преку Payoneer да му испратиш payment request.
Од Payoneer праќаш payment request на PayPal...? Колку зема провизија за ова...?

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Од Payoneer се праќа payment request на емаил, а како ќе плати клиентот дали преку пејпал или директно со кредитна/дебитна е небитно. Провиијата е 3% од сумата.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Да не знае некој случајно дали и колку провизија зема при префрлање од сопствен PayPal (не зборам за македонски) на сопствен Payoneer (регистриран во иста земја како и PayPal account-от)?

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Да не знае некој случајно дали и колку провизија зема при префрлање од сопствен PayPal (не зборам за македонски) на сопствен Payoneer (регистриран во иста земја како и PayPal account-от)?

Нема провизија, треба само да се во ЕУР

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
А знае некој како оди процедурата кога се префрла од свој PayPal на свој Payoneer...? Од PayPal легнуваат директно на Payoneer, без допирна точка со својата банкарската сметка поврзана со PayPal/Payoneer, или...?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Уште неможе да се прима пари.. ?
Кога ќе почне да се прима пари на Македонски Пејпал ќе се рашири веста исто ко да сме влегле во ЕУ.
Ќе знаеш без да прашуваш. :)

Entony

read-only
6 декември 2018
23
6
Кога ќе почне да се прима пари на Македонски Пејпал ќе се рашири веста исто ко да сме влегле во ЕУ.
Ќе знаеш без да прашуваш. :)
Да,најверојатно :D Но како стои работава,тешко да се случи тоа.Нашите банки не им дозволуваат тоа,не знам зошто..

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage