no_retreat
lurker
- 22 јануари 2011
- 621
- 1.509
no_retreat's setup
- Processor & Cooler
- intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
- Motherboard
- Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
- Storage
- Samsung 970 Evo 2tb
- PSU
- Corsair HX 1200i Platinum
- RAM
- 2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
- Video card
- RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
- Case
- NZXT H9 Flow Black
- Mouse
- Logitech G Pro X Black
- Keyboard
- Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
- Audio
- Logitech G733 wireless
- Monitor
- Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
- OS
- windows 11 pro
Незнам ја како да зборам со факти во шпекулативна тема, во самиот наслов стои предвидување за наредните 20 години... Јас незнам што очекуваш ти од нас овде, какви статистики да ти даваме кога правиме шпекулации за наредните 20 години.Овој став ти е базиран на...што? Не ми е проблем да дискутирам, но постави ја основата, дај некои факти/бројки/претпоставки/хипотези за да можеме да бидеме конкретни.
Начинов на дискусија на анти-AI групата на форумов е како да зборуваме за музика, односно ствар на вкус - „абе мој став е дека АИ нема така лесно да замени“...ок де, зашто?
П.с. Ова со Муск, па зар мислиш дека најбогатиот човек на светот кој и го започна OpenAI ќе каже - „Да, 33% од светската сила ќе биде заменета од AI во наредните 20 години“? Ајде малце критички размислувајте, не гледајте што кажуваат, туку што прават.
Лудо е да се претпоставува и шпекулира дека ќе не заменат некакви АИ и роботи кога светот се соочува со дефицит во рабтна сила, оттаму произлегува и мигрантскиот проблем, државите од првиот ред увезуваат работници од државите од вториот ред и третиот ред. Го кажав мојот став, сметам дека може да се пополни дефицитот, сметам дека АИ може да не надополни а не да не замени.
Ја како што гледам ти обожаваш да шпекулираш, па пробуваш да вадиш некакви "бројки цифри факти" од интернет.
Во друга тема го опишав моето досегашно искуство со АИ, Chat ботовите брават повеќе штета на една компанија од колку нешто позитивно, Пробав пред нешто повеќе од година дена да компелирам кодови со негова помош и ова беше ммногу неуспешно, од блиску луѓе гледам дека за оваа намена е сеуште некомплетен. Креирање дизајни со АИ е невозможно, барем не за корпоративно ниво каде што треба да се користат логоа текстови и слично, едноставно имаат проблем со копирајтс и не смеат да користат регистрирани кодови и фонтови. креаирање постови за маркетинг кампањи или outdoor кампањи е исто така неупотребливо бидејќи е премногу генеричен и се повтара, секоја кампања наликува на конкуренцијата.
Тоа што денес го имаме е некомплетен производ, било кој од просечните вработени во било која компанија ќе си ја заврши работата подоро со помош на АИ за било кој од задачиве отколку самиот АИ.