Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Официјална тема за Напојувања

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Здраво имам прашање,дали да го земам ова напојување
Cooler Master GX lite 500W или ова http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=388&pid=34325

GX-Lite, OEM ATNG (врска немам кои се). Рецензија:
http://www.xbitlabs.com/articles/cases/display/chieftec-coolermaster-corsair-zalman_3.html#sect0

Cooler Master’s junior GX-Lite models, the Corsair CX600 V2 and the Zalman PSU turned out to be outsiders in our today's test session. These are the only PSUs in this roundup to have no dedicated voltage regulation.

Gigabyte Superb E470, OEM FSP Group (овие се солидни произведувачи, сите нивни подобри модели имаат оценки од над 9 од Jonny Gury, а исто така произведуваат напојувања за многу компании, како што се Antec, BeQuiet!, Thermaltake итн.).

Сите напојувања на BeQuiet! на пример, кои не се произведени од Seasonic, ги произведува FPS.

Значи според тоа јас би одел со гигабајт моделот. За жал не можев рецензии да најдам така да види што ќе кажат другите членови на форумот кои имаат повеќе искуство и познавање.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
GX-Lite, OEM ATNG (врска немам кои се). Рецензија:
http://www.xbitlabs.com/articles/cases/display/chieftec-coolermaster-corsair-zalman_3.html#sect0

Gigabyte Superb E470, OEM FSP Group (овие се солидни произведувачи, сите нивни подобри модели имаат оценки од над 9 од Jonny Gury, а исто така произведуваат напојувања за многу компании, како што се Antec, BeQuiet!, Thermaltake итн.).

Сите напојувања на BeQuiet! на пример, кои не се произведени од Seasonic, ги произведува FPS.

Значи според тоа јас би одел со гигабајт моделот. За жал не можев рецензии да најдам така да види што ќе кажат другите членови на форумот кои имаат повеќе искуство и познавање.

и јас мислам да го земам гигабајтот,еве еден член што ми рече за напојувањава.

Ги имам баш овие 2, одлични се и двете, на CM имам (G2020, 2x2GB RAM, 1TB WD Black, 8800GT) на Gigabyte-ов имам (G2120, 8GB RAM, SSD + HDD, GTX650Ti Boost).
Но на 12 волтната линија CM се покажа далеку постабилно, константно дава 12-12.2V, додека Gigabyte паѓа до некои си 11,6V.
Инаку двете се ептен тивки, CM GX Lite го користам година и нешто, а Gigabyte-ов околу 4-5 месеци. Засега работат перфектно без никакви проблеми.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.120
14.253
Па ти кажа оликомерц во другата тема дека 12в линијата е постабилна кај кулер мастерот. Батали сите светски ривјуа и кои се производители кога имаш информација од прва рака од човек кој ги има и двете.

Гигабајтот само што има гаранција година дена е утешно. И сепак е ново. Така бар ќе се заштитиш да не ти продадат на старо мачка во вреќа (отворано, поправано, стоело на влага итн.).

Значи ако знаеш од кого купуваш кулер мастерот е ОК. Ако не тогаш правац Анхоч.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Па ти кажа оликомерц во другата тема дека 12в линијата е постабилна кај кулер мастерот. Батали сите светски ривјуа и кои се производители кога имаш информација од прва рака од човек кој ги има и двете.

Гигабајтот само што има гаранција година дена е утешно. И сепак е ново. Така бар ќе се заштитиш да не ти продадат на старо мачка во вреќа (отворано, поправано, стоело на влага итн.).

чекав сакав да пишат по искусните,сепак имам почит и респектирање од вас(да не ме сватат погрешно др членови,сепак почитувам по искусно) искрено не го знам дечкото што го продава на оглас го најдов,иначе имало гаранција од сет cooler masterot и користено е 6 месеци.грешка сум направил во претходниот пост не сум видел убаво дека имало гаранција,што значи дека и двете имаат гаранција.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно

Дали тоа во анхоч е понов модел?да не е седено со години или стар модел?Треба да знаете дека напојувањата губат дел од снагат со тек на време,особено со седење(неработење)На целата електроника натре и поминува времето,посебно на кондензаторите.Еден другар зема ODIN 1200W од анхоч,и кога го тестиравме увидовме дека загубило околу 20% од снагата која ја давало како ново(којзнае од кога седело по рафтови)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.120
14.253
Дали тоа во анхоч е понов модел?да не е седено со години или стар модел?Треба да знаете дека напојувањата губат дел од снагат со тек на време,особено со седење(неработење)На целата електроника натре и поминува времето,посебно на кондензаторите.Еден другар зема ODIN 1200W од анхоч,и кога го тестиравме увидовме дека загубило околу 20% од снагата која ја давало како ново(којзнае од кога седело по рафтови)

Можеби. Иако јас сепак мислам дека станува збор за фабрички дефект многу повеќе отколку резултат на стоење по рафтови (освен ако не било користено во меѓувреме).

А како откривте дека не дава 20% од декларираната моќност?

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Можеби. Иако јас сепак мислам дека станува збор за фабрички дефект многу повеќе отколку резултат на стоење по рафтови (освен ако не било користено во меѓувреме).

А како откривте дека не дава 20% од декларираната моќност?

Споредено си тестови од нет за истиот модел.Нашето се исклучуваше на 1000W оптеретеност.Еден кондензатор беше прежежок,башка со помош од профи електричар ги тестиравме кондензаторите и според него скоро сите беа на крајот ид својот живот,а не беше користено ПСУто,барем ни прашинка ни никакова работа не приметивме што би значело дека е користено.Го почувавме околу 1 месец и го заменавме со 1200W Сумо.Им кажавме за тоа што го увидовме и сами признала дека можно е да е седено повеќе од 6 години,исто не ни препорачаја да земиме идентично баш поради тоа(значи сумјаја и самите)Е сега можда и беше фабричка мана,не велам не но по советувања со електричари се донесе таков заклучок-дека е "Ослабено" од стоење.

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
Да,да.Но сепак 600W е напојувањето,и мулти раил да беше немаше да има проблем.Вентилаторите се незахтевни и небитни,повеке проблем би му направила некоја графичка која влече 40A од 12V линијата,но и тоа е реткост но еве пример GTX580 На напојувања со две 12v линии Од по 18-20A прави проблеми,односно паѓа 12V линија гадно,до кај 11,3V и слично.Но кај напојувањата со 4 12в линии и нагоре со моќност од над 550W нема таков проблем.
Сингал раил според мене е далеку подобро решение и поедноставно одколку мулти раил,незнам зошто воопшто некој фирми прават мулти раил напојувања
.Читав на џонигуру дека мулти раил напојувањата ем биле покомплексни за изработка,ем нема никаков бенефит.
Единствено предност во изработката на мулти раил напојувањата има над 1500W.Сингал раил 12v Линија која дава над 120A е поскапо решение,но во случај на пониска W е обратно.
Zedov Chieftec Arena 405 W dve linii so 12v, naponot pajga do 11.3v, srajne od napojuvajne e. Toa e vo mk, sto sakame pojke ne znam, EVGA buget napojuvajne gledav so ista sena single rail 400W

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Zedov Chieftec Arena 405 W dve linii so 12v, naponot pajga do 11.3v, srajne od napojuvajne e. Toa e vo mk, sto sakame pojke ne znam, EVGA buget napojuvajne gledav so ista sena single rail 400W

Штознам,јас досега ниедно од 4те Coolermasteri не ми паднала 12v Линијата под 12v и тоа до 80%Оптеретеност.Секогаш била од 12,212 do 12,09v

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.120
14.253
Споредено си тестови од нет за истиот модел.Нашето се исклучуваше на 1000W оптеретеност.Еден кондензатор беше прежежок,башка со помош од профи електричар ги тестиравме кондензаторите и според него скоро сите беа на крајот ид својот живот,а не беше користено ПСУто,барем ни прашинка ни никакова работа не приметивме што би значело дека е користено.Го почувавме околу 1 месец и го заменавме со 1200W Сумо.Им кажавме за тоа што го увидовме и сами признала дека можно е да е седено повеќе од 6 години,исто не ни препорачаја да земиме идентично баш поради тоа(значи сумјаја и самите)Е сега можда и беше фабричка мана,не велам не но по советувања со електричари се донесе таков заклучок-дека е "Ослабено" од стоење.

Ах, јас очекував година дена до две да кажеш.

6 години е веќе стварно многу време. Да, за толку многу време очекувано е да деградира значајно.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
@bogoevski ако сака да погледне како изгледаат детални фотки од внатрешноста на новите VS напојувања од кулер мастер, и да даде свое мислење :)

http://www.ocaholic.ch/modules/xcgal/thumbnails.php?album=3318&page=2

Бидејќи е звер :D

Може, убаво скоцкано изгледа, но сепак пред да го турам на инструмент и стрес тест неможам да кажам многу.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Може, убаво скоцкано изгледа, но сепак пред да го турам на инструмент и стрес тест неможам да кажам многу.

Рецензериве го фалат ептен дека многу добра ефикасност и стрес перформанси има. Ама не колаборираат ептен многу на секое делче внатре. Ова се слики од ренцензија која допрва треба да излезе, најавена од ocaholic. Ме интересираше дали имаш некој коментар за компонентите кои се користени внатре. Ова е од CWT изработено напојување, кои се многу солидни но не се Seasonic, но сите откако го тестираа ја фалат новава платформа на CWT и велат дека Cooler Master го продолжува трендот на одлични напојувања со серијава. Сепак постоечките V серии се изработени од Seasonic и сигурно имаат поголема трајност, затоа и ме интересираше компонентиве дали изгледаат долгорочни.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Рецензериве го фалат ептен дека многу добра ефикасност и стрес перформанси има. Ама не колаборираат ептен многу на секое делче внатре. Ова се слики од ренцензија која допрва треба да излезе, најавена од ocaholic. Ме интересираше дали имаш некој коментар за компонентите кои се користени внатре. Ова е од CWT изработено напојување, кои се многу солидни но не се Seasonic, но сите откако го тестираа ја фалат новава платформа на CWT и велат дека Cooler Master го продолжува трендот на одлични напојувања со серијава. Сепак постоечките V серии се изработени од Seasonic и сигурно имаат поголема трајност, затоа и ме интересираше компонентиве дали изгледаат долгорочни.

На комерцијални/спонзорирани резензии не верувам и не верувам дур не видам.
Повише би верувал на рецензија од наш Трпе од село Амзабегово, пошто сигурно никој денар не му дал за да ги промовира или да ги брука конкурентите.

Трпе има не така скупа инструментација и е одличен електроничар :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Можеби, ама лично не верувам дека сите се подмитени - баш затоа што некои дури и сами си ги купуваат деловите (пример PCpartpicker кои наскоро ќе почнат да објавуваат рецензии) а и сигурно многу други.

Е сега за ние да ги тестираме треба прво да станат достапни тука, да купи некој (а нема да бидат евтини) и да не му е гајле да се расклопи и да се загуби гаранцијата.

5 години гаранција сепак не е малце.

23 мај 2012
1.508
3.451
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
5 години гаранција сепак не е малце.
Тоа е повеќе од јасно... Во гаранција сите веруваме. Во Исус.. ретко кој :)
CM ти дале 60 месеци гаранција, замисли што компоненти вградиле.
Delux ти дале 6 месеци гаранција, ај погоди што има а што нема, дали ќе чурне напајањето или матичната :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Ај помош пак :D Кој носи CM напојувања во македонија (изворот) и дали има шанси да ми донесат едно од новиве CM напојувања (VS и GM серија), или барем контакт од нив да ги прашам дали и кога ќе ги добиваат... фала однапред :)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Ај помош пак :D Кој носи CM напојувања во македонија (изворот) и дали има шанси да ми донесат едно од новиве CM напојувања (VS и GM серија), или барем контакт од нив да ги прашам дали и кога ќе ги добиваат... фала однапред :)
Шо боја да се?:D

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Не го гибајте вие Тоше
Он за разлика од вас њубовите знае што сака! RAM со црно PCB :D

Смеата настрана.
@toshex
Cooler Master изворно носи Set. И во Anhoch има ама „ќутукот“ е Set

T-T ајде може сега откако ја исчистија страната од продадените модели ќе испродадат и тоа малкуте работи што им останаа и ќе нарачаат едно напојување за мене :s Фала Флегма.

П.С. Црно ПЦБ и Бел хитсинк :D :D :D корсерот е идеално комбо :D И откако и помине на HAWK графичката гаранцијата, или ако ми дозволат од ТДК (ако не ја оштети гаранцијата) ќе и ги исфарбам жолтине линии бели муахахахахаха

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно