Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Општа тема за монитори

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Види ги овие

Едит: Тој од сетек е TN, така да од жирафата тој ми стои како добро зделче.
Не знам зошто ако е TN не го пишува нигде мора со микроскоп да бараш по интернет шо панел е а ако е IPS го има на пет места напишано и на три места на сликата очи да ти ископа.
Асусот е VA, за иста цена MSI е IPS.
Ако ми е за VA и ама Самсунг 240 херца за 9600 ден. Ама нели гоустинг моустинг

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.340
5.367
Скопје
hackitfree.github.io
Асусот е VA, за иста цена MSI е IPS.
Ако ми е за VA и ама Самсунг 240 херца за 9600 ден. Ама нели гоустинг моустинг
Не е гоустинг проблемот - Смиринг е - замачкување . Гостингот е минимален на секој од овие.
Смиринг ти е кога има на екранот пример црно небо со ѕвезди - е сега како се движи небото - така ѕваздите оставаат бели траги позади нив - кои се губат ббрзо - ама недоволно брзо да не се приметува..
Проблемот е само со јаки светли објекти - на црна позадина. Па и текстот ко ќе го скролаш (бел текст на црна позадина) ќе замачкува траги ...

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Каков хдми, само дп користам сега за сега. Иначе за мене адаптив сајнк како free sync или g sync компитабилно ми е нешто како измеѓу v sync и real g sync со модул вграден во мониторот. Јас осеќам разлика но ете можда е до мене ;) . Но доста улога има и самиот монитор а и самата игра па се до драјверот.
Иначе не зборвам на памет, имав искуство со 144хз240хз free sync g sync компитабилни т.с адаптив sync а и со асус монитор со 144-165 хрз со G Sync nvidia модул.
Во секој случај општа тема за монитори е па можеме да дускутираме околу тоа не е проблем што се тиче мене :).
Значи со сигурност можеш ли да кажеш дали freesynq монитор добро ќе синкува со rtx Nvidia карта?
У случајот е горенаведениот MSI G271 .

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Значи со сигурност можеш ли да кажеш дали freesynq монитор добро ќе синкува со rtx Nvidia карта?
У случајот е горенаведениот MSI G271 .
Да, нема везе фрее дајнк сега со нвидиа амд. Баш тој монитор го имав кратко време со нвидиа фрее сајнк работеше. Некојпат се бунеше совтверот пошто и во монитор и во драјвер требаше да се штиклира и понекогаш се бунеше.
Едит: мојот беше 241 уствари и va беше. Само va избегавај пошто повекето се џабе ти херците има глава да те боли.

Последна промена:

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Да, нема везе фрее дајнк сега со нвидиа амд. Баш тој монитор го имав кратко време со нвидиа фрее сајнк работеше. Некојпат се бунеше совтверот пошто и во монитор и во драјвер требаше да се штиклира и понекогаш се бунеше.
Едит: мојот беше 241 уствари и va беше. Само va избегавај пошто повекето се џабе ти херците има глава да те боли.
Да баш се предомислив од 240 херцен Самсунг Г5 пошто е VA.
Дакле кажеш слободно да си го порачам МСИ 241?

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Зимај емесајчето. Нека не те лаже снагата 240Hz не ти се потребни, треба да имаш цело време 240 или нагоре FPS за да ги искористиш, а ако не играш CSGO, Valorant и слично немаш потреба од над 240 фрејма така зимај го МСИТО.

Едит: Ауу не сум видел дека имало Samsung G5 за 13к, само имај на памет дека самсунгов е 1440p, и ценава е ѕвер, нема ништо QHD у вој ценовен ранг. Ја би премижал преку тоа што е VA, али те отепавме од предомислување веќе XDD

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.340
5.367
Скопје
hackitfree.github.io
Зимај емесајчето. Нека не те лаже снагата 240Hz не ти се потребни, треба да имаш цело време 240 или нагоре FPS за да ги искористиш, а ако не играш CSGO, Valorant и слично немаш потреба од над 240 фрејма така зимај го МСИТО.

Едит: Ауу не сум видел дека имало Samsung G5 за 13к, само имај на памет дека самсунгов е 1440p, и ценава е ѕвер, нема ништо QHD у вој ценовен ранг. Ја би премижал преку тоа што е VA, али те отепавме од предомислување веќе XDD
А ти од гавран у мачка се претвораш :p
МСИто му е супер - а за Самсунгот ќе му треба 3080ка - не го лажи детето :ROFLMAO:

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
А ти од гавран у мачка се претвораш :p
МСИто му е супер - а за Самсунгот ќе му треба 3080ка - не го лажи детето :ROFLMAO:
Барем ќе може некое филмче да изгледа во 1440p малку по чиста слика ако ништо друго. Готово, прекинувам, зимај МСИто :D

Гавранот ги остави цигарите па морав да го пензионирам да не му правиме лоша слика веќе :ROFLMAO:

Последна промена:

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Барем ќе може некое филмче да изгледа во 1440p малку по чиста слика ако ништо друго. Готово, прекинувам, зимај МСИто :D
За филмче имаме 55 инча ВА панелче. Ем не ме занома 1440п.
Тако да највероватно ќе го порачаме емесајчето.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
582
905
Дечки случајно да не знаете дали важи Dell Computer Universe гаранција и овде кај Макпетрол?

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Не 241 туку таа со ипс панел што е. Пошто јас што го имав маг 241 беше со ВА и не го биваше. Земи кој било со ипс панел и 144хрз. Кој ти е најисплатлив. Ако земаш 27 инчен земи 1440п пошто 1080п на 27 инчи незнам колку ке те бендиса, сегледаат пикселите па јас не би користел. Земи кој било ипс монитор со 144хрз и фрее сахнк но 1440п ако њ 27 инчи. Ако сакаш поевтино тогаш 24 инчи 1080п ипс на 144+ хрз со фрее сајнк. Ја и тн панел би разгледал со тие спецификации али то сам ја :) . Шо и да земаш немој ва панел ако ти е за гејминг.(освен некој врвни модели но се прескапи)
Msi, aoc,gigabyte све исти панели користат генерално.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Не 241 туку таа со ипс панел што е. Пошто јас што го имав маг 241 беше со ВА и не го биваше. Земи кој било со ипс панел и 144хрз. Кој ти е најисплатлив. Ако земаш 27 инчен земи 1440п пошто 1080п на 27 инчи незнам колку ке те бендиса, сегледаат пикселите па јас не би користел. Земи кој било ипс монитор со 144хрз и фрее сахнк но 1440п ако њ 27 инчи. Ако сакаш поевтино тогаш 24 инчи 1080п ипс на 144+ хрз со фрее сајнк. Ја и тн панел би разгледал со тие спецификации али то сам ја :) . Шо и да земаш немој ва панел ако ти е за гејминг.(освен некој врвни модели но се прескапи)
Msi, aoc,gigabyte све исти панели користат генерално.
Чера пишав дека од подалеку сакам да сум пред монитор, така да пикселите нема да ги гледам.
247 изглеа беше IPS.
24 инча имам и кога играм имам потреба да се доближам, преблиску седам. 5ака дефинитивно 27 ми треба. А ако земам 1440п тоа веќе ќе сака и појака графичка. Туку искрено и не осеќам некоја разлика коа играм 1080п на 24 инча и 4к на 55 инча.
П.С. Еднаш седнав пред ТН монитор и невр аѓен.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.109
2.343

Види ги овие

Едит: Тој од сетек е TN, така да од жирафата тој ми стои како добро зделче.
Не знам зошто ако е TN не го пишува нигде мора со микроскоп да бараш по интернет шо панел е а ако е IPS го има на пет места напишано и на три места на сликата очи да ти ископа.

G7 240hz e совршен екран во поглед на ghosting, smearing, прецизност на бои итн итн секој можен тест што ќе ти текне. Подобар контраст има од било кој ИПС. Единствен проблем е што е искривен.

Како и да е споредбава ти нема смисла, а и мониториве што ти ги понудија во другиов пост немаат смисла.

Споредуваш 1440п 240хз монитор со 1080п 144хз 27ца што нема да личи на ништо.

Одлучи се за резолуција и рефреш рејт па барај монитор.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
G7 240hz e совршен екран во поглед на ghosting, smearing, прецизност на бои итн итн секој можен тест што ќе ти текне. Подобар контраст има од било кој ИПС. Единствен проблем е што е искривен.

Како и да е споредбава ти нема смисла, а и мониториве што ти ги понудија во другиов пост немаат смисла.

Споредуваш 1440п 240хз монитор со 1080п 144хз 27ца што нема да личи на ништо.

Одлучи се за резолуција и рефреш рејт па барај монитор.
G50 240 herz е 1080п. Јас тај го откажав.
Иначе одлучен сум за 1080п 27 инч 144 херц . Веќе 3 пати го потенцирам тоа.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Абе буразери. Ја ве прашав измеѓу два монитори мислење, вие ми понудивте 5-6 други. И резултато може да е само еден. Збрка у главата на тај шо прашува.

Значи под прво:
Одлучиме да исклучеме VA панел.

Под фторо:
80 цм има од очите и мониторо кога седам пред PC. А кога гејмам со контролер испружен на столица има 100 цм.

Под треќо:
@DarthJe5us Ја веќе бев нарачал Samsung G50 240 herz, VA, 1080p,
ама го откажав. Ти го помеша со G7 240 herz, 1440p кој е околе 30 хиљади,
а G50 е 9800.

Под четврто: @Nikola100 и било кој друг. Кажете ми дали приметувате очита разлика од 70 и 140 fps на рејсинг игри и авантури.
Пошто не играм пуцачини (100 пати пишав, ама никој не памте).

Под пето:
Кој имал искуство на compatible g-synq со free-synq монитор нека пише.
Сакам да прочитам ваше искуство, а не тоа шо сте прочитале, а не сте искусиле. И ја сум го истото прочитал и нема фајде. Некако е нејасно тоа compatible g-synq дали има исти ефект како оргинал G-synq.

И као шесто ќе легнам да се наспијам. I am sick and tired of watchig reviews whole night about the god damn monitors.
The more I watch, the more I become confused. o_O

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.340
5.367
Скопје
hackitfree.github.io
Абе буразери. Ја ве прашав измеѓу два монитори мислење, вие ми понудивте 5-6 други. И резултато може да е само еден. Збрка у главата на тај шо прашува.

Значи под прво:

Под фторо:
80 цм има од очите и мониторо кога седам пред PC. А кога гејмам со контролер испружен на столица има 100 цм.

Под треќо:
а G50 е 9800.

Под четврто: @Nikola100 и било кој друг. Кажете ми дали приметувате очита разлика од 70 и 140 fps на рејсинг игри и авантури.

Под пето:
Сакам да прочитам ваше искуство, а не тоа шо сте прочитале, а не сте искусиле. И ја сум го истото прочитал и нема фајде. Некако е нејасно тоа compatible g-synq дали има исти ефект како оргинал G-synq.

И као шесто ќе легнам да се наспијам. I am sick and tired of watchig reviews whole night about the god damn monitors.
Сега баш Форза5 играв - можам сетинзите на хај да ги ставам да имам 144хц ама наместо тоа ги ставив на Екстрим со рејтрјсинг на хај. Паѓаает фрејмовите у вожња до 85 најмалку - ама никако не се приметува -( затоа е фрисинкот - кога паѓа фрејмрејт под 144 мониторт продолжува да работи на 85хц на 95 на 103хц...Значи исто ко да имаш 85хц монитор па 95хц монитор па 103хц монитор - си се прилагодува освежувањето спрема фрејмрејтот (само што неможе над 144 да се прилагоде - нормално)
ТЛДР Значи - не се приметува !

Едит кога збориме за монитор со фрисинк - исто се понаша и со Нвидиа карта само тогаш прилагодувањето на освежување на монитор спрема фрејмрејт се вика Г-сѕнц .. Значи исто г. се..
Е сега од скапите Г-синк монитори (со вграден Г-синк модул - тоа ти е како екстра графичка да речеме вградена во мониторот ) ако купиш - тоа е друга приказна ...

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Жирафа имале супер 4к мониторче за добра цена, 4к 144хрз, ипс, 1мс, хдр, фрее сајнк, сензор за калибрација. Е ова вреди да се купи
Мислењето е автоматски споено:

Значи под прво:

Под фторо:

Под треќо:
а G50 е 9800.

Под пето:

Друже нормално дека 144 хрци е подобро од 60 херци , има разлика е сега не секој ја осеќа. Можеш на ут видеа да гледаш како луге некој погодуваат некој не кој е 144 хрз и слично но ти секако преку ут неможеш да приметиш. Ја ти кажав ако идеш на 27 инчи гледај барем 1440п да е и нормално фрее сајнк. Избегнувај va панел и бирај што ти се свиѓа. Ист панел гледам имаат повекето.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.340
5.367
Скопје
hackitfree.github.io
Друже нормално дека 144 хрци е подобро од 60 херци , има разлика е сега не секој ја осеќа.

Не се слагам со ова. И да не примети каде е стварната разлика - ко ќе го седнеш да изигра игра (некој што не се разбира од ПЦ ет олл..) - ќе направи подобар резултат во СИМ вожња или во пукачка игра - и ќе каже „Ее овој компјутер е бољи ! Мора да е Интел седмица :ROFLMAO:
Како нема да примети - и дете ќе примети ;)
Денес првпат у СИМ седнав на 144фрејма (со новата картица ) втор круг - рекорд.. (а јас мислев ми треба директ драјв за подобар резултат - и вос вронг )
Предвидуваш многу подобро на каде оди колата и лизга - абе друго е - по мазно некако ...

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Не се слагам со ова. И да не примети каде е стварната разлика - ко ќе го седнеш да изигра игра (некој што не се разбира од ПЦ ет олл..) - ќе направи подобар резултат во СИМ вожња или во пукачка игра - и ќе каже „Ее овој компјутер е бољи ! Мора да е Интел седмица :ROFLMAO:
Како нема да примети - и дете ќе примети ;)
Денес првпат у СИМ седнав на 144фрејма (со новата картица ) втор круг - рекорд.. (а јас мислев ми треба директ драјв за подобар резултат - и вос вронг )
Предвидуваш многу подобро на каде оди колата и лизга - абе друго е - по мазно некако ...
Не зборам на памет, има луге кој не приметуваат. Имаш на лајнус тек на ут баш видео за тоа, 3 монитори 60,144 и 240хрз мислам беа и не сите погодија кој е 240 кој е 144 и кој е 60 хрз. Доста се двоумеја повекето погодија за 60 хрц но повекето згрешија мислејќи дека 144хрз е најбрзиот. Не е само до херците,за мазен гејминг е доста битен респонс тајм,импут лаг, да нема гоустинг и слични нус појави. Правам муабет во нормално користење на монитор во гејминг а не на тестови за монитор како лагом и слични сајтови.
Ако имал некој тн супер брз панел на 60 херци и седни на ва панел со 144 херци ке биде сигурен дека 60херцниот е побрз, мене лично ми се деси тоа и со ва и со ипс. Кај скапиве високохерцни монитори е друга прикаска, кај поевтиниве треба доста добро да се провери пред да се купи.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.109
2.343
Не зборам на памет, има луге кој не приметуваат. Имаш на лајнус тек на ут баш видео за тоа, 3 монитори 60,144 и 240хрз мислам беа и не сите погодија кој е 240 кој е 144 и кој е 60 хрз. Доста се двоумеја повекето погодија за 60 хрц но повекето згрешија мислејќи дека 144хрз е најбрзиот. Не е само до херците,за мазен гејминг е доста битен респонс тајм,импут лаг, да нема гоустинг и слични нус појави. Правам муабет во нормално користење на монитор во гејминг а не на тестови за монитор како лагом и слични сајтови.
Ако имал некој тн супер брз панел на 60 херци и седни на ва панел со 144 херци ке биде сигурен дека 60херцниот е побрз, мене лично ми се деси тоа и со ва и со ипс. Кај скапиве високохерцни монитори е друга прикаска, кај поевтиниве треба доста добро да се провери пред да се купи.
Се мислеле меѓу 144 и 240, не се мислеле меѓу 60 и 144.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Се мислеле меѓу 144 и 240, не се мислеле меѓу 60 и 144.
Нормално :) не ме разбра изгледа и горе пишав нормално е дека 144 херци е подобро од 60 херци но проблем е во самиот тип на панел. Поефтиниве високохерцни монитори се со va панели или најефтините AH-IPS панели. Тн панел на 60 херци делува подобро од ефтин va панел на 144 херци поради што ва панеливе патат од гоустинг ефекти и побавни респонс тајм. Тука му велам да пази пошто многу кој купија ефтини 144хрз монитори се разочараа вклучувајќи и јас. Иначе кај поскапиве монитори или гледано ист панел некој нано ипс со 60 хрз и 144 хрз нормално дека 144 херци е видливо и подобро искуство. А веке 240 и 360 херци е оверкил за кежуал гејминг, повеке од 144-180 херци не ти треба, многу поскапи се а бенефит минимален во споредба со 60 vs 144 hrz.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.340
5.367
Скопје
hackitfree.github.io
Нормално :) не ме разбра изгледа и горе пишав нормално е дека 144 херци е подобро од 60 херци но проблем е во самиот тип на панел. Поефтиниве високохерцни монитори се со va панели или најефтините AH-IPS панели. Тн панел на 60 херци делува подобро од ефтин va панел на 144 херци поради што ва панеливе патат од гоустинг ефекти и побавни респонс тајм. Тука му велам да пази пошто многу кој купија ефтини 144хрз монитори се разочараа вклучувајќи и јас. Иначе кај поскапиве монитори или гледано ист панел некој нано ипс со 60 хрз и 144 хрз нормално дека 144 херци е видливо и подобро искуство. А веке 240 и 360 херци е оверкил за кежуал гејминг, повеке од 144-180 херци не ти треба, многу поскапи се а бенефит минимален во споредба со 60 vs 144 hrz.
Тоа си во право. Можеш да имаш подобро гејминг искуство на ТН панел наспрема некој неквалитетен 144хц панел

членови онлајн
мислења
теми
членови

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно