Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

33% работна сила ќе се замени со роботи наредни 20 години

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Овој став ти е базиран на...што? Не ми е проблем да дискутирам, но постави ја основата, дај некои факти/бројки/претпоставки/хипотези за да можеме да бидеме конкретни.

Начинов на дискусија на анти-AI групата на форумов е како да зборуваме за музика, односно ствар на вкус - „абе мој став е дека АИ нема така лесно да замени“...ок де, зашто?

П.с. Ова со Муск, па зар мислиш дека најбогатиот човек на светот кој и го започна OpenAI ќе каже - „Да, 33% од светската сила ќе биде заменета од AI во наредните 20 години“? Ајде малце критички размислувајте, не гледајте што кажуваат, туку што прават.
Незнам ја како да зборам со факти во шпекулативна тема, во самиот наслов стои предвидување за наредните 20 години... Јас незнам што очекуваш ти од нас овде, какви статистики да ти даваме кога правиме шпекулации за наредните 20 години.
Лудо е да се претпоставува и шпекулира дека ќе не заменат некакви АИ и роботи кога светот се соочува со дефицит во рабтна сила, оттаму произлегува и мигрантскиот проблем, државите од првиот ред увезуваат работници од државите од вториот ред и третиот ред. Го кажав мојот став, сметам дека може да се пополни дефицитот, сметам дека АИ може да не надополни а не да не замени.
Ја како што гледам ти обожаваш да шпекулираш, па пробуваш да вадиш некакви "бројки цифри факти" од интернет.

Во друга тема го опишав моето досегашно искуство со АИ, Chat ботовите брават повеќе штета на една компанија од колку нешто позитивно, Пробав пред нешто повеќе од година дена да компелирам кодови со негова помош и ова беше ммногу неуспешно, од блиску луѓе гледам дека за оваа намена е сеуште некомплетен. Креирање дизајни со АИ е невозможно, барем не за корпоративно ниво каде што треба да се користат логоа текстови и слично, едноставно имаат проблем со копирајтс и не смеат да користат регистрирани кодови и фонтови. креаирање постови за маркетинг кампањи или outdoor кампањи е исто така неупотребливо бидејќи е премногу генеричен и се повтара, секоја кампања наликува на конкуренцијата.
Тоа што денес го имаме е некомплетен производ, било кој од просечните вработени во било која компанија ќе си ја заврши работата подоро со помош на АИ за било кој од задачиве отколку самиот АИ.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Дали под поимот „роботизирана сила“ се ставени (односно се мисли на) само хардверски видливите високоавтоматизирани машини - од кои можи да се сопниме во физичка смисла (- ако е темница де), или тука влегуваат и „виртуелните“ роботи, попознати во народо како ботови, чат-ботови и/или слично?

Светот ќе потроши 7,6 трилиони долари за вештачка интелигенција до 2031 година - Иновативност

Иначе, секако дека некој ќе се обиди да капитализира на толку ИЉАДИ миљарди долари инвестирани.

А и демографски опаѓаме (глобално, во цел свет, младо работоспособно население - се помалце). Наталитетот не се движи во позитивна насока.
Сакале-неќеле, ќе мора да се воведи поголема автоматизација (роботи, машини), з'ш немет љуѓе.

18 август 2019
1.223
1.195
А и демографски опаѓаме (глобално, во цел свет, младо работоспособно население - се помалце). Наталитетот не се движи во позитивна насока.
Сакале-неќеле, ќе мора да се воведи поголема автоматизација (роботи, машини), з'ш немет љуѓе.
Ова можеме да го погледаме и од друг агол. Се намалува работоспособното население, ќе се намали вкупната популација на планетава. Нема потреба од поголема автоматизација заради тоа.

Сепак автоматизацијата е незапирлив процес, не знам што ќе им преостане на луѓето (да работат) кога таа ќе постигне високо ниво.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.778
10.103
Незнам ја како да зборам со факти во шпекулативна тема
Имаш податоци кои ти ги пласираа за сегашните трендови, според кои можеме да моделираме и да правиме хипотези за блиска и далечна иднина. Бројки кои ги даде @xenon , иницијативи кои ги споделив јас (како на пример бришење 30 милијарди на IBM само заради новитет од Anthropic во AI)

IBM lost roughly $31 billion in total market capitalization (with some estimates reaching up to $40 billion) in a single trading session on February 23, 2026.
Мислам дека треба да има почетна точка за формирање на твоето мислење, а не што било твоето искуство со AI кое е само по себе премногу лимитирачко за да го земаш за релевантно. Пример тебе не ти помогнало за кодови, а Spotify изјавува дека програмерите веќе не работат мануелно односно се целосно AI focused

1782307122484.png

Дополнително, има извештаи дека веќе не ни пишуваат код

Spotify says its best developers haven’t written a line of code since December, thanks to AI​

Сега разбираш зашто не ми се дискутира на овој начин како што пробуваш ти? Лимитирано искуство со AI, никакви познавања и само контрање ради реда. На форум според мене или дискутираш/споделуваш знаење во теми за кои го имаш, или го зголемуваш своето знаење со читање на експерти на темите за кои не си запознаен.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.246
2.683
повише закана има за white collar него за blue collar работници. Роботите ќе дојдат многу покасно од автоматизациите во компаниите

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.775
Дајте бе некој робот што ќе бери тутун во Долнени, нека има камери и сензори да препознае зрел тутун од зелен, нека има соодветна брзина и нека има паметно движење низ редовите. Колку чини ќе го платам, таман за 30 хектари тутун ќе има и за мене и за него плус некоја субвенција. Добри пари ќе направиме.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.718
12.634
Skopje
www.wemaxa.com
Дајте бе некој робот што ќе бери тутун во Долнени, нека има камери и сензори да препознае зрел тутун од зелен, нека има соодветна брзина и нека има паметно движење низ редовите. Колку чини ќе го платам, таман за 30 хектари тутун ќе има и за мене и за него плус некоја субвенција. Добри пари ќе направиме.

Дај да го пратиме во Брако само да го направат:

1782313750117.png

1. Паметно движење низ редовите (Автономна RTK-GPS навигација и LiDAR сензори)

2. Камери и ВИ: Препознавање на зрел од зелен тутун (YOLOv8 модел).
Вештачката интелигенција е претходно тренирана со илјадници слики од тутун. Моделот во милисекунди го анализира секој лист поединечно:
  • Зелен лист: Го игнорира и го остава на стеблото за следниот „рацек“ (берба).
  • Жолто-зелен/Зрел лист: Го означува како цел за берење.
  • Исушен/Болен лист: Го прескокнува или го селектира во посебна класа.
Имунитет на сонце и сенки: Камерите имаат сопствено LED осветлување и поларизирачки филтри, што значи дека роботот еднакво точно препознава зрелост и во 4 часот наутро во темница (кога тутунот е најдобар за берење бидејќи има влага) и во 12 напладне на силно сонце.

3. Механизам за берење (Роботски раце и биомиметички фаќалки). Тутунот е нежен и лесно се кине на половина ако се повлече погрешно, а смолата (катранот) од лисјата ги лепи класичните метални алати. Затоа се користат меки роботски прсти (Soft Robotics). Роботот има неколку брзи хидраулични или електрични раце кои работат паралелно. На крајот на раката има силиконски „прсти“ кои се полнат со воздух. Тие нежно го опфаќаат коренот на листот кај самото стебло. Движење на кинење: Наместо само да го повлече, раката прави брз и прецизен потег надолу и настрана (точно како што бере човек), со што листот се откинува цел, без да се оштети „очето“ на стеблото за наредните лисја. Брзина: Секоја рака може да откине околу 1 лист во секунда. Со 3 или 4 раце што работат истовремено, роботот го заменува капацитетот на неколку искусни тутуноберачи одеднаш.

Ѕвонете кај Анѓушев да го решиме ова до петок.

Нејсе, кинезите веќе имаат машини за препознавање зрелост - нивните ВИ модели (како VGG-16 и 3D CNN) вадат точност од 99.7% до 99.9% за тоа кој лист е за берење, а имаат и Fuzzy Light софтвер што работи без проблем на силно сонце и сенки. За движење низ нива, веќе користат сателитска навигација, камери и LIDAR на електрични платформи, па дури и напредни MDE-AgriVLN модели кои го водат роботот низ редови со помош на обични гласовни/текст команди. Што се однесува до комплет машини, фирми како Beijing Dater и CAAS веќе имаат прототипи за рамни но и за ридски предели.

Последна промена:

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Имаш податоци кои ти ги пласираа за сегашните трендови, според кои можеме да моделираме и да правиме хипотези за блиска и далечна иднина. Бројки кои ги даде @xenon , иницијативи кои ги споделив јас (како на пример бришење 30 милијарди на IBM само заради новитет од Anthropic во AI)

Мислам дека треба да има почетна точка за формирање на твоето мислење, а не што било твоето искуство со AI кое е само по себе премногу лимитирачко за да го земаш за релевантно. Пример тебе не ти помогнало за кодови, а Spotify изјавува дека програмерите веќе не работат мануелно односно се целосно AI focused

Погледнете го атачментот 162626

Дополнително, има извештаи дека веќе не ни пишуваат код

Сега разбираш зашто не ми се дискутира на овој начин како што пробуваш ти? Лимитирано искуство со AI, никакви познавања и само контрање ради реда. На форум според мене или дискутираш/споделуваш знаење во теми за кои го имаш, или го зголемуваш своето знаење со читање на експерти на темите за кои не си запознаен.

Убаво ти кажав неколку пати и еве пак ќе се повторам, АИ ќе не надополни а не да не замени. Тоа се има и десено во спотифај, Читај на сликата, 99% of DEVELOPERS are using AI-assisted coding, а не пишува AI Replaced 99% of Spotify developers. Не биди тврдоглав и не ги толкувај мојте реплики на твој начин. Никаде не реков дека е useless, реков дека е некомплетен производ и сеуште си бара голема доза на човечки надзор.

Искрен да бидам ни мене не ми се дискутира со тебе и сеуште се чудам зашто ти повтарам една иста работа неколку пати, ама ајде ќе те удостојам за последен пат.
Ако ти друже сакаш да шпекулираш за тоа каков ќе е светот за 30 години ја радо не би, бидејќи во 2020 сите мислевме дека до 2025 сите возила ќе летаат, ама сите до денес сватија дека тоа е многу непрактично, ако сакаш да леташ купи си хелихоптер нема потреба колата да ти лета... Истово ова може многу лесно да се случи. Во Индија и Пакистан има ИТ сектор да ринеш со лопата, може ќе запре прогресот на АИ, па можеби сите ќе сватат дека е далеку по ефикасно да платиш 10 индијци отколку да билдаш твој АИ Агент. Во друга тема исто така начнав дека допрва може ќе следат и анти АИ влади, ќе има големи блокади на државни нивоа, има разно разни X причини зашто твојте баба ванќа и жими мајка предвидувања нема да се остварат.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.778
10.103
Убаво ти кажав неколку пати и еве пак ќе се повторам, АИ ќе не надополни а не да не замени. Тоа се има и десено во спотифај, Читај на сликата, 99% of DEVELOPERS are using AI-assisted coding, а не пишува AI Replaced 99% of Spotify developers. Не биди тврдоглав и не ги толкувај мојте реплики на твој начин. Никаде не реков дека е useless, реков дека е некомплетен производ и сеуште си бара голема доза на човечки надзор.

Искрен да бидам ни мене не ми се дискутира со тебе и сеуште се чудам зашто ти повтарам една иста работа неколку пати, ама ајде ќе те удостојам за последен пат.
Ако ти друже сакаш да шпекулираш за тоа каков ќе е светот за 30 години ја радо не би, бидејќи во 2020 сите мислевме дека до 2025 сите возила ќе летаат, ама сите до денес сватија дека тоа е многу непрактично, ако сакаш да леташ купи си хелихоптер нема потреба колата да ти лета... Истово ова може многу лесно да се случи. Во Индија и Пакистан има ИТ сектор да ринеш со лопата, може ќе запре прогресот на АИ, па можеби сите ќе сватат дека е далеку по ефикасно да платиш 10 индијци отколку да билдаш твој АИ Агент. Во друга тема исто така начнав дека допрва може ќе следат и анти АИ влади, ќе има големи блокади на државни нивоа, има разно разни X причини зашто твојте баба ванќа и жими мајка предвидувања нема да се остварат.

Еве да ти цитирам пак, може ќе го прочиташ

Spotify says its best developers haven’t written a line of code since December, thanks to AI​

Ај сега ти објасни ми го ова, очигледно јас не го разбирам.
Мислењето е автоматски споено:

Како бе ја направи сликава толку брзо и професионално, ти си дизајнер? Зашто читам @no_retreat вика дека во маркетинг не го бива АИ, не може да се користи дизајните биле генерички.

@no_retreat ова што го гледаш тука никој не се ни нафаќаше да го прави без 5 цифри, односно рендери во ваков стил. Така што малку outdated си со твоите тврдења за маркетинг, ова можам од прва рака да ти го кажам.

Последна промена:

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Еве да ти цитирам пак, може ќе го прочиташ

Ај сега ти објасни ми го ова, очигледно јас не го разбирам.
Мислењето е автоматски споено:

Како бе ја направи сликава толку брзо и професионално, ти си дизајнер? Зашто читам @no_retreat вика дека во маркетинг не го бива АИ, не може да се користи дизајните биле генерички.

@no_retreat ова што го гледаш тука никој не се ни нафаќаше да го прави без 5 цифри, односно рендери во ваков стил. Така што малку outdated си со твоите тврдења за маркетинг, ова можам од прва рака да ти го кажам.
Олабави друже.
Ко некој крипто "инвестор" звучиш, BTC ќе биде 1милион за 20 години, купете сите btc, буквално вака звучиш.
Сварно нејќу да се припуцавам со рандом ликови по форуми, врска немаш од дизајн затоа не коментирај :)
Те молам заобиколи ги моите реплики, немам намера да ти реплицирам повеќе

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно