Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

OnePlus паметни телефони - генерална дискусија

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.214
Струмица
24/7 ауто брајтнес во просек си држи меѓу 60-70% во зависност од светлото, ако го намалам на 50 би требало да вади уште џус.
Го полнам до 90% за да ми ресетира статс на батеријата, иначе го држам претежно меѓу 30 и 80% батерија.

@mdeni дали уште мислиш дека има потреба од 4000mAh-а ако имаш оптимизиран OxygenOS (и тоа врз база на Android Pie) и одличен чипсет како Snapdragon 845? :)

Мислам дека од фул 100% батерија би извадил пак околу 50 саати и Screen Time од 6-7 саати.

Атачменти

• 01.png
    01.png
    113 KB · Прегледи: 41
  • 02.jpg
    02.jpg
    774,8 KB · Прегледи: 42
  • 03.jpg
    03.jpg
    228,9 KB · Прегледи: 42
  • 04.jpg
    04.jpg
    219,5 KB · Прегледи: 41
  • 05.jpg
    05.jpg
    305,8 KB · Прегледи: 42

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Реално бајаги блиску е 3700 до 4000. :) Како и да е, АПСОЛУТНО се сложувам дека 6т е одличен со батеријата. Магии се тоа во споредба со други телефони. Еве сега искрено Ми9 многу ме импресионира со 855 и 3300батерија. Комотно се држи повеќе од многу поголеми батерии! Прекрасно.

Најискрено само заради тоа имам толку големи надежи за OP7 затоа што ако е до разликата во потрошувачка меѓу 845 и 855 толкава, а испаѓа дека вистина е поприлична. Мислам дека ОП7 ќе е лудница со батерија.

А ОП6т е стварно според мене супер телефон во секој поглед. Само ме иритира што има две камери а втората е бескорисна. Барем теле да беше за луѓе сликање... Штознам која им е идејата.

Иначе нема збор! Дефинитивно Од-ли-чен живот на батеријата.

LuckyLuck

hello world
31 мај 2017
103
65
А ОП6т е стварно според мене супер телефон во секој поглед. Само ме иритира што има две камери а втората е бескорисна. Барем теле да беше за луѓе сликање... Штознам која им е идејата.

Колку пари толку музика. Втората камера е ставена ради реда, колку да се учествува во трендот со двојни камери. Маркетингшки трик.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Дали некој има купувано, или знае каде може да се купи (и смени) кај нас нова батерија за OnePlus One телефон?
Предлог за нарачка онлајн е исто така опција, секако.

Имам малку разгледувано околу ова по веб/XDA и испаѓа сите кои се во продажба се реплики и нема ни одблиску да бидат како оригиналната.
Али сепак, ако некој има било какво искуство околу ова, би било добредојдено.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.765
670$-750$ што би се рекло фина цена, колку беше С10 во Ледиком?

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Lampashko (prodavam ako ima zainteresirani)
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
Op7 Pro e одличен уред, подобар од S10+ во екран и звучниците му се споредливи но сепак не вреди повеќе од 600$.

Нема: 3.5mm, SD Card slot, ultra-wide video recording, Wireless charge, Reverse Wireless charge, IP rating, IR Blaster, нема глупости на екранот :p
Има: 90Hz екран, копче за Silent.

P30pro = 800E
S10+ 5G =800E
S10+ =750E
OP7Pro =600E
Mi9 = 450E
PokoF1=250E

Pixel3/XS MAx = 400E ни евро поише во DXOmark Mi9 ги кине + има екстра камера. Стар чип слушнав пикселот имал фалични модели. Ајфонот со две камери не се доволни за 2019 со џигер батерија и полнење 3 саати.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.765
Пак ги скинаа Британците со брегзитот кај нив цените се 650-800£ или у превод 850-1000$. А не кажаа колку ќе е цената за 5Г верзијата во ЕЕ.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Како и секогаш Oneplus 7/pro е фантастилен уред.
Како и секогаш што пишувам oneplus е можеби еден и единствен уред со испеглан софтвер, мазен ултра брз, а со 96hz екран, се оддлепува години пред конкуренцијата моментално.
Можеби механизмот на pop up камерата е нешто што треба да се земе со резерва, иако велат дека е тестирана неколку илјадници пати, да се потесетиме на дебаклот на Самсунг со Фолд, иако фабрички беа тестирани телефоните неколку илјадници пати после само 2 дена голем дел од фолдовите се распаднаа.
Затоа исто и со селфи камерата на Oneplus треба во real life world да се истестира како ќе држи.

Телефонов е директна конкуренција на galaxy s10+, што освен wireless charging нема никаков плус во однос на oneplus.

Џек за слушалки е битен само за 3-rd world countries како што е С. Македонија, белиот свет веќе и се повеќе користи безжични слушалки, тоа е неизбежно. Експандбл сториџ е исто така поголем проблем со UFS 3.0 отколку што ќе помогне. Исто битна работа за 3-rd world countries. Ако ти треба повеќе простор ќе купиш телефон со поголема меморија, решението да купам телефон од 64 гб и да ставам за 50 денари ssd картичка со 5000 терабајта меморија, сите знаеме како завршува.

Камерите се тука некаде.
И за мене бино доаѓа со snapdragon 855, нешто што во европа а и кај нас од Самсунг не можеш да го добиеш, треба нивниот инфериорен 8nm ekvinos да го купиш,

Уште е рано ама ако цената е на ниво со с10+ и те како се зима oneplus 7/pro.

Да ги напоменам почестите софтверски апдејти и подобра софтверска поддршка.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
како идат овие со ромови?, користев шаоми, знам чина, глобал има исто и кај овие?
имам другар моментално у кина се врака за 1-2 месеца, има ли од каде да се купи таму глобал или може тука да се флешне на глобал ако е кинески ром?

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Како и секогаш Oneplus 7/pro е фантастилен уред.
Како и секогаш што пишувам oneplus е можеби еден и единствен уред со испеглан софтвер, мазен ултра брз, а со 96hz екран, се оддлепува години пред конкуренцијата моментално.
Можеби механизмот на pop up камерата е нешто што треба да се земе со резерва, иако велат дека е тестирана неколку илјадници пати, да се потесетиме на дебаклот на Самсунг со Фолд, иако фабрички беа тестирани телефоните неколку илјадници пати после само 2 дена голем дел од фолдовите се распаднаа.
Затоа исто и со селфи камерата на Oneplus треба во real life world да се истестира како ќе држи.

Телефонов е директна конкуренција на galaxy s10+, што освен wireless charging нема никаков плус во однос на oneplus.

Џек за слушалки е битен само за 3-rd world countries како што е С. Македонија, белиот свет веќе и се повеќе користи безжични слушалки, тоа е неизбежно. Експандбл сториџ е исто така поголем проблем со UFS 3.0 отколку што ќе помогне. Исто битна работа за 3-rd world countries. Ако ти треба повеќе простор ќе купиш телефон со поголема меморија, решението да купам телефон од 64 гб и да ставам за 50 денари ssd картичка со 5000 терабајта меморија, сите знаеме како завршува.

Камерите се тука некаде.
И за мене бино доаѓа со snapdragon 855, нешто што во европа а и кај нас од Самсунг не можеш да го добиеш, треба нивниот инфериорен 8nm ekvinos да го купиш,

Уште е рано ама ако цената е на ниво со с10+ и те како се зима oneplus 7/pro.

Да ги напоменам почестите софтверски апдејти и подобра софтверска поддршка.

Овие third world country аргументи не ти држат место и не си тргај со матиката кон тебе, објективно се гледа на работите.
Ќе го следам твојот пример и да видиш зошто не се ни приближно на исто ниво, имам неограничен буџет за телефон и One 7 плус ме кочи во следниве работи:

- Ако ти треба повеќе место, ќе купиш телефон со повеќе меморија, јас сакам со 1 тера, 256 е макс за One 7
- Ми треба и мемориска, таа ми е за бекап
- Сакам да се разлавам по базени и да снимам видеа под вода
- Користам ваерлес чарџер
- Имам солидни 3.5 слушалки кои се супериорни према било кои безжични
- Самсунг Декс користам редовно
- Ко ќе ми текни сакам и пулс да си мерам и барометар да имам, по планини сум цело време.

Последна промена:

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Очекував повеќе од Oneplus.

Освен 90hz екранот, кој патем ќе ја корни батеријата и мислам дека е само гимик, не понудија ништо.

Интересно е што и сами ти кажуваат да не ја користиш премногу предната камерта, јер моторајзед. :D

А најинтересно е што цената цело време ја покачуваат, што всушност е и штета, пошто Самсунг и Епл немаат конкуренција и им се може да продаваат телефони по цена за солиден автомобил.

Треба да си го променат слоганот во - Flagship killer, my ass.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.214
Струмица
како идат овие со ромови?, користев шаоми, знам чина, глобал има исто и кај овие?
имам другар моментално у кина се врака за 1-2 месеца, има ли од каде да се купи таму глобал или може тука да се флешне на глобал ако е кинески ром?
Можеш без проблем да флешнеш Глобал РОМ ако си на кинески. Пробајте на Алиекспрес има тезги кои шиткаат оригинали со преинсталиран OxygenOS.

Не ти треба веќе кастом РОМ за новите ОП телефони. Од 3Т навака официјалниот OxygenOS си ја брка работата, дури и подобро од Гугл-овиот оперативен.

Еве веќе 2-3 месеци откако скокнав на 6Т, не чувствувам никаква потреба да отклучам бутлоудер, да флешнам TWRP и некој кастом ROM. Немам потреба од root, а порано пробував барем 1-2 кастом РОМови на ОП1 и ОП3Т и задолжително имав root.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.765
Не знам за вас ама јас ретко ја користам предната камера за селфи, највеќе за фејс унлок, е сега секој си има свои приоритети, ако не си инстаграм фаца, и не користиш фејс унлок, не верувам дека ќе успееш да ја поминеш таа загарантирана граница за попуп механизмот, а покажаа и дека била доста цврста да подигнеш тег со неа, па така тешко ќе ја скршиш ако ја ставиш во џеб.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
Не ти треба веќе кастом РОМ за новите ОП телефони. Од 3Т навака официјалниот OxygenOS си ја брка работата, дури и подобро од Гугл-овиот оперативен.

Еве веќе 2-3 месеци откако скокнав на 6Т, не чувствувам никаква потреба да отклучам бутлоудер, да флешнам TWRP и некој кастом ROM. Немам потреба од root, а порано пробував барем 1-2 кастом РОМови на ОП1 и ОП3Т и задолжително имав root.
можам да го потврдам истово за ОП 6Т.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Што е со оценава на DXO за телефонов, тотално не заслужена е.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
не верувам дека ќе успееш да ја поминеш таа загарантирана граница за попуп механизмот, а покажаа и дека била доста цврста да подигнеш тег со неа, па така тешко ќе ја скршиш ако ја ставиш во џеб.

Јас не би брзал со вакви заклучоци. И за Galaxy Fold имаше муабети дека е тестиран илјадници пати, ама тоа е сепак во контролирани услови. Мала прашинка или ситно зрно песок може хаос да направи. Во никој случај подвижни делови на веќе fragile уреди не е паметна идеја, ама ајде.

On a side note, колку и да им е солиден телефонот, цената е висока. Немаат IP рејтинг, камерата е добра ама не колку конкуренцијата, немаат 3.5mm џек (и јас користам bluetooth слушалки ама убаво е да го имаш), и високиот refresh rate на екранот само ќе ја јаде батеријата на искуство кое по мене е веќе доволно мазно, сепак е flagship во прашање.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно