Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

PayPal сега и во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.067
Скопје
Не можеш. 2 профила со иста картица не можеш да имаш, освен ако едниот не е бизнис. Мораш да ја избришеш картицата од словенскиот, да го деактивираш акаунтот па да направиш нов. Ама реално немаш потреба, терај вака додека не ти истече картицата или доколку те банирааат тогаш прави нов.

maci

poweruser
2 април 2008
3.393
978
истечена ми е картицата на словенскиот акаунт,
сега имам нова реобновена картица,па сакав да сменам и земја и картица.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
За секој случај јас пробав со другар од Холандија. Проба да ми прати пари и кај него пишуваше дека не можело да се праќа пари на акаунт од таа држава. Да напоменам дека не ми беше верифициран акаунтот (1$ верификација).

Јас мислев дека нема да можеме да правиме withdraw односно повлекување на пари, а не разбирам зашто да не може некој да ми прати. Што ако треба refund на некоја пратка да направам? Уствари ништо не добивме со ПејПал-ов ние. Сега ќе може да купуваме на страните кои поддржуваат ПејПал а не поддржуваат картици, а тие се ретки.

Има ли врска тоа што пример Амазон не испорачуваат до кај нас (поголем дел од продавачите) поради тоа што немавме ПејПал? Ќе се смени сеа нешто? Имаше нешто со таа „црна листа“.
Пари не можат да се примаат, барем сега за сега (читај: уште долго) Тоа значи дека некој друг не може да ти прати.
Рефундирање е различно од примање на пари и тоа е можно без оглед на сумата. На крајот на краиштата тоа се твоите пари.
За амазон или било кој друг сајт, апсолутно ништо нема да се смени. Амазон и онака не работи со пејпал, така да ништо не му значи што Македонија ја додале. Единствен сајт кој што прима исклучиво плаќање од пејпал е ибеј, така да со пејпал ќе можеме од таму да купуваме (не и да продаваме, затоа што нели не може да примаме пари).
Со оглед дека за нас интересни на ибеј се само кинезите, кои веќе наголемо бегаат од таму и се селат на алиекспрес, како што веќе заклучи ништо посебно не добивме со пејпал.
Е сега, ако масовно почне да се бара рефундација на пратки што веќе стигнале, како што веќе има совети на темава, единствената придобивка ќе биде се повеќе продавачи да престанат да испорачуваат во Македонија. Иако се сомневам дека ќе има таква масовна појава. Истото може и сега да се прави, со било кој друг сајт.

Се повеќе ситуацијава ми личи дека сите ќе отворат пејпал, ќе направат нарачка-две, ако воопшто направат и сè ќе се заврши на тоа. Како пингвините од Мадагаскар кога стигнаа на Антартик.

maci

poweruser
2 април 2008
3.393
978
пробав да го деактиривам и ми зема 1 долар и после кажа дека тие 1,5 евра биле помалку колку што треба да се затвори акаунтот(2 евра)

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Според мене единствена придобивка е што ќе може секој да си купува на ebay без да замара некој друг (читај мене) и да си има легален акаунт.

Загуба сега за сега е тоа што неможе да се прима пари, а и друга „загуба“ е што ќе згаснат Фејсбук бизнисите на некои луѓе што зимаа провизија за нарачки.
Башка, 90% од луѓето што се бунат зашто неможе да се прима пари нема уопште да примат ниту долар да беше овозможена оваа опција.

Јас, сепак ќе си останам со Бугарскиот ПејПал на кој можам да плаќам, примам пари а и лимитот скоро ми се ресетираше.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.249
5.580
Скопје
Не знам зошто би биле негативни, не сме изгубиле ништо, а сме добиле нешто.

И ова е чекор напред (да живее ВМРО!), кој се надеваме дека со тек на време ќе донесе повеќе подобности односно кон целосно отклучен пејпал или сличен сервис.

Јас не сум имал никаков проблем со оној од Словенија и го користам веќе 4-5 години без ниту една грешка, не заработувам онлајн за да примам пари па затоа не знам дали да сменам, но најверојатно ќе сменам бидејќи акаунтот би бил потполно легален.

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
Јас не би ви препорачал да правите втор акаунт ако веќе имате словенски/бугатрски/кипарски. Иако е дозволено според правилата на PayPal. Незнаете колку само PayPal се внимателни во се. Една мала грешка, како чудна трансакција на пари, или логирање од друга IP адреса PayPal знае да ви мавне limit за потврда на податоци, кои преку словенскиот акаунт нема да можете да потврдите. Тие до толку се забегани што дури знаат и без никаква причина limit да мавнта и да се извадат со "чиста проверка само". Работат со пари и се многу внимателни.
А инаку за ова што сме блокирани од примање пари, во 2004-2005 година на ebay македонци со помош на наши банки правеле големи превари и од тогаш била тргната цела држава од PayPal и така имало многу малце корисници од кај нас во тоа време. И затоа сега според нив сме означени како "fraudulent countries" во пакет со Нигерија, Зимбабве итн.

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
Освен прикаските, како тоа нема НИЕДЕН линк да го потврди ова? Или Викиликс? Башка македонска голема превара е 0,000000001% од бизнисот на Пејпал
Инаку и ја не се брзам со македонски акаунт :)

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Исто така голем плус со ова е купувањето на ebay. Малце е потешко со странскиве PayPal бидејќи повеќето продавачи на ebay праќаат само на PayPal адреса. Нешто поврзано со buyer/protection. Сега изгледа ќе е полесно.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
За пример да ја земам Босна каде исто вака се примени во PayPal во 2007-ма, а после 4 години целосно со примање пари.
Тешко веројатно дека наскоро ќе има промена, особено што сме ставени во пакет со fraudulent counties.
А има и некој македонци само што ќе им стигне производот а е без тракинг дигаат диспјут и бараат рефунд(што е измама), сега најверојатно тоа ќе се зголеми нажалост ама со такво однесување тешко да ни дозволат повеќе привилегии, со надеж да не ни укинат тоа што ни дале.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
Некаде од кај 2000-та до кај 2002-3 нашиве правеа превари на PayPal и тоа многу (и не само на PayPal)
Немавме регулатива за компјутерски криминал и пиратерија...згора на се почна војна во Македонија, загина прецедник, никакви регулативи и закони за судска постапка, неможност за наплата на долгови, централен регистар и катастар во зачетоци, .. Зоран, Хасан, Красниќи и остали младиќи одвреме на време правеа сколободии..Невидена вукојебина.

Не е само заради 100-тина души кои направиле pizdarya на PayPal и заради погоре наведените причини не треба да сме изненадени заради недоаѓањето на PayPal.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
За пример да ја земам Босна каде исто вака се примени во PayPal во 2007-ма, а после 4 години целосно со примање пари.
Тешко веројатно дека наскоро ќе има промена, особено што сме ставени во пакет со fraudulent counties.
А има и некој македонци само што ќе им стигне производот а е без тракинг дигаат диспјут и бараат рефунд(што е измама), сега најверојатно тоа ќе се зголеми нажалост ама со такво однесување тешко да ни дозволат повеќе привилегии, со надеж да не ни укинат тоа што ни дале.

Сега сите оние надобудни паметњаковичи кои сакаат на таков начин да мамат нека се сетат дека постојат извршители во земјава (кои само мајка може да ги сака)

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Мене тоа ми е перфектно јасно, (за ако нестигне на време)

Муабетот ми беше, сакаш да кажеш дека ако нема тракинг број неможе да се тврди дека пратката не стигнала? да знам за ако продавам :D
Со македонскиот неможеш да продаваш.
Со словенечкиот ќе имаш ограничување на број на ајтеми и сума која можеш месечно да ја примиш плус може да ти го лимитираат.
Ако се решиш нешто поскапо да продаваш контактирај ме јас имам амерички пејпал и преку мојот може скапи производи да се продаваат. Пазарот е многу голем и продажбата иде полесно. Се разбира ќе ги пуштиме со тракинг бројче :)

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
Постојат и други начини да направиш Верифициран Амерички paypal, ама што и како не би откривал, пошо ке навалат народов и трикот наскоро ке биде откриен.:carefree:

Jedah

user
6 ноември 2007
1.332
2.324
Jedah's setup  
Processor & Cooler
CPU AMD Ryzen 5 5500 6-Core 3.6GHz (4.2Ghz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C15D-16GVR 16 GB (8 GB x 2) DDR4 3200 MHz CL15
Video card
ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 12GB GDDR6
Case
XIGMATEK MOON KNIGHT 4XRGB FAN MID-TOWER
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
E-YOOSO M-11 60% mechanical
Audio
Logitech S-220 2.1
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
@goranzoran Kога сме кај Ebay
Колку се плаќа за Shipping до Малезија, САД, Мароко, Канада, Јапонија, Чиле..... Има ли некаде во Македонија транспарентен и разбирлив ценовник на Македонски Пошти врз кој би можел да оформам цени со цел продавање преку Ебај?
И додатно ме интересира тарифирањето што го врши самиот Ебај. Се однесува на завршен оглас независно од продажбата или само после реализирана продажба

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
Колку се плаќа за Shipping до Малезија, САД, Мароко, Канада, Јапонија, Чиле..... Има ли некаде во Македонија транспарентен и разбирлив ценовник на Македонски Пошти врз кој би можел да оформам цени со цел продавање преку Ебај?
И додатно ме интересира тарифирањето што го врши самиот Ебај. Се однесува на завршен оглас независно од продажбата или само после реализирана продажба
Побарај по интернет хорор приказни на продавачи што го јаделе стапот поради нечесни купувачи. Пред да почнеш.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
http://www.posta.mk/ceni/cenovnici.html
Кај мене досега било само после реализирана продажба. Има промоции стално за бесплатно огласување. Ако го обновиш огласот повеќе пати(не го знам точниот број) ќе почнат да ти наплаќаат и за самиот оглас независно од продажбата.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.332
2.324
Jedah's setup  
Processor & Cooler
CPU AMD Ryzen 5 5500 6-Core 3.6GHz (4.2Ghz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C15D-16GVR 16 GB (8 GB x 2) DDR4 3200 MHz CL15
Video card
ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 12GB GDDR6
Case
XIGMATEK MOON KNIGHT 4XRGB FAN MID-TOWER
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
E-YOOSO M-11 60% mechanical
Audio
Logitech S-220 2.1
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Побарај по интернет хорор приказни на продавачи што го јаделе стапот поради нечесни купувачи. Пред да почнеш.
Абе нема да продавам тенкови. Предмети што во Македонија нема шанси да ги дадам а на глобален пазар се итекако барани.
Пример имам колекционерски примерок од игра што беше излезен само за Јапонски пазар и истиот го купив 2006 од www.play-asia.com за 30$ Истото тоа денес котира 100$+ a веќе пола година не гледам никој да го продава. Некој таму некаде во Финска со душа чека да го купи за во својата колекција.
Едно е 2 милиони пазар, друго е 7 милијарди.
Имам монети што овде не ми даваат ни 500денари, На Еbay иснесуваат по 60-100 еура зависно од зачуваност.

Статус
Затворена за нови мислења.
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно