Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

33% работна сила ќе се замени со роботи наредни 20 години

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
622
1.510
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Овој став ти е базиран на...што? Не ми е проблем да дискутирам, но постави ја основата, дај некои факти/бројки/претпоставки/хипотези за да можеме да бидеме конкретни.

Начинов на дискусија на анти-AI групата на форумов е како да зборуваме за музика, односно ствар на вкус - „абе мој став е дека АИ нема така лесно да замени“...ок де, зашто?

П.с. Ова со Муск, па зар мислиш дека најбогатиот човек на светот кој и го започна OpenAI ќе каже - „Да, 33% од светската сила ќе биде заменета од AI во наредните 20 години“? Ајде малце критички размислувајте, не гледајте што кажуваат, туку што прават.
Незнам ја како да зборам со факти во шпекулативна тема, во самиот наслов стои предвидување за наредните 20 години... Јас незнам што очекуваш ти од нас овде, какви статистики да ти даваме кога правиме шпекулации за наредните 20 години.
Лудо е да се претпоставува и шпекулира дека ќе не заменат некакви АИ и роботи кога светот се соочува со дефицит во рабтна сила, оттаму произлегува и мигрантскиот проблем, државите од првиот ред увезуваат работници од државите од вториот ред и третиот ред. Го кажав мојот став, сметам дека може да се пополни дефицитот, сметам дека АИ може да не надополни а не да не замени.
Ја како што гледам ти обожаваш да шпекулираш, па пробуваш да вадиш некакви "бројки цифри факти" од интернет.

Во друга тема го опишав моето досегашно искуство со АИ, Chat ботовите брават повеќе штета на една компанија од колку нешто позитивно, Пробав пред нешто повеќе од година дена да компелирам кодови со негова помош и ова беше ммногу неуспешно, од блиску луѓе гледам дека за оваа намена е сеуште некомплетен. Креирање дизајни со АИ е невозможно, барем не за корпоративно ниво каде што треба да се користат логоа текстови и слично, едноставно имаат проблем со копирајтс и не смеат да користат регистрирани кодови и фонтови. креаирање постови за маркетинг кампањи или outdoor кампањи е исто така неупотребливо бидејќи е премногу генеричен и се повтара, секоја кампања наликува на конкуренцијата.
Тоа што денес го имаме е некомплетен производ, било кој од просечните вработени во било која компанија ќе си ја заврши работата подоро со помош на АИ за било кој од задачиве отколку самиот АИ.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Дали под поимот „роботизирана сила“ се ставени (односно се мисли на) само хардверски видливите високоавтоматизирани машини - од кои можи да се сопниме во физичка смисла (- ако е темница де), или тука влегуваат и „виртуелните“ роботи, попознати во народо како ботови, чат-ботови и/или слично?

Светот ќе потроши 7,6 трилиони долари за вештачка интелигенција до 2031 година - Иновативност

Иначе, секако дека некој ќе се обиди да капитализира на толку ИЉАДИ миљарди долари инвестирани.

А и демографски опаѓаме (глобално, во цел свет, младо работоспособно население - се помалце). Наталитетот не се движи во позитивна насока.
Сакале-неќеле, ќе мора да се воведи поголема автоматизација (роботи, машини), з'ш немет љуѓе.

18 август 2019
1.224
1.199
А и демографски опаѓаме (глобално, во цел свет, младо работоспособно население - се помалце). Наталитетот не се движи во позитивна насока.
Сакале-неќеле, ќе мора да се воведи поголема автоматизација (роботи, машини), з'ш немет љуѓе.
Ова можеме да го погледаме и од друг агол. Се намалува работоспособното население, ќе се намали вкупната популација на планетава. Нема потреба од поголема автоматизација заради тоа.

Сепак автоматизацијата е незапирлив процес, не знам што ќе им преостане на луѓето (да работат) кога таа ќе постигне високо ниво.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.782
10.103
Незнам ја како да зборам со факти во шпекулативна тема
Имаш податоци кои ти ги пласираа за сегашните трендови, според кои можеме да моделираме и да правиме хипотези за блиска и далечна иднина. Бројки кои ги даде @xenon , иницијативи кои ги споделив јас (како на пример бришење 30 милијарди на IBM само заради новитет од Anthropic во AI)

IBM lost roughly $31 billion in total market capitalization (with some estimates reaching up to $40 billion) in a single trading session on February 23, 2026.
Мислам дека треба да има почетна точка за формирање на твоето мислење, а не што било твоето искуство со AI кое е само по себе премногу лимитирачко за да го земаш за релевантно. Пример тебе не ти помогнало за кодови, а Spotify изјавува дека програмерите веќе не работат мануелно односно се целосно AI focused

1782307122484.png

Дополнително, има извештаи дека веќе не ни пишуваат код

Spotify says its best developers haven’t written a line of code since December, thanks to AI​

Сега разбираш зашто не ми се дискутира на овој начин како што пробуваш ти? Лимитирано искуство со AI, никакви познавања и само контрање ради реда. На форум според мене или дискутираш/споделуваш знаење во теми за кои го имаш, или го зголемуваш своето знаење со читање на експерти на темите за кои не си запознаен.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.251
2.687
повише закана има за white collar него за blue collar работници. Роботите ќе дојдат многу покасно од автоматизациите во компаниите

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.614
1.779
Дајте бе некој робот што ќе бери тутун во Долнени, нека има камери и сензори да препознае зрел тутун од зелен, нека има соодветна брзина и нека има паметно движење низ редовите. Колку чини ќе го платам, таман за 30 хектари тутун ќе има и за мене и за него плус некоја субвенција. Добри пари ќе направиме.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.722
12.640
Skopje
www.wemaxa.com
Дајте бе некој робот што ќе бери тутун во Долнени, нека има камери и сензори да препознае зрел тутун од зелен, нека има соодветна брзина и нека има паметно движење низ редовите. Колку чини ќе го платам, таман за 30 хектари тутун ќе има и за мене и за него плус некоја субвенција. Добри пари ќе направиме.

Дај да го пратиме во Брако само да го направат:

1782313750117.png

1. Паметно движење низ редовите (Автономна RTK-GPS навигација и LiDAR сензори)

2. Камери и ВИ: Препознавање на зрел од зелен тутун (YOLOv8 модел).
Вештачката интелигенција е претходно тренирана со илјадници слики од тутун. Моделот во милисекунди го анализира секој лист поединечно:
  • Зелен лист: Го игнорира и го остава на стеблото за следниот „рацек“ (берба).
  • Жолто-зелен/Зрел лист: Го означува како цел за берење.
  • Исушен/Болен лист: Го прескокнува или го селектира во посебна класа.
Имунитет на сонце и сенки: Камерите имаат сопствено LED осветлување и поларизирачки филтри, што значи дека роботот еднакво точно препознава зрелост и во 4 часот наутро во темница (кога тутунот е најдобар за берење бидејќи има влага) и во 12 напладне на силно сонце.

3. Механизам за берење (Роботски раце и биомиметички фаќалки). Тутунот е нежен и лесно се кине на половина ако се повлече погрешно, а смолата (катранот) од лисјата ги лепи класичните метални алати. Затоа се користат меки роботски прсти (Soft Robotics). Роботот има неколку брзи хидраулични или електрични раце кои работат паралелно. На крајот на раката има силиконски „прсти“ кои се полнат со воздух. Тие нежно го опфаќаат коренот на листот кај самото стебло. Движење на кинење: Наместо само да го повлече, раката прави брз и прецизен потег надолу и настрана (точно како што бере човек), со што листот се откинува цел, без да се оштети „очето“ на стеблото за наредните лисја. Брзина: Секоја рака може да откине околу 1 лист во секунда. Со 3 или 4 раце што работат истовремено, роботот го заменува капацитетот на неколку искусни тутуноберачи одеднаш.

Ѕвонете кај Анѓушев да го решиме ова до петок.

Нејсе, кинезите веќе имаат машини за препознавање зрелост - нивните ВИ модели (како VGG-16 и 3D CNN) вадат точност од 99.7% до 99.9% за тоа кој лист е за берење, а имаат и Fuzzy Light софтвер што работи без проблем на силно сонце и сенки. За движење низ нива, веќе користат сателитска навигација, камери и LIDAR на електрични платформи, па дури и напредни MDE-AgriVLN модели кои го водат роботот низ редови со помош на обични гласовни/текст команди. Што се однесува до комплет машини, фирми како Beijing Dater и CAAS веќе имаат прототипи за рамни но и за ридски предели.

Последна промена:

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
622
1.510
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Имаш податоци кои ти ги пласираа за сегашните трендови, според кои можеме да моделираме и да правиме хипотези за блиска и далечна иднина. Бројки кои ги даде @xenon , иницијативи кои ги споделив јас (како на пример бришење 30 милијарди на IBM само заради новитет од Anthropic во AI)

Мислам дека треба да има почетна точка за формирање на твоето мислење, а не што било твоето искуство со AI кое е само по себе премногу лимитирачко за да го земаш за релевантно. Пример тебе не ти помогнало за кодови, а Spotify изјавува дека програмерите веќе не работат мануелно односно се целосно AI focused

Погледнете го атачментот 162626

Дополнително, има извештаи дека веќе не ни пишуваат код

Сега разбираш зашто не ми се дискутира на овој начин како што пробуваш ти? Лимитирано искуство со AI, никакви познавања и само контрање ради реда. На форум според мене или дискутираш/споделуваш знаење во теми за кои го имаш, или го зголемуваш своето знаење со читање на експерти на темите за кои не си запознаен.

Убаво ти кажав неколку пати и еве пак ќе се повторам, АИ ќе не надополни а не да не замени. Тоа се има и десено во спотифај, Читај на сликата, 99% of DEVELOPERS are using AI-assisted coding, а не пишува AI Replaced 99% of Spotify developers. Не биди тврдоглав и не ги толкувај мојте реплики на твој начин. Никаде не реков дека е useless, реков дека е некомплетен производ и сеуште си бара голема доза на човечки надзор.

Искрен да бидам ни мене не ми се дискутира со тебе и сеуште се чудам зашто ти повтарам една иста работа неколку пати, ама ајде ќе те удостојам за последен пат.
Ако ти друже сакаш да шпекулираш за тоа каков ќе е светот за 30 години ја радо не би, бидејќи во 2020 сите мислевме дека до 2025 сите возила ќе летаат, ама сите до денес сватија дека тоа е многу непрактично, ако сакаш да леташ купи си хелихоптер нема потреба колата да ти лета... Истово ова може многу лесно да се случи. Во Индија и Пакистан има ИТ сектор да ринеш со лопата, може ќе запре прогресот на АИ, па можеби сите ќе сватат дека е далеку по ефикасно да платиш 10 индијци отколку да билдаш твој АИ Агент. Во друга тема исто така начнав дека допрва може ќе следат и анти АИ влади, ќе има големи блокади на државни нивоа, има разно разни X причини зашто твојте баба ванќа и жими мајка предвидувања нема да се остварат.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.782
10.103
Убаво ти кажав неколку пати и еве пак ќе се повторам, АИ ќе не надополни а не да не замени. Тоа се има и десено во спотифај, Читај на сликата, 99% of DEVELOPERS are using AI-assisted coding, а не пишува AI Replaced 99% of Spotify developers. Не биди тврдоглав и не ги толкувај мојте реплики на твој начин. Никаде не реков дека е useless, реков дека е некомплетен производ и сеуште си бара голема доза на човечки надзор.

Искрен да бидам ни мене не ми се дискутира со тебе и сеуште се чудам зашто ти повтарам една иста работа неколку пати, ама ајде ќе те удостојам за последен пат.
Ако ти друже сакаш да шпекулираш за тоа каков ќе е светот за 30 години ја радо не би, бидејќи во 2020 сите мислевме дека до 2025 сите возила ќе летаат, ама сите до денес сватија дека тоа е многу непрактично, ако сакаш да леташ купи си хелихоптер нема потреба колата да ти лета... Истово ова може многу лесно да се случи. Во Индија и Пакистан има ИТ сектор да ринеш со лопата, може ќе запре прогресот на АИ, па можеби сите ќе сватат дека е далеку по ефикасно да платиш 10 индијци отколку да билдаш твој АИ Агент. Во друга тема исто така начнав дека допрва може ќе следат и анти АИ влади, ќе има големи блокади на државни нивоа, има разно разни X причини зашто твојте баба ванќа и жими мајка предвидувања нема да се остварат.

Еве да ти цитирам пак, може ќе го прочиташ

Spotify says its best developers haven’t written a line of code since December, thanks to AI​

Ај сега ти објасни ми го ова, очигледно јас не го разбирам.
Мислењето е автоматски споено:

Како бе ја направи сликава толку брзо и професионално, ти си дизајнер? Зашто читам @no_retreat вика дека во маркетинг не го бива АИ, не може да се користи дизајните биле генерички.

@no_retreat ова што го гледаш тука никој не се ни нафаќаше да го прави без 5 цифри, односно рендери во ваков стил. Така што малку outdated си со твоите тврдења за маркетинг, ова можам од прва рака да ти го кажам.

Последна промена:

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
622
1.510
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Еве да ти цитирам пак, може ќе го прочиташ

Ај сега ти објасни ми го ова, очигледно јас не го разбирам.

Како бе ја направи сликава толку брзо и професионално, ти си дизајнер? Зашто читам @no_retreat вика дека во маркетинг не го бива АИ, не може да се користи дизајните биле генерички.

@no_retreat ова што го гледаш тука никој не се ни нафаќаше да го прави без 5 цифри, односно рендери во ваков стил. Така што малку outdated си со твоите тврдења за маркетинг, ова можам од прва рака да ти го кажам.
Олабави друже.
Ко некој крипто "инвестор" звучиш, BTC ќе биде 1милион за 20 години, купете сите btc, буквално вака звучиш.
Сварно нејќу да се припуцавам со рандом ликови по форуми, врска немаш од дизајн затоа не коментирај :)
Те молам заобиколи ги моите реплики, немам намера да ти реплицирам повеќе

mdeni

senior
24 септември 2012
6.076
6.011
Олабави друже.
Ко некој крипто "инвестор" звучиш, BTC ќе биде 1милион за 20 години, купете сите btc, буквално вака звучиш.
Сварно нејќу да се припуцавам со рандом ликови по форуми, врска немаш од дизајн затоа не коментирај :)
Те молам заобиколи ги моите реплики, немам намера да ти реплицирам повеќе
Toa е добро или не? Дека отвори ја темата за бтц од 2011та каде е дебатата за купување на 8еур, па на 30, па на 80, па на 300, па 2000, па 5000, па 8000... Секој мајлстоун се исполнил, затоа прашувам.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.782
10.103
врска немаш од дизајн затоа не коментирај :)
Јако, колку си сигурен во ова што го констатираш? :devilish:
Инаку нормално дека ќе немаш намера да реплицираш, па зар остана нешто на кое можеш да реплицираш? Јас зборувам со конкретни бројки од кредибилни извори, ти зборуваш напамет што си пробал AI и тие во твое потесно окружување што ти кажале.

Оваа е понормална, каков шлајм царува по интернетов, MS Paint да ти се замили.
Не е оваа понормална, туку оваа е нешто што е фасцинантно:

• Дизајнерски модерно (glass morphism, иако default е кај новите модели)
  • AI рендери на машина како фотосесија
  • AI рендери на „мини галерија“
  • AI рендери на тутун (се надевам точен е делот за „зрел“ тутун, тука не сум експерт
Веќе не зборуваме за дизајн, туку ова е замена на 3D моделирање/професионална фотосесија + дизајн како секундарен дел.

Ти можеш AI на секого да дадеш, ама ова што е возможно денес веќе заменува професионален дизајн тим. Само за ваква креација што @xenon ја извади за помалку од 2 часа, до пред 6 месеци ти требаше дизајн тим, односно минимум дизајнер, 3D моделирање (blender итн) или фотограф (ако постои уредот) + копирајтер, за да можеш ова да го постигнеш, дополнето со експерт од областа кој ќе ти даде насоки за веродостојноста на моделот/сетингот.

Toa е добро или не? Дека отвори ја темата за бтц од 2011та каде е дебатата за купување на 8еур, па на 30, па на 80, па на 300, па 2000, па 5000, па 8000... Секој мајлстоун се исполнил, затоа прашувам.

Во недостиг на реплики, се прави спинување, само како што убаво посочи ниту спинот не е убаво размислен, односно сам на себе си ја докажува поентата. :cool:

Последна промена:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.722
12.640
Skopje
www.wemaxa.com
Темата енкапсулира т.е. дефинира една рамка - хипотеза дека за Х години ќе се заменат 33% од работни места со роботи/аи. Напаѓање на рамката е ок али тој пристап технички не води кон конструктивна дискусија според мене, апсолвиран е фактот дека да - како и секоја хипотеза можеби е неточна т.е. нема да се оствари. Ако ја редуцираме темата да валидираме веќе апсолвирана и признаена контра позиција, ќе стане досадна тема исполнета со меѓусебни препукувања...

Повеќе би сакал да слушнам мислења, кон кои професии луѓето ќе гравитираат ако Х професии исчезнат. Ова не е прв и последен пат во историјата професии што биле де-факто стандард да ги снема. Колку занаети - кујунџија, казанџија, калајџија, самарџија, сарач, опинчар, абаџија, мутавџија, налантџија, колар, бочвар, ќурчија, мумџија, папуџија, пушкар, сабјар, јорганџија, бозаџија, налбат, рогозинар, воденичар, антеријаџија, фесџија, чибукчија, катранџија, воскар, бунарџија, калдрмаџија, седлар, срмаџија, гајтанџија, самоковџија. - веќе не постојат?

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
246
528
Скопје
davorminchorov.com
Начинов на дискусија на анти-AI групата на форумов е како да зборуваме за музика, односно ствар на вкус - „абе мој став е дека АИ нема така лесно да замени“...ок де, зашто?
Прескапа инфраструктура / сервиси, потенцијал за халуцинации. Ќе мора некој да ги проверува резултатите. Знаење фали за одржување и градење на ваков тип на системи.

Самото тоа што се инвестира еден тон пари во сето ова не значи дека е исплатливо или корисно.

Пример тебе не ти помогнало за кодови, а Spotify изјавува дека програмерите веќе не работат мануелно односно се целосно AI focused
Пишувањето код никогаш не беше и никогаш нема да биде проблемот за брзината на градење продукти.

Ако некој ти кажува дека пишување код некогаш било проблем, тогаш или те лаже, или ти продава нешто или е неискусен во тоа што го работи.

Точно е дека се генерира многу повеќе код сега, но тој код додека го донесеш на продукциско ниво, бара долго време на планирање, размислување тестирање, експериментирање, проверување и што уште не.

Тоа што во индустријава на брзина склопуваат решенија само за да работат, не значи дека е добро или дека е спремно за продукција. Името на брендот позади исказот на вакви невистини не е ни важен.

Последна промена:

Speedy

lurker
21 август 2010
633
207
Дај те му уште 5-6 години и ќе се усоврши за да стане употреблив за покомплицирани задачи.
А инаку е перфектна замена и тоа баш сега кога има дефицит на работна сила. Доволни се сега јасни работите што се случија пред 5-6-7 години и не треба игнорант да бидеме на фактот дека капитализмот со нетрпеливост чека работник што никогаш нема да земе пауза, слободен ден, одмор и боледување.

Гледајте го Елисиум филмот

Лудо е да се претпоставува и шпекулира дека ќе не заменат некакви АИ и роботи кога светот се соочува со дефицит во рабтна сила, оттаму произлегува и мигрантскиот проблем, државите од првиот ред увезуваат работници од државите од вториот ред и третиот ред.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.782
10.103
Пишувањето код никогаш не беше и никогаш нема да биде проблемот за брзината на градење продукти.

Ако некој ти кажува дека пишување код некогаш било проблем, тогаш или те лаже, или ти продава нешто или е неискусен во тоа што го работи.
Ајде да не редефинираме работи сега...

Ако порано програмер работел на 1 feature неделно, сега изработува по 3-4 дневно. Ова ми е муабет директно од компанија, значи огромна разлика има.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
246
528
Скопје
davorminchorov.com

Ако порано програмер работел на 1 feature неделно, сега изработува по 3-4 дневно. Ова ми е муабет директно од компанија, значи огромна разлика има.
Не редефинираме ништо. Тоа што ти го викаш функционалност е демо / експеримент, далеку од готова функционалност.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.078
14.174
Фактот што се инвестира толку многу во AI значи дека се повеќе ќе биде застапен во иднина. И ќе ги зафати сите економски сфери.

Државите сигурно ќе воведуваат мерки за ублажување на ефектите врз работното население и фондовите (пензиски, здравствен итн.). Но факт е дека долгорочно ќе мора да се мисли на реорганизација. Ќе се филтираат потребни работни позиции и за нив потребна едукација.

Многу е рано да се предвидуваат трендовите денес зашто AI е сеуште во зародиш.

Според мене единствена сфера каде AI ќе наиде на кочница се нови сознанија. За да видам како се покажува некој производ читав форуми и рецензии. Денес каде каде помалку се пишува на интернет од индивидуи. Секој го прашува AI. А тој тие податоци ги црпи од форуми и рецензии.

Да не зборуваме за наука или уметност каде се помалку луѓето се мотивирани да вложуваат труд за нови анализи. Нели AI помага да се креира содржина, да се напишат извештаи или еден обичен емаил.

И ова води до многу поголема опасност од намалување на потребата за работници. Ова води до лоша едукација и неможност да се размислува со своја глава. Што пак е колевка на тоталитарни режими и нула демократија.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
622
1.510
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro

Ова е муабетот што цело време пробувам да ти го потенцирам,
Млади професии се сите овие, програмирање, графички дизајн, дигитален маркетинг исл. нормално е дека пред 10 години сите сме работеле помалце проекти а денеска да работиме повеќе.
Јас пред 10 години работев на 3 проекти неделно сега сработувам по 10-15 проекти неделно.
Цело време проубавам да ти објаснам дека има далеку поевтина работна сила (во моментов) која што ќе ти ја заврши работата подобро користејќи помош од АИ наместо целосно АИ дедициран агент...
Инаку нормално дека ќе немаш намера да реплицираш, па зар остана нешто на кое можеш да реплицираш? Јас зборувам со конкретни бројки од кредибилни извори, ти зборуваш напамет што си пробал AI и тие во твое потесно окружување што ти кажале.
Ова си го едитираал, не е убаво вака...
Да, јас зборам од лично искуство, имам струка од 15 години како графички дизајнер, имам мало познавање од програмирање, учев академија за java и javascript и имам бизнис кој што во моментов го разработувам и пробувам да го рекламирам online, правевме и web апликација, правевме интеграции за електронска наплата, интегриравме АПИ од дистрибутери по наши филтри итн, не го правев ова сам, си платив тим меѓутоа бев вклучен во сите настани step by step...

Упорен си со твоите безвезе статиски и наводни "факти" ја тоа што го гледам во тебе е гаталец а не паталец, идеш на google и бараш информации по најпрост можен начин, не гледам дека нешто си пробал и сработел со АИ. нејќу да се користам со истиве твои методи бидејќи реков дека не сакам да шпекулирам наоколу и да тврдам како ќе биде за 30 години, преголем time strech е ова.

Ај повторно да се вратиме на основите на АИ, денешното АИ не е всушност АИ, иако тоа стои во името, за жал сеуште не поседува интелегенција, сите одлуки ги носи на база на статистика, одговорите кој што добиле највисок процент на успех се воедно и одговори и солуции кој што АИ најмногу и ги користи, сите знаеме дека многу често во реалноста наидуваме на проблеми кој што бараат уникатност за да се решат, АИ не го нуди тоа па оттука и заклучокот дека со денешниов АИ секој пат ќе биде потребен човечкиот надзор.

Ајде сеа малку на тоа на каде се движи целата индустрија и што работниците очекуваат кога ќе дојдат кај вас на работа,
Секој вработен сака да е одоговорен и да си ја сработи само својата работа, односно плочкарот да си лепи плочки, паркетарот да реди паркет, молерот да фарба итн... Во пракса ова значи дека доколку ти реновираш дома со роботика, ќе треба дома да ти дојдат роботи и нивни надзор за секоја срабтена работа.

Во ред, во големите производни фирми малку се менуваат работите, тука имам систем на "лента" каде што секоја машина штанца некакво делче, па тоа делче оди на друга доработка и финално склопување на производот. Искрен да бидам имам искуство од фирма со 150 вработени и голем дел од работите се вршат на машини, поголем дел од вработените се поставени на една машина каде што кликаат копчиња или на тастатура или на самата машина па оттука и заклучокот дека човечкиот надзор на голем дел од работните позиции е веќе на некое минимално ниво.

Xenon имаше неколку добри примери каде би можело да се имплементира комплетно АИ воден систем, селектирање и рециклирање на ѓубре во дрисла на отворено е идеалне пример каде би можело ова да успее, бидејќи самата работа не захтева 100% успешност, нема да му биде гајле на никој доколку во отпадот кој што е наменет за горење отидат 3% хартија или слично.

Да сумирам за на крај, користам chatgpt, буквално цел бизнис изградив во консултација со chatgpt, во моментов почнувам и втор во сосема друга бранша од првиот, немам ништо против АИ и не сум Анти-АИ (незнам од каде ти заклучи дека сум), цело време во сите реплики ти велам дека нејќу да шпекулирам, не е мој стил на терање дискусии, нејќу бре да тропам глупости и предвидувам како ќе биде за 20-30 години... и за на крај Reuters, BBC и сличните не се релевантни извори на информации за мене, сите овие се под некакво влијание од некакви влади, ова е се што треба да го знаеш.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.782
10.103
Не редефинираме ништо. Тоа што ти го викаш функционалност е демо / експеримент, далеку од готова функционалност.
Znaci vo programiranjeto nikogas pisuvanjeto na kod ne bilo relevantno za brzina na razvoj. Ok, ne mora veke da diskutirame na taa tema, reseno e.

Упорен си со твоите безвезе статиски и наводни "факти" ја тоа што го гледам во тебе е гаталец а не паталец, идеш на google и бараш информации по најпрост можен начин, не гледам дека нешто си пробал и сработел со АИ. нејќу да се користам со истиве твои методи бидејќи реков дека не сакам да шпекулирам наоколу и да тврдам како ќе биде за 30 години, преголем time strech е ова.
Не, во право си, ајде напамет ќе збориме од нашето искуство со ChatGPT место со факти, трендови и податоци од светски рамки. Односно, не смееме да користиме Интернет да се едуцираме, него што е во наша околина, само тоа ќе го гледаме.
Ај повторно да се вратиме на основите на АИ, денешното АИ не е всушност АИ, иако тоа стои во името, за жал сеуште не поседува интелегенција, сите одлуки ги носи на база на статистика, одговорите кој што добиле највисок процент на успех се воедно и одговори и солуции кој што АИ најмногу и ги користи, сите знаеме дека многу често во реалноста наидуваме на проблеми кој што бараат уникатност за да се решат, АИ не го нуди тоа па оттука и заклучокот дека со денешниов АИ секој пат ќе биде потребен човечкиот надзор.
Види, за да дискутираме што е АИ, треба прво да си воведен во математиките кои стојат позади АИ. За ова јас имам дискутирано со професори од ФИНКИ, кои надолго и широко ми го објасниле концептот, еве ќе пробам да ти доловам во една реченица

Целта на АИ е математички да симулира човечки мозок.

Ако од овој аспект ги разгледаш денешните Agentic системи, ќе видиш дека АИ всушност експоненционално се развива и воопшто не се совпаѓа со деталите кои ти ги презентираш.

Последна промена:

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
246
528
Скопје
davorminchorov.com
Znaci vo programiranjeto nikogas pisuvanjeto na kod ne bilo relevantno za brzina na razvoj. Ok, ne mora veke da diskutirame na taa tema, reseno e.
Брзината на пишување код доаѓа од квалитетот и знаењето на човекот. И претходно имавме брз начин на креирање на фајлови, копирање код, шаблони. Имавме алатки, не дека дојдовме на ова сега нагло од камена доба.

Сепак нема никаде доказ дека пишувањето рачно код е поспоро од кодот што ќе ти го напише самиот агент.

Една работа што ја забораваш е тоа што агентите не можат да следат инструкции целосно како што ти сакаш, колку и да му ги дефинираш, пак ќе мора да го преправаш што во самото тоа губиш екстра време и во одредени ситуации си многу побрз од агентот.

Исто така, кога самиот систем на Anthropic или OpenAI ќе се оптовари, ќе падне или ќе фрли грешка со саати те успорува многу повеќе од што ти помага.

Сепак зависиш од друг сервис, не пишуваш директно код од глава.

За некои работи агектот е побрз, за некои човекот е побрз, така што не би знаел да ти кажам процент на продуктивност со едното и другото, индивидуално е, не верувам дека може да се измери некако.

Ти кажувам од искуство во самата индустрија, не само мое туку и на други колеги.

Премногу се преувеличуваат работите отколку што се корисни во пракса.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.722
12.640
Skopje
www.wemaxa.com
1782472754392.png
Ај малку да ја свртиме перспективата - од условна дебата за црни сценарија, техно-феудализам и затворени собири на елити каде се паничи од социјален колапс кон една контра-хипотеза: Што ако АИ и роботиката не не однесат во дистопија, туку во системски дизајнирана утопија? За ова сценарио да земеме еден конкретен модел - за пример ќе ја земам Норвешка. Зошто баш Норвешка има капацитет да го изведе ова алтруистичко сценарио наместо да ги остави луѓето (кои би биле технолошки вишок) гладни на улица?

За да се направи социјална утопија треба капитална база. Норвешка веќе ја има. Државниот фонд (GPFG) им тежи над 2 трилијарди евра (Норвешка значи е +2,000,000,000,000Е буџетски, ние сме -11,000,000,000Е). На 5.5 милиони жители, тоа се ~ 350.000 евра по глава на жител (од бебе до старец). Нивниот буџетски суфицит е во континуиран и масивен плус (над 10% од нивниот БДП). Тие веќе сега не ја допираат главнината на фондот, туку трошат само околу 2.8% од годишната камата за да си ги покријат државните трошоци. За држава со ваква ликвидност, купувањето на милион хуманоидни роботи по цена од 20.000 евра по парче (кинески или на Tesla) со цел целосна автоматизација на инфраструктурата не е трошок туку регуларна инвестиција. Во ова алтруистичко сценарио, државата го мења основниот општествен договор. Наместо класичен капитализам каде вредноста на човекот е врзана за неговата продуктивност, системот се реорганизира во државен синдикат на сопственици. АИ и роботска работна сила се национализираат или силно се даночат (т.н. данок на роботи). Тие не работат за приватни олигарси туку се јавно добро. Роботот чисти, роботот бере храна, АИ дијагностицира болести. Поради ова, цената на чинење на основните човечки потреби паѓа на нула. Наместо само Универзален базен доход (UBI) во кеш кој би креирал инфлација, државата воведува Универзални бесплатни услуги (UBS - Universal Basic Services). Граѓанинот добива тотално бесплатен и автоматизиран пакет за живот: стан, енергија, храна, АИ-здравство и образование. Никој нема егзистенцијален страв за утре.

Што би работеле луѓето во ваков систем? Па, кога ќе се тргне основната пречка односно "морам да преживеам" моментот, човечката психологија нема да колабира од мрза, летаргија и апатија, туку пазарот на труд комплетно ќе се реорганизира во други правци - на пример:
  • Чувари/Креатори и Одржувачи на алгоритми: Иако роботите бркаат физичка работа, луѓето остануваат системски архитекти. Клучен сектор стануваат филозофи на морал, етичари и инженери кои ги усогласуваат алгоритмите и менаџираат со ресурсите.
  • Економија на искуства / човечка грижа (Human to Human): Роботот може да те излечи, но нема емпатија. Професиите како психолози, социјални ментори, спортски тренери, филозофски советници и организатори на заедници би доживеале бум. Луѓето ќе разменуваат вредност за чист, автентичен човечки контакт.
  • Чиста наука и истражување: Кога сметките се платени, човек може да посвети 15 години на океанографија, астрономија или нови материјали, без притисок од инвеститори кои бараат брз профит.
  • Занаетчиство и креативен елитизам: Во свет каде се е перфектно фабрикувано од машина, несовршеноста станува луксуз. Рачно месен леб, рачно изработен мебел, уметност, театар и локално занаетчиство стануваат главни статусни симболи и хобија.
  • Вертикална еволуција на човекот. Кога ќе се тргне хоризонталниот момент (трчањето по пари, кариера, плаќање сметки), човештвото за првпат во историјата ќе има луксуз масовно да се сврти кон вертикалниот развој односно кон сопствениот ум, свест и внатрешна архитектура. Психо-еволуција, метафизика и трансцендентална медицина. Историски гледано, со духовна еволуција, медитација и метафизика се занимавале само екстремно тесен круг на луѓе кои имале време за тоа (религиозни фигури, филозофи, аристократи). Во ваков утопистички систем, интроспекцијата би станала масовна индустрија. Би се појавиле целосно нови гранки каде луѓето ќе работат на мапирање на свеста, проширени состојби на умот преку биофидбек (уреди кои мерат мозочна активност во реално време) и трансцендентална медицина (каде умот и психата се користат за контрола и лечење на телото). АИ ќе го реши хардверот (органите, биологијата) а луѓето ќе се фокусираат на софтверот (свеста). Наместо биохакинг за продуктивност на работа, луѓето ќе прават психо-хакинг за еволуција на умот. Медитацијата нема да биде алатка за намалување стрес после 8 часа во канцеларија, туку сериозна научна и духовна дисциплина за достигнување на следниот степен на човечкиот потенцијал.

Многу од овие нови или еволвирани постоечки професии веќе постојат во некаква форма и денес ако убаво размислите.

Дистопијата од која паничат елитите на затворени собири од типот на Dialog не е техничка нужност, туку последица на лош и ретрограден системски дизајн. Стравот дека АИ ќе не остави гладни на улица е реален само таму каде што профитот на поединецот е поважен од стабилноста на колективот. Норвешка веќе го има и хардверот (парите и суверениот фонд) и софтверот (општествениот менталитет на доверба) за да докаже дека автоматизацијата не мора да значи крај на човештвото, туку напротив крај на неговото робување под простата логистика и физичкиот труд. Наместо да нè направи бескорисни, АИ за првпат ќе нè ослободи за да се занимаваме со она што е стварно, автентично човечко и трансцендентно.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.164
16.254
Стравот дека АИ ќе не остави гладни на улица е реален само таму каде што профитот на поединецот е поважен од стабилноста на колективот.
Значи реално секаде, особено во традиционално капиталистичките општества.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.076
6.011
Тоа би било возможно и неизбежно да се случува ако не постоеја некои луѓе кои активно се борат да не постои. Имено цела светска војна се водеше да се уништи ваков систем. А после неа повеќето војнички се пак со цел да се уништи секој започнат таков систем. Така што ми нема логика тоа да се случи, бидејќи економското ропство на кое е работено ќе се намали - а целта е само да се зголеми и исклучиво зголеми.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно